Akcie - Nováčik

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Viktor 36
Dátum registrácie: Pi 18 05, 2012 8:01 pm
Kontaktovať používateľa:

Akcie - Nováčik

Príspevok od používateľa Viktor 36 »

Dobrý deň,

Dnes som sa začal zaujímať o akcie a chcel by som vedieť, ako by som mal začať. Vie mi niekto poradiť? Dúfam, že som to poslal do dobrej témy.

P.S. : Som úplný začiatočník
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Re: Akcie - Nováčik

Príspevok od používateľa filip glasa »

najlepšie kúpiť si nejakú knižku o akciách, alebo prečítať si nejaké začiatočnícke články o akciách.

Inak čo konkrétne si predstavuješ že by si robil? Dlhodobé držanie akcií za účelom investovania? Alebo krátkodobé obchodovanie - špekulovanie?
Viktor 36
Kontaktovať používateľa:

filip glasa napísal:najlepšie kúpiť si nejakú knižku o akciách, alebo prečítať si nejaké začiatočnícke články o akciách.

Inak čo konkrétne si predstavuješ že by si robil? Dlhodobé držanie akcií za účelom investovania? Alebo krátkodobé obchodovanie - špekulovanie?
Skôr to dlhodobé držanie akcií :)
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Tak to je jednoduché - treba ich len kúpiť a držať :D

Na začiatok je asi najlepšie skúsiť si zobrať výročnú správu jednej českej a jednej slovenskej firmy. Dajme tomu ČEZ a Slovnaft. Prečítať si to, je to v zrozumiteľnom jazyku, zrozumiteľný biznis, keďže tie dve firmy poznáme. Následne si prečítaj nejakú základnú knižku o investovaní do akcií (Naučte se investovat) a porovnaj s tým čo si sa dozvedel z výročiek. Knižky ber s rezervou - len ako technickú pomôcku, ktorá ti pomôže čítať firmu, hľadať informácie, porovnávať hospodárske výsledky atď.
Potom si skús prečítať výročky iných firiem čo poznáš tu z okolia. A začni rozmýšľať či by si ich kúpil za cenu za ktorú sa aktuálne obchodujú.

A potom si ešte môžeš prečítať tučnú knižku Inteligentný Investor. No a potom už budeš vedieť taký základ, budeš si vidieť sám nájsť články na webe, knihy ktoré presne pasujú na tvoj štýl. A snáď aj tie firmy budeš vedieť trochu vyberať :)
Viktor 36
Kontaktovať používateľa:

filip glasa napísal:Tak to je jednoduché - treba ich len kúpiť a držať :D

Na začiatok je asi najlepšie skúsiť si zobrať výročnú správu jednej českej a jednej slovenskej firmy. Dajme tomu ČEZ a Slovnaft. Prečítať si to, je to v zrozumiteľnom jazyku, zrozumiteľný biznis, keďže tie dve firmy poznáme. Následne si prečítaj nejakú základnú knižku o investovaní do akcií (Naučte se investovat) a porovnaj s tým čo si sa dozvedel z výročiek. Knižky ber s rezervou - len ako technickú pomôcku, ktorá ti pomôže čítať firmu, hľadať informácie, porovnávať hospodárske výsledky atď.
Potom si skús prečítať výročky iných firiem čo poznáš tu z okolia. A začni rozmýšľať či by si ich kúpil za cenu za ktorú sa aktuálne obchodujú.

A potom si ešte môžeš prečítať tučnú knižku Inteligentný Investor. No a potom už budeš vedieť taký základ, budeš si vidieť sám nájsť články na webe, knihy ktoré presne pasujú na tvoj štýl. A snáď aj tie firmy budeš vedieť trochu vyberať :)
Ďakujem za radu. Ešte by som sa chcel opýtať, kde s tým obchodovať? Pre mňa to bude najlepšie asi online, ale potreboval by som poradiť, kde by som mal začať kupovať akcie.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

začať kupovať - na to je ešte kopec času. Na začiatok je to tá posledná vec o ktorú sa treba zaujímať :D Lebo zbrklým šťastie nepraje a dostanú sa skôr do pazúrov tých najdrahších brokerov s najväčšou reklamou, alebo iným (tele)marketingom.

Ale na priblíženie: obchoduje sa cez brokera - o.c.p. Dnes už takmer len elektronicky. Na držanie akcií (ročne pár nákupov a pár predajov) sú v rámci ČR a SR najvhodnejší Brokerjet, FIO, Saxo Bank, Patria. Potom už len zahraniční.
Viktor 36
Kontaktovať používateľa:

Ďakujem :) No, takže teraz o tom niečo začnem študovať.
Kontrast
Active Member
Dátum registrácie: Ut 07 02, 2012 10:16 pm

Príspevok od používateľa Kontrast »

Viktor 36 napísal:Ďakujem :) No, takže teraz o tom niečo začnem študovať.
Ahoj,

mozem sa ta prosim ta opytat par otazok? velmi ma to zaujima

- preco akcie
- co ta vediet k tomu investovat, resp aka je tvoja motivacia
- co od toho ocakavas a v akom casovom horizonte
- s akou pravdepodobnostou si myslis, ze uspejes?

diky :)
Viktor 36
Kontaktovať používateľa:

Well napísal:- preco akcie
- co ta vediet k tomu investovat, resp aka je tvoja motivacia
- co od toho ocakavas a v akom casovom horizonte
- s akou pravdepodobnostou si myslis, ze uspejes?
1. O akciách počúvam často v TV a tiež mi to príde ako dobrý spôsob investície, keď človek vie, aké akcie má kupovať.
2. Známi mi vždy hovoria, že si viem našetriť, tak to našetrené chcem nejak investovať.
3. Nejaké extra veľké zárobky neočakávam. Dalo by sa povedať, že by som to chcel iba skúsiť. Nechystám sa nakupovať drahé akcie.
4. Keďže idem iba skúšať a chcem kupovať akcie na dlhodobú držbu, tak ani neviem presne, čo očakávam. Mohlo by sa mi podariť uspieť.
Kontrast
Active Member
Dátum registrácie: Ut 07 02, 2012 10:16 pm

Príspevok od používateľa Kontrast »

Diky za odpovevde a vela uspechov ti prajem.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2452 times
Been thanked: 2834 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Viktor 36 napísal:Dobrý deň,

Dnes som sa začal zaujímať o akcie a chcel by som vedieť, ako by som mal začať. Vie mi niekto poradiť? Dúfam, že som to poslal do dobrej témy.

P.S. : Som úplný začiatočník

Dnes si začal. :)
Najprv sa vyspi. Potom začni študovať. Krok za krokom.
Najprv Ti radím kúpiť si obyčajnú učebnicu o finančných trhoch. Aby si pochopil veci v širšom kontexte. Keď ťa to bude baviť ako trinásťročnú čučoriedku milostný román, tak sa do toho zažer. Poriadne! Začni študovať konkrétne veci.

Ak ťa to nebude baviť, ta ti radím vykašli sa na to. Skús si radšej zarobiť podnikaním.

Ešte predtým si pozri tuto hore Magazín.. nájdeš tam kopu dobrého čítania...
Musíš sa dostať do obrazu o čom je investovanie a o čom je trading.

Konkrétne veci sa dajú vygooglovať na internete. Všetko nájdeš na webe.
Časom zistíš, čo ťa baví a na to sa špecializuj.
Neobchoduj s ničím, kým tomu nerozumieš, lebo prídeš o gate!

Na privítanie Ti tu dávam graf desaťročného zhodnotenia 500 najlepších firiem v USA.
Takto by sa vyvíjala tvoja investícia za posledných 10 rokov, po prudkom páde v 2000-2002, vrátane dividend.
To len aby si nežil v predstavách, že na akciách sa ľahko bohatne.
K tomu si pripočítaj, že každý rok sa znehodnotí tvoj vklad o 3-4% rastom cien (inflácia ) a keď investuješ v eurách tak rátaj aj s devalváciou.

Good luck!
Prílohy
SPY 10 rokov.gif
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Viktor, usetrim Ti robotu a myslim to vazne. Vlastnis, alebo mas pristup k macke, psovi ci papagajovi? Ak nie, poznas dieta mladsie ako 5 rokov? Jeden z vyseuvedenych subjektov nazvime "medium".
1. Vezmi si zoznam akcii, pripadne zisti vyrobcov tovarov v Tescu, Nay ci co beha po dialniciach.
2. Sadni si oproti mediu a pozorne ho sleduj.
3. Razne a zretelne vyslov meno firmy napriklad Volkswaggen, Coca Cola, Sony, Slovnaft.
4. Ak ziskas hocijaky signal pri mene firmy pokracuj k bodu 5.
5. Kup sto akcii danej firmy, alebo za 10% sumy, ktoru chces investovat ak prevysuje cenu 100 kusov danej akcie.
6. Zopakuj bod 3 az 5 desatkrat.
7. Uz si takmer na konci investicneho projektu. Pokial akcie konkretnej firmy rastu prikupuj ich v poradi poskytnutom mediom podla bodu 5.
8. Ak firma strati 20% z ceny akciu predaj. Daj si vysvetlit "Stop Loss" objednavku.
9. Z vynosu predaja kup inu akciu podla navodu z bodov 3 az 5.
10. Tu na fore si zisti ktoreho brokera pouzivat.
11. Za ziadnych okolnosti nestuduj akciovy trh. Zostane Ti viac casu na studium svojho odvetvia pripadne nieco co ta zaujima. Investicia do vzdelania je dolezitejsia ako do akcii.

Oddovodnenie tohto postupu neposkytujem, lebo nechcem, aby si tym zabijal cas. Este raz vsak opakujem, ze toto je podla mna najoptimalnejsia metoda investovania pre Teba a vacsinu nas smrtelnikov. Takisto, este raz zdoraznujem, ze vsetko co som napisal myslim vazne a ze tuto metodu som vypracoval na zaklade teoretickych poznatkov, pozorovania investorov a vlastnych skusenosti.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Rado
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Príspevok od používateľa Rado »

Zaujímavý postup, ale ja by som sa pri poklese a raste ceny správal úplne inak. Pri poklese by som kupoval a pri raste predával.

Dobre si pozri Jugglerov graf! Na jar 2009 bolo v novinách plno správ o kríze spoločnosti, konci kapitalizmu, strate dopytu a pod. To je čas kedy je na trhoch výpredaj. Na rozdiel od toho povianočného sa nemusíš báť, že dostaneš po nose pri bitke o vozík a že si budeš musieť počkať v tlačenici na otvorenie. Na tomto trhu je správanie úplne iné. Tlačenica vzniká, keď ceny rastú. Znie to nelogicky, ale je to fakt.

Kupoval som akcie aj pred rokom 2009, ale svoj najlepší obchod a výbornú školu som dostal na jar 2009. Kupoval som FCX (Freeport - McMoRan Copper & Gold Inc.). Trhy padali, správy katastrofické a ja som si myslel, že som sa zbláznil, keď za rezervu nakupujem. Každý v tom čase všetko speňažoval na cash a chcel sa všetkého čím skôr zbaviť. Kúpil som za 24$/ks. Trh ďalej padal a cez môj nákup prešiel ako nič. Stop loss nepoužívam lebo akcie kupujem ako investíciu a nie ako tovar. Cena ďalej klesala k cca 18$. Nechal som to tak a čakal. Trhy sa spamätali a na konci roka 2010 boli moje akcie na 120$/ks. Potom spoločnosť urobila split 1:2 a ja som tak vlastnil dvakrát toľko ako som pôvodne nakúpil. Začiatkom mája minulého roka som sa rozhodol vo väčšom rozbehnúť opcie a tak som všetky predal za 54$/k. 450% zisk. Ak by som ich mal dnes, tak by som bol stále na 265% zisku a malé korekcie na trhu by mi neprekážali. Svoje investované by som v ohrození nemal.

Toto bol môj posledný nákup akcií. Od vtedy som žiadne akcie nekupoval. Sedím na hotovosti, hrám sa s opciami a čakám. Čakám na vystúpenie Grécka z EU, správu, že na trhoch nastal čierny deň a dobu, kedy bude hlad po hotovosti a na trhoch bude bitka o kupujúcich. Vtedy, ak budem ešte chcieť vlastniť akcie sa budem angažovať vo veľkom. Časy kedy má pálila voľná hotovosť na účte a chcel som byť zainvestovaný lebo strácam čas a moje voľné prostriedky ležia na účte a nezhodnocujú sa len ich požiera inflácia ma už dávno prešli. Trpezlivosť z pohľadu investovania považujem za najpodstatnejšiu vlastnosť. Jednoducho mi zachutilo nakupovať s diskontom. V takých časoch nezáleží koľko toho vieš o ekonomike, účtovníctve, výkazoch a pod. Ak by si kúpil čokoľvek zo známejších akcií na jar 2009, tak by si neprerobil. Jasne to vidieť na grafe.

Ja ti poradím iba jediné, držať sa výroku sira Templetona, že celý život pomáhal ľuďom. Ak chceli predávať kupoval a keď chceli kupovať, tak predával. Veľa trpezlivosti ti prajem.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Viktor 36
Kontaktovať používateľa:

Všetky rady od vás sú zaujímavé. Určite mi niečo z toho pomôže, ďakujem :)

Teraz som si pozeral aj tie investičné portáli a rozhodol som sa, že budem obchodovať cez Brokerjet. Majiteľ je Česká Sporiteľňa, čiže skupina ERSTE a ja som zákazníkom Slovenskej Sporiteľne.
Dodor
Dátum registrácie: So 05 05, 2012 11:27 am

Príspevok od používateľa Dodor »

Rado1 napísal:Zaujímavý postup, ale ja by som sa pri poklese a raste ceny správal úplne inak. Pri poklese by som kupoval a pri raste predával.

Kupoval som akcie aj pred rokom 2009, ale svoj najlepší obchod a výbornú školu som dostal na jar 2009. Kupoval som FCX (Freeport - McMoRan Copper & Gold Inc.). Trhy padali, správy katastrofické a ja som si myslel, že som sa zbláznil, keď za rezervu nakupujem. Každý v tom čase všetko speňažoval na cash a chcel sa všetkého čím skôr zbaviť. Kúpil som za 24$/ks. Trh ďalej padal a cez môj nákup prešiel ako nič. Stop loss nepoužívam lebo akcie kupujem ako investíciu a nie ako tovar. Cena ďalej klesala k cca 18$. Nechal som to tak a čakal. Trhy sa spamätali a na konci roka 2010 boli moje akcie na 120$/ks. Potom spoločnosť urobila split 1:2 a ja som tak vlastnil dvakrát toľko ako som pôvodne nakúpil. Začiatkom mája minulého roka som sa rozhodol vo väčšom rozbehnúť opcie a tak som všetky predal za 54$/k. 450% zisk. Ak by som ich mal dnes, tak by som bol stále na 265% zisku a malé korekcie na trhu by mi neprekážali. Svoje investované by som v ohrození nemal.

Ja ti poradím iba jediné, držať sa výroku sira Templetona, že celý život pomáhal ľuďom. Ak chceli predávať kupoval a keď chceli kupovať, tak predával. Veľa trpezlivosti ti prajem.
Mám hodně podobný příběh

Jen s tím rozdílem že bylo i poté několik příležitostí jak sektorově chytit nějaká dlouhodobá dna.
Např. 2011 až dodnes velký pokles utilit hlavně v Evropě RWE, E.ON, ENEL, SUEZ atd. (má to jistě důvody recese, dluhy atd.) ale dlouhodobě si nemyslím že je důvod aby se prodávaly za 1/2, 1/3 hodnoty.

V této době např. uhelné společnosti v USA BTU, ACI, ANR jsou na desetiletých minimech vše z důvodu nízkých cen zemního plynu ale ty už se také zvedají.

Nebo např. Jaderná energetika AREVA tak nízko jak dnes nikdy nebyla pokud věříte v jádro a máte čas čekat desetiletí a věříte že kombinace Francouzká státní firma + vysoké dluhy nejsou smrtelnou kombinací tak myslím že je to zajímavá investice. Už jen z důvodu jestli se Japonci zbaví JE tak AREVĚ odpadnou dlouhodobě 2 konkurentu HITAHI a TOSHIBA. Tzn. a světě zbudou prakticky 3-4 firmy s know-how jaderných reactorů.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Viktor 36 napísal:Všetky rady od vás sú zaujímavé. Určite mi niečo z toho pomôže, ďakujem :)

Teraz som si pozeral aj tie investičné portáli a rozhodol som sa, že budem obchodovať cez Brokerjet. Majiteľ je Česká Sporiteľňa, čiže skupina ERSTE a ja som zákazníkom Slovenskej Sporiteľne.
Môj tip: nepomôže Ti nič.
Nič nevieš, ale už sa hrnieš do obchodovania.
Výber brokera je kapitola sama o sebe, ale ty si urobil rozhodnutie za 1 deň - na základe najnepodstatnejších kritérii. Trh ťa zožerie. Mňam, mňam.

Príd sa pochváliť keď prídeš o prvé peniaze.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
marco
Silver Member *
Dátum registrácie: Pi 11 05, 2012 11:27 pm

Príspevok od používateľa marco »

Viktor - ak sa mozem opytat .. kolko mas rokov ? 2 dni dozadu napises, ze "dnes som sa zacal zaujimat o akcie" a dnes uz pozeram, ze hladas brokera. Nechaj si poradit, za tych par dni, co sledujem toto forum som presvedceny o tom, ze su tu ludia co maju skusenosti a chcu dat dobru radu. Ja sa "zaujimam o akcie" mozno 1-2 roky a ochotne napisem, ze zatial som este ani nepremyslal o tom, aby som realizoval prve obchody. Momentalne mam pocit, ze by k mojej povahe sedelo dlhodobejsie investovanie (buy and hold atd), tak sa snazim zistovat info, ale kedze ma to nezivi nedavam to na prve miesto.

Moje rozhodnutie vstupit na trh s akciami bude najskor vtedy, ked budem presvedceny o tom, ze ma strata investovanych penazi nebude "boliet" a investujem urcite menej ako 10% volnych prostriedkov. Podla mna treba najprv pracovat na sebe a zarobit si a potom mozes diverzifikovat peniaze do "HRY". T.j. najprv dobra praca, vlastny biznis, obchodovanie s realnymi vecami, ktorym rozumies.

Napisal si, ze si vies nasetrit. Bola by skoda o tie peniaze prist :wink: Odporucam otvorit si dobry sporiaci ucet, o com som sa informoval aj ja v tejto teme:
http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... f=7&t=2682" onclick="window.open(this.href);return false;
"Who has a lot of money, can speculate.
Who has little money, must not speculate.
Who has no money, has to speculate."(A. Kostolany)
Viktor 36
Kontaktovať používateľa:

To, že hľadám brokera, neznamená, že už chcem obchodovať. Ja viem, že sa to za pár dni nedá. Treba na to čas :) Vek mám nastavený aj tu v profile. Keby niečo, mám 18. Možno som na to veľmi mladí, ale informovať sa o tom, je dobré už teraz.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Viktor, mas idealny vek na nastartovanie dlhodobych investicii.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Tilbur
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 03 02, 2010 8:41 am
Has thanked: 65 times
Been thanked: 47 times

Príspevok od používateľa Tilbur »

Viktor, dam Ti jeden tip:

Pockaj, kym trhy klesnu, kup akcie BRK.B a cakaj. Nedokupuj, nepredavaj. Studuj, uc sa a sleduj, ako sa vyvyja akcia spolu s trhmi.
Sprav si modelove portfolio, kde si budes fiktivne nakupovat Tvoje vybrane akcie. Obchody vsak nerealizuj. Vyberaj si na zaciatku len spolocnosti s DOW JONES 30.
Dalsie realne obchody mozes spravit po par rokoch, ak vydrzis cakat.
Ak nebudes disciplinovany, trh ta znici.
My number one job as a trader is to manage risks not make money.
Viktor 36
Kontaktovať používateľa:

Ja vydržím :) Dík za radu.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 448 times

Príspevok od používateľa jogo »

Tu je podobna tema, ako si otvoril ty. Tak si ju mozes tiez precitat a pouvazovat, ci ta tam nieco neinspiruje.

http://ako-investovat.sk/diskusia/viewt ... 070#p58070
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
Been thanked: 26 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ladis »

Viktor 36, zřejmě nechce obchodovat na burze, ale investovat do akcií na rok nebo na léta. To jsou značně rozdílné pojmy - obchodovat a investovat. Ten kdo obchoduje, stěhuje peníze na burze z místa na místo, spekuluje nahoru a dolu, až za rok jsou všechny peníze spotřebovány a nemá na kontě ani peníze ani akcie. Investovat znamená nikdy neprodávat akcie se ztrátou, mít každý měsíc dividendy z jiného podniku a vědět, že akcie několik let v mínus neni žádná ztráta.
Při poklesu do mínus nikdy neprodávat s malou ztrátou. Mínus v investici ignorovat a mít radost z dividend každý měsíc jiných. Proto by měl otevřít konto u Brokerjetu a každý kvartál něco koupit. Brokerjet má totiž konto zadarmo, jen když se každý kvartál aspoň 1x koupí. Bez nákupu by byl poplatek z konta 20 euro za kvartál.
Na to se potřebuje jen najít podceněné akcie, s nízkými poměry PE, PB, PS, PC od podniků a bank, kterým neškodí konkurence a letošní rok očekávají růst zisku více než 20% v indexech DAX, Stoxx 50, Eurostoxx 50 a Dow Jones. Akcie koupit na burze Xetra, v nejhorším případě na burze Frankfurt, vždy za eura a nezačínat si nic s dolary ani s burzou New York. Vždyť akcie mnohých velkých podniků a bank se prodávají v New Yorku jen jako certifikát ADR. Neni vhodné si kupovat certifikát na evropskou akcii v New Yorku, když dostanu tu akcii v originále na Xetra.
ZDARMA kniha v PDF ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://nr1a.com/kniha.htm
♥ ♥ http://nr1a.com/AKCIE ♥ ♥ https://www.facebook.com/groups/2660933057270038/
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 448 times

Príspevok od používateľa jogo »

Nikde nie je garantovane, ze velkost dividend nepoklesne s cenou akcie podobne ako sa to stalo u akcii bank.
Na to pozor..
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Ladis napísal: Investovat znamená nikdy neprodávat akcie se ztrátou, mít každý měsíc dividendy z jiného podniku a vědět, že akcie několik let v mínus neni žádná ztráta.
Toto je najväčšia hlúposť akú môže investor urobiť. Aj preto Ťa Ladis neuznávam a nikdy si Tvoju knihu neprečítam ( time is money, takže nečítam nič čo ma neobohatí ).

Veď predsa keď si value investor, tak by si mal držať len hodnotné firmy. A keď raz firma začne strácať hodnotu a rúti sa do krachu - tak plán držať ju doživotne stráca zmysel.
Veď to je minimálna zásada investovania držať peniaze tam, kde rastú a zbaviť sa takých investícii, ktoré strácajú na hodnote. O akých fundamentálnych kritériách ty môžeš písať v knihe, keď potom držíš väčšinu peňazí v bankách i napriek tomu, že krachujú?

Tvoj najväčší životný omyl je dogma, že každá firma do ktorej investuješ musí prosperovať donekonečna.
Kredatus
Dátum registrácie: Po 16 04, 2012 5:55 pm

Príspevok od používateľa Kredatus »

Zdravim, chcem investovat kapital do akcii, do odbornych terminoch sa nerozumiem ,neviem ako funguje akciovy trh, atď, mam len vytipovane spoločnosti, ktore si myslim že budu v buducnosti prosperovať (zmenili šéfa, odberateľom spločnosti sa bude dariť), takze pojde len o jednorazovy nakup, a viac ma to nebude zaujimať, môžem sa s takym postojom do toho pustiť ? Kto tu ma účet vo Fio, ako je to s tymi poplatkami ? Keď pošlem na obchodný účet hotovosť zo svojho bankového účtu, účtuju si nejaký poplatok ? Keď rozmením v tej elektronickej platforme € za $, účtujú si nejaký poplatok ?
Rado
VETERAN MEMBER *****

Odpovede v poradí v akom si položil otázky: Nie, poplatky na dlhodobé držanie v pohode - žiadne iba nákup a predaj akcií/akcie, nie, pošli radšej doláre lebo majú väčší spread ako tvoja banka.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
Tilbur
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 03 02, 2010 8:41 am
Has thanked: 65 times
Been thanked: 47 times

Príspevok od používateľa Tilbur »

Ked som mal ucet vo Fio,pripadalo mi najlacnejsie,ked som si zmenil eura za dolare a vlozil to v hotovosti na ich ucet.ak posielas eura z Tvojej banky na ucet Fio vedeny v dolaroch,berie sa to ako zahranicna platba.
My number one job as a trader is to manage risks not make money.
Kredatus

Odpovede v poradí v akom si položil otázky: Nie, poplatky na dlhodobé držanie v pohode - žiadne iba nákup a predaj akcií/akcie, nie, pošli radšej doláre lebo majú väčší spread ako tvoja banka.
Mam preštudovanu tuto priručku http://www.fio.sk/docs/sk/e-Broker_pruvodce_sk.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; , nestači to pre moje potreby investicie - jednorazovy nakup akcii ? Ak nie su žiadne poplatky za vedenie učtu, treba nechavať pre istotu nejaku fin. hotovosť na tom obchodnom účte, resp. kedy sa stava že sa učet dostane do debetu, a uplatnia voči mne sankcie ?
Ked som mal ucet vo Fio,pripadalo mi najlacnejsie,ked som si zmenil eura za dolare a vlozil to v hotovosti na ich ucet.ak posielas eura z Tvojej banky na ucet Fio vedeny v dolaroch,berie sa to ako zahranicna platba.
Ja som chcel otvorit Fio učet vedeny v eurach, a v e-broker to zmeniť za dolare, t.j. vypisy by boli v eurach, neskor jedoduchši prevod na učet v banke, je tam nejaka vyhoda pre dolarovy učet, ked pri prevode hotovosti na moj bankovy učet to budem musiet aj tak rozmieňať na eura ? (nemam devizovy učet v banke)
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
Been thanked: 26 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ladis »

Aj preto Ťa Ladis neuznávam a nikdy si Tvoju knihu neprečítam ( time is money, takže nečítam nič čo ma neobohatí ). Veď predsa keď si value investor, tak by si mal držať len hodnotné firmy. A keď raz firma začne strácať hodnotu a rúti sa do krachu - tak plán držať ju doživotne stráca zmysel. Veď to je minimálna zásada investovania držať peniaze tam, kde rastú a zbaviť sa takých investícii, ktoré strácajú na hodnote.
Na jedné straně máme názor slovenského daytradera, který 10 let experimentuje na burze s krátkodobým držením indexu a za 10 let to nikam nedotáhl, protože jeho rychle uskutečněné výdělky jsou menší než jeho rychle uskutečněné ztráty. A on přebírá nápady od největších trader-idiotů z USA.
A na druhé straně máme zastánce rozumného investora do akcií na 1 rok až na 50 let, který převzal nápady několika rozumných investorů miliardářů, podle kterých je to největší hloupost investovat do akcie jen proto, že ta akcie roste. Protože akcie s dividendami jsou to nejlepší důchodové pojištění, musíme je mít stále, i když budou klesat na 1/10, protože se neví předem, zda klesnou 2008 na 1/10 nebo jen na 1/2, hlavně že se za několik let dostane zase každá akcie do plus a jsou z nich každý rok tisíce eur dividendy a každý rok víc.
Kdybys měl během roku 60x dividendy a dohromady 6.000 euro, to je 500 euro měsíčně a každý rok o 10% víc, to znamená v 8. roce už 1000 euro měsíčně a v 16. roce už 2000 euro měsíčně, pak bys našel v dividendách zalíbeni tak jak Varen Pufet.
Moje kniha neni určena pro daytraders jak Juggler. Naopak moje kniha odsuzuje daytraders jako hlupáky a šílence, kteří nepotřebují žádné dividendy a jsou stále nedaleko od infarktu a od sebevraždy.
Předražené akcie jak roku 2000 mělo smysl prodat. Ale levné akcie bank 2007 nevypadaly na tak hluboký propad až do března 2009, proto se nemusely prodávat. Jen kdyby se to vědělo, že spadnou ty bankovní akcie tak hluboko, pak by se 2007 prodaly. Ale nic se nestalo a od roku 2009 se mohou akcie bank zas přikupovat, aby se ty protivné z nich jako Citigroup a RBS s výdělkem prodaly.
Roku 2007 ještě nebylo známo, že šéfové bank Švýcarska, USA, Británie, Islandu, Irska a Německa jsou ti největší zločinci. Investoři z celého světa se poučili 2008. Daytraders neví zase nic víc než předtim.
ZDARMA kniha v PDF ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://nr1a.com/kniha.htm
♥ ♥ http://nr1a.com/AKCIE ♥ ♥ https://www.facebook.com/groups/2660933057270038/
Rado
VETERAN MEMBER *****

Kredatus, na to, aby si nakúpil akcie, ktoré potrebuješ to úplne stačí.

Predstav si, že máš voľných 1.000.000€ a chceš si na Slovensku kúpiť fungujúcu firmu so zabehnutým biznisom. Čo ti bude stačiť vedieť na nákup takej spoločnosti, že zmenili šéfa? Že sa ich odberateľom bude dariť?

Nebudeš chcieť radšej vedieť akých majú odberateľov a dodávateľov. Aké zmluvy sú s nimi podpísané, či už náhodou nie sú vypovedané? Aká je výška úverov a úrokov, ktoré už firma má? Stav pohľadávok a ich splatnosť, výšku záväzkov a ich časovú štruktúru. Konkurenciu spoločnosti, ich silné stránky resp. tvoju konkurenčnú výhodu, ktorú máš a budeš mať s kúpou spoločnosti.
Ďalšia vec, ktorá by ťa mala zaujímať sú zamestnanci. Aký je prístup spoločnosti voči zamestnancom, aby sa ti to po kúpe hneď nerozpadlo.
Podľa mňa by si mal mať minimálne zodpovedané otázky tie, ktoré položí bankár tej spoločnosti, keď prídu žiadať o úver a ešte viac. Banka má totiž vždy kolaterál, ktorý vie využiť v prípade, že sa úver nebude splácať. Tebe ostanú len bezcenné papieriky ako podiel na ničom.

Kolega Ladis radí daytraders medzi šílence a hlupáky, ale neber si príklad od neho. Budeš potom musieť napísať druhú najlepšiu knihu o investovaní, aby si si znížil straty zo svojho "valueinvestingu" ako to robí on.
Kredatus

Ked som bol vlozit hotovost do CSOB na FIO ucet, kolko trva kym sa mi to pripise na moj obchodny ucet ?
Rado
VETERAN MEMBER *****

V podstate okamžite. Fio má účet v ČSOB, tak si to vložil na ich účet. Na druhý deň dostanú výpis a zaevidujú ti to ako tvoj vklad.
Kredatus

Tak ja som to bol vlozit dnes o nejakej druhej poobede, a doteraz nemam v e-brokeri pripisanu čiastku

neviem ci zle pozeram, ale v menu Peniaze mi ukazuje toto

http://oi48.tinypic.com/2z9k0u8.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Čislo učtu a variabilny symbol som 2x kontroloval,

teraz pozeram, ze ja som jej daval čislo učtu 02266030/7500, a na doklade mam 2266030/7500 , to je to iste ?

Etse som nezacal investovat, a hned problemy :twisted:
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

FIO niekedy dlhšie pripisuje a niekedy rýchlejšie. Ale vždy pripíše. To sa neboj.
Rado
VETERAN MEMBER *****

Kredatus, asi nevieš čítať. Napísal som ti, že ti to tam zajtra pripíšu, ak ťa identifikujú podľa variabilného symbolu. Potrebujú mať v rukách výpis z banky alebo si myslíš, že niekto aktivuje účet na základe prijatej sms o vklade??? ČSOB pripisuje vklady neskôr a nie okamžite, tak o tvojom vklade vo Fiu ešte nikto netuší. Dúfam, že tento "problém" bol tvoj najväčší, ktorý ťa pri investovaní stretne. Držím palce.
Kredatus

OK moja chyba, ale uznaj vyznelo to tak, ze to mam mat uz pripisane na učte, opytal som sa "kolko trva kym sa mi to pripise na moj obchodny ucet ?" , a tvoja prva veta "V podstate okamžite" , tak som to dalej poriadne nedocital
Rado
VETERAN MEMBER *****

V pohode len mám pocit, že si ďalej nedočítal aj informácie k spoločnostiam do ktorých chceš vraziť svoje peniaze. :) V každom prípade ti prajem štastnú ruku pri výbere.
Kredatus

Tak prestudovane dopodrobna fin. ukazovatele nemam, davam tam kde je podla mna potencial rastu, ktore napr. nevyuzivalo stare vedenie, tam kde maju vyhodu v materialoch, technologiach, vyrobnych postupoch, lojalite zakaznikov, pred 15 rokmi si mohol mat take Apple prestudovane zhora-dola, vsetko hovorilo proti nim, niekedy treba dať aj na intuiciu :wink:
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Ladis napísal:Na jedné straně máme názor slovenského daytradera, který 10 let experimentuje na burze s krátkodobým držením indexu a za 10 let to nikam nedotáhl, protože jeho rychle uskutečněné výdělky jsou menší než jeho rychle uskutečněné ztráty. A on přebírá nápady od největších trader-idiotů z USA.
A na druhé straně máme zastánce rozumného investora do akcií na 1 rok až na 50 let, který převzal nápady několika rozumných investorů miliardářů, podle kterých je to největší hloupost investovat do akcie jen proto, že ta akcie roste. Protože akcie s dividendami jsou to nejlepší důchodové pojištění, musíme je mít stále, i když budou klesat na 1/10, protože se neví předem, zda klesnou 2008 na 1/10 nebo jen na 1/2, hlavně že se za několik let dostane zase každá akcie do plus a jsou z nich každý rok tisíce eur dividendy a každý rok víc.
Kdybys měl během roku 60x dividendy a dohromady 6.000 euro, to je 500 euro měsíčně a každý rok o 10% víc, to znamená v 8. roce už 1000 euro měsíčně a v 16. roce už 2000 euro měsíčně, pak bys našel v dividendách zalíbeni tak jak Varen Pufet.
Moje kniha neni určena pro daytraders jak Juggler. Naopak moje kniha odsuzuje daytraders jako hlupáky a šílence, kteří nepotřebují žádné dividendy a jsou stále nedaleko od infarktu a od sebevraždy.
Předražené akcie jak roku 2000 mělo smysl prodat. Ale levné akcie bank 2007 nevypadaly na tak hluboký propad až do března 2009, proto se nemusely prodávat. Jen kdyby se to vědělo, že spadnou ty bankovní akcie tak hluboko, pak by se 2007 prodaly. Ale nic se nestalo a od roku 2009 se mohou akcie bank zas přikupovat, aby se ty protivné z nich jako Citigroup a RBS s výdělkem prodaly.
Roku 2007 ještě nebylo známo, že šéfové bank Švýcarska, USA, Británie, Islandu, Irska a Německa jsou ti největší zločinci. Investoři z celého světa se poučili 2008. Daytraders neví zase nic víc než předtim.
Ladis. Až teraz som si všimol tvoju milú odpoveď :)

Nestačí Ti vyhodnotenie tvojích portfólii? Neuvedomuješ si, že tvoja fundamentálna analýza a investičná filozofia je nulová, pretože si schopný držať 50 rokov akcie firiem, ktoré krachujú?
Veď polovica akcií tvojích bánk stratila na cene viac ako 90% a neskrachovali len preto, že ich zachránili politici.

A čo sa týka mňa, neviem na akom základe si dovolíš hodnotiť moju výkonnosť?
Ja na základe tvojích hlúpich tipov a ty na základe čoho?
Aby ti nebolo smutno, tak ti poviem, že moja dlhoročná výkonnosť v % p.a. je niekoľkonásobne vyššia ako Buffetova. Nemám sa čo od neho naučiť.
Buffett je dedek, ktorý vyťažil maximum na obrovskom povojnovom býčom cykle.
Táto prosperita skončila v minulom v storočí. Od roku 2000 je kapitalizmus a akciový trh v permanentnej kríze. Skladám pred Buffettom klobúk, ale to je všetko.
Darmo sa snažíš Ladis. Darmo sa opičíš po velikánoch minulej doby. Nemáš ani na tých ľudí, ani na tento trh. Z tvojích veľkých rečí a tipov si sa dopracoval len k tragickej zápornej výkonnosti a jediné , čo ťa v tvojom investovaní drží pri živote ( lebo to nemôžeš svojím rozumom dodrbať ) sú dividendy. Žalostne málo.

Prikladám vyhodnotenie od senora valasca.
Prílohy
ladis.png
Naposledy upravil/-a JUGGLER v Pi 31 08, 2012 12:58 am, upravené celkom 3 krát.
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"