Dlhodobe investovanie do 100 EUR/mes - konkretne odporucanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Re: Dlhodobe investovanie do 100 EUR/mes - konkretne odporuc
no filip bohužiaľ sa mylis.... alebo hovoríme o niečom inom.... ak má fond oficiálne agio 5,25% tak asi ťažko môže dať trebárs EIC 3%...
.... alebo žeby to doplatili? ty asi hovoríš o vstupnom poplatku pri jednorazovej sume... tam je vstupný poplatok trebárs 3% plus agio, ale pri pravidelných ulozkach platis len agio, čiže keď investujes 100 mesačne tak ti nepracuje 100ka celá ale mínus tých cca 5%...
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 17 times
dakujem Filip.
agio = vstupny poplatok = poplatok MFC
Agio je pojem, ktory ste si vymysleli v ES.
Ano Timki, vsetci sa mylime, iba ty si lietadlo. Este raz a na posledy: vyska poplatku je na distributorovi. Nie je to poplatok Templetonu ale je to poplatok urceny pre distibuciu ! Templeton urcuje iba maximalnu vysku.
Rovnaku debatu som si uz parkrat absolvoval (zjavne Vam vsetkym vliali do hlaviciek rovnake sprostosti), takze este pre objasnenie: ked je vacsia maklerska spolocnost, tak vstupny poplatok strhava priamo maklerska spolocnost a do spravcovskej spolocnosti (trebars Templeton) posiela az investiciu ocistenu od poplatku. Iba pri malych sprostredkovateloch, ktori sprostredkuju jednu investiciu za uhorsky rok a spravcovska spolocnost ma s nimi papierovacky, resp. robia cast administrativy s klientom, iba pri takych strhava poplatok spravcovska spolocnost a cas posiela naspat maklerovi = o poplatok distribucie sa delia.
Moji klienti, ktori investuju 250-300 Eur mesacne neplatili za otvorenie uctu ani Euro a do akciovych fondov maju priebezny poplatok 4 %. Plus 0,3% EIC za vykonanie pokynu (zduplujem: za vykonanie pokynu = poplatok jednorazovy podla cennnika, ziaden skryty priebezny)
agio = vstupny poplatok = poplatok MFC
Agio je pojem, ktory ste si vymysleli v ES.
Ano Timki, vsetci sa mylime, iba ty si lietadlo. Este raz a na posledy: vyska poplatku je na distributorovi. Nie je to poplatok Templetonu ale je to poplatok urceny pre distibuciu ! Templeton urcuje iba maximalnu vysku.
Rovnaku debatu som si uz parkrat absolvoval (zjavne Vam vsetkym vliali do hlaviciek rovnake sprostosti), takze este pre objasnenie: ked je vacsia maklerska spolocnost, tak vstupny poplatok strhava priamo maklerska spolocnost a do spravcovskej spolocnosti (trebars Templeton) posiela az investiciu ocistenu od poplatku. Iba pri malych sprostredkovateloch, ktori sprostredkuju jednu investiciu za uhorsky rok a spravcovska spolocnost ma s nimi papierovacky, resp. robia cast administrativy s klientom, iba pri takych strhava poplatok spravcovska spolocnost a cas posiela naspat maklerovi = o poplatok distribucie sa delia.
Moji klienti, ktori investuju 250-300 Eur mesacne neplatili za otvorenie uctu ani Euro a do akciovych fondov maju priebezny poplatok 4 %. Plus 0,3% EIC za vykonanie pokynu (zduplujem: za vykonanie pokynu = poplatok jednorazovy podla cennnika, ziaden skryty priebezny)
Pan Cmorej čítal som váš blog o jung dms... podsuvate tam rôzne nepravdivé info, ale veď nakoniec vám to v diskusii zopár ľudí vysvetlilo... 
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
aleba a kto konkretne mi to vysvetlil ? Ktore konkretne info su nepravdive ?
Poprosim citacie a nie prazdne keci.
Poprosim citacie a nie prazdne keci.
proefekt vám to pekne vysvetlil...
... len asi ste to nepochopili... resp. nechcete pochopiť
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
tak to je vrchol .. tak ty si uz vysvetlenie raz cital a este mas tu drzost opat mliet tie iste voloviny
Myslite si (na zaklade diskusie), ze Timki z E&S ma vsetkych 5 koleciek po hromade ?
- Ano, ma uplnu pravdu, investovanie cez E&S je vynimocna prilezitost.
- Nie, je to strateny pripad.
proefekt napísal:takze jinak - FT si u nekterych trid fondu strhava z vkladu na vstupu agio, ktere pak z casti vrati jako provizi pro zprostredkovatele - viz prospekt, dale si z hrubeho vynosu strhne management fee a ostatni naklady ( v souctu je to TER - az 2,5% - protoze ma aktivni spravu fondu ) a zbyly cisty vynos akumuluje nebo vraci investorovi formou dividend nebo výplat ( jednorazovych nebo pravidelnych ),
pokud zde zminujete EIC, tak z jejich stranek vyplyva, ze EIC ma otevreny svuj ucet ( viz Ako funguje EIC ) u IS FT, proto musi platit vyse uvedene poplatky vcetne casti agia, a jeste svou cinnosti vytvari dalsi vlastni provozni naklady a svuj management fee, nemluve o poplatcich za spravu - viz cenik EIC za kazdy pohyb na ucte klienta - tj. prubezne poplatky ( FTI to neuctuje - je jim jedno, jestli prechazite z fondu do fondu 3x za rok nebo 3x za tyden )
na investorovi je pak zvazit co je lepsi :
1. mit dozivotni rodinny ucet u IS FT na svoje jmeno a zaplatit pouze vstupni poplatky IS FT, pritom nest na svych bedrech investicni rizika ale i moznost podilet se na investicnich prilezitosti,
2. mit ucet na svoje jmeno u EIC a platit navic jeste jejich naklady
peter.cmorej napísal:nedomyslajte si poplatky, ktore neexistuju
EIC nema pri investovani do fondov ziaden management fee ani poplatky za spravu. Inkasuje jedine "financne vyrovnanie" co je 0,3 % z pohybu. Nie je to ziaden priebezny poplatok. Je to uctovane iba vtedy ak sa s peniazmi hybe = vklad, vyber, presun .. a vzdy iba zo sumy, o ktoru sa jedna. Tychto 0,3 % je jedinym nakladom, ktory by mal klient EIC navyse oproti investovaniu priamo u Franklin Templeton. LENZE v Ertrag and company sa navyse za otvorenie "dozivotneho rodinneho uctu" plati 14 nasobok mesacneho vkladu, takze EIC je o XYZ % lacnejsia forma investovania.
Ak sme sa spravne pochopili, agio je vo Vasom ponimani vstupny poplatok, ano ? No tak to je poplatok distribucie a pre Vasu informaciu to funguje tak, ze spravcovska spolocnost si uctuje vstupny poplatok iba pri retailovych klientoch. Pokryvaju si tym naklady administrativy, ktoru s tym maju. V pripade, ze distribucia ide cez maklera (napr. EIC), tak cely vstupny poplatok je prijmom maklera, resp. sprostredkovatelskej spolocnosti. Cez spravcovsku spolocnost to uctovne ani len neprechadza, poplatok strhava priamo makler. Spravcovska spolocnost len urcuje maximalnu vysku tohto poplatku v prospekte fondu.
To co pisete, ze vstupny poplatok (agio) inkasuje FT a potom cast vracia sprostredkovatelovi .. tak to funguje mozno pri nejakom sprostredkovatelovi z Hornej dolnej, ktory rocne sprostredkuje 2-3 vklady. Inak je standard, opakujem, ze cely poplatok ostava maklerovi a FT sa tym ani len nezaobera.
Poplatok za zmenu fondov plati klient iba vtedy ked nieco meni. A u EIC je mozna zmena aj v ramci rodin podielovych fondov, trebars z FT do BNP Paribas. Toto pouzivat ako argument pre Ertrag je dost chabe.
proefekt napísal: uznavam chybu, kterou jsem udelal,a to ze jsme si nesjednotili pouzitou terminologii ve vztahu k poplatkum a ostatnim pojmum, soustredime se proto v obecne rovine na dva zakladni pojmy vysledovky investora, tj. prijmy a vydaje.
Vy jste uvedl EIC, na mne zbyva Ertrag. Pro nase tema je dulezita společnost JUNG, DMS & Cie, ( obchodni vztah mezi Ertrag a JUNG, DMS & Cie, nema na vysledovku investora vliv ). EIC i JUNG, DMS & Cie, jsou obchodnici s cennými papiry, jejich cil je jasny – poskytovat investicni sluzby v souvislosti s investovanim do podilovych fondu. Lisi se cestou, a s tim souvisejicimi vydaji, k dosazeni cile.
JUNG, DMS & Cie pro investovani vyzaduje 1.) obchodni poplatek ve vysi 14nasobku mesicniho vkladu, nejvýše však 2100EUR ( vyhoda pro investory, kteri chteji investovat vic jak 150EUR mesicne), jeden poplatek umoznuje vyuzivat investicni sluzby vsem prislusnikum rodiny ve spolecne domacnosti ( cim vetsi pocet prislusniku, tim nizsi podil z castky 2100 na jednoho ) 2.) agio - poplatek z kazdeho EURa pri vkladu do urcenych fondu spravcovskych spolecnosti ( FTI, BNP P, a dalsi ). Vysi agia urcuje a zverejnuje spravcovska spolecnost dle tridy fondu a jejich zamereni ( akciovy, dluhopisovy, smiseny a pod). Pokud mi fond poskytne dlouhodobe vynos vysoky p.a., pak nevidim v agiu problem Pro vysledovku neni podstatne, zda agio jde na ucet správcovske spolecnosti, depozitare nebo obchodnika ( je to technicka zalezitost ), pro investora to jsou vydaje. Tyto poplatky jsou na vstupu investovani – budeme jim proto v obecne rovine rikat vstupni poplatky. Zadne jine poplatky investor spolecnosti JUNG, DMS & Cie, jiz neplati, ani za poradenstvi.
EIC nema poplatek obdobny bodu 1.) viz vyse. Ma vsak poplatky v prubehu investovani – viz cennik EIC – investicni ucet. Vydaje investora, pokud vyuziva poradenstvi, pri koupi fondu 0,1-0,3% za kazdou transakci, poplatek za prevod na bankovni ucet investora pri vyporadani obchodu za kazdou transakci, poplatek za zaslani zmenoveho vypisu, poplatek za menovou konverzi, dokonce i poplatek za pripsani vynosu ( dividendy ) na ucet klienta . A jeste se tam bez blizsich udaju pise o vstupnim poplatku, ktery urcuje poradce. To jsou vydaje investora po celou dobu investovani – obecne jim budeme rikat prubezne poplatky. Dodam, ze krome pripadu koupe fondu, platim poplatek nejen z mnou vlozenych penez, ale i z vynosu me investice.
FTI prizna naklady na odmenu fondovych manazeru ( management fee ) a ostatní naklady
( v souctu to uvadi jejich ukazatel TER ). Z cenniku EIC vyplyva vyse poplatku za prevzeti pokynu od investoru, jejich spracovani a vykon vuci spravcovskym spolecnostem, zcela jiste i za poradenstvi v case T0. Sice jsem nenasel zadny poplatek EIC za spravu účtu klienta, ale logicky dovozuji, ze to zadarmo nedelaji, tzn. ze naklady na odmeny a ostatní naklady kryji z prostredku ziskanych na poplatcich vybiranych po celou dobu investovani a pritom TER fondu spravcovske spolecnosti nijak nesnizim.
Je tedy na moznostech investora ( jak dlouho, kolik, za jakym cilem a s jakym rizikem chce investovat ) aby si sam zvazil a vybral s prihednutim k pomeru vykon/cena, kterou cestou pujde a co bude nejvhodnejsi. Nelze jednoznacne urcit, ktera je lepsi a ktera horsi, kazdemu vyhovuje ta jeho. Ale urcite nemam duvod zatracovat jednu spolecnost proto, ze si nerozumim s jednim obchodnim zástupcem, chce to opravdu jen dostatek informaci a nespolehat se na osobni dojmy a pocity…
peter.cmorej napísal: Jezis maria .. mozno som to nenapisal dostatocne jasne: EIC NEMA ziadne priebezne poplatky. Desiatky mojich klientov, ktory maju ucty v EIC, investuju BEZ priebeznych poplatkov. Rozumiete ?
Poplatok za zaslanie zmenoveho vypisu sa plati iba ked sa vypis posiela postou. Ked sa posiela emailom je to bezplatne. Poplatok za menovu konverziu sa plati iba vtedy ak sa investuje do fondu, ktoreho zberny ucet a to podciarkujem, zberny ucet, je v inej mene ako v EUR = dochadza fyzicky k prevodu jednej meny na druhu a zasiela sa do zahranicia cudzia mena. Alebo druhy pripad: ked chce klient z nejakeho dovodu investovat v inej mene = posielat dolare alebo yeny .. alebo chce peniaze vyplatit v inej mene.
Jediny poplatok, ktory plati kazdy klient EIC je ako som uz pisal a ako ste napisali aj Vy, poplatok za vykonanie pokynu (ja som ho predtym nazval za "financne vyrovnanie) od 0,1 do 0,3 %. Strhava sa vzdy JEDNORAZOVO pri pokyne a nie priebezne. A z tohto jedineho poplatku si EIC financuje svoju reziu. Ako to je mozne ? Jednoducho. Za prve cez EIC tecie velke mnozstvo penazi a za druhe cele EIC, obchodnik s cennymi papiermi, su traja kmenovy zamestnanci sediaci v jednej kancelarii rovno oproti nam.
Takze Vas poprosim, nevymyslajte si len tak z brucha neexistujuce poplatky a nefabulujte. Napriklad poplatok za pripisanie vynosu (dividendy) je veru kvalitny vymysel. Asi kazdy fond co vyplaca dividendy ma dve moznosti: bud vyplatu dividendy v hotovosti alebo nakup podielovej jednotky. V zivote som u ziadneho mojho klienta nevidel, ze by mu fond vyplatil dividendu cash na ucet. Takze ziaden moj klient nikdy neplatil poplatok za pripisanie dividendy. Ten cennik je preto tak obsiahly, lebo cez EIC sa nemusia nakupovat iba fondy.
proefekt napísal: fajn, tak chlapcum z EIC reknete at tam v ceniku neuvadeji nesmysly a opravi si jej podle udaju na Vasem blogu, jinak se v tom normalni smrtelnik nevyzna:-)
Filip, pridat takuto anketu, je asi trochu moc, ze ?peter.cmorej napísal: Ano, asi by ten cennik mohol byt prehladnejsi.
Myslite si (na zaklade diskusie), ze Timki z E&S ma vsetkych 5 koleciek po hromade ?
- Ano, ma uplnu pravdu, investovanie cez E&S je vynimocna prilezitost.
- Nie, je to strateny pripad.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Been thanked: 1 time
- Kontaktovať používateľa:
to čo má uvedené správca ako vstupný poplatok, je maximálny vstupný poplatok, ktorý by si mal sprostredkovateľ účtovať (ide na províziu). A je len na sprostredkovateľovi a jeho firme, koľko to bude reálne. Či 2% 3% alebo aj nula %.ak má fond oficiálne agio 5,25% tak asi ťažko môže dať trebárs EIC 3%.
Tuna si mozes cez Martina Martiniska investovat do fondov aj s 3%:
http://ako-investovat.sk/akcie/podielove-fondy-vyhodne" onclick="window.open(this.href);return false;
Ale v zasade to zavisi od toho, ako sa so sprostredkovatelom dohodnes. Lebo vstupny poplatok je vlastne jeho provizia. Kapišto?
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
musim povedat ze som seriozne prepracovany. A v takom stave ma este viac vytaca ludska blbost. Vtedy si servitky pred usta velmi nekladiem. Pre mna je uplne nepochopitelne ako sa niekto moze opakovane tvarit, ze je hluchy a slepy. Jednoducho si melie svoje dookola a dookola. Ale vlastne chapat sa to da ked je tu anonymne. Jednoducho anonymny vyryvac.