Index World Momentum Factor
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
Spaceman
- Dátum registrácie: Ut 29 05, 2018 10:56 am
- Has thanked: 124 times
- Been thanked: 7 times
Index World Momentum Factor
Ahojte skúsení investori,
predovšetkým by som sa chcel poďakovať všetkým prispievateľom do tohoto fantastického fóra, hlavne Jugglerovi, Jogovi a Rokosákovi za cenné príspevky, ktoré rozšírili a obohatili môj ekonomický rozhľad.
Ale k veci. Rád by som poznal váš názor na tento index a toto konkrétne ETF, ktoré ho trackuje: iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF, ISIN IE00BP3QZ825, WKN A12ATF. Ak to správne chápem, malo by ísť o metódu výberu najziskovejších akcií za určitý časový úsek, zo všetkých sektorov a celého sveta. Podľa môjho skromného názoru ide o celkom fajn metódu, kde teda odpadá moja starosť o diverzifikáciu podľa rôznych sektorov a momentálnej fázy ekonomického cyklu. Na rozdiel od iných ETF, v tomto prípade absentujú akcie, ktorým sa momentálne nedarí, a teda tlačia celkové zhodnotenie smerom nadol. Bolo by teda v pohode, ak si vyberiem toto jediné ETF na pravidelné sporenie na dôchodok/horšie časy? Má to nejaké úskalia, alebo skryté nástrahy, ktoré ja ako začiatočník nevidím/nedokážem posúdiť.
Ďakujem veľmi pekne za vaše fundované rady a názory.
predovšetkým by som sa chcel poďakovať všetkým prispievateľom do tohoto fantastického fóra, hlavne Jugglerovi, Jogovi a Rokosákovi za cenné príspevky, ktoré rozšírili a obohatili môj ekonomický rozhľad.
Ale k veci. Rád by som poznal váš názor na tento index a toto konkrétne ETF, ktoré ho trackuje: iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF, ISIN IE00BP3QZ825, WKN A12ATF. Ak to správne chápem, malo by ísť o metódu výberu najziskovejších akcií za určitý časový úsek, zo všetkých sektorov a celého sveta. Podľa môjho skromného názoru ide o celkom fajn metódu, kde teda odpadá moja starosť o diverzifikáciu podľa rôznych sektorov a momentálnej fázy ekonomického cyklu. Na rozdiel od iných ETF, v tomto prípade absentujú akcie, ktorým sa momentálne nedarí, a teda tlačia celkové zhodnotenie smerom nadol. Bolo by teda v pohode, ak si vyberiem toto jediné ETF na pravidelné sporenie na dôchodok/horšie časy? Má to nejaké úskalia, alebo skryté nástrahy, ktoré ja ako začiatočník nevidím/nedokážem posúdiť.
Ďakujem veľmi pekne za vaše fundované rady a názory.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2780 times
Re: Index World Momentum Factor
Možno je to lepšia voľba, možno nie. Ťažko povedať ako to vyjde v dlhodobom horizonte.
Zatial je ,, momentum ,, na tom lepšie.
SWDA je MSCI World etf USD acc a od 1. jan 2015 dal doteraz +39%
IWMO je tvoj momentum MSCI World USD acc a od 1.jan 2015 dal doteraz +59%.
Len je otázne, či sa to neobráti napr. pri poklese trhov. Vtedy môžu vystúpané akcie padnúť viac. Teraz to porovnávame v býčom trhu, dlhodobé výsledky závisia aj od medveďov.
Nápad: skús pozrieť, či na benchmark, teda na ten MSCI momentum index nenájdeš dlhodobý graf a porovnaj s MSCI indexom.
Tých etfiek je plno. Aby si človek vyberal. Niektoré trackujú iba indexy, iné sa snažia dať do toho viac. Treba to porovnávať, ale háčik je v tom, že väčšina etfiek nemá veľkú históriu. Nevieme ako sa správali v krízach. Dodnes mám v simulátore napr. SPHD, ktoré vyberá akcie z nízkou volatilitou a vysokými dividendami.
P.S. Myslím si, že najlepšie je na tom dlhodobo BRK. Nie je to síce etf, ale investorovi to môže byť jedno. Investuje s Buffetom a jeho tímom. BRK je zaujímavé, lebo z histórie vidíš, že sa mu výborne vedie v býčich trhoch, ale aj v krízach.
Len je otázne, či sa to neobráti napr. pri poklese trhov. Vtedy môžu vystúpané akcie padnúť viac. Teraz to porovnávame v býčom trhu, dlhodobé výsledky závisia aj od medveďov.
Nápad: skús pozrieť, či na benchmark, teda na ten MSCI momentum index nenájdeš dlhodobý graf a porovnaj s MSCI indexom.
Tých etfiek je plno. Aby si človek vyberal. Niektoré trackujú iba indexy, iné sa snažia dať do toho viac. Treba to porovnávať, ale háčik je v tom, že väčšina etfiek nemá veľkú históriu. Nevieme ako sa správali v krízach. Dodnes mám v simulátore napr. SPHD, ktoré vyberá akcie z nízkou volatilitou a vysokými dividendami.
P.S. Myslím si, že najlepšie je na tom dlhodobo BRK. Nie je to síce etf, ale investorovi to môže byť jedno. Investuje s Buffetom a jeho tímom. BRK je zaujímavé, lebo z histórie vidíš, že sa mu výborne vedie v býčich trhoch, ale aj v krízach.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Kumulativne ETF na svet (reinvestujuce dividendy) - okrem SWDA su nejake ine zaujimave moznosti?JUGGLER napísal: ↑Pi 05 10, 2018 12:39 am Možno je to lepšia voľba, možno nie. Ťažko povedať ako to vyjde v dlhodobom horizonte.
Maju the World ETF aj nejaku rozlicnu strukturu akcii, ktore nakupuju? Ci vsetky rovnake?
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Je ich viac. Ja vyhodnocujem v Hitparáde taký zdravý kompromis, aby to bolo ETF s dostatočne dlhou históriou, dosť veľké, akumulačné a najradšej full replication.jaroslav80 napísal: ↑Št 13 03, 2025 11:05 am Kumulativne ETF na svet (reinvestujuce dividendy) - okrem SWDA su nejake ine zaujimave moznosti?
Všimol som si, že napr. 2 pilier, tam správcovia nakupujú aj 5-7 rôznych MSCI World.
Obecne tu máš zoznam tých čo sa najviac oplatia v Európe: https://www.justetf.com/en/how-to/msci-world-etfs.html
Scroluj dole. Z tých nových sa mne napríklad páči Amundi MSCI World UCITS ETF Acc
https://www.justetf.com/en/etf-profile. ... 000BI8OT95
Oproti iShares od Blackrocku s TER 0,2% má Amundi TER iba 0,12% a francúzsky správca Amundi ti bude asi sympatickejší než najväčší americký Blackrock.
Ja momentálne tiež investujem cez Amundi, ale do Nasdaqu.
Správca vo fonde len replikuje pasívny výnos Indexu, takže pre mňa je dôležité to, že je to väčší, etablovaný správca a kde je domicilovaný fond.
Pri Amundi býva vo Francúzsku, alebo Írsku...ale väčšina pasívnych indexových je v Írsku.
Všimol som si takisto, že niektoré fondy držia rôzny počet firiem napr. Xtrackers má teraz 1454 firiem a iShares a amundi po 1395.
Tiež závisí od toho čo ponúka tvoj broker/inštitúcia. Nie všetci ponúkajú tolko alternatív.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Dakujem.
Prestudoval som pocas poslednych dni aspon 10 ETF zameranych na index MSCI World.
Co sa mne nepaci, je distribucia, ze 73% z indexu su USA firmy a 90% z indexu G7. Bohuzial Rusko a Cina nemaju ziadny aspon natolko spolahlivy mechanizmus, ako ma zapad, ako by sa retail mohol podielat na ziskoch firiem existujucich a produkujucich v ich statoch.
No z mojho pohladu aspon 20% z toho MSCI World malo tvorit Sanghai Composite a Shenzen composite index.
Prestudoval som pocas poslednych dni aspon 10 ETF zameranych na index MSCI World.
Co sa mne nepaci, je distribucia, ze 73% z indexu su USA firmy a 90% z indexu G7. Bohuzial Rusko a Cina nemaju ziadny aspon natolko spolahlivy mechanizmus, ako ma zapad, ako by sa retail mohol podielat na ziskoch firiem existujucich a produkujucich v ich statoch.
No z mojho pohladu aspon 20% z toho MSCI World malo tvorit Sanghai Composite a Shenzen composite index.
-
stary gambler
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 43 times
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
index nema tricker: https://www.msci.com/documents/10199/36 ... d8efb10923
ETF je: iShares MSCI BIC ETF ....BRIC po vypadnutí Ruska = BIC
..ticker BKF
Nebilo to ani infláciu...
ETF je: iShares MSCI BIC ETF ....BRIC po vypadnutí Ruska = BIC
Nebilo to ani infláciu...
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Mam taky dojem, ze firmy na zapade su nastavene tak, aby produkovali zisky majitelom. Na vychode a juhu akoby to bolo nejako inak nastavene.
Evidentne to nie je tak nastavene, aby bezny Cinan, Rus, Juhoafrican, Brazilcan, Iranec mal jednoduchu moznost participovat na ziskoch firiem v danych krajinach za cenu poskytnutia im penazi.
Pozrel som rozlicne tie indexy a ja mam z toho zatial takyto dojem.
Mam pocit, ze trebars Ruska vlada ma vacsi zaujem, aby ludia radsej drzali ruble a davali ich na urocene vklady (povedzme urok okolo 10% p.a.) nez aby nejako fungoval akciovy trh a ruska ekonomika bola vo forme akciovych spolocnosti, kde by bezni ludia vlastnili podiely v tych spolocnostiach.
Evidentne to nie je tak nastavene, aby bezny Cinan, Rus, Juhoafrican, Brazilcan, Iranec mal jednoduchu moznost participovat na ziskoch firiem v danych krajinach za cenu poskytnutia im penazi.
Pozrel som rozlicne tie indexy a ja mam z toho zatial takyto dojem.
Mam pocit, ze trebars Ruska vlada ma vacsi zaujem, aby ludia radsej drzali ruble a davali ich na urocene vklady (povedzme urok okolo 10% p.a.) nez aby nejako fungoval akciovy trh a ruska ekonomika bola vo forme akciovych spolocnosti, kde by bezni ludia vlastnili podiely v tych spolocnostiach.