Náboženstvo

Politika, svetonázory, naša spoločnosť
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1566 times

Náboženstvo

Príspevok od používateľa MiBi »

Toto asi bude na novu temu
jaroslav80 napísal: St 01 10, 2025 10:57 am Ono to totiz vychadza z Biblie. Novy Zakon je ovela miernejsi, nez Mojzisov zakon, a aj v Novom Zakone je dana problematika riesena na mnohych miestach takymto sposobom:
Neviete, že nespravodliví nebudú dedičmi Božieho kráľovstva? Nemýľte sa: ani smilníci ani modloslužobníci ani cudzoložníci ani chlipníci ani súložníci mužov, ani zlodeji ani chamtivci ani opilci ani utŕhači ani lupiči nebudú dedičmi Božieho kráľovstva.
Dufam, ze si vsimas, do akeho zoskupenia su zaradeni "suloznici muzov". A ze istotne krestania nasledne po dve tisicrocia nevyucovali 5 rocne deti, ze je to "OK" - a len mierna forma "rozmanitosti".
V Mojzisovom zakone to bolo daleko tvrdsie, kde za sodomiu bol prikaz "odstranit ich zo svojho stredu", co si v lepsom pripade vysvetlili ako vylucit ich z nabozenskej obce a v horsom pripade ich fyzicky zlikvidovali.

Ježiš sa nikdy explicitne nevyjadril k homosexualite.
Najdôležitejšie prikázanie podľa neho je láska:
„Milovať budeš Pána, svojho Boha… a svojho blížneho ako seba samého.“ (Matúš 22:37–40)

Nedá sa vo všetkom doslovne vychadzať z Biblie, napr.
  • Mimomanželske pomery a mnohoženstvo, napr. Abraham mal pomer a deti so služkou, jeho vnuk Jákob mal dve manželky: Leu a Ráchel.
  • Žena má postavenie, ktoré zodpovedá majetku, napr. Dt 22, 28-29 „Ak niekto nájde dievča, pannu, ktorá nie je zasnúbená, a chytí ju a bude s ňou mať súlož, a nájdu ich, potom ten, čo s ňou mal súlož, zaplatí otcovi dievčaťa päťdesiat strieborných šekelov, a dievča mu bude manželkou.“
  • Zákaz bravčového
Takže ani toto čo si napisal a neviem odkial si to zobral nemoze byt pravda:
jaroslav80 napísal: St 01 10, 2025 10:57 am No a zober do uvahy, ze v krestanstve najvyssiu autoritu maju slova Svateho Pisma - cize Biblie. A ani papez si nemoze dovolit protirecit im, lebo autoritu cerpa prave z ineho useku Biblie. A ak by popieral jednu cast Biblie, tak by popieral aj tu, ktora mu dava autoritu papeza/biskupa.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 200 times

Re: Náboženstvo

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

MiBi napísal: St 01 10, 2025 12:02 pm Ježiš sa nikdy explicitne nevyjadril k homosexualite.
Jezis ziadnu pisomnost po sebe nezanechal. Vsetko, co o jeho uceni a ucinkovani vieme, vieme zo zapiskov jeho ucenikov. Zo zapiskov tych istych ucenikov, ktory aj otazku homosexuality riesili dost jasne.
V skratke - samotne homosexualne sklony, pedofilne sklony, atd ... su len stav. Moralne neutralna zalezitost. Problematicke je az praktizovanie toho.
MiBi napísal: St 01 10, 2025 12:02 pm Nedá sa vo všetkom doslovne vychadzať z Biblie, napr.
  • Mimomanželske pomery a mnohoženstvo, napr. Abraham mal pomer a deti so služkou, jeho vnuk Jákob mal dve manželky: Leu a Ráchel.
  • Žena má postavenie, ktoré zodpovedá majetku, napr. Dt 22, 28-29 „Ak niekto nájde dievča, pannu, ktorá nie je zasnúbená, a chytí ju a bude s ňou mať súlož, a nájdu ich, potom ten, čo s ňou mal súlož, zaplatí otcovi dievčaťa päťdesiat strieborných šekelov, a dievča mu bude manželkou.“
  • Zákaz bravčového
V Mojzisovom zakone rozvod bol dovoleny (priepustny list), zena bola vnimana ako majetok otca/manzela, bravcove bolo zakazane. Viaceri staroveki praotcovia a krali mali viacero zien. Tak to je popisane v Biblii (hebrejskej, aj v greckom preklade).
MiBi napísal: St 01 10, 2025 12:02 pm Takže ani toto čo si napisal a neviem odkial si to zobral nemoze byt pravda:
Nadradenost Biblie nad ine zdroje je dostatocne jasne definovana v samotnej Biblii.
Jezisove slova:
Nemyslite si, že som prišiel zrušiť Zákon alebo Prorokov; neprišiel som ich zrušiť, ale naplniť.
Veru, hovorím vám: Kým sa nepominie nebo a zem, nepominie sa ani jediné písmeno, ani jediná čiarka zo Zákona, kým sa všetko nesplní.
Kto by teda zrušil jediné z týchto prikázaní, čo aj najmenšie, a tak by učil ľudí, bude v Nebeskom kráľovstve najmenší. Ale kto ich zachová a tak bude aj učiť, ten bude v nebeskom kráľovstve veľký.
Listy apostolov:
Čudujem sa, že od toho, ktorý vás povolal v Kristovej milosti, tak rýchlo prebiehate k inému evanjeliu.
Ono ani nie je iné, ibaže sú niektorí, čo vás mätú a chcú prekrútiť Kristovo evanjelium.
Ale keby sme vám hlásali my alebo aj anjel z neba iné evanjelium, ako sme vám hlásali, nech je prekliaty!
Ako sme už povedali, aj teraz znova hovorím: Ak by vám niekto hlásal iné evanjelium ako to, ktoré ste prijali, nech je prekliaty!
Povedz mi, akym sposobom by proti tomu mohol protirecit povedzme nektory zo sucasnych biskupov? Resp. mohol by, ale zaroven by teda protirecil aj celemu zvysnemu textu Biblie, aj tym castiam, ktore mu davaju autoritu biskupa.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: St 01 10, 2025 3:09 pm Povedz mi, akym sposobom by proti tomu mohol protirecit povedzme nektory zo sucasnych biskupov? Resp. mohol by, ale zaroven by teda protirecil aj celemu zvysnemu textu Biblie, aj tym castiam, ktore mu davaju autoritu biskupa.
Katolicka cirkev si pocas svojej historie vytvorila celu radu Tradicii a Dogiem, ktore nemaju oporu v texte Biblie.
Napr. Nepoškvrnené počatie (od. roku 1854) alebo Nanebovzatie Panny Márie (od r.1950)
Uz len take uctievanie a modlenie sa k svatym protireci Biblii, kedze je tam: Kristus je jediný prostredník medzi Bohom a ľuďmi (1 Tim 2:5).
Alebo taky Celibat, ten bol nariadeny papezom az v 11.storoci, pritom 1.papez bol zenaty.
Evanjelici na rozdiel od nich veria, že jediné neomylné a záväzné učenie je to, čo je výslovne v Biblii.
----
len tak pod ciarou, nie som ziaden teolog, pomaha mi chatgpt
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: St 01 10, 2025 3:30 pm Katolicka cirkev si pocas svojej historie vytvorila celu radu Tradicii a Dogiem, ktore nemaju oporu v texte Biblie.
Napr. Nepoškvrnené počatie (od. roku 1854) alebo Nanebovzatie Panny Márie (od r.1950)
Uz len take uctievanie a modlenie sa k svatym protireci Biblii, kedze je tam: Kristus je jediný prostredník medzi Bohom a ľuďmi (1 Tim 2:5).
Alebo taky Celibat, ten bol nariadeny papezom az v 11.storoci, pritom 1.papez bol zenaty.

Evanjelici na rozdiel od nich veria, že jediné neomylné a záväzné učenie je to, čo je výslovne v Biblii.
Celibat v Katolickej Cirkvi je ciro ludska ustanovizen a mohla by byt kedykolvek zrusena papezom. Greckokatolickym knazom (to su tiez katolici) sa moze stat aj zenaty muz. Apostoli, cize prvi biskupi, boli viaceri tiez zenati.

Papez smie vyhlasit jedine dogmu, ktora neprotireci textu Biblie. Ak by vyhlasil taku, ktora protireci textu Biblie, tak platia vyssie spomenute texty Biblie, ktore ho odporucaju ignorovat a preklinaju ho.
Darmo sa dvaja dohaduju, ci nejaky specialny trilok huslami bol zahraty spravne alebo nespravne, ked nevedia este zahrat ani zaklad - stupnicu. Ked zvladnu stupnicu - teda co je v Biblii - potom sa mozu ist dohadovat o nejakych specialitkach a trilkoch.
MiBi napísal: St 01 10, 2025 3:30 pm Evanjelici na rozdiel od nich veria, že jediné neomylné a záväzné učenie je to, čo je výslovne v Biblii.
Zrejme preto Jan ukoncuje jeho evanielium slovami:
Ale Ježiš urobil ešte veľa iného. Keby sa to všetko malo dopodrobna opísať, myslím, ani na celom svete by nebolo dosť miesta na knihy, ktoré by bolo treba napísať.

Reformovani si vykladaju Bibliu po svojom.
Ohladom vierouky maju z 99,9% spolocny vyklad Biblie katolici akurat s ortodoxnymi.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Pozri trvalo viac než 350 rokov, kým sa konflikt medzi vedou a teologickým pohladom na vesmir (Zem je stredom) uzavrel
AI mi to zhrnula takto
1543 Mikuláš Kopernik vydáva knihu „De revolutionibus orbium coelestium“ – navrhuje heliocentrický model (Slnko v strede, Zem sa pohybuje). Publikuje ju tesne pred smrťou.
1572 – 1600 Nové astronomické pozorovania (supernovy, kométy) začínajú spochybňovať „nepremennosť nebies“. Filozof Giordano Bruno obhajuje nekonečný vesmír a heliocentrizmus → upálený za herézu (1600), hoci nie výhradne kvôli vesmíru.
1609 Galileo Galilei používa ďalekohľad – pozoruje fázy Venuše, mesiace Jupitera → dôkazy proti geocentrizmu.
1610 Publikuje „Sidereus Nuncius“ (Hviezdny posol) → vzbudzuje záujem aj odpor.
1616 Kongregácia pre Index zakazuje Kopernikovu knihu „až do opravy“ – heliocentrizmus je označený za „formálne heretický“, pretože „odporuje Svätému písmu“.
1632 Galileo vydáva Dialóg o dvoch hlavných systémoch sveta – porovnáva geocentrizmus a heliocentrizmus. Kniha vyznieva ako výsmech geocentrizmu.
1633 Proces s Galileom: inkvizícia ho obviní z „silného podozrenia z herézy“. Galileo je donútený odvolať heliocentrizmus a dostáva domáce väzenie do konca života.
1758 Katolícka cirkev odstraňuje Kopernikovu knihu zo Zoznamu zakázaných kníh.
1822 Kongregácia pre vieru povoľuje publikovanie kníh, ktoré učia heliocentrizmus ako fakt.
1835 Zoznam zakázaných kníh už neobsahuje Galilea ani Kopernika.
1893 Pápež Lev XIII. vo svojej encyklike Providentissimus Deus uznáva, že výklad Biblie sa musí riadiť aj poznatkami vedy.
1992 Pápež Ján Pavol II. uzatvára komisiu k prípadu Galilea: Cirkev sa vtedy mýlila a „veľmi ľutuje“ nespravodlivosť voči nemu.

Takze mozno o par storoci nebude mat cirkev problem s homosexualitou alebo viac rodmi,
Cirkev dlhodobo používala sex na ovládanie ľudí. Akonáhle existuje tabu a ľudia môžu hrešiť, možno predávať „lieky na hriech“.
Ak sa chces pohorsit, vypocuj si rozhovor s ceskym teologom: https://wave.rozhlas.cz/byl-jezis-trans ... em-9262391
„Jestliže se narodil z panny a neměl otce, tak neměl jak dostat chromozom Y,“ popisuje teorii Pavlík. Potvrzení o svém mužství pak mohl získat při tradiční obřízce. „Kdybychom našli certifikát, že se narodil jako žena, tak by to byl nejsilnější argument, aby se zakázalo svěcení mužů a povolilo jenom svěcení žen,“ uvažuje Pavlík.
Max100
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 15 08, 2021 12:46 pm
Has thanked: 40 times
Been thanked: 80 times

Príspevok od používateľa Max100 »

jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: St 01 10, 2025 4:15 pm Pozri trvalo viac než 350 rokov, kým sa konflikt medzi vedou a teologickým pohladom na vesmir (Zem je stredom) uzavrel
Ano, bolo vela "prehnane horlivych" cirkevnych figur a "papezskejsich nez papez" ... pripadne skorumpovanych a vyuzivajucich ich urad na vlastne ciele.
Janu z Arku formalne odsudili a nasledne upalili za "nosenie muzskeho oblecenia". Pricom Anglicania jej pocas pobytu v ich vazeni schopne zenske oblecenie ani nedali k dispozicii.
Pavol z Tarzu daval prvych krestanov do okov a spolupracoval pri ich usmrcovani ukamenovanim.
Istotne bola aj kopa pripadov inkvizitorov, ktori si voci niekomu vymysleli nejaku bachorku, aby sa dostali k jeho majetku.
Templarov na podnet zadlzeneho francuzskeho krala obvinili z homosexualnych praktik a rozlicnych zlocinov a mnohych z nich povrazdili. (V Spanielsku a Portugalsku ich ale napr. len formalne premenovali na iny katolicky rád.)
Po sporoch o Heliocentrizme a Darwinizme aj papezi pochopili, ze Biblia nie je prirodovedecka ucebnica, ale nabozenska literatura o zmysle a spravnom sposobe zivota, ktoru mali chapat aj negramotni praludia z polopusti, a vydali k tomu prislusne encykliky a prehlasenia.
MiBi napísal: St 01 10, 2025 4:15 pm Takze mozno o par storoci nebude mat cirkev problem s homosexualitou alebo viac rodmi,
Niektori Cirkevni predstavitelia s tym evidentne nemaju problem uz v sucasnosti, pripadne niektori mozno uz aj praktizuju homosexualne praktiky, ale to nezmeni nic na tom, ze ak si niekto precita celu Bibliu a bude sa ju snazit nejako pochopit, ze co to ma asi tak znamenat - tak homosexualne praktiky nadalej nebude mat zaradene v kategorii OK, ale nadalej zaradene v kategorii "... chlipníci, zlodeji, chamtivci, opilci, lupiči...". Nieco, co by 5 rocnym ani 10 rocnym detom istotne neprezentoval ako "...ale ved to je vlastne uplne OK, len taka inakost". Aj pedofilia je "inakost".
Z vykopanej kostry cloveka urcis, len ci bol muz alebo zena. Taky je biologicky fakt. Kopa doktorov pracujucich v kriminalistike sa tym dokonca zivi. O ziadnych viac "rodoch" ani nechyruju; jedine snad ako o "psychologickej inakosti".
MiBi
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Pi 03 10, 2025 12:48 am Rusko za Krajčím. V prápore Mier Ukrajine trpia stratou príčetnosti
Ešte ďalej zašli v spolku Mier Ukrajine. Píšu o „údajnom prepojení Mareka Krajčího a ďalších na ruské kruhy“.
A to je podľa ich veštby „hrozivým signálom, že sa z členského štátu EÚ stále viac meníme na ruský satelit“.
Samozrejme, Krajčí nemá nijaké záhadné väzby na Rusko. Bol tam v roku 2020 ako volebný pozorovateľ.
Keď mu to kolegovia vyčítali, vyhodnotil to ako chybu, ktorá mu zbytočne škodí.
Motívy Krajčího pri hlasovaní boli náboženské a hodnotové. Možno aj politické. No nie geopolitické.
Hľadať za ústavným potvrdením dvoch pohlaví (a iných samozrejmostí) sprisahanie s Putinom v pozadí – tam sú už zbytočné protiargumenty. Tam pomôže skôr sanitka.
K tomu udajnemu prepojeniu na Rusko je viac tu: https://infosecurity.sk/domace/marek-kr ... vsak-duma/

Ale ani Dennik N si nemysli, ze to bolo Rusko preco tak hlasoval: https://dennikn.sk/4886088/zacuj-boha-a ... ebezpecne/
Začuj Boha a môžeš všetko. Politické kresťanstvo Mareka Krajčího je nevkusné a nebezpečné

Aj keď sa môže zdať, že tento text je obsesívnym grilovaním jediného poslanca, jeho účel je v skutočnosti iný. Vymedziť sa voči vnášaniu súkromných záležitostí do verejného priestoru.
„Spoločne sme sa porozprávali v mojej kancelárii, ako to vidíme, čo sme od štvrtka prežili, a v tom momente, ako mi Rasťo rozprával, čo prežil, pocítil som to momentum od svojho nebeského Otca, že v tejto situácii mám hlasovať za.“ Takto vysvetlil Marek Krajčí v rozhovore pre Postoj okolnosti, za ktorých sa rozhodol podporiť novelu ústavy.
Začuj Boha a môžeš všetko. Napríklad poprieť to, čo si tvrdil včera. Alebo zatajiť svoje rozhodnutie pred najbližšími politickými partnermi. Či dokonca hlasovať s Robertom Ficom.
Marek Krajčí obohatil slovenskú verejnú diskusiu o nový typ argumentu: argumentum ad Hospodinum. Funguje jednoducho. Poviete, že vaše rozhodnutie je vedené Božou vôľou. A to je vlastne všetko. Nič viac už nemusíte dodávať ani vysvetľovať.
Argumentum ad Hospodinum funguje doslova zázračne. Zrazu vás nie je možné konštruktívne kritizovať, opravovať v detailoch. Zrazu nie ste nútený hľadať kompromis medzi vaším názorom a názorom vašich oponentov.

Ostatní majú len dve možnosti. Uveria vám, že máte priamu linku na Najvyššieho. V takom prípade vašim rozhodnutiam nesmú oponovať. Veď kto by sa chcel postaviť Božej vôli? Alebo vám, naopak, neuveria. A stanú sa tak vašimi nepriateľmi, ako aj nepriateľmi tých, ktorí vám uverili.
„Môže sa to zdať ako nejaký úskočný manéver, aby ústava prešla, ale ja som veriaci človek a úprimne sme až takto nekalkulovali. Ja v tom vidím Božie riadenie. Ale niekedy treba zvoliť aj stratégiu, že svoje kroky nepriateľovi hneď neodhalíte.“
Áno, čítate správne. Marek Krajčí v rozhovore pre Postoj označil partnerov z opozície (a myslel predovšetkým na Progresívne Slovensko, ktoré podľa poslanca Krátkeho bolo údajne pripravené synchronizovať sa s Hlasom) za nepriateľov, ktorých je potrebné prekabátiť.
Nech nám to poslúži ako názorná ukážka, ako veľmi dokáže argumentum ad Hospodinum polarizovať spoločnosť. A (podobne ako argumentum ad Hitlerum) okamžite ukončiť akúkoľvek zmysluplnú diskusiu.

Priveľa citov, primálo myšlienok
Som do veľkej miery presvedčený, že Marek Krajčí o okolnostiach svojho hlasovania za novelu ústavy referoval úprimne. Nedostal úplatok. Ani inštrukcie od Igora Matoviča. On sa naozaj nazdáva, že ho inšpiroval Duch Svätý.
Napokon, o svojich skúsenostiach s Božím riadením nerozprával prvý raz. V staršom videu z cirkevného zboru, ktoré sa dostalo na verejnosť, opisuje iný svoj zážitok s Bohom takto:
„Modlili sme sa za jedného konkrétneho brata, ktorý tam bol, a zistili sme, že mal niečo do činenia s okultizmom, s jogou. (…) A ten brat, on kľačal, a zrazu prišla situácia, a bolo to možno ako vánok, alebo čo, a on zrazu padol dozadu. Chalani, ja som slobodný! A ako sa to stalo, tak tam prišiel Duch Svätý, ale bolo to ako vánok. A on previal tým humnom. Ja som to vtedy pocítil tak, že fyzicky, ako vytrženie. Presne ako sa to píše. Šlo to dole od nôh, hore, hore, hore, ako bublajúca voda. Prišlo mi to hore. A ja som otvoril ústa a tá rieka sa začala valiť ústami. Bol som vo vytržení, ale vedel som, že chválim Boha. A z mojich úst sa liali nejaké zvláštne jazyky. Nevedel som to skrátka ovládať. Ale že chválim Boha, to som vedel.“

Krajčí o dve minúty neskôr dodal: „Viete, Boží Duch. Neposudzujme tie veci, prosím vás. (…) Ako Ježiš povedal, každý hriech sa nám odpustí, ale hriech proti Duchu Svätému nám nebude odpustený. Toto sú veľmi vážne veci. Boží duch sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi. Neposudzujme to, pokiaľ nemusíme.“
Problematickosť kresťana a politika Mareka Krajčího netkvie v jeho neúprimnosti. Ani v jeho zlom úmysle. Jeho zásadným problémom je, že primálo premýšľa. Cíti, vníma, plače, opája sa emóciami, kontaktuje sa s božstvom.
Ale nerozmýšľa. Dokonca si to v istých situáciách – ako dokladá posledný citát – sám zakázal.

Štyri otázky poslancovi Krajčímu
A pritom námetov na premýšľanie by sa našlo neúrekom. Urobme teda za pána poslanca mentálnu prácu, ktorej sa on sám ostýcha.
1. Krajčí pre Postoj vyslovil myšlienku, že „pre Boha nie je problém použiť aj Roberta Fica na to, aby sa presadilo dobro“. Uvažoval však aj nad tým, že diabol (ostaňme pri náboženskom jazyku, ktorý je pánovi poslancovi taký blízky) najľahšie používa tých, ktorí sú presvedčení, že majú patent na pravdu? Tých, ktorí nepochybujú?
Nikdy by som si nedovolil popierať, že existujú zážitky, ktoré je možné označiť za extatické či mystické. Napokon, sám som ich pár zažil. Pravda, boli celkom iného druhu ako tie, o ktorých referuje pán poslanec. Zároveň však viem, že je extrémne ťažké (ak nie nemožné) tieto skúsenosti s konečnou platnosťou klasifikovať. Ide o psychologické javy? O zjavenia inej, vyššej reality? Alebo ide len o akési euforické sebaklamy našich mozgov?
Odkiaľ berie pán poslanec istotu, že to, čo zažíva, je práve Duch Svätý, a nie nejaký klamlivý zážitok servírovaný hlbinami jeho vlastného podvedomia a sýtiaci niektorú z jeho nereflektovaných psychologických potrieb? Nepočul nikdy slovenské príslovie, ktoré varuje, že pod lampou býva najväčšia tma?

2. Poslanec Krajčí sa iste cíti ako pokorný človek. Ako úbohý nástroj, ktorý poslušne vykonáva Božiu vôľu. Je však jeho postoj naozaj pokorný? Nie je, naopak, veľmi pyšný? Keď je niekto presvedčený, že práve on má priamy kontakt so Všemohúcim, nie je to kvintesencia pýchy?
A je skutočne pán poslanec Božím nástrojom? Nie je skôr boh Mareka Krajčího nástrojom pána poslanca? Nástrojom, ktorý vždy ochotne poslúži, aby vysvetlil i ospravedlnil jeho konanie? Je totiž ťažké si nevšimnúť, že aj keď sa pán poslanec reprezentuje ako moderný mučeník, napokon nedopadol vôbec zle. Pripísal si u konzervatívcov body za presadenie novely, zostal v Hnutí Slovensko. A poslanecký plat mu naďalej nabieha na účet.
Tiež je ťažké si nevšimnúť, že hoci Krajčí tvrdí, že konal výlučne podľa svojho svedomia, v jeho konaní bola i veľká dávka pragmatizmu a politickej úskočnosti.
Sám povedal: „Keby bol môj hlas zbytočný a nemal by som ani vnútorné presvedčenie, že je to rozhodujúci hlas, vďaka ktorému novela ústavy prejde, tak s najväčšou pravdepodobnosťou by som držal líniu hnutia, ktorú sme si stanovili.“
To vonkoncom neznie ako lutherovské „tu stojím, nemôžem inak.“ Ak bol Krajčí presvedčený, že jeho svedomie mu prikazuje ústavu podporiť, nemal to už mesiace jasne a pevne deklarovať?

3. Poslanec Krajčí sám seba zjavne vníma ako nástroj Božej lásky. Ako je však možné, že tento jeho sebaobraz nie je narušený prostým faktom, že považuje tých, ktorí jeho „láske“ odporujú, za nepriateľov? Skutočne je pán poslanec láskavý ku všetkým ľuďom? Alebo len k vlastnému „kmeňu“?

4. Eva Čobejová v Postoji o tlačovej konferencii Mareka Krajčího (a následnom vystúpení Igora Matoviča) napísala: „Na oboch tlačovkách zneli slová o pokore, hriechu, hriešnikoch, svedomí, sebareflexii, vine, zrade, vyvodení zodpovednosti. Bola to veľká morálna dráma so silnými slovami aj emóciami. Marek Krajčí vyzeral na svojej tlačovke utrápene, ponížene, pokorne, slzy na krajíčku.“
Tam, kde komentátorka Postoja videla „veľkú morálnu drámu“, autor týchto riadkov videl trápnu frašku. Melodrámu na nasýtenie emocionálnych potrieb tej skupiny voličov, ktorá túži u politikov vidieť pokoru, zradu, vinu, hriech i slzy. Napokon, ako sa slová „veľká morálna dráma“ rýmujú s faktom, že jednou z hlavných postáv bol Igor Matovič?
Poslanec Krajčí sa isto cíti byť citlivým človekom, ktorý svoje emócie neskrýva. Uvedomuje si vôbec, že jeho podrobný popis, s kým sa stretol a kde, komu telefonoval a písal esemesky, či čo mu povedala pred odchodom do práce manželka, vonkoncom nespadá do kategórie „argumenty“?
Tak ako nechodíme do parlamentu vo vyťahaných teplákoch, i keď ich s rozkošou nosíme doma, lebo sú dokonale pohodlné, nenosíme si do Národnej rady ani súkromné príbehy a boľačky, pretože tam jednoducho nepatria.

Občanom bez voyeurských sklonov je súkromný život poslanca Krajčího ukradnutý. Je im jedno, kedy išiel spať, čo mal na raňajky, čo si pozrel na Netflixe, či o čom debatuje s manželkou. Chcú počuť racionálne argumenty, prečo pán poslanec považuje ústavné zmeny za správne. A tiež, prečo nedrží slovo, ktoré verejne dal.
Ešte jedna poznámka na okraj, pán poslanec. To, že ste citlivý sám k sebe, ešte vonkoncom neznamená, že ste citlivý a empatický aj k iným ľuďom. Práve naopak. Pomerne často sa stáva, že ľudia, ktorí sa opájajú citmi, pokiaľ ide o nich samých, dokážu byť až šokujúco bezcitní voči ostatným. Netvrdím, že je to váš prípad. Mali by ste však s týmto rizikom rátať.
Tak ako v noci musíte zhasnúť čelovku, aby ste uvideli svetlá navôkol, je dobré občas ovládnuť vlastnú záplavu citov, aby ste videli, čo prežívajú ľudia v krajine, ktorej legislatívu spolutvoríte.

Argumentum ad Hospodinum do verejného priestoru nepatrí
Aj keď sa môže zdať, že tento text je obsesívnym grilovaním jediného poslanca, jeho účel je v skutočnosti iný. Vymedziť sa voči vnášaniu súkromných záležitostí do verejného priestoru. Odmietnuť hru na city tam, kde má panovať racionálna argumentácia. A varovať pred náboženskými argumentmi v sekulárnom priestore.
Politických kresťanov typu Mareka Krajčího je totiž pomerne dosť. A je preto dôležité podrobne ukázať, v čom je argumentum ad Hospodinum, teda argument bohom, extrémne problematický.
Hoci mnohým ušiam znie ako rajská hudba, ako niečo cnostné a sympatické, v skutočnosti ide o nebezpečné prelomenie hranice medzi súkromným náboženským prežívaním jednotlivca a demokratickým verejným priestorom, založeným na pluralite názorov.
Napokon, už v evanjeliách existuje pasáž, v ktorej sa farizeji pýtajú Ježiša, či je správne platiť cisárovi dane, keď skutočným vládcom sveta je Hospodin. Ježiš sa ich spýta: „Čí je nápis a portrét na minci?“ „Cisárov,“ odpovedia. „Dávajte cisárovi, čo je cisárovo, a Bohu, čo je Božie.“
A prvý článok Ústavy Slovenskej republiky, na ktorej Marekovi Krajčímu údajne tak záleží, znie: „Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.“
Bolo by skvelé, keby politici našu ústavu ctili. Napríklad tým, že nebudú čisto náboženskými argumentmi odôvodňovať rozhodnutia, ktoré sa týkajú celej krajiny. Teda aj ľudí, ktorí majú celkom iné vierovyznanie, prípadne v žiadneho boha neveria (ešte stále sa to smie).

Argumentum ad Hospodinum jednoducho do verejného priestoru sekulárneho štátu nepatrí. Ak to Marek Krajčí nedokáže pochopiť, mal by zložiť mandát.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: Pi 03 10, 2025 1:15 pm Bolo by skvelé, keby politici našu ústavu ctili. Napríklad tým, že nebudú čisto náboženskými argumentmi odôvodňovať rozhodnutia, ktoré sa týkajú celej krajiny. Teda aj ľudí, ktorí majú celkom iné vierovyznanie, prípadne v žiadneho boha neveria (ešte stále sa to smie).

Argumentum ad Hospodinum jednoducho do verejného priestoru sekulárneho štátu nepatrí. Ak to Marek Krajčí nedokáže pochopiť, mal by zložiť mandát.
MiBi, ak by stat riesil len, ci na cestach sa bude jazdit vpravo alebo vlavo a ci vyska dane bude 19% alebo 20% - tak OK, to ide v pohode aj neutralnym jazykom.
Kedze stat sa ale chce montovat aj do zalezitosti ako nabozenstvo, pohlavie, vychova, ... v podstate sukromnych zalezitosti - aku odbornost v takej diskusii akoze ocakavas?
Matematika je jasna - kto ako zahlasoval. Nula alebo jedna, ziadne vyhovaracky.
Potom dovody - to nech uz si pred analytikmi a pred Dennikami N a pred Postojmi vyrozpravaju aj doblba. To moze kazdy ignorovat, ked sa mu zachce.
Polovica opozicie aj tak hlasovala proti z dovodu "lebo Fico" (s vynimkou PS, ktori mozno uprimne ideologicky v tomto pripade). To mi vysvetli co je to za logicky a suvisiaci argument v teme, ktoru tam v ustave riesili.
Prides do firmy, a zistis, ze takeho a takeho uchadzaca prijali, lebo presonalistka mala pocit, ze v tom oddeleni uz ma Skopriona a potrebuje k nemu povedzme Raka. Ale istotne nie Blizenca. Proste cisty blud, ale co s ludmi narobis, ze funguju si po svojom.

Ja by som rovno celoplosne zakazal cele humanitarne vedy. Lenze ludia sa aj tak budu vsemozne zgrupovat a jedna skupina sa bude snazit vyuzivat inu - tak to uz medzi ludmi chodi. Tak skumanie pravidelnosti v tom mozno nejaky zmysel ma.

Este zaujimave je slovo "sekularne". V state, kde mas 90% obyvatelstva moslimov, darmo napises, ze je to sekularny stat do ustavy. Tiez v state, kde mas prevahu krestanov. Sekularny stat si mozu uprimne do ustavy napisat tak Cesi, kde je 90% obyvatelstva ateistami.
Napoleon sa dal za cisara v 1804 korunovat papezom. Povedz mi, aku to malo akoze logiku. V "sekularnom state", ked este aj tyzden si prerobili na 10 dnovy na znak "pokroku a vymanenia sa z okov krestanstva".
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Druhý príchod Ježiša vďaka AI?

Bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Intel Patrick Gelsinger sa po svojom minuloročnom odchode z čela tohto technologického giganta pustil do prekvapivého projektu. V súčasnosti pôsobí ako predseda technologickej firmy Gloo, ktorej ambíciou je šíriť kresťanské hodnoty v Silicon Valley.

Gelsinger sa netají svojou hlbokou vierou. V rozhovore pre The Guardian uviedol, že jeho životným poslaním je pracovať na technológii, ktorá nielen zlepší kvalitu života ľudí, ale zároveň podľa neho „urýchli druhý príchod Krista“.

Spoločnosť pod jeho vedením vyvíja špecifické nástroje pre veriacich, vrátane vlastného jazykového modelu nazvaného Christian-Aligned Large Language Model (CALLM). Platforma má slúžiť viac ako 140-tisíc lídrom z prostredia cirkví a neziskových organizácií, ktorým umožňuje vytvárať vlastných AI asistentov trénovaných priamo na ich kázňach a náboženskom obsahu.

Gelsinger prirovnáva nástup umelej inteligencie ku Gutenbergovmu vynálezu kníhtlače a verí, že by cirkev mala túto technológiu aktívne prijať a formovať.

Okrem toho spoločnosť organizuje aj veľké podujatia. Nedávno napríklad trojdňový hackathon prilákal vyše 600 účastníkov, ktorí súťažili o ceny v hodnote štvrť milióna dolárov. Akcia však odhalila aj riziká – vývojárovi Ryanovi Siebertovi sa podarilo model oklamať. Namiesto kresťanských rád mu poskytol recept na výrobu pervitínu.

Náboženstvo sa v Sillicon Valley stáva čoraz viac prítomnou témou. Zatiaľ čo niektorí technologickí lídri opisujú AI takmer ako božskú bytosť, Gelsinger chce zabezpečiť, aby umelá inteligencia slúžila priamo cirkvi.

https://futurism.com/artificial-intelli ... -ai-christ
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Mnohe americke protestantske vyklady krestanstva a "krestanskych hodnot" maju s katolickym vykladom spolocne priblizne tolko, kolko Islam alebo Judaizmus.
Oproti debate s ateistom sa dokazu zhodnut akurat na tom, ze existuje Boh ... a v ostatnych veciach maju na 50% odlisny nazor, v mnohych veciach dokonca protichodny.
Napísať odpoveď

Návrat na "Politika a názory o spoločnosti"