cierny stvrtok 2
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Been thanked: 1 time
- Kontaktovať používateľa:
Re: cierny stvrtok 2
tak lobista, napis nejaku kratku spravu do magazinu, ze co sa vlastne stalo a ked dojdem do prace, tak to rovno zverejnim 
-
radvan
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ne 20 05, 2007 9:26 am
- Been thanked: 11 times
lol ... kvantacke minutove algoritmy sa dodzubali ... a ja som tak den prespal ...
toto je cisty 87my rok ... dlhy rast indexov (uz vyse roka sme v jednom z najagresivnejsich bull marketov - jak v 87mom), kazdy ma nastavene tesne stopky, chrani si zisk, potom staci jedna sprava, a kvantacke algoritmy zareaguju jak zareagovali ... vsetky stroje, co mali nastavene sell lebo museli hedgovat nieco tak selovali jak besne, zmizol market proste ...
potom nech mi niekto hovori, ze trhy su efektivne, staru belu a nie efektivne ... uz to vidim, jak bude taleb vsade vypisovat ze black swan
... ale ked na tomto nezarobil na tom svojom fonde, tak potom uz neviem kto ... sak tie out of the moeny opcie co ma on nakupene mali zase 20 minut milionove ceny (ked tam bol market co to bol ochotny kupit od neho) ...
toto je cisty 87my rok ... dlhy rast indexov (uz vyse roka sme v jednom z najagresivnejsich bull marketov - jak v 87mom), kazdy ma nastavene tesne stopky, chrani si zisk, potom staci jedna sprava, a kvantacke algoritmy zareaguju jak zareagovali ... vsetky stroje, co mali nastavene sell lebo museli hedgovat nieco tak selovali jak besne, zmizol market proste ...
potom nech mi niekto hovori, ze trhy su efektivne, staru belu a nie efektivne ... uz to vidim, jak bude taleb vsade vypisovat ze black swan
http://www.Quantpedia.com - the leading quantitative trading research company
- Lobista
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 16 12, 2007 11:46 pm
"Podla CNBC jeden trader natukal miesto milionu miliardu, a hned potom zacal trh padat" 
- Honzajs
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 13 01, 2007 9:58 am
Jsem zvědeav na komentáře. Chyba je možná, ale nemsí to být pravdivé vysvětlení.
- Lobista
- Platinum Member ***
"Trhu predchadzala klebeta, ze europske banky ukoncili obchodovanie s fixed-income nastrojmi o nieco skor, pretoze trh uplne vyschol a likvidita zmizla"
- Honzajs
- Guru Member ****
O spekulaci trhu na uzavření obligačních trhů Řecka a Portugalska jsem psal už ve středuLobista napísal:"Trhu predchadzala klebeta, ze europske banky ukoncili obchodovanie s fixed-income nastrojmi o nieco skor, pretoze trh uplne vyschol a likvidita zmizla"

Nasdaq to Cancel All Trades of Stocks Moving More Than 60%
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid= ... xjqA&pos=1
Cramer Sees Error In P&G Share Pricing
http://www.cnbc.com/id/15840232?video=1487022682&play=1
Mr. President: Unplug the F*ing Computers
http://market-ticker.denninger.net/arch ... uters.html
-
radvan
- Guru Member ****
ten kto bol na takyto event pripraveny zarobil miliony, ten kto nebol prerobil miliony ... v podstate sa len zopakoval 87my, ale to co sa vtedy dialo 1-2 dni sa teraz zmestilo do 1 hodiny ...
ale tie algoritmy zase nie su az tak sproste, kedze sa to relativne rychlo vratilo spat ... keby to neboli stroje, ale ludia, tak sa to tak skoro nevrati (kedze ludia su nachylnejsi na emocie a zacali by panikarit podla mna) ... stroje nemali problem nakupovat po 10% - 50% poklesoch, ked im to ukazoval algoritmus ... takze ja by som tie algoritmy hned za vsetko nevinil ...
ale faktom je, ze je otazne, ze ci by to ludia spustili ... moj nazor vsak je ze hej, jasny priklad je 29ty, kedy ziadne stroje este neboli a tiez zmizli bidy z trhu ... pricom ta panika bola vyrazne horsia vtedy ako teraz ... kedze teraz ludia ani nestihli zareagovat ze sa nieco dosralo ...
... tomuto sa neda podla mna predist, treba sa zmierit, ze taketo veci sa mozu kedykolvek udiat znovu
ale tie algoritmy zase nie su az tak sproste, kedze sa to relativne rychlo vratilo spat ... keby to neboli stroje, ale ludia, tak sa to tak skoro nevrati (kedze ludia su nachylnejsi na emocie a zacali by panikarit podla mna) ... stroje nemali problem nakupovat po 10% - 50% poklesoch, ked im to ukazoval algoritmus ... takze ja by som tie algoritmy hned za vsetko nevinil ...
ale faktom je, ze je otazne, ze ci by to ludia spustili ... moj nazor vsak je ze hej, jasny priklad je 29ty, kedy ziadne stroje este neboli a tiez zmizli bidy z trhu ... pricom ta panika bola vyrazne horsia vtedy ako teraz ... kedze teraz ludia ani nestihli zareagovat ze sa nieco dosralo ...
... tomuto sa neda podla mna predist, treba sa zmierit, ze taketo veci sa mozu kedykolvek udiat znovu
Almost 1.3 billion shares traded on U.S. markets in a 10- minute span starting at 2:40 p.m., six times the average, sending prices lower on platforms from New York to Kansas City. Nasdaq OMX Group Inc. said it canceled transactions in 286 stocks where swings grew too wide. Federal agencies began inquiries after more than $700 billion in value was erased in an eight-minute span.
Tu su komentare k vcerajsku aj od SECu. Beru to ako error.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid= ... Caio&pos=7" onclick="window.open(this.href);return false;
Taketo "chybicky" vam vsak roztrieskaju v okamziku cele portfolio a v pripade zleho risk managementu vymazu cele ucty. Ak ide o error, tak je to obrovska hanba pre take dolezite burzy. Zrejme bude velmi vela ziadosti o anulovanie vcerajsich obchodov.
Tu su komentare k vcerajsku aj od SECu. Beru to ako error.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid= ... Caio&pos=7" onclick="window.open(this.href);return false;
Taketo "chybicky" vam vsak roztrieskaju v okamziku cele portfolio a v pripade zleho risk managementu vymazu cele ucty. Ak ide o error, tak je to obrovska hanba pre take dolezite burzy. Zrejme bude velmi vela ziadosti o anulovanie vcerajsich obchodov.
- Honzajs
- Guru Member ****
Je to jasné:
http://www.zazzle.com/timmy_at_the_ppt_ ... 6489241034" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.zazzle.com/timmy_at_the_ppt_ ... 6489241034" onclick="window.open(this.href);return false;
otazka je kdo to zacal nakupovat. a dost pochybujem ze te algoritmy to vyhodnotili tak ze -10% uz staci a ideme hore.. ak niekdo chyta countertrendy na x stddevov, tak ho to davno x krat vydrbalo...radvan napísal:ale tie algoritmy zase nie su az tak sproste, kedze sa to relativne rychlo vratilo spat ... keby to neboli stroje, ale ludia, tak sa to tak skoro nevrati
tu by som mozno aj veril na nake PPT.. ked to uz zastavili a zacalo sa to hybat hore, tak ano, zase to te algoritmy vytahli.. ale neverim ze tu otocku spravili trejdovacie systemy..
sak dame undo, alebo load od posledneho checkpointu ne.. a ti co vyskocili z okna vyskocia naspatjan napísal:Taketo "chybicky" vam vsak roztrieskaju v okamziku cele portfolio a v pripade zleho risk managementu vymazu cele ucty. Ak ide o error, tak je to obrovska hanba pre take dolezite burzy. Zrejme bude velmi vela ziadosti o anulovanie vcerajsich obchodov.
Myslím, že toto video dokonale objasňuje čo sa stalo:
http://www.youtube.com/watch?v=6vW9gUmo ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.youtube.com/watch?v=6vW9gUmo ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
-
radvan
- Guru Member ****
dnes to bolo slabe, dnes nikto nezavaril miliardu na predaj pri tom 4% poklese 
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 457 times
Niekde som cital, ze v 87-roku sa podarilo zabranit dlhotrvajucej depresii drastickym znizenim urokovej sadzby Fedom.
Ze to nebola len systemova chyba na burze, ale boli za tym fundamenty.
Teraz uz ma Fed urokovu sadzbu na nule.
Som zvedavy, co urobi, ak sa zopakuje 87-rok.
Ze to nebola len systemova chyba na burze, ale boli za tym fundamenty.
Teraz uz ma Fed urokovu sadzbu na nule.
Som zvedavy, co urobi, ak sa zopakuje 87-rok.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2468 times
- Been thanked: 2850 times
http://ako-investovat.sk/index.php/trad ... rny-tvrtok" onclick="window.open(this.href);return false;
,,Na burze NASDAQ krátkodobo kleslo o viac ako 60% 286 akcií,,.
Brokeri dnes oznamujú, že všetky trejdy z cenovým rozdielom 60% budú stornované.
,,Na burze NASDAQ krátkodobo kleslo o viac ako 60% 286 akcií,,.
Brokeri dnes oznamujú, že všetky trejdy z cenovým rozdielom 60% budú stornované.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Nebol som v case padu v pozicii ani som nebol pri pocitaci, preto neviem ako reagovali SL a ci sa dalo nakupovat spadnute akcie a indexy.
Zaujimali by ma realne skusenosti diskutujucich s realizaciou SL.Ake tam boli sklzy?
Dalo sa realne pocas padu a po pade nakupovat spadnute akcie a indexy?
Zaujimali by ma realne skusenosti diskutujucich s realizaciou SL.Ake tam boli sklzy?
Dalo sa realne pocas padu a po pade nakupovat spadnute akcie a indexy?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-
laty
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Št 17 07, 2008 5:44 pm
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
lobista:
vies trosku rozviest svoju vetu v clanku: "Jedná sa do istej miery o zlyhanie market makerov." Ako si to myslel?
vies trosku rozviest svoju vetu v clanku: "Jedná sa do istej miery o zlyhanie market makerov." Ako si to myslel?
Farm Profi-Výroba diskov, špeciálnych kolies a dvojmontáží. Predaj pneumatík a duší pre poľnohospodársku, lesnú, stavebnú a komunálnu techniku.
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
Predaj pneumatík na poľnohospodárske, lesné a stavebné stroje
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
- Lobista
- Platinum Member ***
Ked prisiel ten pad, tak sa stalo, ze uplne vypadol buy side a na trhu nebol nikto, kto by kupoval. Vtedy mali naskocit market makeri a nahradit buy side. Ale podla mnohych clankov sa tak nestalo -- akcie takmer nikto nenakupoval, preto to padalo tak rychlo. Asi nestihli dost rychlo zareagovat.lobista:
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2468 times
- Been thanked: 2850 times
Dalo sa. Len to išlo velmi rýchlo. Po páde akcie akoby zmrzli, ale potom sa všetko prebudilo a chaoticky sa vydalo hore. Boli velké spready, bolo ťažko realizovať nejaký príkaz, ked človek chcel jednať chladnokrvne. Ja som zadal buy na ES za limit cenu a kým som to odklikol, tak stúpol o 5 bodov. To sa mi zdalo vysoko, ale za minútu to biolo vyššie o ďalších 20 bodov.jogobela napísal: Dalo sa realne pocas padu a po pade nakupovat spadnute akcie a indexy?
P.S. to zlyhanie marketmakerov bolo v tom, že v danom okamihu nevedeli dodať na trh také kvantum akcií po akom bol dopyt.
Ale ťažko im niečo vyčítať. V panike sa zadávali predajné príkazy na obrovské množstvá akcií a do toho odpálilo spústu stop lossov, čo sú vlastne ďalšie predajné príkazy. Keď to padlo do extrému, tak sa udial presný opak. Všetci sa vrhli na akcie za lacnú cenu a pridal sa aj short covering.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Kontaktovať používateľa:
martin - daj tam prosím na koniec článku ešte update o tých veciach čo sa medzi tým o tom popísali ( aj tie storná aj tie ťažšžie nákupy). Díky.
A ma niekto skusenosti s preskocenim stoplossov? Videl som par vyjadreni na forach, ze im long pozicie padali, stoplossy preskocene a stale to padalo a nemohli pozicie predat.
Ak mal niekto uzky SL, tak mohol mat takto katastrofalne straty aj kebyze riskuje na jednu poziciu len 1% uctu.
Ak mal niekto uzky SL, tak mohol mat takto katastrofalne straty aj kebyze riskuje na jednu poziciu len 1% uctu.
uf tak pevne verim, ze taketo nieco nie je realne, ako sa da preskocit SL? to by sa malo automaticky uzavriet predsa, nie?
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Tomu ver.spoty napísal:uf tak pevne verim, ze taketo nieco nie je realne, ako sa da preskocit SL? to by sa malo automaticky uzavriet predsa, nie?
Uz sa mi to parkrat stalo.
Das prikaz STOP LIMIT napriklad
30$ stop cena
29.50$ limitna cena
a ak pride rychly pohyb ceny z 31$ na 28$, jednoducho ti akcie neodpreda alebo odpreda len cast akcii.
Proste neni dostatok kupcov na predajne prikazy.
Neprijemne. Da sa proti tomu nejako chranit? teda okrem sirsieho SL.jogobela napísal: Tomu ver.
30$ stop cena
29.50$ limitna cena
a ak pride rychly pohyb ceny z 31$ na 28$, jednoducho ti akcie neodpreda alebo odpreda len cast akcii.
Na toto by sa mozno dal nejaky skryptik napisat. IF spot price < SL then SELL
-
laty
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Št 17 07, 2008 5:44 pm
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
spoty,
zadanim limitneho prikazu ti broker garantuje cenu, nie plnenie. Da sa nastavit, ze pri urcitej cene sa aktivuje predak/kupa za market cenu, ale tam nemas istu cenu, ale zasa plnenie (pokial nie je uplny chaos ako vo stvrtok).
zadanim limitneho prikazu ti broker garantuje cenu, nie plnenie. Da sa nastavit, ze pri urcitej cene sa aktivuje predak/kupa za market cenu, ale tam nemas istu cenu, ale zasa plnenie (pokial nie je uplny chaos ako vo stvrtok).
Farm Profi-Výroba diskov, špeciálnych kolies a dvojmontáží. Predaj pneumatík a duší pre poľnohospodársku, lesnú, stavebnú a komunálnu techniku.
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
Kultivačné kolesá
Traktorové dvojmontáže
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Da sa tomu branit len otvaranim primerane velkych pozicii.
A neist na paku aby margin call nezlikvidoval ucet.
P.S: Neviem, co sa dialo na CFD. Tam predsa nemusia hladat kupca, protistrana je tam broker. Tak by mal teoreticky uzavriet pozicie.
A neist na paku aby margin call nezlikvidoval ucet.
P.S: Neviem, co sa dialo na CFD. Tam predsa nemusia hladat kupca, protistrana je tam broker. Tak by mal teoreticky uzavriet pozicie.
-
Coudy
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Pi 22 06, 2007 9:14 pm
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 6 times
Osobne používam na predaj len market SL. Chránim sa tak, že si vyberám akcie dostatočne likvidné, najlepšie s average volume nad 500000 ks pre swing trading. Pre veľmi občasný day trading average volume nad 3 mil. Ale ako vidíš tak raz za pár desaťročí sa môže stať aj niečo podobné ako vo štvrtok. Proti takejto obnormalite, že úplne chýba bid sa nejako zvlášť chrániť asi nedá. Len tým, že nejdeš na margin a nemáš všetky vajíčka v jednom košíku. 
Otazne je aky a ci dat limitny prikaz. Ja limit na SL nedavam, z hladiska tradingu chcem zo straty odist co najskor, nechcem gamblit na to, ze ak to padne prilis hlboko, uz je pre mna strata privelka a cakam na navrat.jogobela napísal: Tomu ver.
30$ stop cena
29.50$ limitna cena
Ale v tomto pripade ak by bol nizkorozikovy vstup na 30.5 s uzkym SL na 30, tak pri pade na 28 by som mal stratu 5x vacsiu nez SL.
(Inak tento SL kludne mohol byt len 1% uctu, co sa neda zas nazvat neprimeranym rizikom.)
S tym sa da este v pohode zit, ak sa to stane obcas a ak je to "len" takato strata. Ale podla niektorych postov a clankov co som videl, niektore akcie nekontrolovatelne padali a vsetci sa predhanali v nizsom bide, ale aj tak to nikto nekupoval.
Preto sa snazim zistit, ci nemal niekto skusenost s predavanim do tohto padu. Ak by akcia strmo padala az na 15 (a ze som videl grafy vacsich padov), tak by strata bola vyse 30xSL a to uz pruser je.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Hmmmm.....par desatroci to asi nebude....cosi podobne som videl 22.1.2008 doobeda, ked akcie z techdaxu spadli, spready sa nenormalne rozsirili a pol hodiny po otvoreni burzy neprebehol ani jeden obchod.Coudy napísal: Ale ako vidíš tak raz za pár desaťročí sa môže stať aj niečo podobné ako vo štvrtok.
P.S: Coudy,som zvedavy ako stara baba, ale ako ide trading for living?
Uz si vyberal peniaze z brokerskeho uctu na living?
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Astronom: Ja som zacal pouzivat Stop Limit, ked som videl ako niektore akcie za den padnu o 20% a vratia sa spet.(robil to napriklad Solon)
Nechcel som byt vyrazeny za market cenu napr. 20% dole a vecer vidiet, ze cena sa vratila spet.
Nechcel som byt vyrazeny za market cenu napr. 20% dole a vecer vidiet, ze cena sa vratila spet.
-
Coudy
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Pi 22 06, 2007 9:14 pm
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 6 times
Čauko Jogobela,jogobela napísal: P.S: Coudy,som zvedavy ako stara baba, ale ako ide trading for living?
Uz si vyberal peniaze z brokerskeho uctu na living?
díky za opýtanie, ide to dobre, už som celkom konzistentný mesiac po mesiaci a pomaly zvyšujem risk.
Mám pevný nemenný tradingový plán nezávislý od emócií.
Peniaze z účtu nevyberám, pretože tam nemám všetky svoje úspory.
A keď sa už bavíme o tých typoch príkazov tak to zhrniem celé:
vstup do pozície - stop limit
výstup na stopke - market
výstup na targete - limit
P.S. Tie desaťročia bol samozrejme fór, to má len tak z brucha napadlo.