Nevyhodne EIC. Zrusit alebo zmenit typ uctu

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
tom08
Dátum registrácie: St 14 05, 2025 8:02 pm

Nevyhodne EIC. Zrusit alebo zmenit typ uctu

Príspevok od používateľa tom08 »

Zdravim,

Mam investovanie v EIC, avsak zistil som ze nie vyhodne.

Mam tam 3 ucty:
1. Cielova suma 72 000, vstupny poplatok 3,5%
2. Cielova suma 7 500, vstupny poplatok 3,5 %
3. Cielova suma 7 500, vstupny poplatok 4%

Okrem toho ze som mal vysoke vstupne poplatky, mam investovanie do nasledujucich fondov:

1. iShares Global Clean Energy UCITS ETF (isin IE00B1XNHC34)
2. iShares MSCI World Health Care Sector UCITS ETF (isin IE00BJ5JNZ06)
3. iShares MSCI World Information Technology Sector UCITS ETF (isin IE00BJ5JNY98)

Vsetky 3 su distribucne, navyse prvy spomenuty pre clean energy je dlhodobo v minuse a stale klesa.
Este sa mi nevratil ani vstupny poplatok.

Mimo tohoto som zacal investovat cez IBKR a na to by som sa asi chcel zamerat.

Co odporucate spravit z EIC? Zrusit a vybrate peniaze dat do IBKR alebo ponechat a pripadne zmebit na typ uctu 2.
Bolo by to vyhodne aj keby tam uz neposielam dalsie vklady?

Vopred dakujem.
mapper
Silver Member *
Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
Has thanked: 153 times
Been thanked: 27 times

Re: Nevyhodne EIC. Zrusit alebo zmenit typ uctu

Príspevok od používateľa mapper »

Zdravim,

Otazka je ake mas management fees (priebezny poplatok p.a. z nasporenej sumy) lebo so vstupnym uz nic nespravis ked bol zaplateny. Fondy sa daju zmenit vramci EIC za akumulacne a globalnejsie. Tu na fore najdes niekolko serioznych poradcov aj pre EIC co by s tym vedeli pomoct. Ak si ale vies spravovat peniaze sam tak IBRK dava vacsi zmysel, dobre nastavene ETF v EIC zase vacsi komfort za istu cenu (trvaly prikaz a nestaras sa, nespekulujes atd.)
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"