Brokersky ucet a smrt vlastnika
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
hokaido
- Gold Member **
- Dátum registrácie: So 25 11, 2017 11:39 am
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 31 times
Caute, nevedel som do akej sekcie to zalozit tak to skusam tu.
Zaujimalo by ma, ci viete, ako je to s brokerskym uctom pri smrti vlastnika. Ide mi hlavne o pripad, ked pozostali si nie su vedomi, ze zosnuly nieco take mal.
Viem, ze pri bankovych uctoch na to existuje nejaky register, tak som chcel vediet, ci aj u brokerskych je nieco obdobne. Alebo ci sa to potom musi riesit cez zavet...
Dik za kazde info
Zaujimalo by ma, ci viete, ako je to s brokerskym uctom pri smrti vlastnika. Ide mi hlavne o pripad, ked pozostali si nie su vedomi, ze zosnuly nieco take mal.
Viem, ze pri bankovych uctoch na to existuje nejaky register, tak som chcel vediet, ci aj u brokerskych je nieco obdobne. Alebo ci sa to potom musi riesit cez zavet...
Dik za kazde info
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2778 times
Re: Brokersky ucet a smrt vlastnika
Zosnulý by si mal byť vedomý, že také niečo môže nastať. Takže keď nemá záveť, tak aspoň by mal niekde do obálky napísať, že má účet u brokera, peniaze vo Švajčiarsku a kde zakopal 100 l slivovice...hokaido napísal:Ide mi hlavne o pripad, ked pozostali si nie su vedomi, ze zosnuly nieco take mal.
Niekde sme to rozoberali a mali sme k tomu stanovisko od brokera, že sa to stáva pomerne často. My sme to rozoberali z pohľadu vyrúbenia špeciálnych daní, čo sme zistili, že sa týka občanov a rezidentov USA. Táto komplikácia sa netýka naších, to broker potvrdil. Broker vravel, že ked pozostalí vedia, oni nerobia problémy. Viac sme to nerozoberali.
Naše názory boli také, že treba , aby rodina o účte vedela a mala inštrukcie ako peniaze previesť a účet zavrieť. Ak by nevedela, ja predpokladám, že broker sa po čase ozve. Najprv cez emaily, kde posiela bežné inštrukcie ohladom legislatívnych updatov ( zmena adresy, čísla OP..teraz vyžadujú doplniť rodné čísla, alebo čísla pasov..atd ). Takisto raz štvrťročne posielajú výpis z účtu listom..takže skôr či neskôr by došlo niečo aj cez normálnu poštu.
Ale stretol som sa aj s prípadom, že chlapík mal založený účet u brokera v Kanade a tí sa velmi neotravovali, aby zistili či vôbec žije. Učet ležal asi 10 rokov bez aktivít a polovica malých akcií na ňom bolo delistovaných a bezcenných... Teraz je iná legislatíva a možno by sa to nestalo...Ale radšej odporúčam, aby sa o to postaral každý majitel účtu sám , kým je teda nažive...
-
rmaly
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
- Has thanked: 1119 times
- Been thanked: 117 times
Ahojte. Trosku by som ozivil tuto temu... Da sa napriklad prepisat ucet (brokersky) na ineho cloveka (napriklad zalozim synovi ucet, nakupim papiere a potom to nanho prepisem ked bude plnolety)? To iste plati, ci sa po tej smrti majitela musi ucet zrusit, alebo moze dedic "pokracovat" vo vlastnictve akcii / cennych papierov...?
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
rmaly napísal:Ahojte. Trosku by som ozivil tuto temu... Da sa napriklad prepisat ucet (brokersky) na ineho cloveka (napriklad zalozim synovi ucet, nakupim papiere a potom to nanho prepisem ked bude plnolety)? To iste plati, ci sa po tej smrti majitela musi ucet zrusit, alebo moze dedic "pokracovat" vo vlastnictve akcii / cennych papierov...?
To som zvedavý aj ja. Hlavne ako si to Ladis predstavuje, že jeho žena a deti budú pokračovať.
Podľa mňa po smrti človeka vystaví lekár úmrtný list a okresný súd začne dedičské konanie. Som presvedčený, že všetok majetok je zablokovaný kým neprebehne dedičské konanie. Všetok známy majetok - napr. učty v banke, u brokera, nehnutelnosti evidované v katastri a pod. Učet u brokera v zahraničí podľa mňa známy nie je, pokial ho neuvedú pozostalí v súpise majetku.
Takže môžu previesť peniaze od brokera na účet zomrelého ( nikde inde to broker neprevedie ) a tam to bude zablokované bankou až do ukončenia dedičského konania. Druhou možnosťou je, že po ukončení dedičského konania právoplatný dedič predloží brokerovi papier a ten mu dá možnosť založiť si nový účet na ktorý sa prevedú akcie, alebo broker na žiadosť dediča odpredá pozície , účet uzavrie a peniaze prevedie na účet dediča.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 965 times
- Been thanked: 527 times
laicky nazor mi hovori, ze je nezakonne aby rodinni prislusnici manipulovali s uctom u brokera po smrti majitela aj keby islo iba o prevod na jeho vlastny bankovy ucet. Podla mna jedine co mozu urobit je poslat brokerovi umrtny list ktory ucet zablokuje az do ukoncenia dedicskeho konania.
-
rmaly
- Guru Member ****
Trumpeta1978 napísal:laicky nazor mi hovori, ze je nezakonne aby rodinni prislusnici manipulovali s uctom u brokera po smrti majitela aj keby islo iba o prevod na jeho vlastny bankovy ucet. Podla mna jedine co mozu urobit je poslat brokerovi umrtny list ktory ucet zablokuje az do ukoncenia dedicskeho konania.
Tak to je asi jasne... bavime sa o "konecnej" situacii... Ze ja budem teraz x rokov "budovat" nejaky etf/akciovy ucet a ked umriem, tak by bola skoda, keby sa "to muselo predat"... Som si to vzdy nejak predstavoval ako v knizkach "zdedil po pratete akcie IBM"... ale ked uz nie su papierove akcie, tak by ma len zaujimalo, ako to funguje...
Vlastne aj to s tym "darovanim" brokerskeho uctu je podobne... Ved uvidime, ci sa niekto fundovany vyjadri...
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 154 times
Ak sa aktiva predaju, co si nemyslim, mozes vzapati kupit to iste znovu. Stratis poplatky.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 965 times
- Been thanked: 527 times
rmaly
Za prve, asi ti to bude vtedy uz jedno, co sa stane s tvojim byvalym portfoliom.
Za druhe, je to iba moj predpoklad,vacsinou dedici maju tendenciu portfolio predat a nepokracuju v jeho dalsom rozvijani, pretoze pre to nemaju zmysel a vidia len tu ciselnu hodnotu toho portfolia ktore sa da premenit na peniaze..
Za prve, asi ti to bude vtedy uz jedno, co sa stane s tvojim byvalym portfoliom.
Za druhe, je to iba moj predpoklad,vacsinou dedici maju tendenciu portfolio predat a nepokracuju v jeho dalsom rozvijani, pretoze pre to nemaju zmysel a vidia len tu ciselnu hodnotu toho portfolia ktore sa da premenit na peniaze..
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Trumpeta1978 napísal:laicky nazor mi hovori, ze je nezakonne aby rodinni prislusnici manipulovali s uctom u brokera po smrti majitela aj keby islo iba o prevod na jeho vlastny bankovy ucet. Podla mna jedine co mozu urobit je poslat brokerovi umrtny list ktory ucet zablokuje az do ukoncenia dedicskeho konania.
Nezákonné to môže byť čo sa týka majetku na Slovensku. Účet v zahraničí ti naše orgány nemôžu zablokovať. Preto je najlepšia cesta, ked majiteľ účtu nechá pokyny najbližšej rodine, napr. manželke a tá účet online uzavrie. U IB to nie je problém.
Stačí podľa inštrukcií zavrieť pozície, odkliknúť výber 99% peňazí na účet majiteľa ( nikde inde to broker neprevedie ), po prevode potom pár dní počkať , znova sa nalogovať, odkliknúť close account...broker vypíše inštrukcie, že treba odhlásiť dáta, pozrie, či všetko je vysporiadané a zbytok peňazí pošle automaticky pri uzatváraní účtu.
Trumpeta1978 napísal:Tak to je asi jasne... bavime sa o "konecnej" situacii... Ze ja budem teraz x rokov "budovat" nejaky etf/akciovy ucet a ked umriem, tak by bola skoda, keby sa "to muselo predat"... Som si to vzdy nejak predstavoval ako v knizkach "zdedil po pratete akcie IBM"... ale ked uz nie su papierove akcie, tak by ma len zaujimalo, ako to funguje...
Ak by som chcel, aby môj investičný účet ostal navždy živý, nemal by som ho u zahraničného brokera. Vybral by som si účet u brokera na Slovensku, ktorý spadá pod ochranu vkladov, alebo účet u silného dlhoročného správcu ako je EIC, alebo investičný účet v banke. Do úvahy pripadá aj LYNX alebo FIO, ale zistil by som si finančné pozadie, či tieto subjekty sú silné a zostanú na trhu dlhodobo.
Investičný účet u slovenského subjektu pôjde do dedičského konania a môžeme ho uviesť v záveti, ktorú spíšeme u notára a ten ju eviduje v registri závetov. Po smrti, kdekolvek sa udeje ( napr. sa časom presťahujete a dedičské konanie sa robí v mieste trvalého bydliska ) sa vždy kontroluje centrálny register záveti. Na konci dedičského konania súd vydá rozhodnutie, kde je jasne napísané, kto sa stáva majiteľom účtu. S týmto papierom potom správca/broker môže účet previesť na dediča.
U zahraničného brokera by ste týmto štýlom mohli mať problém. Rozhodnutie súdu by trebalo preložiť do angličtiny, pravdepodobne apostilovať ( vyššie overenie ) ...pozreli by sa na to právnici brokera v USA a postupovali by podľa ich zákonov. Myslím, že by to stejne skončilo tak, že účet poručiteľa (zosnulého) by chceli uzavrieť a peniaze chceli poslať na Slovensko. Prinajlepšom by dedičovi navrhli založiť si nový účet na seba ( u IB musíš splniť podmienky...nedá sa účet len tak prenášať z jednej osoby na inú) a potom akcie, alebo peniaze vedia previesť na nový účet.
-
rmaly
- Guru Member ****
-
amalfi
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Pi 28 07, 2017 9:01 am
- Been thanked: 3 times
Zaujimalo by ma ako toto ma osetrene Slovenska Sporitelna. Nebolo by zle poradit dôchodcovi v ramci rodiny nejakych dobrych par akcii pekne postupne.Len ten zaciatok by musel byt uspesny.Lebo ked dôchodca vidi ze mu historicky prva akcia spociatku este klesa nebude mat snahu ist do dalsej aj ked inej.Najidealnejsie by bolo mu slubit ze ak sa to o rok ci trochu dlhsie neda do plusu minus mu doplatime.Ja sa tiez nemôzem pozerat ako ked chcem niekomu poradit investovat do akcii a dotycna raz chce potom zase nechce a peniaze stoja.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 447 times
Chcem sa opýtať na hypotetický prípad, napríklad pre Ladisa.
Majiteľ brokerského účtu ma nakúpený SPY za celý účet. Keďže pozná povahy svojich dedičov, v prípade smrti nechce, aby jeho dedičia rýchlo rozflákali peniaze a chce, aby jeho účet ostal neporušený pre ďalšie a ďalšie generácie, podobne ako Nobelová cena. Preto by im dovolil vyberať len dividendy, ktoré SPY vypláca. Dá sa to nejak zariadiť?
Majiteľ brokerského účtu ma nakúpený SPY za celý účet. Keďže pozná povahy svojich dedičov, v prípade smrti nechce, aby jeho dedičia rýchlo rozflákali peniaze a chce, aby jeho účet ostal neporušený pre ďalšie a ďalšie generácie, podobne ako Nobelová cena. Preto by im dovolil vyberať len dividendy, ktoré SPY vypláca. Dá sa to nejak zariadiť?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-
rmaly
- Guru Member ****
ja som nad tym uvazoval aj v inych intenciach (celkovo majetok, nie len investicie)... Podla mna jedine zverenecke fondy (najblizsie) v CR (mozu si to podla vsetkeho vybavit aj Slovaci... videl som stranky, co to ponukaju)... Len sa to asi (urcite) oplati iba od urciteho objemu majetku. Ratam tak od 1m eur, mozno viac...jogo napísal: ↑St 04 08, 2021 8:51 pm Chcem sa opýtať na hypotetický prípad, napríklad pre Ladisa.![]()
Lebo predsa len ak platis nejakych 2000 eur rocne a viac pravnikom / spravcom (minimalne po tvojej smrti), tak aby z majetku neubudalo a nieco ostalo aj pozostalym, musi byt znacnejsieho rozsahu.
-
andre
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 290 times
ako pisal rmaly v CR sa to riesi cez sverenecke fondy, v anglo-saskom prave cez trusty a v kontinentalnom cez nadacie. Pre zriadenie SF v CR treba splnit podmienky, ak sa dobre pamatam tak pobyt v CR > 6 mesiacov..
Ale prave prebieha pripava novalizacie obcianskeho zakonnika v ktorej by takyto institut mal byt zahrnuty. https://domov.sme.sk/c/22497053/zverene ... ikova.html
Ale prave prebieha pripava novalizacie obcianskeho zakonnika v ktorej by takyto institut mal byt zahrnuty. https://domov.sme.sk/c/22497053/zverene ... ikova.html
-
rmaly
- Guru Member ****
Dufam, ze to tam daju, podla mna nie je dovod, aby to u nas chybalo...andre napísal: ↑Št 05 08, 2021 11:51 am ako pisal rmaly v CR sa to riesi cez sverenecke fondy, v anglo-saskom prave cez trusty a v kontinentalnom cez nadacie. Pre zriadenie SF v CR treba splnit podmienky, ak sa dobre pamatam tak pobyt v CR > 6 mesiacov..
Podla tejto stranky nie su ziadne podmienky (ale ruku do ohna za to nedam)...
https://www.svsp.cz/magazin/clanky/ako- ... 1QQAvD_BwE
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
1. Aká je najlepšia forma zanechania informácií o mojich financiách pre blízkych pre prípad, že umriem? Stačí napísať do wordu alebo hlasovky, kde sú „ukryté“ všetky moje financie, alebo je nutné spísať ich v závete?
V tomto prípade platí, že najlepšie je mať všetky údaje o financiách na jednom mieste. Praktické je mať v domácnosti jeden šanón so všetkými zmluvami a informáciami, kde sa financie nachádzajú, prípadne prístupovými údajmi. Rovnako môžu byť tieto údaje v priečinku v elektronickej podobe.
Pavel Škriniar odporúča, aby mali financie svojho správcu, ktorým môže byť napríklad finančný sprostredkovateľ. „Ten má prehľad nielen o uzavretých zmluvách, ale aj o prípadných poistných plneniach a dostupnosti investícií. Napríklad cenné papiere je vhodnejšie rozdeliť medzi dedičov, než ich speňažovať, hlavne v prípade, keď medzi stanovením hodnoty dedičstva a samotným rozdelením majetku uplynie nejaký čas,“ vysvetľuje.
Ďalšou možnosťou je uviesť všetky informácie o tom, kde sa peniaze nachádzajú a ako sa k nim dostať v rámci závetu, do osobitnej listiny s tým, že môže byť vydaná len po smrti a konkrétnej osobe. Ak máte peniaze len na účtoch a v sporení bánk, nie je to nutné. Notár, ktorý prerokúva dedičstvo, má prístup k takzvanému elektronickému systému bánk a vyhľadá bankové produkty vo všetkých bankách na Slovensku.
2. Čo sa stane s financiami, ktoré mám na investičných platformách alebo v kryptomene?
Situácia je komplikovanejšia, pretože nemusia byť súčasťou centrálnej databázy, ku ktorej má notár prístup. „Problém môže vzniknúť, ak dediči nevedia, kde všade má zosnulý umiestnené svoje investície. V takom prípade pomôže výpis z bankového účtu, kde sa dajú identifikovať odoslané platby napríklad na investičné platformy. Výpis by mal byť za dlhšie obdobie do minulosti,“ radí Škriniar.
Ešte v čase, keď osoba žije, môže svojim blízkym poskytnúť prístupové údaje k týmto platformám. Pri spoločných prihlasovacích údajoch do platforiem však platí to isté ako pri PIN kóde platobnej karty – nedá sa reklamovať ich zneužitie. Pri „vyťahovaní“ peňazí po úmrtí však nastanú komplikácie, pretože v tom čase už boli predmetom dedičského konania.
Július Bartók za investičnú platformu Portu ozrejmil, že v prípade úmrtia klienta sa jeho investície predajú a speňažia a následne sú predmetom dedičského konania. Klient môže požiadať o to, aby jeho investície neboli speňažené, ale aby ich previedli na iný účet blízkej osoby. V takom prípade je však podľa Bartóka nutné spísať formálnu zmluvu, ktorá určí presné podmienky a ukotví aj to, v akom vzťahu sú klient a osoba, ktorá má podiely zdediť.
Na dedenie kryptomien sa v súčasnosti nevzťahujú žiadne špeciálne podmienky. Ich problémom je, že sú vysoko volatilné a ich hodnota sa v čase od dedičského konania ku konečnému vyrovnaniu môže zmeniť.
3. Ako sa spisuje závet? Čo musí spĺňať?
Pre to, aby bol závet platný, sa nevyžaduje forma notárskej zápisnice. Výnimkou je, keď má osoba, ktorá závet píše, pätnásť až osemnásť rokov. Na Slovensku možno napísať platný závet od pätnástich rokov. Vtedy zákon vyžaduje notársky záznam.
Breznoščáková však túto formu odporúča aj pre dospelých, keďže ponúka najvyššiu právnu istotu. Na platnosť závetu totiž zákon kladie určité obsahové aj formálne požiadavky, ktoré garantuje práve notár. Nehrozí tiež, že by sa stratil či zničil, a teda, že by sa o ňom po smrti dedičia nedozvedeli.
Ak chcete závet spísať sami, môžete tak urobiť písomne buď rukou na papieri, vtedy ide o takzvaný hologafný závet, alebo na počítači za účasti svedkov, čo je alografný závet. V každom prípade však pre platnosť musí byť na dokumente napísaný dátum, kedy bol zhotovený.
Ďalej je nutné napísať, či odkazujete celý majetok alebo iba konkrétny majetok a ktorým dedičom.
Je pritom dobré vedieť, že:
V tomto prípade platí, že najlepšie je mať všetky údaje o financiách na jednom mieste. Praktické je mať v domácnosti jeden šanón so všetkými zmluvami a informáciami, kde sa financie nachádzajú, prípadne prístupovými údajmi. Rovnako môžu byť tieto údaje v priečinku v elektronickej podobe.
Pavel Škriniar odporúča, aby mali financie svojho správcu, ktorým môže byť napríklad finančný sprostredkovateľ. „Ten má prehľad nielen o uzavretých zmluvách, ale aj o prípadných poistných plneniach a dostupnosti investícií. Napríklad cenné papiere je vhodnejšie rozdeliť medzi dedičov, než ich speňažovať, hlavne v prípade, keď medzi stanovením hodnoty dedičstva a samotným rozdelením majetku uplynie nejaký čas,“ vysvetľuje.
Ďalšou možnosťou je uviesť všetky informácie o tom, kde sa peniaze nachádzajú a ako sa k nim dostať v rámci závetu, do osobitnej listiny s tým, že môže byť vydaná len po smrti a konkrétnej osobe. Ak máte peniaze len na účtoch a v sporení bánk, nie je to nutné. Notár, ktorý prerokúva dedičstvo, má prístup k takzvanému elektronickému systému bánk a vyhľadá bankové produkty vo všetkých bankách na Slovensku.
2. Čo sa stane s financiami, ktoré mám na investičných platformách alebo v kryptomene?
Situácia je komplikovanejšia, pretože nemusia byť súčasťou centrálnej databázy, ku ktorej má notár prístup. „Problém môže vzniknúť, ak dediči nevedia, kde všade má zosnulý umiestnené svoje investície. V takom prípade pomôže výpis z bankového účtu, kde sa dajú identifikovať odoslané platby napríklad na investičné platformy. Výpis by mal byť za dlhšie obdobie do minulosti,“ radí Škriniar.
Ešte v čase, keď osoba žije, môže svojim blízkym poskytnúť prístupové údaje k týmto platformám. Pri spoločných prihlasovacích údajoch do platforiem však platí to isté ako pri PIN kóde platobnej karty – nedá sa reklamovať ich zneužitie. Pri „vyťahovaní“ peňazí po úmrtí však nastanú komplikácie, pretože v tom čase už boli predmetom dedičského konania.
Július Bartók za investičnú platformu Portu ozrejmil, že v prípade úmrtia klienta sa jeho investície predajú a speňažia a následne sú predmetom dedičského konania. Klient môže požiadať o to, aby jeho investície neboli speňažené, ale aby ich previedli na iný účet blízkej osoby. V takom prípade je však podľa Bartóka nutné spísať formálnu zmluvu, ktorá určí presné podmienky a ukotví aj to, v akom vzťahu sú klient a osoba, ktorá má podiely zdediť.
Na dedenie kryptomien sa v súčasnosti nevzťahujú žiadne špeciálne podmienky. Ich problémom je, že sú vysoko volatilné a ich hodnota sa v čase od dedičského konania ku konečnému vyrovnaniu môže zmeniť.
3. Ako sa spisuje závet? Čo musí spĺňať?
Pre to, aby bol závet platný, sa nevyžaduje forma notárskej zápisnice. Výnimkou je, keď má osoba, ktorá závet píše, pätnásť až osemnásť rokov. Na Slovensku možno napísať platný závet od pätnástich rokov. Vtedy zákon vyžaduje notársky záznam.
Breznoščáková však túto formu odporúča aj pre dospelých, keďže ponúka najvyššiu právnu istotu. Na platnosť závetu totiž zákon kladie určité obsahové aj formálne požiadavky, ktoré garantuje práve notár. Nehrozí tiež, že by sa stratil či zničil, a teda, že by sa o ňom po smrti dedičia nedozvedeli.
Ak chcete závet spísať sami, môžete tak urobiť písomne buď rukou na papieri, vtedy ide o takzvaný hologafný závet, alebo na počítači za účasti svedkov, čo je alografný závet. V každom prípade však pre platnosť musí byť na dokumente napísaný dátum, kedy bol zhotovený.
Ďalej je nutné napísať, či odkazujete celý majetok alebo iba konkrétny majetok a ktorým dedičom.
Je pritom dobré vedieť, že:
- Ak nejakú časť majetku nespomeniete v závete, po smrti sa s ním bude nakladať podľa zákona o dedičskom konaní.
- Ak závet neurčí, v akom podieli alebo ako konkrétne sa má dedičstvo rozdeliť, potom platí, že dediči ho dostanú rovnakým dielom.
- Pozor, aj keď sa to objavuje vo filmoch, závet nemôže obsahovať podmienky, výhrady alebo príkazy, napríklad že dieťa dostane majetok iba vtedy, keď pôjde na vysokú školu. Ak ich aj do závetu napíšete, zákonne nie sú vymáhateľné.
-
12gb54as
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 04 11, 2024 3:39 pm
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 29 times
Jazdievam dlhe tury na bicykli po Europe a moze sa pri tom stat cokolvek. Samozerjme mozem nechat u blizkych hesla na XTB, problem by bol, ze je tam na neznamom PC autorizacia hesla cez sms. Museli by poziadat mojho operatora o novu sim, ale neviem ako by to bolo v tomto pripade. Mozno nejake splnomocnenie, netusim.
- iosephus
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
- Has thanked: 66 times
Zrovna pri xtb by som toto neriešil, česká / slovenská podpora by mi dávala dostatočný kľud na to, že keď umriem, budú pozostalí schopní toto odkomunikovať a riešiť aj bez toho, aby mali prístup na účet. Stačí aby o tom vedeli.12gb54as napísal: ↑St 01 01, 2025 4:12 pm Jazdievam dlhe tury na bicykli po Europe a moze sa pri tom stat cokolvek. Samozerjme mozem nechat u blizkych hesla na XTB, problem by bol, ze je tam na neznamom PC autorizacia hesla cez sms. Museli by poziadat mojho operatora o novu sim, ale neviem ako by to bolo v tomto pripade. Mozno nejake splnomocnenie, netusim.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
https://smartinvestor.sk/
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
Lenze aj tak by to bolo sucastou dedicskeho konania. Ak by o tom nevedeli tak pri dedeni by mala advokatska kancelaria zistit ze dany clovek mal ucet napr na IB.
-
12gb54as
- Silver Member *
Toto su veci, ktore nikdy neurobim; urcite teraz nebudem, relativne mlady, robit zavet a zapjat do toho advokata, len aby som sa mohol bicyklovat.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Aká advokátska kancelária?
Ak niekto umrie, matrika oznámi úmrtie okresnému súdu, Sociálnej poisťovni a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Súd pridelí dedičské konanie notárovi, ktorý rozhoduje ako sudca (súdny komisár ).
Notár si predvolá toho, kto vybavoval pohreb a predbežne zistí okruh dedičov i majetku.
Potom si notár sám preverí účty v bankách, majetky v katastri, dlhy atd...má prístup do celoštátnych databáz.
Samozrejme zistí aj či nie je záveť v registri závetov, alebo môžete mať aj záveť doma - stačí ju napísať rukou, ale pozor: musí
splňať všetky právne náležitosti (ľahko zistíte na nete ).
Potom začne dedičské konanie, ktoré prebieha podobne ako súd (zápisnica, dôkazy, rozhodnutie ).
Ak máte účet u brokera v zahraničí, to nemusí notár zistiť. Ak mu to nepovedia pozostalí a nezistí to ( účet nie je vedený v SR), tak
to nezahrnie do dedičského konania. A čo nie je zahrnuté v dedičskom konaní, teda na čo nemajú dediči papier, to im nikto nevydá.
Teda broker či u nás, alebo v zahraničí bude potrebovať úmrtný list a rozhodnutie o dedičskom konaní, podla ktorého prevedie majetok na účet dediča. Dokonca si tipnem, že taký broker v Nemecku, alebo Írsku bude chcieť i úradný preklad, alebo nejakú formu rozhodnutia v celoeurópskom formáte ( niečo také máme a zrejme to vydá notár za príplatok ).
A teraz pozor. Ak by ste nemali účet u brokera zahrnutý v dedičskom konaní a pozostalí objavia taký majetok po čase...tak znova treba požiadať súd, aby nariadil dodatočné dedičské konanie o novoobjavenom majetku. To ale už musia zariadiť dediči , zvyčajne cez advokáta.
Znova to robí notár, ale ten ktorého pridelí súd. Advokát môže zastupovať dediča na základe splnomocnenia.
Ak niekto umrie, matrika oznámi úmrtie okresnému súdu, Sociálnej poisťovni a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Súd pridelí dedičské konanie notárovi, ktorý rozhoduje ako sudca (súdny komisár ).
Notár si predvolá toho, kto vybavoval pohreb a predbežne zistí okruh dedičov i majetku.
Potom si notár sám preverí účty v bankách, majetky v katastri, dlhy atd...má prístup do celoštátnych databáz.
Samozrejme zistí aj či nie je záveť v registri závetov, alebo môžete mať aj záveť doma - stačí ju napísať rukou, ale pozor: musí
splňať všetky právne náležitosti (ľahko zistíte na nete ).
Potom začne dedičské konanie, ktoré prebieha podobne ako súd (zápisnica, dôkazy, rozhodnutie ).
Ak máte účet u brokera v zahraničí, to nemusí notár zistiť. Ak mu to nepovedia pozostalí a nezistí to ( účet nie je vedený v SR), tak
to nezahrnie do dedičského konania. A čo nie je zahrnuté v dedičskom konaní, teda na čo nemajú dediči papier, to im nikto nevydá.
Teda broker či u nás, alebo v zahraničí bude potrebovať úmrtný list a rozhodnutie o dedičskom konaní, podla ktorého prevedie majetok na účet dediča. Dokonca si tipnem, že taký broker v Nemecku, alebo Írsku bude chcieť i úradný preklad, alebo nejakú formu rozhodnutia v celoeurópskom formáte ( niečo také máme a zrejme to vydá notár za príplatok ).
A teraz pozor. Ak by ste nemali účet u brokera zahrnutý v dedičskom konaní a pozostalí objavia taký majetok po čase...tak znova treba požiadať súd, aby nariadil dodatočné dedičské konanie o novoobjavenom majetku. To ale už musia zariadiť dediči , zvyčajne cez advokáta.
Znova to robí notár, ale ten ktorého pridelí súd. Advokát môže zastupovať dediča na základe splnomocnenia.
-
ro_so
- Dátum registrácie: St 05 01, 2022 9:47 am
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 7 times
Notárske kancelárie na Slovensku sú zväčša len zlaté bane. Robia všetko pre to, aby od klienta vytiahli čo najviac peňazí. Tj. Naťahujú dedičské konanie, nezistia úplne všetky informácie, aby opäť mohli obnoviť konanie. S obnovou konania sú opäť spojené poplatky. Mám s tým skúsenosť.
Po smrti otca mal v zahraničí účet. Vedeli sme o jeho majetku v zahraničí a o tom, že v banke mal sporenie na dôchodok. Všetky informácie sme poskytli notárke. Samozrejme dôchodcovský účet nezahrnula do dedičského. Lebo síce to bolo v banke, ale banka bola len sprostredkovateĺ. Trebalo osloviť konkrétnu poisťovňu, ktorá daný produkt spravovala. To si ale notárka nedala námahu zisťovať.
Áno, nemuseli sme podpísať zistené dedičstvo - moja chyba (nebol som prítomný, riešila to mama...). Chcem len poukázať na to, že pri zisťovaní majetkov v zahraničí sú naše notárske kancelárie neschopné to zistiť . Človek im musí poskytnúť všetky informácie pod nos. Určite nebudú pátrať po majetkoch v Trading 212, Etoro, IB. A neviem si predstaviť komunikáciu notára z hornej dolnej (môj prípad), s cudzojazyčnými spoločnosťami.
Po smrti otca mal v zahraničí účet. Vedeli sme o jeho majetku v zahraničí a o tom, že v banke mal sporenie na dôchodok. Všetky informácie sme poskytli notárke. Samozrejme dôchodcovský účet nezahrnula do dedičského. Lebo síce to bolo v banke, ale banka bola len sprostredkovateĺ. Trebalo osloviť konkrétnu poisťovňu, ktorá daný produkt spravovala. To si ale notárka nedala námahu zisťovať.
Áno, nemuseli sme podpísať zistené dedičstvo - moja chyba (nebol som prítomný, riešila to mama...). Chcem len poukázať na to, že pri zisťovaní majetkov v zahraničí sú naše notárske kancelárie neschopné to zistiť . Človek im musí poskytnúť všetky informácie pod nos. Určite nebudú pátrať po majetkoch v Trading 212, Etoro, IB. A neviem si predstaviť komunikáciu notára z hornej dolnej (môj prípad), s cudzojazyčnými spoločnosťami.
V dukas copy to bolo tak, že napísať do obálky meno a heslo k účtu, ale účet som zrušila (do 5 rokov ho vymažú), lebo mi nešlo nič otvoriť žiaden obchod - asi som niečo pobabrala , mala som tam skoro plnú sumu (možno sa im nepáčilo že som nefundovala zo svojich). .
-
12gb54as
- Silver Member *
Takto sa mi k tomu emailom vyjadrilo XTB
„pokiaľ by došlo k úmrtiu majiteľa XTB účtu, tak nám stačí overený úmrtný list od pozostalých a v rámci regulácie sa musí v najbližší obchodný deň odpredať portfólio aktív a prostriedky sa vyplácajú na bankový účet, ktorý si pozostalí zvolia.
Čiže pozostalí s daným účtom nedokážu manipulovať. je potrebné nám čo najskôr dodať kópiu úmrtného listu a účet sa uzavrie. Pokračovať sa v ňom nedá."
„pokiaľ by došlo k úmrtiu majiteľa XTB účtu, tak nám stačí overený úmrtný list od pozostalých a v rámci regulácie sa musí v najbližší obchodný deň odpredať portfólio aktív a prostriedky sa vyplácajú na bankový účet, ktorý si pozostalí zvolia.
Čiže pozostalí s daným účtom nedokážu manipulovať. je potrebné nám čo najskôr dodať kópiu úmrtného listu a účet sa uzavrie. Pokračovať sa v ňom nedá."
IG video
https://www.instagram.com/reel/DGfiQujM ... BiNWFlZA==
Odpověď: Informujeme, že v prípade, že XTB účet Klienta je súčasťou jeho dedičského konania, po smrti Klienta, celé jeho portfolio bude odpredané a prostriedky prevedené na účet dediča podľa dedičského konania.
V prípade smrti Klienta XTB najprv musí kontaktovať notár s rozhodnutím o dedičskom konaní a úmrtným listom. Celý tento postup môže byť vykonaný len ak nás oficiálne kontaktuje notár dátovou schránkou.
Odpověď: Informujeme, že v prípade, že XTB účet Klienta je súčasťou jeho dedičského konania, po smrti Klienta, celé jeho portfolio bude odpredané a prostriedky prevedené na účet dediča podľa dedičského konania.
V prípade smrti Klienta XTB najprv musí kontaktovať notár s rozhodnutím o dedičskom konaní a úmrtným listom. Celý tento postup môže byť vykonaný len ak nás oficiálne kontaktuje notár dátovou schránkou.
Pridam moju nedavnu skusenost.
Zomrel nam otec, dedicske konanie skoncilo a o tri mesiace neskor sme na zaklade vypisu ktory sa nasiel ziztili, ze mal nejaky fond v 365 banke.
Pani v banke potvrdila, ze tam nieco je, no neposkytla detaily. Taktiez tvrdila, ze notarka to mala zistit.
Takze, musime na okresnom sude otvorit dedicske konanie, ktore pride opat notarke a vysporiada sa to. Samozrejme, notarka tvrdila, ze na fondy (aj ked su v standartnych bankach) nemaju dosah a nevedia to zizstit, co ma prekvapilo.
Takze pozor, fondy v ramci standartnych bank nie su automaticky zahrnute do dedicskeho konania.
Je to pravda? Ma niekto podobne skusenosti?
Zomrel nam otec, dedicske konanie skoncilo a o tri mesiace neskor sme na zaklade vypisu ktory sa nasiel ziztili, ze mal nejaky fond v 365 banke.
Pani v banke potvrdila, ze tam nieco je, no neposkytla detaily. Taktiez tvrdila, ze notarka to mala zistit.
Takze, musime na okresnom sude otvorit dedicske konanie, ktore pride opat notarke a vysporiada sa to. Samozrejme, notarka tvrdila, ze na fondy (aj ked su v standartnych bankach) nemaju dosah a nevedia to zizstit, co ma prekvapilo.
Takze pozor, fondy v ramci standartnych bank nie su automaticky zahrnute do dedicskeho konania.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 339 times
neskutocna informacia - vzhladom na dnesnu dobu. Mam tusak ze ani brokerske ucty notari nezistia ked ani fondy v sk bankach nevedia.user2008 napísal: ↑Ut 13 01, 2026 4:03 pm Pridam moju nedavnu skusenost.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 130 times
- Been thanked: 165 times
To by potom nenasli ani fondy v EIC.
Brokerske ucty - v cudzine - najskor nenajdu.
V US uz duplom.
Jedine cez danovy urad - ten dostava CRS reporty.
Brokerske ucty - v cudzine - najskor nenajdu.
V US uz duplom.
Jedine cez danovy urad - ten dostava CRS reporty.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
V dnesnej dobe PDF vypisov emailom ste mali stastie.user2008 napísal: ↑Ut 13 01, 2026 4:03 pm Pridam moju nedavnu skusenost.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Bolo vo vašom záujme aby ste to zistili skôr a oznámili notárke. Ved kým dôjde k dedičskému konaniu trvá to obyčajne mesiace.
2-3 mesiace minimálne. Pol roka až 1 rok je bežný. Niekedy to trvá aj niekoľko rokov, ak je prípad zložitý.
Notár to robí popri svojej bežnej práci. Čiže ak má veľa práce, alebo veľa dedičských konaní, čas sa naťahuje.
Notár nie je detektív. Prelustruje databázy, ale základ je rodina - dedičia.
Tí môžu navrhnúť do dedičkého konania aj iné majetky: napríklad starožitnosti, zbierky, umelecké diela.
To je velmi dobrý nápad.
Len CRS reporty zrejme nabehnú len ked máš zdanitelný výnos (tuším nad 10€) a ten môže nastať až po predaji aktíva.
Myslím, že toto info od AI je správne:
______________________________________________________________________________________
Notár je v rámci dedičského konania povinný zisťovať majetok poručiteľa z úradnej povinnosti, avšak realita v prípade podielových fondov má svoje špecifiká.
Tu je podrobný rozbor toho, ako to funguje v roku 2026:
1. Povinnosť notára (Súdneho komisára)
Podľa Civilného mimosporového poriadku je notár poverený súdom ako súdny komisár.
Má povinnosť vykonať tzv. predbežné vyšetrenie, v rámci ktorého zisťuje rozsah majetku a dlhov poručiteľa.
Bankové účty a vklady: Notári majú priamy prístup do registrov a bánk.
Ak sú podielové fondy vedené priamo v banke (napr. cez dcérsku správcovskú spoločnosť banky), notár ich pri lustrácii účtov zvyčajne zistí automaticky.
Cenné papiere v CDCP: Notár povinne lustruje aj Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP).
Ak mal zosnulý zaknihované cenné papiere (akcie, dlhopisy) priamo tam, notár to zistí.
2. Kde nastáva problém? (Samostatné investičné spoločnosti)
Ak mal poručiteľ podielové fondy u samostatného obchodníka s cennými papiermi alebo v investičnej platforme (napr. Finax, Portu, EEM, či rôzni zahraniční brokeri), notár ich nemusí zistiť automaticky.
Na Slovensku neexistuje jeden univerzálny „register všetkých investícií“, ktorý by notár videl na jeden klik.
Notár spravidla dopytuje len najvýznamnejšie inštitúcie.
Ak nemá indíciu (napr. výpis z účtu nájdený v byte, e-mailovú komunikáciu alebo informáciu od dedičov), nemusí vedieť, že poručiteľ investoval práve u konkrétneho menšieho brokera.
3. Čo ak sa na fondy zabudne?
Ak sa na podielové fondy príde až po skončení dedičského konania, majetok sa nestráca, ale proces sa komplikuje:
Musí sa začať dodatočné konanie o dedičstve (o novoobjavenom majetku).
Toto konanie opäť vedie notár, ale je spojené s ďalšími poplatkami (odmena notára sa počíta z hodnoty tohto novoobjaveného majetku).
4. Vaša úloha ako dediča
Hoci má notár zisťovať majetok ex offo (z úradnej moci), v záujme urýchlenia a presnosti konania by ste mali:
Prehľadať poštu a e-maily: Hľadajte zmluvy o investovaní alebo ročné výpisy.
Informovať notára: Ak viete, že zosnulý investoval, dajte notárovi názov spoločnosti. On tam pošle oficiálnu žiadosť o vyčíslenie hodnoty podielov ku dňu smrti.
Využiť CDCP: Na stránke Centrálneho depozitára cenných papierov si môžete aj vy ako príbuzný overiť (podľa rodného čísla), či mal zosnulý vedený účet, a túto informáciu posunúť notárovi.
Zhrnutie
Notár je povinný sa snažiť majetok zistiť, ale jeho možnosti sú obmedzené na registre a inštitúcie, ktoré mu „dávajú zmysel“ preverovať.
Nie je v jeho silách posielať dopyty do stoviek investičných spoločností po celom svete „naslepo“.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
CRS Report
https://www.unicreditbank.sk/content/da ... AQ_V04.pdf
ČASTO KLADENÉ OTÁZKY
NOVÁ REGULATÓRNA POVINNOSŤ CRS
VŠEOBECNÉ OTÁZKY
1. Čo je CRS?
CRS, t. j. Common Reporting Standard, je globálna iniciatíva vytvorená OECD (Organisation for Economic Co-operation and
Development) a je čiastočne založená na americkej legislatíve FATCA, t. j. Foreign Account Tax Compliance Act. Približne
100 jurisdikcií sa už prihlásilo k automatickej výmene informácií o finančných účtoch v rámci režimu CRS s cieľom zabrániť
daňovým únikom. Slovenská republika sa mnohostrannou dohodou a zákonom č. 359/2015 Z. z. zaviazala v tomto ohľade
spolupracovať s ostatnými zúčastnenými štátmi. Slovenské finančné inštitúcie vrátane UniCredit Bank majú za úlohu získať
čestné vyhlásenie klienta o jeho daňovej rezidencii a spolu s vybranými údajmi ho oznamovať slovenskému daňovému
úradu s cieľom automatickej výmeny informácií.
2. Ako zistím, či som daňovým rezidentom zúčastneného štátu?
Súčasný zoznam všetkých zúčastnených (zmluvných) štátov možno nájsť na stránkach Ministerstva financií Slovenskej
republiky (MFSR). http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=10583
3. Štát mojej daňovej rezidencie nie je na zozname zúčastnených štátov. Čo to pre mňa znamená?
Ak ide o právnickú osobu, ktorá nemá daňovú rezidenciu v zúčastnenom štáte, tak aj v takom prípade sa môže stať, že
nastane situácia, keď budú informácie právnickej osoby oznamované do štátu jednotlivých konečných užívateľov výhod
(ovládajúcich osôb), pokiaľ sú títo daňovými rezidentmi zúčastneného štátu.
4. Štát mojej daňovej rezidencie je na zozname zúčastnených štátov. Čo to pre mňa znamená?
UniCredit Bank je povinná oznámiť všetkých majiteľov účtov s daňovou rezidenciou v zúčastnených štátoch daňovému
úradu v SR a ten následne poskytne informácie o majiteľoch účtov daňovému úradu v príslušnom zúčastnenom štáte.
5. Akým spôsobom banka určí klientov, ktorí by mohli byť rezidentmi na daňové účely CRS?
Pri zakladaní účtu identifikuje UniCredit Bank na základe vyplneného čestného vyhlásenia daňovú rezidenciu klienta (súčasť
Identifikačnej karty klienta) a následne ho porovná so zoznamom zúčastnených štátov vydaným MFSR.
UniCredit Bank ďalej v prípade existujúcich klientov preveruje nasledujúce indície: identifikáciu majiteľa účtu ako rezidenta
zúčastneného štátu, aktuálnu adresu na doručovanie alebo adresu trvalého bydliska vrátane poštovej priehradky
v zúčastnenom štáte, telefónne číslo v zúčastnenom štáte a žiadne v Slovenskej republike, trvalé príkazy na prevod
finančných prostriedkov na účet vedený v zúčastnenom štáte (okrem takých, ktoré sa týkajú vkladových účtov), aktuálne
platnú plnú moc alebo oprávnenie na podpis poskytnuté osobe s adresou v zúčastnenom štáte, pokyny na úschovu pošty
alebo adresu osoby preberajúcej poštu v zúčastnenom štáte, ak UniCredit Bank neeviduje inú adresu majiteľa účtu.
6. Som daňový rezident zúčastneného štátu. Ktoré informácie o mne budú oznamované daňovému úradu?
Údaje zistené o oznamovanom účte (meno, adresa, dátum a miesto narodenia, daňové identifikačné číslo alebo iné obdobné
číslo majiteľa účtu používané na daňové účely v štáte, kde je daňovým rezidentom, a kód tohto štátu), rovnaké informácie sa
oznamujú aj v prípade ovládajúcich osôb právnických osôb, ktoré sú považované za pasívne spoločnosti a samy nemusia byť
predmetom oznamovania v rámci CRS.[color=#FF0000] Ďalej informácie o finančných účtoch: číslo účtu, zostatky na účtoch k 31. decembru,
hrubá suma vyplatených dividend, hrubá suma vyplatených úrokov, hrubá suma ostatných vyplatených výnosov, hrubé výnosy
z predaja majetku, ktoré finančná inštitúcia pripísala či vykonala ako uschovávateľ, maklér alebo mandatár.[/color]
7. Budem vedieť dopredu, aké informácie o mne budú oznámené daňovému úradu?
UniCredit Bank oznámi daňovému úradu informácie, ktoré ste banke poskytli. Rozsah oznamovaných údajov je uvedený
v zákone č. 359/2015 Z. z., ako aj v odpovedi na otázku č. 6.
8. Budete mi strhávať nejakú sumu z platieb, ktoré dostanete alebo ktoré mi boli poslané v spojitosti s právnickou
osobou v rámci CRS?
Nie. UniCredit Bank nie je v rámci režimu CRS povinná strhávať žiadne sumy.
9. Pokiaľ svoju spoločnosť (právnickú osobu) presuniem do iného štátu, budem vyňatý z oznamovania?
To je veľmi nepravdepodobné. K CRS sa už zaviazalo viac než 100 štátov a ďalšie svoju účasť zvažujú. No aj spoločnosti,
ktoré sa nachádzajú v štáte, ktorý ešte nepristúpil k CRS, môžu byť povinné poskytnúť UniCredit Bank informácie o svojich
konečných užívateľoch výhod (ovládajúcich osobách).
10. Bude režim FATCA nahradený režimom CRS?
Nie. CRS a FATCA sú dva rozdielne režimy, ktoré existujú vedľa seba, a je možné, že môžete podliehať oznamovaniu v rámci
režimu FATCA, ako aj CRS. Spojené štáty americké potvrdili, že budú aj naďalej automaticky vymieňať informácie len v rámci
režimu FATCA, a zatiaľ nepodnikli žiadne kroky na nahradenie alebo pristúpenie k dodatočnej dohode v rámci režimu CRS.
11. Aké sú povinnosti finančných inštitúcií vyplývajúce z medzinárodných mnohostranných dohôd a zo zákona
č. 359/2015 Z. z.?
Povinnosťou je identifikácia všetkých účtov, ktoré sú vlastnené daňovými rezidentmi zúčastnených štátov, a raz ročne
oznámiť daňovému úradu informácie o daňových rezidentoch zúčastneného štátu, uvedené v odpovedi na otázku č. 6.
12. Čo ak budem chcieť nejaké ďalšie informácie?
UniCredit Bank je vždy ochotná zodpovedať akékoľvek vaše otázky, ale nie je oprávnená poskytovať poradenstvo v oblasti
daní. V takých prípadoch kontaktujte daňového poradcu.
Viac informácií nájdete na nasledujúcich stránkach:
OECD – Standard for Automatic Exchange of Financial Account Information
http://www.oecd.org/ctp/exchange-of-tax ... on-common-
reporting-standard.pdf
Zbierka zákonov – zákon č. 359/2015 Z. z.
https://www.justice.gov.sk/Stranky/SuborStiahnut.
aspx?Url=%2FLists%2FZbierkaZakonovSR%2Fattachments%2F1339%2F359_2015.pdf
OTÁZKY O ČESTNOM VYHLÁSENÍ
13. Podľa čoho zistím, kto je konečným užívateľom výhod? Prípadne koho mám určiť ako ovládajúcu osobu, ak
nepoznám konečných užívateľov výhod?
Smernica AML EÚ 2015/849 čl. 3, ods. 6) definuje konečného užívateľa výhod takto:
„Konečným užívateľom výhod“ sa na účely tejto smernice rozumie fyzická(-é) osoba(-y), ktorá(-é) skutočne ovláda(jú) alebo
vykonáva(jú) kontrolu nad klientom, a/alebo fyzická(-é) osoba(-y), v mene ktorej(-ých) sa transakcia alebo činnosť vykonáva,
pričom medzi konečných užívateľov výhod patria aspoň:
a) v prípade podnikateľských subjektov:
i) fyzická(-é) osoba(-y), ktorá(-é) skutočne ovláda(jú) právny subjekt alebo nad ním vykonáva(jú) kontrolu, a to
prostredníctvom priameho alebo nepriameho vlastníctva dostatočného percentuálneho podielu akcií alebo
hlasovacích práv alebo majetkovej účasti v danom subjekte väčšom než 25 %;
ii) v prípade podnikateľských subjektov, kde neexistuje žiadny vlastník – fyzická osoba, sa za „konečného užívateľa
výhod“ na účely tejto smernice považuje štatutárny orgán – konateľ, ktorý je v kontakte s bankou,
v) b) v prípade správy zvereného majetku (trust):
i) zriaďovateľ (settlor),
ii) správca (trustee),
iii) protektor, ak je určený,
iv) beneficienti alebo skupina osôb, v hlavnom záujme ktorých sa táto právna štruktúra alebo subjekt zakladá alebo
funguje,
akákoľvek iná fyzická osoba, ktorá vykonáva skutočnú kontrolu nad zvereným majetkom prostredníctvom
priameho alebo nepriameho vlastníctva alebo inými prostriedkami,
c) v prípade právnych subjektov, ako sú nadácie, a právnych štruktúr podobných správe zvereného majetku fyzická(-é)
osoba(-y), ktorá(-é) má(majú) rovnocenné alebo podobné postavenie ako osoby uvedené v písmene b).
Viac informácií nájdete priamo v dokumente smernice AML.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 49&from=SK
14. Čo môžem urobiť, ak si nie som istý, v ktorom štáte som daňovým rezidentom?
Pravidlá na určenie daňovej rezidencie sú veľmi komplexné. Je možné, že môžete byť rezidentom aj vo viacerých štátoch
zároveň. UniCredit Bank nie je oprávnená poskytovať poradenstvo v oblasti daní. Pokiaľ si nie ste istí svojou daňovou
rezidenciou, kontaktujte daňového poradcu.
15. Som daňový rezident zúčastneného štátu. Čo mám robiť, ak nepoznám/som zabudol svoje daňové
identifikačné číslo?
Obráťte sa na daňovú správu v štáte svojej daňovej rezidencie.
16. V čestnom vyhlásení pre právnické osoby je uvedený veľký počet typov spoločností. Ktorý si mám vybrať?
V prípade, ak si nie ste istí, aký typ spoločnosti vybrať, odporúčame pozrieť sa do priloženého dokumentu Definície typov
spoločností (subjektov) a použitých pojmov uvedených v čestnom vyhlásení o daňovej rezidencii pre právnické osoby.
Ak si aj napriek tomu nie ste istí typom svojej spoločnosti, kontaktujte daňového poradcu. UniCredit Bank nie je oprávnená
poskytovať poradenstvo v oblasti daní.
17. Čo ak nastanú zmeny v mojich informáciách?
Vzhľadom na to, že možno v priebehu času očakávať rôzne zmeny, UniCredit Bank žiada o včasné vyrozumenie o týchto
zmenách.
18. Čo sa stane, ak vám neposkytnem potrebné údaje?
Pokiaľ UniCredit Bank nemá dostatočné informácie a nedostane ich ani na vyžiadanie, potom bude povinná oznámiť
informácie o vašich finančných účtoch daňovému úradu pod označením „nezdokumentované osoby“.
https://www.unicreditbank.sk/content/da ... AQ_V04.pdf
ČASTO KLADENÉ OTÁZKY
NOVÁ REGULATÓRNA POVINNOSŤ CRS
VŠEOBECNÉ OTÁZKY
1. Čo je CRS?
CRS, t. j. Common Reporting Standard, je globálna iniciatíva vytvorená OECD (Organisation for Economic Co-operation and
Development) a je čiastočne založená na americkej legislatíve FATCA, t. j. Foreign Account Tax Compliance Act. Približne
100 jurisdikcií sa už prihlásilo k automatickej výmene informácií o finančných účtoch v rámci režimu CRS s cieľom zabrániť
daňovým únikom. Slovenská republika sa mnohostrannou dohodou a zákonom č. 359/2015 Z. z. zaviazala v tomto ohľade
spolupracovať s ostatnými zúčastnenými štátmi. Slovenské finančné inštitúcie vrátane UniCredit Bank majú za úlohu získať
čestné vyhlásenie klienta o jeho daňovej rezidencii a spolu s vybranými údajmi ho oznamovať slovenskému daňovému
úradu s cieľom automatickej výmeny informácií.
2. Ako zistím, či som daňovým rezidentom zúčastneného štátu?
Súčasný zoznam všetkých zúčastnených (zmluvných) štátov možno nájsť na stránkach Ministerstva financií Slovenskej
republiky (MFSR). http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=10583
3. Štát mojej daňovej rezidencie nie je na zozname zúčastnených štátov. Čo to pre mňa znamená?
Ak ide o právnickú osobu, ktorá nemá daňovú rezidenciu v zúčastnenom štáte, tak aj v takom prípade sa môže stať, že
nastane situácia, keď budú informácie právnickej osoby oznamované do štátu jednotlivých konečných užívateľov výhod
(ovládajúcich osôb), pokiaľ sú títo daňovými rezidentmi zúčastneného štátu.
4. Štát mojej daňovej rezidencie je na zozname zúčastnených štátov. Čo to pre mňa znamená?
UniCredit Bank je povinná oznámiť všetkých majiteľov účtov s daňovou rezidenciou v zúčastnených štátoch daňovému
úradu v SR a ten následne poskytne informácie o majiteľoch účtov daňovému úradu v príslušnom zúčastnenom štáte.
5. Akým spôsobom banka určí klientov, ktorí by mohli byť rezidentmi na daňové účely CRS?
Pri zakladaní účtu identifikuje UniCredit Bank na základe vyplneného čestného vyhlásenia daňovú rezidenciu klienta (súčasť
Identifikačnej karty klienta) a následne ho porovná so zoznamom zúčastnených štátov vydaným MFSR.
UniCredit Bank ďalej v prípade existujúcich klientov preveruje nasledujúce indície: identifikáciu majiteľa účtu ako rezidenta
zúčastneného štátu, aktuálnu adresu na doručovanie alebo adresu trvalého bydliska vrátane poštovej priehradky
v zúčastnenom štáte, telefónne číslo v zúčastnenom štáte a žiadne v Slovenskej republike, trvalé príkazy na prevod
finančných prostriedkov na účet vedený v zúčastnenom štáte (okrem takých, ktoré sa týkajú vkladových účtov), aktuálne
platnú plnú moc alebo oprávnenie na podpis poskytnuté osobe s adresou v zúčastnenom štáte, pokyny na úschovu pošty
alebo adresu osoby preberajúcej poštu v zúčastnenom štáte, ak UniCredit Bank neeviduje inú adresu majiteľa účtu.
6. Som daňový rezident zúčastneného štátu. Ktoré informácie o mne budú oznamované daňovému úradu?
Údaje zistené o oznamovanom účte (meno, adresa, dátum a miesto narodenia, daňové identifikačné číslo alebo iné obdobné
číslo majiteľa účtu používané na daňové účely v štáte, kde je daňovým rezidentom, a kód tohto štátu), rovnaké informácie sa
oznamujú aj v prípade ovládajúcich osôb právnických osôb, ktoré sú považované za pasívne spoločnosti a samy nemusia byť
predmetom oznamovania v rámci CRS.[color=#FF0000] Ďalej informácie o finančných účtoch: číslo účtu, zostatky na účtoch k 31. decembru,
hrubá suma vyplatených dividend, hrubá suma vyplatených úrokov, hrubá suma ostatných vyplatených výnosov, hrubé výnosy
z predaja majetku, ktoré finančná inštitúcia pripísala či vykonala ako uschovávateľ, maklér alebo mandatár.[/color]
7. Budem vedieť dopredu, aké informácie o mne budú oznámené daňovému úradu?
UniCredit Bank oznámi daňovému úradu informácie, ktoré ste banke poskytli. Rozsah oznamovaných údajov je uvedený
v zákone č. 359/2015 Z. z., ako aj v odpovedi na otázku č. 6.
8. Budete mi strhávať nejakú sumu z platieb, ktoré dostanete alebo ktoré mi boli poslané v spojitosti s právnickou
osobou v rámci CRS?
Nie. UniCredit Bank nie je v rámci režimu CRS povinná strhávať žiadne sumy.
9. Pokiaľ svoju spoločnosť (právnickú osobu) presuniem do iného štátu, budem vyňatý z oznamovania?
To je veľmi nepravdepodobné. K CRS sa už zaviazalo viac než 100 štátov a ďalšie svoju účasť zvažujú. No aj spoločnosti,
ktoré sa nachádzajú v štáte, ktorý ešte nepristúpil k CRS, môžu byť povinné poskytnúť UniCredit Bank informácie o svojich
konečných užívateľoch výhod (ovládajúcich osobách).
10. Bude režim FATCA nahradený režimom CRS?
Nie. CRS a FATCA sú dva rozdielne režimy, ktoré existujú vedľa seba, a je možné, že môžete podliehať oznamovaniu v rámci
režimu FATCA, ako aj CRS. Spojené štáty americké potvrdili, že budú aj naďalej automaticky vymieňať informácie len v rámci
režimu FATCA, a zatiaľ nepodnikli žiadne kroky na nahradenie alebo pristúpenie k dodatočnej dohode v rámci režimu CRS.
11. Aké sú povinnosti finančných inštitúcií vyplývajúce z medzinárodných mnohostranných dohôd a zo zákona
č. 359/2015 Z. z.?
Povinnosťou je identifikácia všetkých účtov, ktoré sú vlastnené daňovými rezidentmi zúčastnených štátov, a raz ročne
oznámiť daňovému úradu informácie o daňových rezidentoch zúčastneného štátu, uvedené v odpovedi na otázku č. 6.
12. Čo ak budem chcieť nejaké ďalšie informácie?
UniCredit Bank je vždy ochotná zodpovedať akékoľvek vaše otázky, ale nie je oprávnená poskytovať poradenstvo v oblasti
daní. V takých prípadoch kontaktujte daňového poradcu.
Viac informácií nájdete na nasledujúcich stránkach:
OECD – Standard for Automatic Exchange of Financial Account Information
http://www.oecd.org/ctp/exchange-of-tax ... on-common-
reporting-standard.pdf
Zbierka zákonov – zákon č. 359/2015 Z. z.
https://www.justice.gov.sk/Stranky/SuborStiahnut.
aspx?Url=%2FLists%2FZbierkaZakonovSR%2Fattachments%2F1339%2F359_2015.pdf
OTÁZKY O ČESTNOM VYHLÁSENÍ
13. Podľa čoho zistím, kto je konečným užívateľom výhod? Prípadne koho mám určiť ako ovládajúcu osobu, ak
nepoznám konečných užívateľov výhod?
Smernica AML EÚ 2015/849 čl. 3, ods. 6) definuje konečného užívateľa výhod takto:
„Konečným užívateľom výhod“ sa na účely tejto smernice rozumie fyzická(-é) osoba(-y), ktorá(-é) skutočne ovláda(jú) alebo
vykonáva(jú) kontrolu nad klientom, a/alebo fyzická(-é) osoba(-y), v mene ktorej(-ých) sa transakcia alebo činnosť vykonáva,
pričom medzi konečných užívateľov výhod patria aspoň:
a) v prípade podnikateľských subjektov:
i) fyzická(-é) osoba(-y), ktorá(-é) skutočne ovláda(jú) právny subjekt alebo nad ním vykonáva(jú) kontrolu, a to
prostredníctvom priameho alebo nepriameho vlastníctva dostatočného percentuálneho podielu akcií alebo
hlasovacích práv alebo majetkovej účasti v danom subjekte väčšom než 25 %;
ii) v prípade podnikateľských subjektov, kde neexistuje žiadny vlastník – fyzická osoba, sa za „konečného užívateľa
výhod“ na účely tejto smernice považuje štatutárny orgán – konateľ, ktorý je v kontakte s bankou,
v) b) v prípade správy zvereného majetku (trust):
i) zriaďovateľ (settlor),
ii) správca (trustee),
iii) protektor, ak je určený,
iv) beneficienti alebo skupina osôb, v hlavnom záujme ktorých sa táto právna štruktúra alebo subjekt zakladá alebo
funguje,
akákoľvek iná fyzická osoba, ktorá vykonáva skutočnú kontrolu nad zvereným majetkom prostredníctvom
priameho alebo nepriameho vlastníctva alebo inými prostriedkami,
c) v prípade právnych subjektov, ako sú nadácie, a právnych štruktúr podobných správe zvereného majetku fyzická(-é)
osoba(-y), ktorá(-é) má(majú) rovnocenné alebo podobné postavenie ako osoby uvedené v písmene b).
Viac informácií nájdete priamo v dokumente smernice AML.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ ... 49&from=SK
14. Čo môžem urobiť, ak si nie som istý, v ktorom štáte som daňovým rezidentom?
Pravidlá na určenie daňovej rezidencie sú veľmi komplexné. Je možné, že môžete byť rezidentom aj vo viacerých štátoch
zároveň. UniCredit Bank nie je oprávnená poskytovať poradenstvo v oblasti daní. Pokiaľ si nie ste istí svojou daňovou
rezidenciou, kontaktujte daňového poradcu.
15. Som daňový rezident zúčastneného štátu. Čo mám robiť, ak nepoznám/som zabudol svoje daňové
identifikačné číslo?
Obráťte sa na daňovú správu v štáte svojej daňovej rezidencie.
16. V čestnom vyhlásení pre právnické osoby je uvedený veľký počet typov spoločností. Ktorý si mám vybrať?
V prípade, ak si nie ste istí, aký typ spoločnosti vybrať, odporúčame pozrieť sa do priloženého dokumentu Definície typov
spoločností (subjektov) a použitých pojmov uvedených v čestnom vyhlásení o daňovej rezidencii pre právnické osoby.
Ak si aj napriek tomu nie ste istí typom svojej spoločnosti, kontaktujte daňového poradcu. UniCredit Bank nie je oprávnená
poskytovať poradenstvo v oblasti daní.
17. Čo ak nastanú zmeny v mojich informáciách?
Vzhľadom na to, že možno v priebehu času očakávať rôzne zmeny, UniCredit Bank žiada o včasné vyrozumenie o týchto
zmenách.
18. Čo sa stane, ak vám neposkytnem potrebné údaje?
Pokiaľ UniCredit Bank nemá dostatočné informácie a nedostane ich ani na vyžiadanie, potom bude povinná oznámiť
informácie o vašich finančných účtoch daňovému úradu pod označením „nezdokumentované osoby“.