Do mesta auto? elektricke? preco nie rovno elektricky bicykel ? je cca 20x ekologickejsi, ekonomickejsi, spratnejsi. vsetko minimalne 20x vyhodnejsie ako akekolvek EV na styroch kolesach.
najlepsie to zhrnul Rokosak
Moj nazor:
EV je taky este len ponik... dajme tomu ze sa zlepsi, verim tomu.
kto by nechcel bezprevodovkove auto, tiche, bez spinenia si ruk tankovanim.. mnoho mechanickych casti, ktore skor ci neskor odidu na skladku.
FV panel + bateria, aby som si v noci dobil EV je divne. Pekne, ale divne. Drahe ? Dobijanie v praci? v budove o 200 zamestnancoch, kde 50 by islo autom?
moja vizia je taka, ze skor ci neskor, bude jedno giganticke mesto, resp budova, o rozlohe 1x1 km, idealne kruh, a kazdy bude otrocit v nej, aby sa "usetrilo" za cesty, najomne, energie, vodu, atd.. ten kto bude mat priepustku, zvacsa VIP si pojde uzivat zivot mimo tuto kraliciu budovu. efektivita 150% - ale naco vlastne, ked nikto nebude mat auto, bike, pomaly ani mobil, lebo ho nepotrebuje. neviem preco, ale zda sa mi ze v spolocnosti stale a vzdy budu platit fyzikalne zakony -
vacsina nemoze mat viac ako priemer.
Podla mna sa to da, riesit.. Lenze otazne je, ci by to nebolo nakladnejsie, a konieckoncov menej ekologicke.. Skor sa zamyslam,
naco presum hmoty ludstvo potrebuje? Skusim pokryt par veci, co miaktualne napadaju v mojej malej hlave:
Aby mi kamion doniesol paradajky zo spanielska?
Aky zmysel ma cestovat za pracou desiatky km, ked Na svete je lidi jak sraček?
Inak, aj lietadla budu elektricke ?
Tuto otazku som najskor pokladal ako provokacia, ale potom som si spomenul, ze lahke lietadla maju mensiu spotrebu benzinu ako auta na rovnku trasu. (napr do 10L na hodinu pricom rychlost je 190-270kmh, cize 3-5L/100km a to este priamociaro!). Ale neviem ako take 200-300miestne lietadla. Ale neviem, lebo to by sa muselo prepocitat na pasaziera, kolko kg CO2 kvoli nemu lietadlo vygeneruje.
Kde je potom ta pricina? Pohodlnost? Ludska jedinecnost / osobna vynimocnost? Casova tiesen moderneho zivota ?
Pride mi to ako strasne neuveritelne komicky paradox kvazi akoze moderneho zivota a spolocnosti.. Pricom riesenie tu uz bolo navrhnute, ako napr home office. Ale kto sa k tomu ma ? Kto dopraje tomu ubohemu slovakovi home office? Kto vydrzi v zime bez paradajok (uz aj slovaci pestuju zimne paradajky) ? Ako a kto vyriesi konflikt medzi pracou v centre a byvanim na periferii kvoli vlastnej zahrade a pokojnemu byvaniu bez kralikarni? Podla mna to nie je cisto o fosiliach a elektrine, ale kapanek zlozitejsie.. Ale tak ako uz bolo spomenute, presun hmoty na kilometer vzdy bude stat rovnako energie. Nikto tu nespomenul, ze 2/3 benzinu ktory tankujeme, ak nie 4/5, ide do vzduchu zbytocne, lebo spalovaci motor je este sakra neucinny. Ale aj napriek tomu vidim skor problem v tom, ze HMOTA SA PRESUVA viacmenej bezcielne.
"Neviem, aky dopad bude mat nasledujuca hosporadska kriza, ale v tej po nej pojde len o drobne." - iceberg8
Poslanci majú pre sneh stále problém s dochádzkou, hlasovanie odsunuli
Food for fuel, fck yeah
Odoslané z počítača