valentin8 napísal: ↑So 16 11, 2024 9:42 pm
Ja naopak navrhujem zvýšiť dôchodky. Ešte tento rok 14. dôchodok veď kto nám vybudoval republiku? Cesty, fabriky, nemocnice, školy.
Voči dôchodcom iba úctu.
Ruku na srdce. Bolševici nasľubovali ľuďom svetlé zajtrajšky a pod ich vedením tá vybudovaná republika upadla.
Z jednoduchého dôvodu:
kde všetko patrí všetkým, nikto sa o nič nestará.
Kde nahradíš štátne/všeľudové/kolektívne vlastníctvo súkromným a ľudí motivuješ, tam to prosperuje.
Najlepšie to bolo vidno na smerovaní rozdeleného Nemecka.
Kto vybudoval republiku západným nemcom? No predsa tí istí nemci, len v inom (kapitalistickom) režime.
Všetkým dôchodcom úctu, ale určite sa nenadreli tak ako na Západe, kde teraz majú vyššie dôchodky.
V socializme sa pracovalo pozvoľna, veľa sa kradlo, veľa sa rozdávalo a všeličo bolo zadarmo.
Ľudia neboli motivovaní ani poriadne pracovať, ani rozmýšľať.
Komunisticko-robotnícky manažment doviedol ekonomiku do úpadku. Vravelo sa, že ,,
ľudia sa tvária, že pracujú a štát sa tvári, že ich platí,,.
Československo obstálo ešte dobre - boli nedostatky tovarov, ale ľudia nezažili hlad a biedu.
Zaujímavé je, že ľudia sa nenadreli, neprežívali stresy, neistoty, nemuseli sa o nič starať, zamestnanie bola povinnosť...
Ale ešte aj teraz
po 35 rokoch v kapitalizme majú pocit, že štát sa o nich musí postarať a zabezpečiť im dôchodky.
Náš sociálny systém je podľa mňa príliš štedrý, rozhadzovačný a neadresný.
Všetci k nemu natŕčajú ruky, pričom štát by sa mal starať naozaj len o tých, ktorí sa o seba nevedia postarať.
1 pilier je podľa mňa všade na svete len akýmsi nevyhnutným minimom na prežitie. Veď prakticky celý dôchodok platí zamestnávateľ.
Odvodovo sme už na maximálnej hranici. Odvody by sa mali znižovať, ale to sa nikdy nestane, lebo rastúci počet dôchodcov bude
potrebovať stále viac peňazí. Ľudia sa budú musieť o svoje dôchodky postarať sami.
To, že je dnes kopa dôchodcov v pásme chudoby nie je podľa mňa vinou súčasného štátu, ale vinou minulosti.
A takisto vinou ľudí, že sami nemysleli na svoju budúcnosť. Verili tomu, čo sa im tlačilo do hláv za socializmu - že štát sa o nich postará.
Politici robia obrovskú chybu, keď sľubujú ľuďom lepšie zabezpečenie. Nemyslia však do budúcnosti a neučia ľudí investovať.
Druhý pilier je konečne nastavený dobre, ale
až po 34 rokoch. Treba poďakovať komu? Krajňákovi, či SaS? Asi to spravili spolu...
Myslím, že bude stačiť, ked sa v budúcnosti zvýši % odvodu do 2 piliera.
Tretí pilier by trebalo presadiť, že aspoň v indexových fondoch by nemal brať správca podiel na zisku.
Nuž a základ osobného dôchodku by mal byť
štvrtý pilier. Na ten štát z vysoka kašle, pričom by stačilo šíriť osvetu. Tak ako to robíme my.
Tu niet výhovoriek. Ľudia nevedia investovať, nechajú si infláciou žrať úspory.
Nechajú sa okrádať na poplatkoch v nevýhodných, alebo málo výnosných produktoch.
Pritom stačí málo - na mesačnej báze sporo-investovať, tak ako státisíce ľudí posiela kadekde mesačne drobnú čiastku.
Len štát do toho netlačí ľudí, nevysvetľuje, nedáva ľuďom informácie...Necháva to inštitúcie...a tie si robia z ľudí dojné kravy a je im fuk, čo je pre ľudí výhodné.