rogue_trader napísal: ↑Št 19 08, 2021 9:43 pm
Aj napriek tomu ze hrozi ze sme v bubline, nemyslim si ze je vacsia pravdepovodnost ze pride vacsia korekcia v 1. alebo 2. roku ako ze pride korekcia az v roku 3. alebo 4. pripadne neskor. Ak mu potencialny pokles investicie robi problem tak prostrednictvom DCA ten problem nevyriesi iba posunie o 1-2 roky. Ak ma strach z prepadu tak riesenim nie je DCA ale neinvestovat 100% do akcii, ale zvolit inu alokaciu.
To je tvoj názor. Nebudem to nazývať veštenie z gule, ani varenie z vody – ja počítam z každým scénarom.
Keby Fenixto investoval 20 000 na vrchole v roku 2000, zo straty by sa vyhrabal o 13 rokov !
Ak by mal ,,vrcholovú,, investíciu rozloženú na 2 roky, v ziskoch by bol možno o 2-3 roky.
Keby investoval v roku 2007 a trafil vrchol, do ziskov by sa dostal v 2013. To je 6 rokov.
Ak by mal vstupy spriemerované na 2 roky, bolo by to podstatne skôr.
Leto 2021 kľudne môže byť ďalšia vrcholová investícia. Vôbec by som sa nedivil, keby nám trh predviedol vývoj ako po prasknutí bubliny v roku 2000.
Hrbatemu by som bez problemov odporucil investovat dalsich 100K – to nepredstavuje vyznamu cast jeho portfolia (jeho majetok je niekolko mil. EUR).
Neposudzujem ľudí podľa mena. Nerobím to ani pri akciách.
Posudzujem to, čo vidím vlastnými očami.
Vidím investíciu 100 000 a doloženie 10 000. A vidím sporenie na ,,daughters education,, po 50 € mesačne a zhodnotenie po 3 rokoch o 550 €.
Ak by teraz Dominik doložil 100 000 na svoj účet vo Finaxe, gúľal by som očami.
Co sa tyka rychleho rastu akcii o 60%, tak to je uplne normalne ze po vacsej korekcii pride takyto rychly rast – rovnako to bolo aj v 2009 a potom dalsia korekcia (aspon >20%) prisla az po 10 rokoch. Netvrdim ze teraz to bude rovnake, ale ocakavat ze pride vyrazna korekcia do 1-2 rokov to je obycajne varenie z vody a vestenie.
Ja si pametám korekciu v 2010 ( vrátane flash crashu), aj v 2011. Boli rasty aj tri roky, ale všetky mali svoje špecifiká. Napr. rast 2009 – odraz od dna po extrémnom poklese. Rast 2012-13-14 = breakout po13 rokoch ! Rast 2016-17-18 bol tiež po 2 ročnej konsolidácii.
Nerieším, či to bolo -20%, alebo -15%...nikto predsa netrafí dno. Ale rozloženie vstupu na 1-2 roky by v každom prípade viac pomohlo ako poškodilo.
To čo sa udialo v 2020 vôbec nepovažujem za normálne.
Pred 20 rokmi by rovnaká pandémia spôsobila vlnu bankrotov a celosvetovú hospodársku krízu. Zhodou okolností práve pred 20 rokmi sme zažili iba ,,stupídnu,, cenovú korekciu.
Trvala 3 roky a dobiehanie strát trvalo ďalších 10 rokov.
Akokoľvek hrdinsky teraz vidíme pád v 2020, reálne nikto nečakal, že zmrazenú celosvetovú ekonomiku a akciové trhy rozchodíme tak rýchlo. Môžeš sa pozrieť na predikcie najmúdrejších z najmúdrejších, napr. Goldman Sachs a zistíš, že prakticky všetci rozmýšľali rovnako. Všetci sú len ľudia. Mnohí z nich žiadnu krízu nevideli ani vo februári 2020 a rovnako o tri mesiace pozdejšie mali znova mylný názor.
Nie je vôbec samozrejmé, že prišiel takýto rýchly rast.
Sranda je, že ľudia si okamžite zvyknú na novú realitu a považujú veci za samozrejmé. A najhoršie je, keď na základe toho uveria, že to musí takto pokračovať.
Odporucam pouzivat logaritmicke grafy, lebo v tom tvojom grafe vyzera rast akcii v 2020 rychlejsi ako bol v 2009 aj ked to bolo naopak.
Odporúčam jednoduché porovnanie. Reč čísel. Je mi jedno ako to vyzerá na logaritmickom grafe. Ja to vnímam pragmaticky, z pohľadu jednoduchého investora.
Ty píšeš, že logaritmický graf ti ukazuje, že rast v 2009 bol rýchlejší ako v 2020.
Ja ti na to odpoviem, že rast v 2020 bol najrýchlejší aký som kedy videl.
Fakty z môjho pohľadu:
V 2008/2009 investori padli o -55% v priebehu cca 15 mesiacov a dobiehali straty 4 roky !
V kríze 2020 investori padli o -35% za cca 1 mesiac, dobehli straty za cca 3 mesiace a ešte v ten istý rok sa dostali do zisku +17% !
Je možné, že rast v 2009 bol logaritmicky rýchlejší, ale aký význam to má z pohľadu investora, keď mu dobiehanie strát trvalo 4 roky ?
Fond Vltava zažil v roku 2009 najrýchlejší rast. Z výnosom +200% sa stal najlepším hedžovým fondom na svete.
Ale aký význam to malo s pohľadu investora? Fond v roku 2008 utrpel stratu -85% a raketový rast o 200% v 2009 by ti len znížil stratu na -55%.