dlhodobé investície do podielových fondov

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
FinanceHal
Dátum registrácie: Po 12 08, 2024 7:27 pm

dlhodobé investície do podielových fondov

Príspevok od používateľa FinanceHal »

ahoj

Viem, že na Slovensku musia byť podielové fondy zdanené 19%. Existuje však určitá výnimka pre dlhodobé investície, ktoré sa začali pred viac ako 15 rokmi.

Mám špeciálnu politiku sporenia z Nemecka, ktorá začala v roku 2004 a ktorá investovala peniaze každý rok do podielového fondu (nekótovaného na burze). Zatiaľ som peniaze nevybral, ale uvažujem o zrušení tejto politiky a presune peňazí do ETF. Spĺňala by takáto politika nárok na oslobodenie od dane? Prečítal som si o tom daňový zákon a je dosť neprehľadný :? Píše sa v ňom, že to platí len pre investície do portfólia, ktoré má cenné papiere kótované na burze. To však nedáva zmysel, keďže po roku sú aj tak oslobodené od dane.

Kde o tom nájdem ďalšie podrobnosti? Existuje spôsob, ako získať definitívnu odpoveď daňového úradu predtým, ako zruším túto poistku?

Vopred veľmi pekne ďakujem
Axon
Dátum registrácie: Ut 08 10, 2024 3:47 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Re: dlhodobé investície do podielových fondov

Príspevok od používateľa Axon »

FinanceHal napísal: Po 21 04, 2025 10:53 am ahoj

Viem, že na Slovensku musia byť podielové fondy zdanené 19%. Existuje však určitá výnimka pre dlhodobé investície, ktoré sa začali pred viac ako 15 rokmi.

Mám špeciálnu politiku sporenia z Nemecka, ktorá začala v roku 2004 a ktorá investovala peniaze každý rok do podielového fondu (nekótovaného na burze). Zatiaľ som peniaze nevybral, ale uvažujem o zrušení tejto politiky a presune peňazí do ETF. Spĺňala by takáto politika nárok na oslobodenie od dane? Prečítal som si o tom daňový zákon a je dosť neprehľadný :? Píše sa v ňom, že to platí len pre investície do portfólia, ktoré má cenné papiere kótované na burze. To však nedáva zmysel, keďže po roku sú aj tak oslobodené od dane.

Kde o tom nájdem ďalšie podrobnosti? Existuje spôsob, ako získať definitívnu odpoveď daňového úradu predtým, ako zruším túto poistku?

Vopred veľmi pekne ďakujem
Podľa toho ako si uviedol v poslednej vete či máš zrušiť poistku, tak usudzujem, že máš uzatvorené investičné životné poistenie.
Taktiež uvádzaš že je to cez nemeckú spoločnosť.
Zrejme máš IŽP cez poisťovňu Deutche Ring alebo Basler.
IŽP je produktová kapitola sama o sebe a na sporenie maximálne nevhodný a nevýhodný produkt.

V takomto prípade je zdaňovanie výnosu z podielových fondov na strane poisťovne formou zrážkovej dane. Mal by si dostať už vyplatenú sumu očistenú o daň. Informáciu by ti mala zaslať poisťovňa pri vyplatení finančnej čiastky (resp. v tomto prípade odkúpnej hodnoty).
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2397 times
Been thanked: 2785 times

Re: dlhodobé investície do podielových fondov

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Ja by som na tvojom mieste požiadal poisťovňu o určenie výšky odkupnej hodnoty a spýtal sa ich, či to zdania oni, alebo v rámci
zmluvy zo SR to nechajú na teba. Moja manželka mala podielové fondy v ČR a výnos jej poslali nezdanený, ale upozornili ju, že sa musí zdaniť sama.
Ak to tak bude, že ťa nezdania, tak po skončení kalendárneho roku pošlu Nemci info našej Finančnej správe aký zdanitelný výnos si u nich mal.

Na Slovensku by to malo fungovať takto:

Pri výplate z investičného životného poistenia: Výnos = vyplatená suma – zaplatené poistné

Ak je poistenie ukončené a vyplatí sa ti suma vyššia ako vložené poistné, rozdiel je predmetom dane.

Ak si slovenský daňový rezident, sadzba dane je 19% ( a 25 %, ak presiahne hranicu cca 47 500 €)

Oslobodenie:

Ak spĺňa podmienky podľa § 9 zákona o dani z príjmov (napr. poistenie trvalo viac ako 10 rokov a nebolo predčasne ukončené), môže byť výnos oslobodený od dane.

Zahraničie:

V niektorých krajinách môže byť už výnos zdanený (napr. zrážkovou daňou).
Slovensko má s mnohými krajinami zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia, takže si môžeš nárokovať započítanie dane zaplatenej v zahraničí.

ďalšie info dávam odpovede umelej inteligencie. Ja by som sa nimi riadil:

A čo s tým na Slovensku?

🧾 Ak si daňovým rezidentom SR a získaš výnos z Nemecka:
Musíš ho uviesť v slovenskom daňovom priznaní – príjem zo zahraničia podľa § 7 zákona o dani z príjmov.

Máš právo započítať daň zaplatenú v Nemecku, pretože medzi SR a Nemeckom existuje zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia.

Používa sa metóda započítania dane (credit method).

Doklady o zaplatení dane v Nemecku – je potrebné mať oficiálne potvrdenie, najlepšie od poisťovne alebo daňového úradu.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"