Rozhovor z Ibi Majgom. Pre tých, čo ho nepoznajú, černoch, čo žije na Slovensku 35 rokov. V poslednom čase ho vidno menej.
Pár citácii, čo ma oslovili:
...nie je vybudovaná diaľnica, ktorú budujeme 25 rokov a nevieme spojiť Košice s Bratislavou. To je aká hanba pre tento štát. Všetky peniaze, čo sú na to určené, sú jednoducho vytunelované. Mali sme tu Mečiarovu vládu, Dzurindovu vládu, Ficovu vládu a stále nie sú dve veľké metropole spojené. Ja hovorím, že Francúzi ako kolonialisti zruinovali Afriku, ale Slovensko ruinujú jeho vlastní občania. Pre Boha, keď zničíme túto krajinu, tak kam potom pôjdeme? Budeme hrdí, že potom pôjdeme do Ameriky, do Anglicka a podobne? Veď aj oni si budú chrániť svoju krajinu. Tak očistime Slovensko, aby sme nemuseli nikam utekať, aby sme sa tu cítili doma, aby sme sa tu cítili lepšie.
...Za socializmu veľa ľudí kradlo, ale málo. Kradli sa toaletné papiere, mydlá, somariny. Ale teraz v systéme, v ktorom žijeme od Nežnej revolúcie a hovoríme mu demokracia, kradne malá skupinka, ale za to mega veľa.
...ja som prišiel z Afriky, kde sa muselo všetko dovážať a vy ste si to všetko vyrábali. Dokonca tu bol na Slovensku vojenský priemysel. Postupne od Nežnej revolúcie boli podniky privatizované a postupne sa rozoberali. Zlikvidovali všetky podniky, na ktoré bolo Slovensko hrdé a poslali ľudí domov. Akí blbci sme boli na Slovensku, že sme zlikvidovali vlastné podniky a teraz sem vozí tovar Holandsko, Francúzsko, Čína a tak ďalej. Len konzumujeme a nič nevyrábame. Veď dopadneme ako Afrika. Sme pomaly banánová republika.
SITUÁCIA V RODNOM MALI
Bola podľa vás prítomnosť Francúzov v Mali, či vôbec kolonizátorov v celej Afrike, v niečom prínosná?
Absolútne nie. Prišli sme na to, že oni sú tým problémom. Francúzi so spojencami. Vy ani len netušíte, ako bohatou krajinou je Mali. Ale to nikto nepovie. No veľmoci predsa nejdú do štátov, v ktorých nič nie je. Napríklad, najvzácnejšia komodita budúcnosti je voda. A Mali vlastní jednu z troch najväčších zásobární pitnej vody pre svet. A tam, kde je voda, tam máte všetko. Máme napríklad zásoby ropy, ktoré nemá ani Saudská Arábia.
To sa nám akosi nezdá
Dobre, overte si to. V regióne Alžírska, Mali, Mauritánie je toľko ropy, ktorú Saudi nebudú mať v živote. Veď celý súčasný konflikt nastal kvôli rozhodnutiu nájsť si strategických partnerov a začať s nimi ťažiť našu ropu.
Ako sa malijská vláda stavia k prítomnosti francúzskych vojakov?
Viete ako to býva, takéto vlády sú dosadené. Ľahko tam dostanú človeka, ktorého tam chcú mať.
A s takýmito názormi vám tam nehrozí nebezpečenstvo?
Počúvajte ma, kto sa bojí, nech nejde do lesa. A nie som jediný, kto má takýto názor. Má ho celé Mali, museli by nás zabiť všetkých. A to hovoríme len o rope, máme aj veľké zásoby uránu, diamantov či zlata.
Aký je teda ten recept, aby sa Afrika pozviechala?
Nech idú preč a nechajú nás samých. Ak nás požierajú teroristi, nech nás požierajú, popasujeme sa s nimi aj bez nich. My sme napríklad nemali problém s tým, keď Francúzi prišli, no vysvitlo, že prišli na pozvanie vlády, ktorú si sami dosadili. Žijeme vo svete, kde silnejší požierajú slabších a veľmoci si vždy vytvárajú zámienku, aby mohli zasahovať a poháňať svoje ekonomiky. Vezmite si príklad Irak, kde sa nakoniec nikdy nenašli zbrane hromadného ničenia alebo Líbya, kde vraj Kaddáfí vraždil svoj ľud a potom sa ukázalo, že opak bol pravdou. A vy sa čudujete, že z týchto rozvrátených krajín k vám idú migranti? Toľko ste ich nikdy nemali pred vojnami v Líbyi či Sýrii.
... u nás v Mali musí parlament podľa ústavy hovoriť po francúzsky. Ten jazyk ovláda iba 30 % ľudí a ja som z toho strašne nešťastný a vnímam to ako choré. Veď ľudia potrebujú vedieť, čo sa v parlamente hovorí a deje.
...ja som taký rebel, ako Jožo Ráž a ľudia sa mi občas vyhýbajú, sa ma boja že im ublížim. Kvôli mojim názorom, lebo môže ich to pripraviť o sponzorov alebo im to zatvorí dvere. Ale ja hovorím, že pánbožko zatvára dvere a automaticky ďalšie otvára. Takže nie je dôvod na paniku alebo strach, nejako bolo a vždy bude.
https://denniks.sk/14641/exkluzivne-moh ... ibi-maiga/" onclick="window.open(this.href);return false;