Ako si vyplacat rentu z akumulacneho ETF u brokera?
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
Vigrem
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 47 times
Ako si vyplacat rentu z akumulacneho ETF u brokera?
Dlhodobo investujem do akumulacneho ETF SXR8 cez Interactive Brokers. Som s tym spokojny, ale napadlo mi, ze ked si z toho raz budem chciet vyplacat rentu, jediny sposob, ako to urobit, je vlastne ETF predat.
Technicky to nie je problem (kazdy mesiac sa nalogujem do IB, predam, prevediem si cash a vybavene), ale psychologicky by som nerad videl, ze by mi neustale klesal pocet kusov ETFka, aj ked hodnota, aspon z dlhodobeho hladiska, nie. Ako vyriesit tento problem? Napadlo mi, ze v okamihu, ked budem chciet zacat vyplacat rentu, by som SXR8 predal a nakupil distribucnu verziu, ale to ma potom danove dosledky (a neda sa az tak presne nastavit vyska tej renty, ako ked si sam riadim odpredaj).
Toto je velka teoria, kedze som daleko od toho, aby som si rentu vyplacal, ale napadlo mi, ze by som asi naozaj nechcel ETFko predavat. Ako by ste to riesili vy?
P.S.: pokojne tuto temu presunte, alebo zaradte prispevok pod existujucu, vobec som si nebol isty, kam to dat.
Technicky to nie je problem (kazdy mesiac sa nalogujem do IB, predam, prevediem si cash a vybavene), ale psychologicky by som nerad videl, ze by mi neustale klesal pocet kusov ETFka, aj ked hodnota, aspon z dlhodobeho hladiska, nie. Ako vyriesit tento problem? Napadlo mi, ze v okamihu, ked budem chciet zacat vyplacat rentu, by som SXR8 predal a nakupil distribucnu verziu, ale to ma potom danove dosledky (a neda sa az tak presne nastavit vyska tej renty, ako ked si sam riadim odpredaj).
Toto je velka teoria, kedze som daleko od toho, aby som si rentu vyplacal, ale napadlo mi, ze by som asi naozaj nechcel ETFko predavat. Ako by ste to riesili vy?
P.S.: pokojne tuto temu presunte, alebo zaradte prispevok pod existujucu, vobec som si nebol isty, kam to dat.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2397 times
- Been thanked: 2788 times
Re: Ako si vyplacat rentu z akumulacneho ETF u brokera?
Dovtedy budú mať zrejme mnohí brokeri funkciu, že tak ako si môžeš posielať +automaticky nakupovať ETF napr. za 1000 mesačne, tak budeš môcť aj nastaviť, že predávaš za 1000 mesačne. Ja to tak plánujem cez EIC. V akumulačnej fáze investujem do Nasdaqu.
Pred výplatnou fázou zmením Nasdaq na SP500 a účet na výplatny. A každý rok si nastavím výplatu 4% rozdelenú na 12 mesiacov..teda každý mesiac k určitému dátumu sa mi odpredá adekvátny počet ETF a pošle na bankový účet..AUTOMATICKY.
Zjednodušene je to 1000 € na každých 300 000 € kapitálu.-..teda 1500 € na 450 000....2000 € mesačne pri 600 000 €....3333 € mesačne pri 1M.
V žiadnom prípade to nebudem robiť cez zahraničného brokera, pretože chcem nekonečný investičný horizont a zahrnutie účtu do dedičského konania. Pevne verím, že rodina bude pokračovať a inkasovať stále väčšie mesačné čiastky. Do hrobu si nikto z nás nič nevezme...
Človek mieni, pánboh mení...Možno raz zmením názor a urobím to ináč. Zatial sa mi tento plán páči a idem podľa neho.
P.S. 4% p.a. je každý mesiac 0,33% z účtu...aj tak by sa to dalo, keby také nastavenie existovalo.
Vlastne tak nejak to robia fondy, ked strhávajú poplatky...na mesačnej báze...veď taký IAD Global index si strháva 3,54% p.a.
Od finančníkov sa treba učiť
Pred výplatnou fázou zmením Nasdaq na SP500 a účet na výplatny. A každý rok si nastavím výplatu 4% rozdelenú na 12 mesiacov..teda každý mesiac k určitému dátumu sa mi odpredá adekvátny počet ETF a pošle na bankový účet..AUTOMATICKY.
Zjednodušene je to 1000 € na každých 300 000 € kapitálu.-..teda 1500 € na 450 000....2000 € mesačne pri 600 000 €....3333 € mesačne pri 1M.
V žiadnom prípade to nebudem robiť cez zahraničného brokera, pretože chcem nekonečný investičný horizont a zahrnutie účtu do dedičského konania. Pevne verím, že rodina bude pokračovať a inkasovať stále väčšie mesačné čiastky. Do hrobu si nikto z nás nič nevezme...
Človek mieni, pánboh mení...Možno raz zmením názor a urobím to ináč. Zatial sa mi tento plán páči a idem podľa neho.
P.S. 4% p.a. je každý mesiac 0,33% z účtu...aj tak by sa to dalo, keby také nastavenie existovalo.
Vlastne tak nejak to robia fondy, ked strhávajú poplatky...na mesačnej báze...veď taký IAD Global index si strháva 3,54% p.a.
Od finančníkov sa treba učiť
-
Vigrem
- Active Member
Rozumiem. Pokial viem, tak pri EIC potrebujes ist cez sprostredkovatela, a to nechcem - chcem si to riesit sam a mat nad tym kontrolu. Vobec mi nevadi, ze by som si musel nieco nastudovat, niekde sa prihlasit a nieco aj rucne robit, aj teraz dokupujem pravidelne ETFka cez IB sam a vyhovuje mi to tak.
Ako aj ty hovoris, moze sa to zmenit, ale teraz to mam takto
Ak by som teda mal zmodifikovat otazku - ked clovek nechce ist cez EIC a sucasne nechce predavat ETFka (cisto kvoli psychologickym dovodom, nechcem, aby mi ich pocet klesal), su nejake moznosti?
Ako aj ty hovoris, moze sa to zmenit, ale teraz to mam takto
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1567 times
Este Finax ma v ponuke produkt na toto: Inteligentna Renta - len treba ratat so std. poplatkom 1%+DPH
https://www.finax.eu/sk/produkty/inteligentna-renta
https://www.finax.eu/sk/produkty/inteligentna-renta
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2397 times
- Been thanked: 2788 times
Ale niečo musíš predávať. Z čoho chceš vyberať rentu?
Veď podstatou renty ako pasívneho príjmu je, že celý kapitál je zainvestovaný, teda zhodnocuje sa a ty z neho časť pravidelne odčerpávaš.
To isté robia banky, len ľuďom púšťajú žilou menej.
Ked rozmýšľam nad tvojou otázkou, jediná možnosť je výplata na dlh(margin).
Pri výplate renty nemusíš robiť stovky predajov a za každý predaj platiť dajme tomu 3€.
Výber z účtu u IB máš 1x mesačne zdarma, pričom si môžeš nastaviť recurring withdrawal (opakované výbery).
Ak by si nechcel predať ETF a urobíš withdrawal, IB Ti podľa mňa pošle peniaze ak máš margin účet. Len platíš úrok za požičanie.
Čiže pri výbere 4% p.a. môžeš byť podľa mňa aj plne zainvestovaný a za rentu na margin zaplatíš brokerovi len úroky.
Najlepšie dočasne, čiže skutočný odpredaj by si robil raz za čas a vtedy peniaze vrátil brokerovi.
Nemusí to byť zlý nápad ak chceš byť aktívny, teda odpredaj ( a vrátenie brokerovi) robiť napríklad vtedy ked ceny vyskočia.
Ušetrené poplatky za odpredaje (trebárs 12 x 3€ = 36 € )ti pokryjú časť úrokov.
Finax má pri všetkom inteligentné riešenie a stále sa chváli aký je ,,unikátny, bezkonkurenčný a revolučný,,.
,,Inteligentná Renta, kde roboporadca vďaka jedinečnému algoritmu vypočíta mesačný príjem, časť majetku automaticky pravidelne odpredá a peniaze pošle na váš účet.,,
Ďakujem pekne. Keď vidím ako dopadla ich inteligentná peňaženka, kašlem na algoritmy, rentu si budem riadiť sám.
Je to aj určitá radosť regulovať si výplatu renty.
. .
Prínosom pre mňa je ich Rentová kalkulačka, kde môže človek vidieť odhad budúcnosti, keby si vyplácal väčšiu/menšiu rentu.
Len oni to zrejme majú vypočítané na ich výnos produktu 80/20 , kde majú slabší výnos 7,3% p.a. ( hypotetických, lebo Dominik má len 6,9% p.a.)
Ale že ich výnos neuviedli to nevadí, na webe je kopa iných rentových kakulačiek.
P.S. AviceN/JanH ..mohli by ste takú kalkulačku spraviť, ale s variabilným výnosom, alebo fixným 10% p.a.
Fantastické je, že človek si môže regulovať rentu podľa potrieb.
Teda ak napríklad niekto chce 1000 € mesačne, môže to mať aj s kapitálom 100 000 € a malo by mu to vydržať 20 rokov (do nuly, pri 10% p.a.) .
Ale o tom potom...vrátim sa teraz k Finaxu - kvôli číslam.
Renta od Finaxu sa podľa mňa neoplatí z dvoch dôvodov:
1. Nízky výnos ich portfólia ... Maximálne možné riziko u nich je 80% akcií a 20% dlhopisov...
...teda vid Hitparádu Dominik, ktorý má po 6 rokoch menej ako polovičný výnos SP500 (celkove +53% oproti +142% ).
2. Vysoké poplatky. Platiť 1,2% p.a z celej sumy na účte je nevýhodné !
Zoberme si príklad z ich vlastnej kalkulačky.
Po celoživotnom investovaní mám na účte 1 milión euráčov.
Chcem si vyplácať 2500 € mesačne a rátam, že budem žiť ešte 25 rokov ( v tomto prípade na dlžke života nezáleží, lebo účet bude rásť).
Proste po 25 rokoch pri 2500 mesačne by rodina zdedila účet cca 2,3 milióna a môžu si ďalej vyplácať (4% by mali 92K ročne, 7666 mesačne).
Lenže v reálnych číslach ja začnem dostávať 2500 € mesačne a Finax si začne brať 1000 € mesačne !
Pretože 1,2% p.a z 1 milióna je 12 000 € a Finax si sťahuje poplatky mesačne. A táto suma bude Finaxu rásť ( s rastom môjho účtu )...
Ako by to bolo teoreticky v EIC.
Na výslednu sumu 1 milión použijem napríklad vklady 300 000. Zbytok je zhodnotenie.
Vstupný poplatok za celú akumulačnú fázu zaplatím maximum 3000 € (1%).
Vo výplatnej fáze si EIC účtuje za správu 0,06% p.a. (600 € ročne ) a za predaj a výplatu transakčný poplatok 0-0,3%
...teda nula až 9€ (závisí, či pokyn robia hromadne, alebo zvlášť).
Teda to by ma stálo 600€ ročne, ale neexistuje inštitúcia v SR kde je to za menej...
Erste Private Banking pri 0,15% p.a. berie 1500 ročne, SLSP pri 0,6% p.a. 6000 € ročne ... stále je to polovica z 12 000€ čo zoberie Finax.
Až taká inteligentná mi tá finax renta teda nepripadá.
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 460 times
- Been thanked: 258 times
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
-
Vigrem
- Active Member
Jasne - zase neocakavam, ze mi tu niekto vyjavi perpetum mobile
Odnasam si z toho celeho teda to, ze nic take asi neexistuje.