JUGGLER napísal: ↑So 25 07, 2020 11:48 pm
Myslím, že pre laika je najlepšie nastaviť si sporenie a o nič sa nestarať. To sa týka i jednorazového pasívneho investovania.
LAIK je pre mňa bežný človek, ktorý
chce investovať, ale nemá záujem sa tým zaoberať, zisťovať si veci, zakladať účty a pod.
Treba si uvedomiť, že takých bežných ľudí je najviac - sú ich státisíce.
Skoro každý zarábajúci dospelý človek platí nejaký produkt o ktorom sa domnieva, že je to investícia.
Keby to tak nebolo, na Slovensku by sa neuživilo viac ako 7 tisíc investičných sprostredkovateľov.
Myslím, že každý priemerne inteligentný človek by dnes mal urobiť aspoň toľko, že si veci pozisťuje cez internet.
Najlepší finančný poradca je Mr. Google, ktorý každému trpezlivému searcherovi postupne odpovie na všetky otázky.
Bežný človek potrebuje odpovede na 2 základné otázky:
1. DO ČOHO INVESTOVAŤ?
2. CEZ KOHO INVESTOVAŤ?
Ak nájde tieto 2 odpovede, vybaví si investovanie/alebo sporenie a viac sa nemusí starať.
Vyšší level je laik, ktorý ma
záujem byť investične gramotný.
Čiže chce vedieť viac, chce sa tým zaoberať a je ochotný pre seba niečo urobiť.
Tu patria ľudia, ktorí chcú pasívne investovať pri najvyššom potencionálnom výnose. Hľadajú odpovede a nestačí im, že najvyšší výnos majú AKCIE a investovať by mali do akciového FONDU. Oni prídu na to, že najlepšie fondy sú indexové ETF a nebudem teraz rozoberať prečo. Nám ide o to, aby sme mali odpovede aj na to, cez koho investovať, keď sa nechcem o to starať sám a zakladať si účet u brokera.
Čiže BROKER, PORTFÓLIO, AKTÍVNE INVESTOVANIE na vlastnom účte, či nebodaj TRADING to sú už stále vyššie levely pri ktorých si musíme uvedomiť, že čím vyššie ideme, tým menej ľudí má záujem niečo o tom vedieť.
Teraz sa narýchlo vrátim k téme čo začal rmaly, čo je najlepšie na Slovensku...
Dosť veľa sme debatili o etefkách, ale nejaký záver, alebo porovnanie nikde nemáme.
Ja ked uvažujem očami laika, tak musím spomenúť viac možností, čo mi ostali v pameti. Dosť málo sa rozoberajú, čo sa divím.
Napr. sa spomínal REVOLUT. Ešte nemá etefká, ale pracujú na tom.
André investuje cez ETFmatic.com...velmi dobá alternatíva...náklad
0,48% p.a.
Máme vlákna pre 2 české alternatívy INDIGO PATRIA a PORTU.cz, ale nikto nepotvrdil, či náklady majú
1% p.a.
Veľmi zaujímavá slovenská možnosť je EIC...veď náklad na na ETF je
0,238% p.a. a
jednorazovo 0,3% pri každom nákupe !
Celý problém, čo treba pri EIC vyriešiť je, aby neboli vstupné poplatky pre sprostredkovateľa príliš vysoké.
Až po týchto riešeniach je u mňa FINAX, kedže
1,2% je nad mojím psychologickým limitom 1%.p.a... ďalej mne osobne vadí , že neumožňujú investovať čisto do SP500 ( ten mix etefiek čo robia začína silne zaostávať vo výnose ! ), aj to, že sú pomerne mladá spoločnosť.
Ked mám uvažovať o Finaxe, tak tu máme aj oveľa starší Across, ktorý mi zrejme umožní vybrať si ETF na SP500 pri stejných nákladoch ako Finax. Pre mňa je velmi dôležité, aby sa mi stagnujúca EU, Japonsko a kadečo iné nedostalo do celoživotných investícii.
Ak by som si mal v súčasnosti vybrať do čoho budem dlhodobo pasívne investovať, tak je to indexové etefko na SP500 akumulujúce a reinvestujúce dividendy. Nič iné. Možno by som zmenil názor o 10-20 rokov, ale zatial, za posledných 20 rokov som nevidel nič lepšie ( nasdaq sa stáva hitom 21 storočia, ale väčšina large cap technológii je aj v SP500 ).
Čiže jedinú dlhodobú dilému by som možno mal - či v nejakej kríze, ked silne poklesne Nasdaq, či by som si ho nepridal k SP500...
A na záver, čo ma najviac fascinuje. Stačí trocha vedomostí a ked sa bežný človek rozhodne správne, dlhodobý výnos je razom dvojnásobne vyšší. Môže ísť o státisíce eúr. Zlé rozhodnutie - chudobný dôchodca ( napr. IŽP, vysoko nákladové produkty a fondy ). Dobré rozhodnutie - spokojný dôchodca. Rozhodnutie pre deti - investičný horizont 50 rokov z nich môže spraviť milionárov.