podnikatelský príspevok
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
Michalides
- Dátum registrácie: Ut 15 01, 2013 3:46 pm
podnikatelský príspevok
Zdravým , prosím Vás , chcem sa spýtať . Práve sa chystám od štátu zobrať príspevok na podnikanie u nás to je 4137€ , chcel by som začať buď to ako grafik alebo ako fotograf, jedná sa o to že chcem robiť oznamká, tablá a podobné veci retuše foto a samozrejme aj fotiť. Lenže tieto peniaze s úradu smiem použiť len na veci spojené s mojou živnosťou. Myslíte že ak si dám živnosť na fotografovanie môžem si sem zahrnúť aj pc? Obyčajné pc asi môžem, žiaľ to môžem nakúpiť len do nejakých cca 600€ ale mne by sa hodil aspoň za 1300€ , myslíte že by mi to schválili? je to tak potrebná vec k fotografovaniu (podľa úradu)? Alebo ako by ste mi poradili ? Keďže chcem si kúpiť fotoaparát za 1000€ , tlačiareň za 700€ , komponenty na fotoaparát 300€ 1200€ počítač a ostatné peniaze použiť na odvody. Tak ako si správne napísať živnosť aby som tam toto všetko mohol zahrnúť? alebo čo by bolo najrozumnejšie? Ďakujem za odpoveď , 30.1 2013 mám už skúšky.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Been thanked: 1 time
- Kontaktovať používateľa:
Re: podnikatelský príspevok
Ked budes chodit na skolenie na UP pred tymto prispevkom, tak tam budes mat nejakeho skolitela a ten ti povie co sa da a neda. Ja som sa tym nikdy nezaoberal tak neviem, ale viem ze su tie skolenia a zrovna na toto su urcene.
http://brm.sk/533/podnikatelsky-prispevok" onclick="window.open(this.href);return false;
cele si to poriadne precitaj.a nabuduce googlit!!!
cele si to poriadne precitaj.a nabuduce googlit!!!
-
Michalides
Príspevok na podnikanie
Prosím o radu, všetky informácie som si už zistil čo som potreboval Vďaka užívateľom na tomto fóre touto cestou im ďakujem
Ale vráťme sa k tej rade, ide o to že k živnosti si idem zakúpiť PC (dostanem príspevok na podnikanie od štátu živnosť je na fotografa ) budem žiadať o povolenie na drahší PC, našiel som si PC okolo 1400€, ale jedná sa o to že je lepšie si sám zostaviť PC to asi viete, lenže môžem to v rámci tohoto príspevku? Môžem napríklad na Alze si zakúpiť komponenty a dať to rovno u nich vykladať? Vyskladanie stojí niečo okolo 25€ dá sa to zahrnúť do peňazí v tomto príspevku alebo ako postupovať? nerátam tam monitor/klávesnicu ani myš..to všetko už mám doma a ani Windows keďže chcem pracovať v Linuxe. Takže prosím veľmi budem vďačný za rady , ako by to bolo najlepšie a či je niečo možné v tomto podniknúť a by som ho mohol vykladať podľa svojich potrieb a nemusel kupovať tie zbytočne slabé a drahé stroje. Ďakujem za odpoveď.
- peter977
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 23 04, 2012 9:22 pm
Re: Príspevok na podnikanie
Pokiaľ viem, tak podľa zákona môžeš kúpiť PC za maximálne 400 €. Takže ťa na úrade práce hneď zrušia, keď to uvidia v tvojom podnikateľskom zámere a budeš to musieť prerobiť.
share your trading ideas
https://www.facebook.com/groups/ukforexsk/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/ukforexsk/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Michalides
Zo zákona je to 627€ na stolný Pc, a ako fotograf mám právo si dať do toho príspevku i Pc i právo požiadať o vyššiu sumu pre Pc. Tieto veci mám už overené a zistené , žiaľ neviem len tieto veci vyššie uvedene na ktoré sa pýtam.
Mozes si to kupit po komponentoch, mozes si to vyskladat sam doma, tj nakupis hrbu suciastok zlozis to, prilepis (odporucam vsak prilozit aby ti to tam nespatilo) euro nalepku na bednu, odfotis to a zadokumentujes. Aspon tak som robil ja pred paru rokmi.
Co sa tyka toho poplatku podla mna ho mozes zahrnut a vsak je to divne ze tu cenu uctuju osobitne, vacsina firiem to uz ma v cene komponentov.
Alza je draha imho, skus pozriet aj datacomp.
edit: bolo by fajn keby ta hrba suciastok bola na 1 fakture, takze nic take ze hdd z alzy, grafika z datacompu, ram z qcompu. ale vsetko radsej z 1 obchodu.
Co sa tyka toho poplatku podla mna ho mozes zahrnut a vsak je to divne ze tu cenu uctuju osobitne, vacsina firiem to uz ma v cene komponentov.
Alza je draha imho, skus pozriet aj datacomp.
edit: bolo by fajn keby ta hrba suciastok bola na 1 fakture, takze nic take ze hdd z alzy, grafika z datacompu, ram z qcompu. ale vsetko radsej z 1 obchodu.
-
Michalides
Ďakujem , ale netreba na každú súčiastku zvlášť nálepku? Podla vás myslíte že uznajú pre fotografa Pc až za 1400€ ? Viem že si to mám obhájiť ale či to neije vysoká cena pre fotografa na Pc, i keď ja mám záujem robiť veľké formáty fotiek a kupujem i veľkoformátovú tlačiareň, tak či mi to prejde. 
ja som napísal že použijem príspevok na odvody a kúpil som si počítať
odvody musíš platiť a máš ich zdokladované na výpise z banky a nič iné už potom nemusíš dokladovať...
oni to aj tak nekontrolujú, iba ak by si sa prišiel prihlásiť na UPSVAR skôr ako za dva roky.
odvody musíš platiť a máš ich zdokladované na výpise z banky a nič iné už potom nemusíš dokladovať...
oni to aj tak nekontrolujú, iba ak by si sa prišiel prihlásiť na UPSVAR skôr ako za dva roky.
Charles Bukowski " svet patrí tým čo sa neposerú "
- peter977
- Gold Member **
Poznám asi zo 20 SZČO, ktorí si požiadali o príspevky ešte v rokoch 2005/2006, doteraz nebol nik u nich na kontrole.
Apropo nálepky si dostal? Lebo ja pred 3-mi rokmi nie ani nik z tých 50 ľudí, čo vtedy dostalo príspevok....
Apropo nálepky si dostal? Lebo ja pred 3-mi rokmi nie ani nik z tých 50 ľudí, čo vtedy dostalo príspevok....
share your trading ideas
-
Michalides
No zatiaľ i ja poznám mnoho ľudí a taktiež u nich na kontrole neboli. Ale ide o to že ja chcem svoj príspevok minúť nasledovne 1000 fotoaparát, 1400 Pc, 300€ veci k fotoaparátu,500€ veľkoformátová tlačiareň, a 1000€ na odvody pretože ja pracovať mám kde
tieto peniaze beriem pretože odo mňa v práci vyžadujú mať živnosť , a šéf je môj švagor takže tak
No a tieto peniaze prečo by som si nezobral keďže je isté že u švagra budem isto dva roky ešte pracovať keďže tam pracujem už 3 roky
, a určite sa chcem raz živiť fotografiou a grafikou takže preto si tie peniaze užijem sem, beztak by som si asi kúpil aj tak tieto veci 
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Kontaktovať používateľa:
ked sa tuneluje vo velkom, tak to kazdemu vadi. Ked sa tuneluje v malom, tak to nikomu zily netrha a este sa tu aj radime, ze aku strategiu zvolit 
- peter977
- Gold Member **
Všetci vieme, že príspevok na SZČO je spôsob ako sa zbaviť nezamestnaných a upraviť tak štatistiky.
Štát to robí vedome a preto neposiela kontroly, lebo vedia, že mi to vedome zneužijeme.
Všetci sa tvária že o nič nejde. A myslím, že pri dnešnej ekonomickej situácií na SR, bude mať počet žiadostí stúpajúcu tendenciu.
Štát to robí vedome a preto neposiela kontroly, lebo vedia, že mi to vedome zneužijeme.
Všetci sa tvária že o nič nejde. A myslím, že pri dnešnej ekonomickej situácií na SR, bude mať počet žiadostí stúpajúcu tendenciu.
share your trading ideas
No ja ti neradim ako tunelovat, skladat si pocitac z komponentov je legalne.
Staci 1 nalepka na vysledky produkt s 1 fakturou na ktoru budu vsetky komponenty = pocitac
. Tj nepotrebujes nalepkovat kazdy komponent ani fotit kazdy komponent, iba bednu vyslednu.
Ak by si kupoval monitor klavesnicu daj si to na druhu fakturu. Potom zas postup daj klavesnicu k monitoru, daj na monitor euronalepku, odfotit atd.
Ak by si kupoval nejaky software daj si to na tretiu fakturu. Len OEM ti tak nebudu chciet predat, ale kedze ides na Linux tak no problem asi to nebudes potrebovat.
S limitmi ti neporadim, to uz nemam nastudovane do akych cien sa musis zmestit. Kedze za 20 rokov sa to uz parkrat zmenilo.
Staci 1 nalepka na vysledky produkt s 1 fakturou na ktoru budu vsetky komponenty = pocitac
Ak by si kupoval monitor klavesnicu daj si to na druhu fakturu. Potom zas postup daj klavesnicu k monitoru, daj na monitor euronalepku, odfotit atd.
Ak by si kupoval nejaky software daj si to na tretiu fakturu. Len OEM ti tak nebudu chciet predat, ale kedze ides na Linux tak no problem asi to nebudes potrebovat.
S limitmi ti neporadim, to uz nemam nastudovane do akych cien sa musis zmestit. Kedze za 20 rokov sa to uz parkrat zmenilo.
-
Michalides
ja viem že to je legálne
, ale tým pádom sa to dá spraviť i tak že ak mám doma napríklad dobrú grafickú kartu a nepotrebujem kupovať novu tak si ju nemusím dokúpiť ale len vložím do pc ktoré si vyskladám s obchodu? Len fakticky ma trápi to či tam smiem zaradiť aj zmontovanie Pc priamo v obchode.
- peter977
- Gold Member **
Zmontované PC priamo v obchode Ti dajú na 1 faktúru. To čo kúpiš z príspevku, musí byť nové a musíš mať na to doklad.Michalides napísal:ja viem že to je legálne, ale tým pádom sa to dá spraviť i tak že ak mám doma napríklad dobrú grafickú kartu a nepotrebujem kupovať novu tak si ju nemusím dokúpiť ale len vložím do pc ktoré si vyskladám s obchodu? Len fakticky ma trápi to či tam smiem zaradiť aj zmontovanie Pc priamo v obchode.
Čo na tom nerozumieš? Kvôli prehľadnosti by bolo ideálne aby si mal všetko na 1 faktúre. Daňováci Ti nebudú otvárať skrinku a kontrolovať, či tam máš naozaj ATI namiesto Nvidie, alebo niečo podobné. Keď si chceš poskladať PC, tak si poskladaj, len nekupuj každú súčiastku u iného predajcu lebo Ti to neuznajú. Ako vysvetlíš daňovej kontrole, že DDR3 1024 GB na faktúre je súčasť počítača? Ja som si dal pred 3-mi rokmi poskladať PC v Sharku, do 1 faktúry vypísali všetky súčiastky a na hlavičke faktúry bolo písané Osobný počítač blá blá
share your trading ideas
Nemusis si kupovat graficku kartu ak ju mas doma. Potom ju do pocitaca vlozis a nie je problem.
Preco si vlastne nechces ten pocitac poskladat doma sam. Je to vacsia sranda aj sa cosi clovek nauci
. Ja som to robil uz ako 12 rocny chlapec a to vtedy este trebalo nastavovat voltaz a nastavenia cez jumpre na doske, teraz to uz riesi vsetko bios automaticky.
Samozrejme ak si to das poskladat v obchode nebude to problem ako spominal peter. Dokonca im mozes doniest aj vlastnu graficku kartu ak mas ze toto mi do toho este namontujte. Pohoda.
Preco si vlastne nechces ten pocitac poskladat doma sam. Je to vacsia sranda aj sa cosi clovek nauci
Samozrejme ak si to das poskladat v obchode nebude to problem ako spominal peter. Dokonca im mozes doniest aj vlastnu graficku kartu ak mas ze toto mi do toho este namontujte. Pohoda.
- peter977
- Gold Member **
Biosko, zrejme, sme mali rovnaké detstvoBiosko napísal:Nemusis si kupovat graficku kartu ak ju mas doma. Potom ju do pocitaca vlozis a nie je problem.
Preco si vlastne nechces ten pocitac poskladat doma sam. Je to vacsia sranda aj sa cosi clovek nauci. Ja som to robil uz ako 12 rocny chlapec a to vtedy este trebalo nastavovat voltaz a nastavenia cez jumpre na doske, teraz to uz riesi vsetko bios automaticky.
share your trading ideas
peter
je to mozne, vseobecne moj cely zivot je spojeny s pocitacmi 
Prvy pocitac som mal ked som mal 4-5 rokov v roku 1993. 486 25Mhz(s turbo tlacitkom
), 4MB Ram, 300MB HDD, 512Kb grafika VGA, 14palcovy crt VGA monitor, genius ps/2 myska, ps/2 klavesnica, epson ihlickova tlaciaren(fungovala donedavna tj cca 20rokov
).
Tento pocitac som este ja neskladal ale sranda bola ze nam to doniesol technik domov zlozil nainstaloval a robil o tom prezentaciu
Vlastne da sa povedat ze zapol hry a vysvetloval co sa ako hra
. No a to bol seriozny technik z obchodu. Samozrejme na pocitaci bola nainstalovana asi 100ka hier, norton commander a dos. Licencie nejako nikto neriesil, predavalo sa to vsetko cracknute. Ceka tato sranda stala okolo 30 000sk za statny prispevok.
Prvy pocitac som mal ked som mal 4-5 rokov v roku 1993. 486 25Mhz(s turbo tlacitkom
Tento pocitac som este ja neskladal ale sranda bola ze nam to doniesol technik domov zlozil nainstaloval a robil o tom prezentaciu
-
Michalides
Tak ako ja si skladám pc doma sám už som ich postavil niekoľko, lenže nikdy som nerobil s tak drahými komponentami väčšinou to boli staré pc, nieje predsa na tom nič zložité to viem, ale nedajbože dačo pokazím
a záruka v prdeli ... Netuším ako sú robené tie nové súčiastky , či nemajú nejake ine napájania alebo čo, radšej necchem pokúšať šťastie,ale ako som písal skladanie pc nieje žiadna veda , len náhoda je sviňa , Mám strach s neznámeho 
-
Michalides
Ale i tak najviac ma trápi či si dokážem obhájiť že chcem s príspevku použiť 1400e na pc... Keby mám živnosť ako grafik to je v pohode ,ale či sa to bude dať aj na fotografa to je otázne. Čítal som že na fotografa sa dá vypýtať táto výnimka ale záleží na obhajobe ... fuf
Michalides, praveze cim novsie tym je to blbsie, prakticky sa uz neda ani nieco pokazit, este aj to pastovanie procesora je uz len na urovni strhni foliu a priloz chladic zatlac kolicky a pootoc a hotovo a to sa vzdy osadenie procesora chladica a nastevenie toho bralo vzdy ako najtazsi task. Kedze niekedy si mal manual k doske a tam bolo v navode ze ako mas poprehadzovat jumpre aby si do toho pustal spravne napatie a podobne. Detto bolo aj pre RAMku. Dneska ma ramka SPD takze vsetko je nastavene defaultne na Auto a detekuje sa samo. Jumpre na doske bud neexistuju alebo len vo velmi malom pocte a netreba s nimi casto nic robit, lebo vacsinou su na napr reset biosu a podobne.
Tak si vypytaj vynimku a uvidis
Tazko ti niekto povie ci ti ju uznaju alebo nie, kedze nie sme pracovnici uradu a podobnu skusenost nemame.
Tak si vypytaj vynimku a uvidis
tak tak biosko ma pravdu dnes uz to len pospajas dokopy a ide to nemusis nic nastavovat a tie jumpre tam su snad iba na okrasu
-
Michalides
a k procesorom sa tá pasta dodáva už spolu s balením? alebo treba samostatne kúpiť ?
S procesormy som nikdy nejak sa nešprtal,ale nestratím potom záruku? ak si to poskladám sám doma?
Strhnes foliu z procesora a uz ho budes mat opastovany. Nie, na kazdy komponent mas zaruku najmenej 2 roky.Michalides napísal:a k procesorom sa tá pasta dodáva už spolu s balením? alebo treba samostatne kúpiť ?S procesormy som nikdy nejak sa nešprtal,ale nestratím potom záruku? ak si to poskladám sám doma?
-
Michalides
Dobre, ale neráta sa do toho neodborná manipulácia s komponentmi ? ak by nedajbože niečo ?
To mas ako s inymi vecami, ked ich polames tak ti to nezreklamuju. Aj ked mne spadol raz notebook, dolamal sa kryt poslal som to na reklamaciu a uznali mi to. Tymto pozdravujem firmu Asus.
Neviem, ci sa medzicasom nieco nezmenilo, ale myslim, ze pocitac v danej cene ti ako naklad z prispevku neuznaju. Tusim na notebook bolo obmedzenie 600E, takze pocitam aze aj pocitac na tom bude podobne. Idealne spytat sa priamo na UPSVaR, tam ti poskytnu presne info. Ale osobne si myslim, ze to nepojde a nepomoze ti ani, ked to nedas ako jednu polozku, ale das separe napriklad monitor.
Kazdopadne moja rada: daj zvysne peniaze v zamere do odvodov. Uvadzas prispevok cca 4100 eur, za cca 2000 tam mas naklady na fotopotreby,takze ti zostava cca 2100 maximalne minut. Minimalne odvody co ta cakaju budu 24*cca 55 zdravotne + nech iba 6-7*cca 110 socialne poistenie. To ti samo osebe dava naklad za cca 2000 eur z prispevku. Tie odvody budes musiet platit tak ci onak. V reali si ale kludne kup komp podla tvojich potrieb, ktory zavedies normalne do uctovnictva ako naklad (akurat oficialne nebude kupeny z prispevku, ale z tvojich vlastnych penazi).
Je to len systemovy ofajc v ramci casu - v reali aj tak minies peniaze aj na odvody, aj na kompa. Nikto ti nemoze preukazat, ci si pocitac zaplatil peniazmi z prispevku alebo svojimi osobnymi.
A inak drzim palec v podnikani
Kazdopadne moja rada: daj zvysne peniaze v zamere do odvodov. Uvadzas prispevok cca 4100 eur, za cca 2000 tam mas naklady na fotopotreby,takze ti zostava cca 2100 maximalne minut. Minimalne odvody co ta cakaju budu 24*cca 55 zdravotne + nech iba 6-7*cca 110 socialne poistenie. To ti samo osebe dava naklad za cca 2000 eur z prispevku. Tie odvody budes musiet platit tak ci onak. V reali si ale kludne kup komp podla tvojich potrieb, ktory zavedies normalne do uctovnictva ako naklad (akurat oficialne nebude kupeny z prispevku, ale z tvojich vlastnych penazi).
Je to len systemovy ofajc v ramci casu - v reali aj tak minies peniaze aj na odvody, aj na kompa. Nikto ti nemoze preukazat, ci si pocitac zaplatil peniazmi z prispevku alebo svojimi osobnymi.
A inak drzim palec v podnikani
-
Michalides
Vďaka
no ono to je tak že na notebook je vymedzená cena 589€ na stolný PC 627€ , lenže ľudia ktorý pracujú v polygrafii, designe, grafike,weboch,fotografiách a ďalších podobných zákutiach si môžu zažiadať o udelenie povolenia na drahší PC , takže preto si myslím že dať mi drahší dovolia len ide o obhajobu prečo tak drahý. Ak to má súvis zo živnosťou čo u mňa isto má, keďže fotografie chcem spracovať na PC, vytvárať DVD s fotografiami a podobne taktiež na PC a chcem robiť aj veľké formáty s veľkým rozlíšením, ktoré na PC s dual core 2,2 ghz 3gb RAM a 512mb grafickou asi ťažko zhotovím jedine ak za pol rok
chcem fotiť stužkové, robiť i oznamká tablá a podobné veci i s grafikou, aj 3d modelovanie . hlavná živnosť na ktorú beriem peniaze je fotografia ale pridávam aj grafika, web a podobne... Viem je možnosť zobrať práve peniaze na prácu s PC ale potrebujem aj drahý fotoaparát takže je to pol na pol, žiaľ je ot tak že k fotografovaniu ti dovolia dať PC s väčšou cenou ,ale ka by som chcel robiť s PC ako hlavnú živnosť tak mi ten fotoaparát nedajú. Mám to od overeného zdroju. A za ďalšie vychádza mi to presne tak že mi ostane cca 1400€ ak zakúpim PC aj fotoaparát plus veci k foteniu, ja prvý rok neplatím nič, keďže som študent platí za mňa štát zdravotnú, a sociálnu nemusím prvý rok platiť , našťastie my to tak vychádza že nemusím, takže práve táto suma my vystačí na ten druhý rok čo budem musieť platiť odvody. Preto viem zahrnúť do tých peňazí všetko potrebné, pri najhoršom ak neschvália kúpim drahší fotoaparát a veci k nemu a obyčajné PC do sumy spomínaných 627€...Ale zatiaľ čo som sa dozvedel schváliť by to mali ak si to dobre obhájim.
Ja by som sa chcel opýtať, keď chcem zobrať do prenájmu bar, spravím si živnosť, mám nárok na tento príspevok a čo všetko k tomu potrebujem??? ...ďakujem
Ja len nazor - nic cobolo v teme dopredu napisane.
Ja to mam aj problem vyrieseny. Robim s kolegom ale kolega skonci. Fyzicky konci - ma vek a odide aj na dochodok aj ho nepustim,lebo je dolezity. A z Nasej firmy dostane viac ako od statu,ale trosku bude musiet pracovat.
Viac menej som chcel nahradu . inak kolega skonci o 5 rokov. My namiesto neho niekoho musime, najst,ja to sam nedokazem robit.
Teda jeden clovek co by bol schopny by sa uzivil(hocikto). Mal by robotu. ja to mam poriesenen dam tu robotu svagrinej. zvladne to.
http://ekonomika.etrend.sk/ekonomika-sl ... ybory.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Coja viem?nayor som dal v diskusii. Ja mam ist na nejaky vybor? Smeracky vybor?
Ja to mam aj problem vyrieseny. Robim s kolegom ale kolega skonci. Fyzicky konci - ma vek a odide aj na dochodok aj ho nepustim,lebo je dolezity. A z Nasej firmy dostane viac ako od statu,ale trosku bude musiet pracovat.
Viac menej som chcel nahradu . inak kolega skonci o 5 rokov. My namiesto neho niekoho musime, najst,ja to sam nedokazem robit.
Teda jeden clovek co by bol schopny by sa uzivil(hocikto). Mal by robotu. ja to mam poriesenen dam tu robotu svagrinej. zvladne to.
http://ekonomika.etrend.sk/ekonomika-sl ... ybory.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Coja viem?nayor som dal v diskusii. Ja mam ist na nejaky vybor? Smeracky vybor?