ariame napísal:Co je IB? no, otvorila som si ucet na share.com a kupila a predala par akcii, ale to je tak vsetko nevyznam sa v tom neako, skor som si to chcela vyskusat a som rada ze som neprisla o prachy kedze som kupovala a predavala len na zaklade par clankov

(
http://www.mfc.sk/?vsetky-fondy" onclick="window.open(this.href);return false;) a podla poziadaviek ich mozes aj menit.
nevadi .. tvoje prispevky som len tak preletel a zrejme som nadobudol nespravny dojem. IB je skratka
Interactive Brokers, americkeho brokera, marilo sa mi, ze u nich si mala ucet.
ariame napísal:das mi o tom viac info? vela mi tie cisla tam nevavia
v prvom rade sa rozhodni, ci sa ti takyto sposob ukladania penazi paci alebo nie = pravidelne sporenie, vyuzitie DCA (popisal ti to filip). Ak ano, porozmyslaj o horizonte, ako dlho si myslis, ze by si sporila. Ci s nejakym konkretnym cielom (napriklad by to bola doplnkova pension scheme) alebo kratkodobo niekolko rokov bez urciteho ciela a podobne. Mam niekolko klientov, ktori maju viacero sporeni. Napriklad 30 rocny klient ma "pension schceme" sporenie na 30 rokov, a potom dalsie dve sporenia, jedno na 25 rokov a dalsie na 20. Kazdych 5 rokov sa mu konci jedno sporenie (ak na tom nebude nic menit). Ak sa mu zadari, mozno pojde do dochodku uz v 50tke.
Od toho zavisi, ci sa ti oplati uvazovat o sporeni so stabilizacnou fazou (pozri:
http://www.mfc.sk/?Manazovane_sporenia" onclick="window.open(this.href);return false;). Ak tam chces mat stabilizacnu fazu, sporenie by si mala mat naplanovane aspon na 15 rokov.
Od dlzky sporania zavisi aj ake fondy by si v tom sporeni mala mat. Napriklad ak budes chciet sporenie iba na 5 rokov, urcite ti neodporucim fond zamerany napr. cisto na Braziliu. Pri hociktorom akciovom fonde sa ti moze stat, ze si naplanujes sporenie na 5 rokov a pride kriza a ak nebudes chciet vybrat peniaze zo stratou, budes si musiet sporenie predlzit na 10 mozno 15 rokov. Avsak pri tematicky uzko zameranom fonde, ako je napriklad ta Brazilia, je takyto scenar pravdepodobnejsi.
a posledna dolezita vec je, kolko penazi budes chciet do takejto sporiacej schemy pravidelne ukladat. Lebo ak by do jedneho fondu malo ist v konecnom dosledku napr. 30 Eur mesacne, tak z toho zoznamu mozem 300 fondov rovno skrtnut ako nevhodne. To preto, lebo spravca sporeni (spolocnost EIC) nakupuje vo fondoch vzdy urcity minimalny objem. Kvoli tomu "pooluju" klientske peniaze. Takze ak by si si vybrala nejaky menej pouzivany fond, mohlo by sa stat, ze ty
by si sice posielala kazdy mesiac 30 Eur, ale v skutocnosti by ti zainvestovali povedzme iba 2x za rok, vzdy ked by sa nazbieral minimalny objem. A tym by sa DCA efekt uplne stratil.
Takze, ked budes vediet dlzku sporenia a mesacnu sumu, mozem ti odporucit konkretne fondy. Pripadne ak by si mala nejake preferencie, mozes si vybrat a ja ti poviem ano alebo nie.
ariame napísal:BTW: co je ETFka a co je DCA?
ETF = exchange trade fund = "podielove fondy" obchodovane na burze. Su menej nakladne ako klasicke podielove fondy, lebo vacsinou nie su aktivne spravovane + tam nie su naklady na distribuciu. Na pravidelne sporenie mensich sum vsak nie su vhodne (naklady na nakup a predaj na burze) + do ETF sa neda investovat sposobom "nastavim si trvaly prikaz a zabudnem na to", to chce aktivny vyber a nejake tie znalosti.