Zamiloval som si nástroj Claude od Anthropic. Je to privátne vlastnená firma, v blízkej dobe možno bude IPO.
Hľadal som spôsoby, ako investovať už teraz. Narazil som popritom na Fundrise Innovation Fund, ktorý nedávno išiel na NYSE: https://www.tradingview.com/symbols/NYSE-VCX/
Chcel by som alokovať 5–10 % portólio do startupov, venture kapitálu, pre-IPO. Vidím v tom hodnotu, mám predplatený aj Anthropic aj OpenAI, a napríklad v SpaceX vidím brutálny potenciál. Ale keď to pôjde na burzu, tak už bude podľa mňa neskoro.
Odložím si sem a budem sledovať:
Fundrise's Innovation Fund is a venture capital fund that is open to all investors.
The fund invests in privately held technology companies across multiple verticals, including artificial intelligence, machine learning, and big data. It has invested in 20 pre-IPO companies and has stakes in OpenAI, Anduril Industries, and Anthropic.
The Innovation Fund has a minimum investment of just $10 and a 1.85% annual management fee. Anthropic is just one of the Innovation Fund's holdings. If you do invest in either of these funds, remember that you're buying a stake in the entire portfolio. You can learn more about the Innovation Fund here.
https://stockanalysis.com/article/fundr ... nd-review/
https://fundrise.com/venture
Summary od Gemini:
Kľúčové investície v portfóliu:
Anthropic: Tvoj favorit, tvorca Claude.
OpenAI: Tvorca ChatGPT (fond má podiely v oboch najväčších rivaloch).
SpaceX: Vesmírna spoločnosť Elona Muska.
Anduril Industries: Moderné obranné technológie a drony.
Databricks: Gigant v oblasti spracovania dát a AI infraštruktúry.
Ramp: Rýchlo rastúci fintech zameraný na firemné financie.
ServiceTitan: Software pre remeselníkov a domáce služby (SaaS).
4. Likvidita – Najväčší "háčik"
Toto nie je akcia na burze, ktorú predáš jedným klikom o 15:30. Fundrise Innovation Fund je tzv. Interval Fund. To znamená, že fond ponúka spätné odkúpenie akcií len v určitých intervaloch (zvyčajne štvrťročne) a môže existovať limit, koľko celkového kapitálu fond vyplatí (napr. max 5 % fondu za kvartál).
Pri akciách na burze (napr. Apple) vidíš cenu každú sekundu. Pri súkromných firmách (Anthropic) sa cena určuje podľa posledného investičného kola alebo interného preceňovania fondu. Existuje riziko, že ak klesne celkový trh, súkromné firmy sa precenia smerom nadol s oneskorením, čo môže viesť k náhlym poklesom hodnoty fondu.
Ročný poplatok za správu sa po vstupe na burzu upravil (niektoré zdroje uvádzajú nárast na 2,5 % p.a. kvôli nákladom na listing), čo je na pomery VC fondov stále fér, ale na pomery ETF veľa.
Fundrise Innovation Fund VCX
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.