som uplny zaciatocnik co sa tyka investovania. Mam nejake uspory a rozhodol som sa ich nejako rozumne zainvestovat. Z toho co citam mi vychadza najlepsia volba diverzifikovane ETF portfolio. Zalozil som si ucet v Lynx. Mam vsak trochu problemy pri vybere vhodnych ETF.
Napriklad asi najspominanejsi iShares Core MSCI World. Je vhodnejsie ho mat nakupene v usd alebo eur? Aka je vyhoda ho mat v eur? Pri usd je 0.20% p.a. poplatok a pri eur 0.55% p.a., je teda vyhodnejsie usd aj ked nieco stratim na konverzii eur ---> usd? Da sa tato konverzia urobit v lynxe?
Dalej tiez casto spominany fond ISHARES CORE S&P 500 - vsade je uvadzany v usd ale v lynxe ked si ho vyhladam mi ukaze moznost kupit ho v eurach, comu uplne nerozumiem. Taktiez poplatok vyzera byt velmi lakavych 0.07% p.a, nie je potom lepsie v porftoliu vynechat iShares Core MSCI World (ktore je z velkej casti tvoreny usd akciami) a kvoli nizsim poplatkom zaradit S&P 500 pre USA a na europu a zvysok sveta najst ine ETF kde tie poplatky budu tiez nizke? (<0.20% p.a.)?
Ak su moje otazky a myslienkove pochody mimo budem rad ked ma niekto opravi a nasmeruje spravnym smerom