Ja by som na tvojom mieste požiadal poisťovňu o určenie výšky odkupnej hodnoty a spýtal sa ich, či to zdania oni, alebo v rámci
zmluvy zo SR to nechajú na teba. Moja manželka mala podielové fondy v ČR a výnos jej poslali nezdanený, ale upozornili ju, že sa musí zdaniť sama.
Ak to tak bude, že ťa nezdania, tak po skončení kalendárneho roku pošlu Nemci info našej Finančnej správe aký zdanitelný výnos si u nich mal.
Na Slovensku by to malo fungovať takto:
Pri výplate z investičného životného poistenia:
Výnos = vyplatená suma – zaplatené poistné
Ak je poistenie ukončené a vyplatí sa ti suma vyššia ako vložené poistné, rozdiel je predmetom dane.
Ak si slovenský daňový rezident, sadzba dane je 19% ( a 25 %, ak presiahne hranicu cca 47 500 €)
Oslobodenie:
Ak spĺňa podmienky podľa § 9 zákona o dani z príjmov (napr. poistenie trvalo viac ako 10 rokov a nebolo predčasne ukončené), môže byť výnos oslobodený od dane.
Zahraničie:
V niektorých krajinách môže byť už výnos zdanený (napr. zrážkovou daňou).
Slovensko má s mnohými krajinami zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia, takže si môžeš nárokovať započítanie dane zaplatenej v zahraničí.
ďalšie info dávam odpovede umelej inteligencie. Ja by som sa nimi riadil:
A
čo s tým na Slovensku?

Ak si daňovým rezidentom SR a získaš výnos z Nemecka:
Musíš ho uviesť v slovenskom daňovom priznaní – príjem zo zahraničia podľa § 7 zákona o dani z príjmov.
Máš právo započítať daň zaplatenú v Nemecku, pretože medzi SR a Nemeckom existuje zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia.
Používa sa metóda započítania dane (credit method).
Doklady o zaplatení dane v Nemecku – je potrebné mať oficiálne potvrdenie, najlepšie od poisťovne alebo daňového úradu.