Trejding cez s.r.o. v r.2025 - pozor na danovu pascu
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Trejding cez s.r.o. v r.2025 - pozor na danovu pascu
Ahojte,
O daniach sa tu vela popisalo a vacsina zdrojov smeruje k odporucaniu trejdovat ako PO, dlhodobo investovat ako FO. (napr. tu: https://ako-investovat.sk/zdanovanie-pr ... -vs-firma/)
Chcem sa opytat na vase realne skusenosti, kto trejdujete ako PO, lebo ja narazam na problemy, ktore sa malokde spominaju.
1) Vyssia sadzba dane a drahsia danova licencia
Pre kontext, jedna sa o malu s.r.o., trzby do 100k, platca DPH, vykonava aj inu cinnost, trejding je len okrajova zalezitost. Par derivatovych obchodov (najma Futures) so 100k uctom, o objem transakcii je cez 1 mil. €. Derivatove operacie nie su nikde vylucene zo zahrnutia do Zdanitelneho prijmu (ZDP) a teda v roku 2025 firma spadne do sadzby dane z prijmu 24% a minimalnu dan bude mat na najvyssej hranici - 3840€.
2) Nizsie odpocty DPH
Firma je aj platca DPH, a zakon o DPH v § 50 pise o koeficiente, ktory dava do pomeru dph-uznatelne trzby ku vsetkym trzbam; co pri >1 mil. objemu obchodov dava male cislo a to vyrazne kazi hlavny biznis s.r.o. Su tam nejake vynimky podla § 39, ale (!) len ak su poskytnute prilezitostne, co nie je nikde exaktne uvedene co to znamena.
Alebo mi nieco unika? Ako je mozne, ze mnohi trejdovanie ako PO veselo odporucaju s existujucou s.r.o., ked to tak kazi jej hlavny biznis?
Len na okraj, clanok linkovany vyssie uvadza "Úhrnná strata z derivátov nie je daňovým nákladom. Z tohto základného pravidla majú výnimku daňovníci, ktorí vykonávajú činnosť podľa osobitného predpisu(obchodníci s cennými papiermi, poisťovne, zaisťovne …), u ktorých je strata daňovo uznaná.". Usmernenie od FS: podpora.financnasprava. sk/769300-V%C3%BDdavky-n%C3%A1klady-na-deriv%C3%A1ty
Je skutocne problem byt takym subjektom? Nestaci dat do predmetu cinnosti zazracnu formulku "Investičné služby a investičné činnosti - obchodovanie na vlastný účet v zmysle § 6 ods. 1 písm. c) zák. č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch v znení neskorších predpisov, na vykonávanie ktorých sa nevyžaduje povolenie NBS podľa § 54 ods. 3 písm. d) zák. č. 566/2001 o cenných papieroch v znení neskorších predpisov" - a potom zahrnat straty z derivatov v plnej vyske a aj voci zisku z inych cinnosti s.r.o.?
L.
O daniach sa tu vela popisalo a vacsina zdrojov smeruje k odporucaniu trejdovat ako PO, dlhodobo investovat ako FO. (napr. tu: https://ako-investovat.sk/zdanovanie-pr ... -vs-firma/)
Chcem sa opytat na vase realne skusenosti, kto trejdujete ako PO, lebo ja narazam na problemy, ktore sa malokde spominaju.
Pre kontext, jedna sa o malu s.r.o., trzby do 100k, platca DPH, vykonava aj inu cinnost, trejding je len okrajova zalezitost. Par derivatovych obchodov (najma Futures) so 100k uctom, o objem transakcii je cez 1 mil. €. Derivatove operacie nie su nikde vylucene zo zahrnutia do Zdanitelneho prijmu (ZDP) a teda v roku 2025 firma spadne do sadzby dane z prijmu 24% a minimalnu dan bude mat na najvyssej hranici - 3840€.
2) Nizsie odpocty DPH
Firma je aj platca DPH, a zakon o DPH v § 50 pise o koeficiente, ktory dava do pomeru dph-uznatelne trzby ku vsetkym trzbam; co pri >1 mil. objemu obchodov dava male cislo a to vyrazne kazi hlavny biznis s.r.o. Su tam nejake vynimky podla § 39, ale (!) len ak su poskytnute prilezitostne, co nie je nikde exaktne uvedene co to znamena.
Alebo mi nieco unika? Ako je mozne, ze mnohi trejdovanie ako PO veselo odporucaju s existujucou s.r.o., ked to tak kazi jej hlavny biznis?
Len na okraj, clanok linkovany vyssie uvadza "Úhrnná strata z derivátov nie je daňovým nákladom. Z tohto základného pravidla majú výnimku daňovníci, ktorí vykonávajú činnosť podľa osobitného predpisu(obchodníci s cennými papiermi, poisťovne, zaisťovne …), u ktorých je strata daňovo uznaná.". Usmernenie od FS: podpora.financnasprava. sk/769300-V%C3%BDdavky-n%C3%A1klady-na-deriv%C3%A1ty
Je skutocne problem byt takym subjektom? Nestaci dat do predmetu cinnosti zazracnu formulku "Investičné služby a investičné činnosti - obchodovanie na vlastný účet v zmysle § 6 ods. 1 písm. c) zák. č. 566/2001 Z. z. o cenných papieroch v znení neskorších predpisov, na vykonávanie ktorých sa nevyžaduje povolenie NBS podľa § 54 ods. 3 písm. d) zák. č. 566/2001 o cenných papieroch v znení neskorších predpisov" - a potom zahrnat straty z derivatov v plnej vyske a aj voci zisku z inych cinnosti s.r.o.?
L.
-
jan7925
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Pi 04 12, 2020 6:28 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Re: Trejding cez s.r.o. v r.2025 - pozor na danovu pascu
Aj mna to zaujima. Ja stale tradujem ako FO , kedze ten zisk je relativne maly , ale rozmyslam nad SRO .
Aka dan by sa vlastne vztahovala na sro ktorej majitel aby traduje 15% albeo 21% ? Zisk by bol urcite do 30,000 eur .ale obrat v milionoch .
Dakujem
Aka dan by sa vlastne vztahovala na sro ktorej majitel aby traduje 15% albeo 21% ? Zisk by bol urcite do 30,000 eur .ale obrat v milionoch .
Dakujem
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 246 times
- Been thanked: 594 times
- Kontaktovať používateľa:
najprv by ma zaujimala otazka ako by ste konkretne uctovali nakup 100ks akcie X a nasledny predaj 100 ks akcie X v podvojnom uctovnictve.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
-
Robo_1
- Active Member
- Dátum registrácie: Št 17 11, 2016 11:28 pm
- Has thanked: 71 times
- Been thanked: 46 times
Obrat je v milionoch, takze zdanuju ta podla obratu - aspon ja to tak mam. Mozno ma niekto lepsieho danoveho poradcu
. Po novom bude 24% nie 21% - na druhej strane znizila sa dan z divi z 11 na 7 - takze pri vyberani zisku je to o 1% lepsie in total. pri reinveste o 3% horsie ako doteraz. V kazdom pripade lepsie ako FO.
Asi by sa to dalo optimalizovat cez prenajom softwaru od FO svojej firme, ale treba riesit transferove ocenovanie - ak ma niekto skusenosti, podelte sa.
Asi by sa to dalo optimalizovat cez prenajom softwaru od FO svojej firme, ale treba riesit transferove ocenovanie - ak ma niekto skusenosti, podelte sa.
-
Robo_1
- Active Member
Nejako takto - negarantujem.
Nakup CP 251 -> 378
Predaj CP 378 -> 661
Vyradenie CP z majetku 561 -> 251
Predaj CP poplatok 566 -> 378
Kurz rozdiel zisk 251 -> 663
Kurz rozdiel strata 563 -> 251
Nakup CP 251 -> 378
Predaj CP 378 -> 661
Vyradenie CP z majetku 561 -> 251
Predaj CP poplatok 566 -> 378
Kurz rozdiel zisk 251 -> 663
Kurz rozdiel strata 563 -> 251
-
jan7925
- Silver Member *
Mne to zatial vychadza asi rovnako . Kedze ja mam aj long term akcie , ktore sa dostanu niekedy do straty , takze ich predam co sa vyrovna zo ziskom z tradingu . Potom tie long term kupim znova a ked uz maju iba zisk tak ich uz nepredavam, az po roku .
-
Robo_1
- Active Member
Moze byt + odpadaju ti starosti s vedenim firmy + uctovnictva. Na druhej strane do firmy vies davat rozne veci do nakladov, co ako FO nevies.
-
jan7925
- Silver Member *
Nemam prakticke skusenosti len co som cital nedavno clanok o tom . Ten kto si naprogramoval svoj software ,ktory prenajima pomocou licencie si zisk zdani pri 7% ako FO a neplati uz odvody . Podmienka je ze musi vediet dokozat ,ze si ho skutocne vytvoril .
Problem nastava aj v tom , ked ty si programator a prenajimas ho svojej sro za vysoky poplatok . Lebo v tom pripade danovaci mozu povedat ,ze to robis ucelovo a proste ti neuznaju napr 20,000 licenciu rocne aj ked ti ten software povedzme zaraba 100,000 rocne. ALe ked mas dobreho danovaka-pravnika , tak by ti to mozno aj preslo .
-
jan7925
- Silver Member *
Robo1, kolko ta stoji uctovnik na rok ? Ja by som robil okolo 1600 trades na rok a nemal by som zamestnancov.
Naposledy upravil/-a jan7925 v Pi 21 02, 2025 6:49 pm, upravené celkom 1 krát.
-
dusantt
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
- Been thanked: 65 times
Hm, software, licencie, hm, no ved ak kupim software za 90K rocne a urobi mi to 100K rocne, logicky je to dobre, nie?
Firma ziskala, bez SW by to neslo.
Kvalitne know-how je drahe, aj byty sa kupuju za 250K a predavaju za 270K nasledne. A software potrebuje neustale appdejty, Opytajte sa Androidu, alebo Microsoftu developers developers developers developers developers developers developers ....
Horsie by bolo, ak by to bolo naopak, ale vo svete tradingu a investicii neexistuju ziadne istoty. Istoty (z tychto dvoch stran mozneho sporu) maju len danovi kontrolori, ktori beru plat od statu (cize zo zisku tradera).
Kvalitne know-how je drahe, aj byty sa kupuju za 250K a predavaju za 270K nasledne. A software potrebuje neustale appdejty, Opytajte sa Androidu, alebo Microsoftu developers developers developers developers developers developers developers ....
Horsie by bolo, ak by to bolo naopak, ale vo svete tradingu a investicii neexistuju ziadne istoty. Istoty (z tychto dvoch stran mozneho sporu) maju len danovi kontrolori, ktori beru plat od statu (cize zo zisku tradera).
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
-
jan7925
- Silver Member *
Suhlasim , ale zalezi na tom od koho ho kupis.. Lebo tych 7% funguje ked soft spravis sam . Ja si myslim , ze keby ze to kupis od nejakej soft firmy na ktoru nemas ziadne napojenie tak by ti preslo aj keby ze das na neho 1mil eur rocne. Ked ti zarobi 1.1mil ...Ale ako hovorim , musis byt pripraveny na to ,ze oni budu tvrdit pri kontrole svoje a ty svoje a budes to musiet aj tak zaplatit.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Ten kto si naprogramoval svoj software ,ktory prenajima pomocou licencie
myslis cez zmluvu o prenajme? Tam by asi danovak chcel vediet ci je to cena obvykla na trhu, takze by si mal mat poruke nejaku ponuku aj od ineho subjektu, aby si obhajil cenu najmu.
myslis cez zmluvu o prenajme? Tam by asi danovak chcel vediet ci je to cena obvykla na trhu, takze by si mal mat poruke nejaku ponuku aj od ineho subjektu, aby si obhajil cenu najmu.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
-
jan7925
- Silver Member *
myslim ,ze tam to musis mat v papieroch ako licenciu na pouzivanie software a nie prenajom . Je tam medzi tym nejaky rozdiel ,ale uz si nepamatam detaily . NIekde sa ten clanok da najst . Bolo to nieco ako: ako usetrit na daniach ked mate sroosamely chodec napísal: ↑Pi 21 02, 2025 7:11 pm Ten kto si naprogramoval svoj software ,ktory prenajima pomocou licencie
-
Robo_1
- Active Member
No len ked je to custom software, ktory ti dava pokyny na nakup a predaj, tak ako to porovnas s inym softwarom na trhu - take neexistuje, resp. je to neporovnatelne. Nasiel som nejake softy ktore si brali 30-40% zo zisku, ale ci by to danovak uznal, to netusim.osamely chodec napísal: ↑Pi 21 02, 2025 7:11 pm Ten kto si naprogramoval svoj software ,ktory prenajima pomocou licencie
Naposledy upravil/-a Robo_1 v So 22 02, 2025 11:53 am, upravené celkom 1 krát.
-
Robo_1
- Active Member
Ja mam automatizovany export z ib do uctovacieho sw, cize uctovnik iba urobi uzavierku a skontroluje.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
ktory uctovaci sw vie importovat data z ib?
-
Robo_1
- Active Member
Priamo asi ziadny (aspon o takom neviem) - ja si to prekonvertovavam do omegy
No to si ma trochu vystrasil idem si prave zakladat firemny ucet na IB. Ide o maju jednoosobovku bez DPH do 100000.ludo napísal: ↑Pi 07 02, 2025 4:17 pm Ahojte,
2) Nizsie odpocty DPH
L.
Tento problem sa tyka len s.r.o. s DPH?
Keby si obchodoval len s akciami tak sa ti to takto nenavisi nie? v pripade Forexu uz asi ano.
Ake su potrebne cinnosti aby to danovy urad bral ako obchodovanie s firemnymi peniazmi a nebol uctovny problem?
Na webe sa pise hoci co a AI si robi uz uplne co chce
Dopatral som sa k tymto cinnostiam.
„investičné činnosti – obchodovanie na vlastný účet"
"investičné činnosti"
toto staci alebo jedna z nich? K mojmu velkemu prekvapeniu mi moja uctovna firma k tomu nevedela nic povedat ?!?!
Dakujem za reakciu.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 447 times
Keďže začínam vážne uvažovať otvoriť si sro na trading, tak som sa "informoval" u Gemini na základné otázky, čo ma zaujímajú:
ako sa uctuje v systeme podvojneho uctovnictva ochodovanie s cennymi papiermi, opciami a derivatmi na Slovensku v sro
Účtovanie obchodovania s cennými papiermi, opciami a derivátmi v systéme podvojného účtovníctva pre s.r.o. na Slovensku sa riadi Opatrením Ministerstva financií SR č. 23054/2002 Z. z., ktorým sa ustanovujú postupy účtovania pre podnikateľov. Kľúčové je správne zatriedenie finančného nástroja podľa účelu jeho držby (napr. na obchodovanie, držané do splatnosti, realizovateľné) a dôsledné ocenenie reálnou hodnotou k súvahovému dňu.
1. Cenné papiere (CP)
Cenné papiere sa v účtovníctve delia do viacerých kategórií, pričom najbežnejšie sú:
A. Cenné papiere na obchodovanie
Tieto sú obstarané s cieľom dosiahnuť zisk v krátkodobom horizonte (špekulácia) a držia sa na účtoch účtovej triedy 2 (Krátkodobý finančný majetok).
Účty: Napr. 251 – Podielové CP na obchodovanie, 253 – Dlhové CP na obchodovanie.
Ocenenie: Ocenené reálnou hodnotou (trhovou cenou) ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.
Účtovanie nákupu:
Obstaranie CP: MD 259 / D 221 (Bankové účty) alebo D 379 (Ostatné záväzky)
Zaradenie CP: MD príslušný účet v účtovej skupine 25 / D 259
Účtovanie precenenia (k súvahovému dňu): Zisk alebo strata z precenenia ovplyvňuje výsledok hospodárenia.
Zisk (zvýšenie hodnoty): MD príslušný účet v účtovej skupine 25 / D 664 (Výnosy z precenenia CP)
Strata (zníženie hodnoty): MD 564 (Náklady na precenenie CP) / D príslušný účet v účtovej skupine 25
Účtovanie predaja:
Predajná cena: MD 221 / D 663 (Výnosy z predaja CP)
Účtovná hodnota predaného CP: MD 563 (Náklady na predaj CP) / D príslušný účet v účtovej skupine 25
Rozdiel medzi 663 a 563 je zisk/strata z predaja.
B. Realizovateľné cenné papiere (Available for Sale)
Tieto sú určené na dlhodobejšie držanie (viac ako rok) a držia sa na účtoch účtovej triedy 0 (Dlhodobý finančný majetok).
Ocenenie: Taktiež reálnou hodnotou, ale zmena hodnoty sa neúčtuje do výsledku hospodárenia, ale do vlastného imania (účty účtovej skupiny 41 – Základné imanie a kapitálové fondy, napr. 414 – Oceňovacie rozdiely z precenenia majetku a záväzkov).
C. Cenné papiere držané do splatnosti
Ide o dlhové CP (napr. dlhopisy), ktoré firma plánuje držať až do splatnosti. Ocenené sú obstarávacou cenou (amortizovanou obstarávacou cenou), nepreceňujú sa na reálnu hodnotu.
2. Opcie a Deriváty
Účtovanie derivátov sa riadi § 16 Postupov účtovania a závisí od ich účelu, najmä či sú určené na obchodovanie alebo na zabezpečenie rizika (zabezpečovacie deriváty).
A. Deriváty na obchodovanie
Účtujú sa na účtoch účtovej skupiny 25 (napr. 256 – Deriváty) a oceňujú sa reálnou hodnotou.
Zmeny reálnej hodnoty sa účtujú do výsledku hospodárenia (účty 56 – Finančné náklady a 66 – Finančné výnosy, napr. 567 a 667 – Náklady/Výnosy z derivátových operácií).
B. Zabezpečovacie deriváty
Ich účtovanie je zložitejšie a musí spĺňať špecifické podmienky. Cieľom je, aby sa zisk alebo strata z derivátu účtovala v rovnakom období ako zisk alebo strata zo zabezpečovanej položky, čím sa eliminuje vplyv na výsledok hospodárenia v prechodnom období.
Zhrnutie účtovania v podvojnom účtovníctve:
Nákup/Predaj: Vždy sa účtuje cez bankové účty (221) alebo záväzky/pohľadávky (3xx).
Ocenenie: Kľúčové je ocenenie reálnou hodnotou k súvahovému dňu pre obchodovateľné CP a deriváty.
Výsledok hospodárenia: Zisk/strata z obchodovania a precenenia obchodovateľných CP a derivátov sa premieta do finančných nákladov a výnosov (účtové triedy 5 a 6, konkrétne skupiny 56 a 66), čím ovplyvňuje zisk firmy.
V odpovediach vygenerovaných umelou inteligenciou môžu byť chyby. Ak potrebujete právne poradenstvo, obráťte sa na odborníka. Ďalšie informácie
a musím povedať, že odpovede ma moc nepotešili, lebo párkrat som tu čítal, že vo firme sa jednotlivé kategórie dajú vzájomne započítavať a straty sa dajú prenáša do iných rokov. Dal mi Gemini nesprávne informácie?da sa strata z derivatov odpočitat od zisku z cennych papierov pre danove učely vo firme
Na Slovensku platí špecifické daňové pravidlo, ktoré neumožňuje ľubovoľne započítavať stratu z jednej kategórie finančných nástrojov proti zisku z inej kategórie pre daňové účely vo firme (s.r.o.).
Podľa Zákona o dani z príjmov SR sa príjmy a výdavky (náklady) z obchodovania s finančnými nástrojmi posudzujú samostatne v rámci jednotlivých kategórií:
Deriváty (vrátane opcií): Strata z derivátových operácií je daňovo uznateľná iba do výšky príjmov (zisku) z derivátových operácií dosiahnutých v tom istom zdaňovacom období.
To znamená, že ak máte z derivátov celkovú stratu, nemôžete ju použiť na zníženie základu dane z iných činností firmy (napr. z predaja tovaru, služieb, alebo práve z cenných papierov). Daňový základ z derivátov môže byť maximálne nula.
Cenné papiere (akcie, dlhopisy): Zisky a straty z predaja cenných papierov sa vykazujú a posudzujú oddelene od derivátov. Strata z predaja cenných papierov sa môže započítať proti zisku z predaja iných cenných papierov v tom istom roku.
Záver
Nie, strata z derivátov sa nedá priamo odpočítať od zisku z cenných papierov (a naopak) pre daňové účely vo firme. Každá kategória má vlastné pravidlá daňovej uznateľnosti strát.
Toto obmedzenie je špecifické pre slovenskú daňovú legislatívu a jeho cieľom je zabrániť využívaniu špekulatívnych strát z jedného typu nástrojov na znižovanie celkového daňového základu podniku.
V odpovediach vygenerovaných umelou inteligenciou môžu byť chyby. Ak potrebujete finančné poradenstvo, obráťte sa na odborníka. Ďalšie informácie
strata na derivatoch v jednom roku sa da preniest do dalsieho roku?
Nie, strata na derivátoch sa nedá preniesť do ďalšieho zdaňovacieho obdobia.
Podľa Zákona o dani z príjmov SR platí princíp jednoročného zúčtovania. Strata z derivátových operácií (náklady prevyšujúce výnosy z derivátov) je daňovo uznateľná striktne len do výšky príjmov (zisku) z derivátov dosiahnutých v tom istom zdaňovacom období.
Ak na konci roka firme ostane nevyužitá strata z derivátov, táto strata prepadá a nemôže sa použiť na:
Zníženie základu dane z iných činností firmy v danom roku.
Prechod do nasledujúcich rokov (ako je to možné pri bežnej prevádzkovej strate firmy).
Toto pravidlo je prísne a je dôležité ho zohľadniť pri riadení obchodných stratégií s derivátmi v s.r.o.
V odpovediach vygenerovaných umelou inteligenciou môžu byť chyby. Ak potrebujete právne poradenstvo, obráťte sa na odborníka.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Dal som sa k tej odpovedi od Gemini vyjadri GPT a tu je odpoveď:
Idem sa ešte opýtať Groga na X
Takže ako medzi ľuďmi, dve rozdielne tvrdenia.Krátka odpoveď: účtovná časť je z veľkej časti OK (s výhradami), ale daňová časť o derivátoch je pre s.r.o. v SR z veľkej časti NESPRÁVNA.
Nižšie máš presné a vecné vysvetlenie, kde Gemini trafil a kde nie.
ÚČTOVANIE v podvojnom účtovníctve (s.r.o.)
Čo je správne
Odkaz na Postupy účtovania MF SR (23054/2002 Z. z.) – správne
Používanie účtovej triedy 25 – krátkodobý finančný majetok
Deriváty na obchodovanie – účet 256
Precenenie derivátov a CP reálnou hodnotou do výsledku hospodárenia
Používanie 563 / 663, 564 / 664, 567 / 667 – v zásade OK
Čo je zastarané / nepresné
Kategória „Realizovateľné CP (Available for Sale)“
Táto kategória je účtovne zrušená (IFRS aj slovenské PÚ ju už nepoužívajú v pôvodnom význame)
V slovenskom PÚ sa dnes pracuje najmä s:
CP na obchodovanie
CP dlhodobo držané
Účet 414 – oceňovacie rozdiely sa používa výrazne obmedzene, nie plošne ako je uvedené
Toto nie je kritická chyba, ale je to teoreticky zastaraný popis
DAŇOVÁ ČASŤ – TU JE HLAVNÝ PROBLÉM
NESPRÁVNE TVRDENIA GEMINI (pre s.r.o.)
„Strata z derivátov sa môže uplatniť len do výšky zisku z derivátov a nedá sa započítať s CP“
TOTO PLATÍ PRE FYZICKÉ OSOBY, NIE PRE S.R.O.
AKO JE TO SPRÁVNE PRE S.R.O. NA SLOVENSKU
1. Právnická osoba (s.r.o.) má JEDEN daňový základ
Deriváty nie sú samostatná daňová kategória
Cenné papiere nie sú samostatná daňová kategória
Všetko ide do § 17 – výsledok hospodárenia upravený o daňové položky
2. Započítanie strát – ÁNO
Strata z derivátov sa MÔŽE započítať:
proti zisku z cenných papierov
proti zisku z obchodnej činnosti
proti akýmkoľvek iným zdaniteľným výnosom firmy
pokiaľ:
sú náklady daňovo uznateľné
nejde o umelé / zneužívajúce schémy
3. Prenos straty do ďalších rokov – ÁNO
Gemini tu tvrdí úplný opak, ale je to nesprávne
Pre s.r.o. platí:
Ak firma skončí v daňovej strate, môže ju:
prenášať do ďalších rokov
odpočítavať podľa § 30 ZDP (časové a percentuálne limity)
Nezáleží na tom, či strata vznikla:
z derivátov
z akcií
z podnikania
Kedy by Gemini mal pravdu?
Ich tvrdenia by sedeli, ak by išlo o fyzickú osobu – nepodnikateľa:
§ 8 ZDP (ostatné príjmy)
deriváty sa ring-fencujú
strata prepadá
nedá sa prenášať
ALE TY SA PÝTAŠ NA s.r.o. → tam to NEPLATÍ
ZHRNUTIE V JEDNEJ TABUĽKE
Téma Gemini Skutočnosť (s.r.o.)
Účtovanie CPväčšinou správne
Účtovanie derivátov![]()
Započítanie straty z derivátovNIE
ÁNO
Prenos straty do ďalších rokovNIE
ÁNO
Oddelený daňový režim derivátov![]()
ZÁVER
Účtovne: odpoveď Gemini je použiteľná, ale mierne zastaraná
Daňovo: odpoveď je zásadne chybná pre s.r.o.
Ak by si sa podľa nej riadil, zbytočne by si zaplatil vyššiu daň
Ak chceš, môžem ti:
prejsť konkrétny príklad (P/L z tradingu v s.r.o.)
ukázať účtovanie + daňovú úpravu v DPPO
alebo porovnať s.r.o. vs. FO (živnosť / §8)
Stačí povedať
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Vyjadrenie Groka k Gemini:
Áno, táto odpoveď (pravdepodobne z inej AI) je v účtovnej časti v zásade správna, ale s niektorými nepresnosťami/zastaranosťami, a v daňovej časti je presná a správna pre s.r.o. na Slovensku (podľa aktuálneho Zákona o dani z príjmov č. 595/2003 Z. z., najmä § 19 ods. 2 písm. o)).1. Účtovná časť – podvojné účtovníctvo pre s.r.o.Riadi sa Opatrením MF SR č. 23054/2002 Z. z. (postupy účtovania pre podnikateľov), aktuálne v znení k 2025. Správne body:Použitie účtovej triedy 25 (krátkodobý finančný majetok) pre CP a deriváty na obchodovanie (napr. 251, 253, 256 – deriváty).
Ocenenie reálnou hodnotou k súvahovému dňu pre obchodovateľné CP/deriváty, precenenie do VH cez 564/664, 567/667.
Nákup/predaj cez 259, 221 atď.
Zabezpečovacie deriváty – zložitejšie, s podmienkami.
Nepresnosti/zastaranosti:Kategórie CP (na obchodovanie, držané do splatnosti, realizovateľné/AFS): Toto delenie pochádza z pôvodných IFRS/slovenských postupov, ale po IFRS 9 (a úpravách v SR) sa zmenilo (FVOCI, FVTPL, amortised cost). V slovenských postupoch sa stále používa podobné delenie, ale "realizable CP" s precením do vlastného imania (414) je obmedzené – dnes prevažuje obchodovanie alebo držané do splatnosti.
Nie je to kritická chyba, odpoveď je použiteľná v praxi.
2. Daňová časť – pre s.r.o. (právnická osoba)Tu je odpoveď správna a zodpovedá § 19 ods. 2 písm. o) ZDP:Náklady (straty) z derivátov (vrátane opcií na obchodovanie) sú daňovo uznateľné len do výšky výnosov (ziskov) z derivátov v tom istom roku.
Ak prevyšujú výnosy → strata z derivátov nemôže vzniknúť daňová strata len z nich, ktorá by znížila základ dane z iných príjmov (napr. z CP, podnikania).
Základ dane z derivátov je maximálne 0 (prebytok nákladov je nedaňový).
Straty z cenných papierov sa posudzujú samostatne (môžu vytvoriť stratu započítateľnú inde, ak nie sú obmedzené inak).
Nie je možné priamo započítať stratu z derivátov proti zisku z CP (a naopak) – kategórie sú oddelené.
Prenos straty z derivátov: Nie, čistá strata z derivátov prepadá, nedá sa preniesť podľa § 30 ZDP (ako bežná prevádzková strata firmy). Ak však firma skončí celkovo v strate (napr. vďaka iným položkám), tú celkovú stratu preniesť môže.
Toto pravidlo platí pre bežné s.r.o., nie pre špecializované inštitúcie (banky, obchodníci s CP), kde je uznateľnosť plná.Zhrnutie v tabuľkeTéma
Odpoveď AI
Skutočnosť pre s.r.o. (2025)
Účtovanie CP a derivátov
Väčšinou správne, mierne zastarané kategórie
Správne, použiteľné
Započítanie straty z derivátov proti zisku z CP
Nie
Nie (obmedzené na deriváty samé)
Prenos čistej straty z derivátov do ďalších rokov
Nie
Nie (prepadá)
Oddelený režim pre deriváty
Áno (obmedzená uznateľnosť)
Áno
Odpoveď je daňovo presná – ak by si sa riadil opakom, mohol by si mať problém s daňovou kontrolou (vyššia daň + pokuty).Ak chceš konkrétny príklad (napr. trading P/L v s.r.o., účtovanie + DPPO úpravy), alebo porovnanie s FO, povedz . Vždy konzultuj s daňovým poradcom pre tvoj konkrétny prípad!
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Odpoveď Groka k odpovedi GPT na odpoveď Gemini
Keďže som v roku 1993 po porade s daňovým poradcom zbytočne zaplatil daň, tak ani teraz nemám chuť ísť zaplatiť za názor daňového poradcu, ktorý mi iný zaplatený daňový poradca spochybní. Asi ostanem aj naďalej zatiaľ ta fyzická osoba, ale mam ešte jednu otázku: Ak otvorím účet u Interactive brokers, tak budem za stratu na derivátoch ručiť len majetkom sro?
Odpoveď Groga:
Ako som povedal, tak ako medzi ľuďmi alebo lepšie povedané daňovými poradcami, účtovníkmi resp. právnikmi.pre tvoj konkrétny prípad!
Searching the web
53 results
Áno, recenzia od GPT na odpoveď Gemini je v zásade presná a správna pre bežnú s.r.o. na Slovensku (k decembru 2025, podľa aktuálneho Zákona o dani z príjmov č. 595/2003 Z. z. a Postupov účtovania MF SR č. 23054/2002 Z. z.).1. Účtovná časťGPT správne hodnotí: Základ je OK (účtová trieda 25, precenenie do VH cez 564/664, 567/667 atď.).
Nepresnosti so starými kategóriami CP (AFS/realizable s precením do 414) sú reálne – slovenské postupy účtovania sa inšpirujú IFRS, ale po IFRS 9 (2014+, implementované v EÚ) sa kategórie zmenili na FVTPL (obchodovanie, do VH), FVOCI (do vlastného imania) a amortised cost (držané do splatnosti).
V SR pre podnikateľov sa stále používa podobné delenie, ale precenenie do vlastného imania je obmedzené (prevažuje obchodovanie alebo držané do splatnosti).
Nie je to kritická chyba – odpoveď Gemini je v praxi použiteľná.
2. Daňová časť (pre bežnú s.r.o., nie banku/obchodníka s CP)Tu GPT trafil presne podľa § 19 ods. 2 písm. o) ZDP:Náklady/straty z derivátov na obchodovanie (vrátane opcií) sú daňovo uznateľné len do výšky výnosov/ziskov z derivátov v tom istom roku.
Ak náklady prevyšujú → prebytok je nedaňový (pridáva sa späť k VH), základ dane z derivátov min. 0.
Nie je možné započítať čistú stratu z derivátov proti zisku z CP (ani proti iným príjmom firmy) – kategórie sú oddelené.
Prenos čistej straty z derivátov: Nie, prepadá (nepoužije sa § 30 ZDP na prenos strát).
Ak však vďaka iným položkám (napr. prevádzková strata) skončí firma celkovo v daňovej strate, tú celkovú stratu preniesť môže (do 5 rokov, s limitmi).
Výnimky: Plná uznateľnosť pre zabezpečovacie deriváty alebo špecializované inštitúcie (banky, obchodníci s CP).Zhrnutie v tabuľke (podľa GPT, potvrdené aktuálnymi predpismi)Téma
Odpoveď Gemini
Recenzia GPT / Skutočnosť (s.r.o., 2025)
Účtovanie CP a derivátov
Väčšinou správne, zastarané kategórie
Správne, použiteľné (mierne nepresnosti OK)
Započítanie straty z derivátov proti zisku z CP
Nie
Nie (obmedzené len na deriváty samé)
Prenos čistej straty z derivátov
Nie
Nie (prepadá, len celková strata firmy áno)
Oddelený režim pre deriváty
Áno (obmedzená uznateľnosť)
Áno
Recenzia GPT je vyvážená, daňovo presná a ochraňuje pred rizikom (ak by si sa riadil plným započítaním/prenosom ako u FO, mohol by si mať problém pri kontrole).Ak chceš príklad (napr. trading s derivátmi/CP v s.r.o.: účtovanie, VH → daňové úpravy v DPPO, čísla), alebo porovnanie s FO/živnosťou, stačí povedať . Vždy však konzultuj s daňovým/účtovným poradcom pre tvoj konkrétny prípad!
Keďže som v roku 1993 po porade s daňovým poradcom zbytočne zaplatil daň, tak ani teraz nemám chuť ísť zaplatiť za názor daňového poradcu, ktorý mi iný zaplatený daňový poradca spochybní. Asi ostanem aj naďalej zatiaľ ta fyzická osoba, ale mam ešte jednu otázku: Ak otvorím účet u Interactive brokers, tak budem za stratu na derivátoch ručiť len majetkom sro?
Odpoveď Groga:
Tak kvôli tejto ochrane môžem skúsiť maximálny gambling s malou časťou peňazí na futures.Áno, ak otvoríš účet u Interactive Brokers (IBKR) na meno s.r.o. (ako právnická osoba – corporate/small business account), za prípadné straty z obchodovania s derivátmi (opcie, futures atď.) ručíš výlučne majetkom s.r.o., nie svojím osobným majetkom.Prečo je to tak?s.r.o. je právnická osoba s obmedzeným ručením podľa slovenského Obchodného zákonníka (§ 105 a nasl.). Konateľ/ručiteľ neručí osobne za dlhy firmy (vrátane záväzkov voči brokerovi), pokiaľ nejde o úmyselné konanie, podvod alebo porušenie zákona (napr. prehnané riziko vedúce k úpadku).
Účet je otvorený na firmu → všetky pozície, marže a prípadné dlhy (negative balance z margin tradingu) patria s.r.o. Broker (IBKR) môže vymáhať len z majetku firmy (peniaze na účte, iné aktíva firmy).
IBKR má prísny real-time margin monitoring → automaticky likviduje pozície pri nedostatku marže, aby minimalizoval riziko negative balance. Pre corporate accounts (právnické osoby) však neplatí negative balance protection ako pre retail klientov (FO) v EÚ – ak by extrémne vznikol dlh (napr. gap v trhu), firma ho musí uhradiť, ale opäť len z vlastného majetku.
Dôležité upozorneniaPre slovenskú s.r.o. sa účet otvára pod európskou entitou IBKR (zvyčajne Interactive Brokers Ireland Limited alebo podobná), regulovanou v EÚ.
Pri maržovom obchodovaní s derivátmi je riziko vysoké – strata môže presiahnuť vložený kapitál firmy, ak sa pozície nedajú včas zatvoriť.
V praxi IBKR vďaka automatickej likvidácii zriedka dovolí negative balance, ale teoreticky ho vymáha od firmy.
Ak chceš maximalizovať ochranu, zváž cash účet (bez marže) alebo striktný risk management. Vždy si prečítaj zmluvu IBKR pre corporate accounts pri otvorení (Customer Agreement) a konzultuj s daňovým/účtovným poradcom alebo právnikom pre tvoj konkrétny prípad. Ak máš ďalšie detaily (napr. typ derivátov), môžem to rozobrať hlbšie .