Pri totálnej pasivite ( ako ja rieším sporo-investovanie mojej rodiny) je najlepšie EIC.
Vstup 1% cez našich chalanov AviceN, Jari.
Totálna pasivita je, že Ti z účtu pravidelne odíde na trvalý príkaz platba do EIC a oni tam okolo 15. v mesiaci nakúpia za to
iShares Core S&P 500 UCITS ETF EUR, alebo to čo si stanovíš. Všetko vždy potvrdia emailom a účet si vieš online kontrolovať.
Raz si to zariadiš a už sa nemusíš starať ( to je presne to, čo chcem od mojej rodiny - aby sa nestarali, nešpekulovali, len raz za čas sa informovali, kolko im to narástlo ).
Ak ťa to však čo len trochu zaujíma, veľmi zaujímavá možnosť je založiť si účet v
Trade Republic a posielať peniaze tam.
Oni ti nakúpia sami - automaticky a zadarmo, za vopred určenú sumu..teda tak ako EIC, len tam musíš mať na účte peniaze.
Nakupovať sám a zadarmo môžeš aj cez brokera
DeGiro (práve sa otvorili občanom SR ), ale tam musíš minimálne kúpiť 1 akciu ( teda nie za predvolenú sumu, čo nazývame ,,frakcie ,, ). To isté sa dá aj cez
XTB, len tam sa musíš naučiť aké podmienky majú a že je to z jednej platformy z tzv. CFD formami ( tým sa treba vyhnúť ). Ďalšia možnosť zadarmo a bez priebežných (ročných ) poplatkov je
Trading212. Pri 200-300 € mesačne je zaujímavý aj broker
Interactive Brokers, cez ktorého ide väčšina aktívnych investorov/traderov...americký broker, účet je v Maďarsku, ochrana 90 000 €. Tam sa ale za nákup európskej verzie ETF platí minimum 2 €..takže je fajn pre vyššie nákupy.
Trade Republic a DeGiro sú v Nemecku. Trading212 je britský CFD broker, ale umožnuje založenie separátneho investičného účtu pre ETF a akcie. ... ale účet je na Cypre. XTB je poľský CFD broker, ktorý umožňuje zadarmo investovať aj do reálnych ETFs a akcií.. Všetci sú chránení garančnými fondami do 18 000 € ( 90% z 20K ). EIC je do výšky 50 000 €.
Totálna pasivita cez EIC je najmenej otravná, len ťa bude stáť 300 € na každých investovaných 30 000 €.
Výhodou je, že máš investované ,,doma,, a že nemusíš ani pohnúť prstom ( účet ti založí agent ).
Ďalšou výhodou je, že keď dosiahneš investičný cieľ, vieš si zmeniť účet na rentový a nechať si vyplácať pravidelnú rentu...svoj vlastný dôchodok.
Za mňa by som jednoznačne volil
len možnosť bez priebežných poplatkov.
K tomu si pozri
23 možností investovania do ETFs