Pravda je dcérou času...tak si počkajme na poriadnu zimu...idem si otvoriť podobne ako Gigant pukance a sledovať, ako sa EU potápa...pozri si kurz EURUSD.Glogol napísal: ↑So 04 01, 2025 1:30 pmteraz to už bolo cez Ukrajinu tak či tak len 3,5 percenta aspoň podľa premiéra.jogo napísal: ↑So 04 01, 2025 11:13 amSi robíš srandu?...Rusi pred rokom 2022 dodávali 40% spotreby plynu EU...s tým komisárom máš pravdu, 3 roky nič nerobí resp. nevidím žiaden výsledok jeho práce.Glogol napísal: ↑So 04 01, 2025 10:43 am Kvôli menej ako 5 percentnému podielu ruského plynu je 5 násobná cena? Máme v Bruseli komisára tak nech maká na tom ako mať v eu lacnejší plyn aj keď to už asi nie je jeho agenda. Sa tu miešajú 2 témy drahy plyn v eu a postihnutie Slovenska zastavením ruského plynu. Ale obe treba riešiť vramci eu a nie vlastnou cestou Moskvy. Zatiaľ som nikde nezachytil žiadosť o kompenzáciu za zastavenie ruského plynu len vyhrážky že zastavenie elektriny. Ak sa mýlim kľudne tu žiadosť o kompenzáciu sem nech niekto dá.
Nám netreba kompenzácie, lebo s nimi si nezakúrime, ale fyzicky plyn, ktorý nám v dnešnej situácii v EU nikto nedá, lebo všetci ho majú málo.
…..Hoci objem plynu reálne tranzitovaného cez Ukrajinu predstavuje iba približne 3,5 % spotreby plynu EÚ27 ……
https://www.postoj.sk/167992/obvinuje-z ... keho-plynu
Edit chatgpt vraví že 10 percent v 2024 tak neviem kde je pravda
Čo či plynu je malo neviem ani potvrdiť ani vyvrátiť ale ak by ho reálne nebolo tak by nestal 50 ale x násobne viac. SPP spomína len problém s cenou plus ušlý zisk z tranzitu …
Zemný plyn, UNG, NG
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 447 times
Re: Zemný plyn, UNG, NG
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 965 times
- Been thanked: 528 times
jogo
na Slovensku "poriadne zimy" už neboli velmi dlho a už asi ani nikdy nebudú.. Čo poznám ludi ktorí ziju cely zivot na severe Svk tak potvrdzuju že sa aj tam dlhodobo otepluje, ako v lete tak v zime.
na Slovensku "poriadne zimy" už neboli velmi dlho a už asi ani nikdy nebudú.. Čo poznám ludi ktorí ziju cely zivot na severe Svk tak potvrdzuju že sa aj tam dlhodobo otepluje, ako v lete tak v zime.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 245 times
- Been thanked: 594 times
- Kontaktovať používateľa:
nechcem kazit spomienkovy optimizmus na casy plynovo minule v EU , ale takto to vidia analytici este v 05/2024 sme mali v EU zasoby + 600 oproti 5roc. priemeru a hla tu je prognoza... za rok sme dole -1200 vs 5. priemer. Cim blizsie k Ukrajine su staty dosah je tym horsi... som zvedavy pri akej cene sa spotreba zacne vyrovnavat dodavkam 
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
3.01.2025 pred close dokup 1 x april 2,950 spolu drzim 2x april 2,879osamely chodec napísal: ↑Št 19 12, 2024 2:34 pmznizujem expoziciu predavam 1x april za 2,808 za nakup. Ostavam 1x long april 2,808.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
exit 1x april 3,169 + 290bodov na jednom full kontrakte to je 2900 usdosamely chodec napísal: ↑Po 06 01, 2025 11:36 am3.01.2025 pred close dokup 1 x april 2,950 spolu drzim 2x april 2,879osamely chodec napísal: ↑Št 19 12, 2024 2:34 pmznizujem expoziciu predavam 1x april za 2,808 za nakup. Ostavam 1x long april 2,808.
ostavam 1x april 2,879
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
skusme v tomto vlakne o plyne ...
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2780 times
Presunul som politické plyny do Slovenská politika
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 965 times
- Been thanked: 528 times
cena plynu už je vyššia ako bola najvššia cena minuly zimnu sezonu
https://tradingeconomics.com/commodity/natural-gas
https://tradingeconomics.com/commodity/natural-gas
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
konecny exit 3390 zisk 3390-2879=511bodov na full 5110 usdosamely chodec napísal: ↑Št 09 01, 2025 3:01 pmexit 1x april 3,169 + 290bodov na jednom full kontrakte to je 2900 usdosamely chodec napísal: ↑Po 06 01, 2025 11:36 am3.01.2025 pred close dokup 1 x april 2,950 spolu drzim 2x april 2,879osamely chodec napísal: ↑Št 19 12, 2024 2:34 pmznizujem expoziciu predavam 1x april za 2,808 za nakup. Ostavam 1x long april 2,808.
ostavam 1x april 2,879
nedrzim nic
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Takze mala rekapitulacia +300,+53,+400,+140,+290,+511 = 1694 bodov , na full kontrakte 16940 USD. Stratove obchody nula. Neriskoval som nikdy viac ako 0,8% z uctu. Takze kludny spanok a ziaden stres z obchodu.osamely chodec napísal: ↑Št 13 06, 2024 3:14 pm Priateli, uz davno nie je cas na skromnost. Ako budete vidiet, budem tu zverejnovat v priamom prenose skoro vylucne vitazne trejdy.
-
hifron
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 13 times
Možno by stálo za hriech vyhlásiť PPP tender a po dohode s Maďarskom a Rumunskom postaviť plynovod do Rumunska, kde teoreticky môžu byť LNG terminály, ale aj plynovod cez Čierne more do Gruzínska, ale to je asi neistá vecička, takže možno aj sever Turecka ak by to teda niekto chcel ako neistý(3-4 roky a hotovo
) PPP projekt...
No a ten PPP projekt sa môže potom predať podľa potreby, aby to nebolo na pleciach inštalatérov...
No a ten PPP projekt sa môže potom predať podľa potreby, aby to nebolo na pleciach inštalatérov...
-
miror
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 284 times
alebo ešte rýchlejšie prechádzať k elektrine ako obnoviteľnému, dostupnému, ľahko škálovateľnému, geograficky nezávislému a lokálne distribuovateľnému zdroju energiehifron napísal: ↑Ut 14 01, 2025 11:03 am Možno by stálo za hriech vyhlásiť PPP tender a po dohode s Maďarskom a Rumunskom postaviť plynovod do Rumunska, kde teoreticky môžu byť LNG terminály, ale aj plynovod cez Čierne more do Gruzínska, ale to je asi neistá vecička, takže možno aj sever Turecka ak by to teda niekto chcel ako neistý(3-4 roky a hotovo) PPP projekt...
No a ten PPP projekt sa môže potom predať podľa potreby, aby to nebolo na pleciach inštalatérov...![]()
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
sa na to tesim... , v EU si krajiny vzajomne prepredavaju el. energiu, akoze cistu a pritom 50% z celkovej vyrobej el . energie EU sa vyraba v uholnych elektrarnach. Ake europske, pokryteckemiror napísal: ↑Ut 14 01, 2025 11:11 amalebo ešte rýchlejšie prechádzať k elektrine ako obnoviteľnému, dostupnému, ľahko škálovateľnému, geograficky nezávislému a lokálne distribuovateľnému zdroju energiehifron napísal: ↑Ut 14 01, 2025 11:03 am Možno by stálo za hriech vyhlásiť PPP tender a po dohode s Maďarskom a Rumunskom postaviť plynovod do Rumunska, kde teoreticky môžu byť LNG terminály, ale aj plynovod cez Čierne more do Gruzínska, ale to je asi neistá vecička, takže možno aj sever Turecka ak by to teda niekto chcel ako neistý(3-4 roky a hotovo) PPP projekt...
No a ten PPP projekt sa môže potom predať podľa potreby, aby to nebolo na pleciach inštalatérov...![]()
-
hifron
- Gold Member **
vraj je možno aj dopyt po železnej rude, ale pre istotu sa čaká na to, čo ešte nejaký hliník na to povie a keď nie, Turecko elektricky istí... Donbas a Mariupoľ dostali vojnovú prestrelku, ale od oboch...
a niektoré previazané moderné sektory ako výrobcovia spotrebiteľských bateriek medzitým zahučia ak sa nevynájdu...
a niektoré previazané moderné sektory ako výrobcovia spotrebiteľských bateriek medzitým zahučia ak sa nevynájdu...
-
miror
- Platinum Member ***
https://e.dennikn.sk/minuta/4387906osamely chodec napísal: ↑Ut 14 01, 2025 12:37 pm sa na to tesim... , v EU si krajiny vzajomne prepredavaju el. energiu, akoze cistu a pritom 50% z celkovej vyrobej el . energie EU sa vyraba v uholnych elektrarnach. Ake europske, pokrytecke![]()
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 459 times
- Been thanked: 258 times
Naco nove trubky, ked niekedy v buducnosti bude opat rusky plyn prudit do europy v tych starych. Alebo myslite, ze uz ani molekula RU plynu sa v Europe nikdy spotrebovavat nebude? Nemyslim, cas (a peniaze) vyliecia vsetky krivdy 
f.i.r.e.
₿ has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
-
miror
- Platinum Member ***
ak sa barbari vyčerpajú a padne súčasná krvilačná garnitúra, po zaplatení vojnových náhrad nič nebude brániť zasa s nimi obchodovať plnohodnotnejšie a odoberať suroviny
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Včera v TV vravel nejaký expert, že UA vie pokryť 90% vlastnej spotreby z vlastných zdrojov zemného plynu.
To podporuje teóriu, že UA keby nestratila Krym a Donbas, mala by toľko plynu, že zásobovanie EU by prevzali američania a briti.
Američania sa topia v lacnom plyne už 15 rokov (odkedy sme na prvej stretávke v 2009 longovali plyn po 4 USD, lebo predsa nemôže už klesnúť).
Briti majú zásoby na frakovanie na 50 rokov. Ale zakázali si ťažbu, lebo životné prostredie.
Európa má ešte väčšie zásoby ako USA...ale detto sme si zakázali frakovanie.
Ukrajina už mala zmluvy s američanmi a britmi, že začnú ťažiť...mohli elegantne odstaviť rusov a zarobiť. Cez potrubia z UA, i cez LNG.
Ale to bolo málo. Chceli viac...
To podporuje teóriu, že UA keby nestratila Krym a Donbas, mala by toľko plynu, že zásobovanie EU by prevzali američania a briti.
Američania sa topia v lacnom plyne už 15 rokov (odkedy sme na prvej stretávke v 2009 longovali plyn po 4 USD, lebo predsa nemôže už klesnúť).
Briti majú zásoby na frakovanie na 50 rokov. Ale zakázali si ťažbu, lebo životné prostredie.
Európa má ešte väčšie zásoby ako USA...ale detto sme si zakázali frakovanie.
Ukrajina už mala zmluvy s američanmi a britmi, že začnú ťažiť...mohli elegantne odstaviť rusov a zarobiť. Cez potrubia z UA, i cez LNG.
Ale to bolo málo. Chceli viac...
-
Adammd
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
- Has thanked: 459 times
- Been thanked: 258 times
Historiu vzdy pisu vitazi(a reparacie neplatia). Ono sa v to vzdy nejak utriaslo, stara garnitura odisla, nova prisla, hlavy vychladli a na vsetko sa zabudlo. Ludia maju kratku(aj historicku) pamat, inak by neomarxizmus sucasne nedecimoval Europu.
f.i.r.e.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Ak by Marx videl "neomarxizmus" na sposob sucasnych USA a EU, asi by sa v hrobe obracal
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
V roku 2023 Nemecko po prvýkrát doviezlo viac energie, ako jej vyviezlo. Vlani sa deficit v tomto ohľade ešte zvýšil, a to z 9,2 TWh na 24,9 TWh.miror napísal: ↑Ut 14 01, 2025 3:51 pmhttps://e.dennikn.sk/minuta/4387906osamely chodec napísal: ↑Ut 14 01, 2025 12:37 pm sa na to tesim... , v EU si krajiny vzajomne prepredavaju el. energiu, akoze cistu a pritom 50% z celkovej vyrobej el . energie EU sa vyraba v uholnych elektrarnach. Ake europske, pokrytecke![]()
len potvrdzuju co som napisal
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Nemohol by si radšej napísať, koľko bodov je 0.8% účtu, aby som videl tvoje RRR?osamely chodec napísal: ↑Po 13 01, 2025 4:15 pmTakze mala rekapitulacia +300,+53,+400,+140,+290,+511 = 1694 bodov , na full kontrakte 16940 USD. Stratove obchody nula. Neriskoval som nikdy viac ako 0,8% z uctu. Takze kludny spanok a ziaden stres z obchodu.osamely chodec napísal: ↑Št 13 06, 2024 3:14 pm Priateli, uz davno nie je cas na skromnost. Ako budete vidiet, budem tu zverejnovat v priamom prenose skoro vylucne vitazne trejdy.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Nie nemohol.jogo napísal: ↑Ut 14 01, 2025 8:09 pmNemohol by si radšej napísať, koľko bodov je 0.8% účtu, aby som videl tvoje RRR?osamely chodec napísal: ↑Po 13 01, 2025 4:15 pmTakze mala rekapitulacia +300,+53,+400,+140,+290,+511 = 1694 bodov , na full kontrakte 16940 USD. Stratove obchody nula. Neriskoval som nikdy viac ako 0,8% z uctu. Takze kludny spanok a ziaden stres z obchodu.osamely chodec napísal: ↑Št 13 06, 2024 3:14 pm Priateli, uz davno nie je cas na skromnost. Ako budete vidiet, budem tu zverejnovat v priamom prenose skoro vylucne vitazne trejdy.
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
Plynove elektrarne su a budu stale velmi dolezite minimalne na vykryvanie ked slnko malo svieti a nefuka. Teda pokial chceme obmedzit naftu a uhlie. Ina alternativa nieexistuje.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Myslel som si to, lebo kombinovať percentuálne a dolárové vyjadrenia obchodov je nevhodné...teda ak človek nechce zverejniť veľkosť svojho účtu.osamely chodec napísal: ↑Ut 14 01, 2025 10:21 pmNie nemohol.jogo napísal: ↑Ut 14 01, 2025 8:09 pmNemohol by si radšej napísať, koľko bodov je 0.8% účtu, aby som videl tvoje RRR?osamely chodec napísal: ↑Po 13 01, 2025 4:15 pmTakze mala rekapitulacia +300,+53,+400,+140,+290,+511 = 1694 bodov , na full kontrakte 16940 USD. Stratove obchody nula. Neriskoval som nikdy viac ako 0,8% z uctu. Takze kludny spanok a ziaden stres z obchodu.osamely chodec napísal: ↑Št 13 06, 2024 3:14 pm Priateli, uz davno nie je cas na skromnost. Ako budete vidiet, budem tu zverejnovat v priamom prenose skoro vylucne vitazne trejdy.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Amen.jogo napísal: ↑St 15 01, 2025 4:20 amMyslel som si to, lebo kombinovať percentuálne a dolárové vyjadrenia obchodov je nevhodné...teda ak človek nechce zverejniť veľkosť svojho účtu.osamely chodec napísal: ↑Ut 14 01, 2025 10:21 pmNie nemohol.jogo napísal: ↑Ut 14 01, 2025 8:09 pmNemohol by si radšej napísať, koľko bodov je 0.8% účtu, aby som videl tvoje RRR?osamely chodec napísal: ↑Po 13 01, 2025 4:15 pmTakze mala rekapitulacia +300,+53,+400,+140,+290,+511 = 1694 bodov , na full kontrakte 16940 USD. Stratove obchody nula. Neriskoval som nikdy viac ako 0,8% z uctu. Takze kludny spanok a ziaden stres z obchodu.osamely chodec napísal: ↑Št 13 06, 2024 3:14 pm Priateli, uz davno nie je cas na skromnost. Ako budete vidiet, budem tu zverejnovat v priamom prenose skoro vylucne vitazne trejdy.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1559 times
Prepravne poplatky za plyn
Ak by niekto vedel dat cely clanok z: https://index.sme.sk/c/23436207/plyn-ru ... -fico.html mozno by to bolo zaujimave pre tuto diskusiu
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
poplatky z juhu a vychodu (tie minule) chybaju pre mna tym padom clanok o nicom . Nemohol som docitat , platena verzia. Zatial sa cena v EU drzi, som zvedavy na vyvoj cien ,lebo v USA to teda na medveda nevyzera. Drill baby drill.MiBi napísal: ↑Št 16 01, 2025 2:16 pm Prepravne poplatky za plyn
Screenshot 2025-01-16 141347.png
Ak by niekto vedel dat cely clanok z: https://index.sme.sk/c/23436207/plyn-ru ... -fico.html mozno by to bolo zaujimave pre tuto diskusiu
-
hifron
- Gold Member **
no s tým USA: istá nemenovaná jablčná firma bola donútená urobiť to, že nejaké mestečko stratilo práva na celosvetové príjmy tejto jablčnej firmy z dôvodu, že sa musí nechutne podeliť aj s istým demokratickým kulturistickým štátom kde ambrózia kvitne a tak je recesia... no ale ako k tomu príde nejaký guvernér, že nebudú investori aby boli kongresmani šťastní a tak niekde dlhodobý úpadok môže dôjsť od farmárčenia až po dodávku vajec pre nielen kongres alebo ešte vyššie ak náhodou nebude nejaká rukojemnícka kríza kde sa to akosi to farmárčenie takýchto štátov a ich schopnosti nielen v ekonomike prejaví... a že celok to nevidí, žiaľ nešťastia je všade plno a tak aj správy pozerať stále, no žiaľ aj to niekedy raz za rok treba...
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
3.400 1x
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Ukrajina je pripravená na tranzit plynu z Azerbajdžanu, vyhlásil Zelenskyj.
Ukrajinský prezident dodal, že to môže pomôcť aj Slovensku a Maďarsku, citoval ho týždenník Politico.
Prezident Volodymyr Zelenskyj novinárom v Kyjeve povedal, že Ukrajina je pripravená prevážať azerbajdžanský plyn, a že o takejto dohode hovoril s tamojším prezidentom Ilhamom Alijevom, s ktorým sa stretol v posledných dňoch.
„Môžeme použiť našu infraštruktúru, ak krajiny v Európe potrebujú zemný plyn. Ale nie ruský zemný plyn,“ povedal ukrajinský líder.
Tranzit ruského zemného plynu cez Ukrajinu zastavil Kyjev začiatkom januára, čo viedlo k ostrým protestom zo strany Slovenska a Maďarska, ktoré stále dostávali značné dodávky plynu z Ruska, pripomenulo Politico.
Zelenskyj sa vyjadril na tlačovej konferencii s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou, s ktorou rokoval o riešeniach energetickej krízy v odštiepeneckom Podnestersku po zastavení tranzitu plynu cez Ukrajinu.
„Nedovolíme Rusom, aby z toho profitovali,“ vyhlásil Zelenskyj. „Ale necháme Azerbajdžancov zarobiť? S radosťou. Pomôžeme Slovákom? S radosťou. Môžeme to urobiť rýchlo. Môžeme podpísať zmluvu a rýchlo to pripraviť, keď budeme počuť signály od ľudí v Tiraspole, na Slovensku a v iných krajinách v Európe,“ pokračoval.
Experti však podľa magazínu pochybujú, že Azerbajdžan má kapacitu dodávať veľké nové objemy plynu do Európy cez Ukrajinu.
Vysokopostavený azerbajdžanský predstaviteľ v polovici minulého roka pre Politico potvrdil, že jeho krajina vedie rozhovory o prípadnom prevzatí kontraktu na prepravu plynu cez Ukrajinu a zvažuje rad možností. Zmluva umožňujúca Rusku vyvážať plyn do EÚ prostredníctvom plynovodov vedúcich cez Ukrajinu vypršala koncom roka 2024. Kyjev odmietol jej predĺženie.
(tasr) original: https://www.politico.eu/article/ukraine ... zelenskyy/
Ukrajinský prezident dodal, že to môže pomôcť aj Slovensku a Maďarsku, citoval ho týždenník Politico.
Prezident Volodymyr Zelenskyj novinárom v Kyjeve povedal, že Ukrajina je pripravená prevážať azerbajdžanský plyn, a že o takejto dohode hovoril s tamojším prezidentom Ilhamom Alijevom, s ktorým sa stretol v posledných dňoch.
„Môžeme použiť našu infraštruktúru, ak krajiny v Európe potrebujú zemný plyn. Ale nie ruský zemný plyn,“ povedal ukrajinský líder.
Tranzit ruského zemného plynu cez Ukrajinu zastavil Kyjev začiatkom januára, čo viedlo k ostrým protestom zo strany Slovenska a Maďarska, ktoré stále dostávali značné dodávky plynu z Ruska, pripomenulo Politico.
Zelenskyj sa vyjadril na tlačovej konferencii s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou, s ktorou rokoval o riešeniach energetickej krízy v odštiepeneckom Podnestersku po zastavení tranzitu plynu cez Ukrajinu.
„Nedovolíme Rusom, aby z toho profitovali,“ vyhlásil Zelenskyj. „Ale necháme Azerbajdžancov zarobiť? S radosťou. Pomôžeme Slovákom? S radosťou. Môžeme to urobiť rýchlo. Môžeme podpísať zmluvu a rýchlo to pripraviť, keď budeme počuť signály od ľudí v Tiraspole, na Slovensku a v iných krajinách v Európe,“ pokračoval.
Experti však podľa magazínu pochybujú, že Azerbajdžan má kapacitu dodávať veľké nové objemy plynu do Európy cez Ukrajinu.
Vysokopostavený azerbajdžanský predstaviteľ v polovici minulého roka pre Politico potvrdil, že jeho krajina vedie rozhovory o prípadnom prevzatí kontraktu na prepravu plynu cez Ukrajinu a zvažuje rad možností. Zmluva umožňujúca Rusku vyvážať plyn do EÚ prostredníctvom plynovodov vedúcich cez Ukrajinu vypršala koncom roka 2024. Kyjev odmietol jej predĺženie.
(tasr) original: https://www.politico.eu/article/ukraine ... zelenskyy/
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Orban ho osvietil 
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Komentár Daga Daniša:
V sobotu ukrajinský prezident Zelenskyj prekvapil, dokonca pozitívne.
Tvrdí, že Ukrajina je pripravená prepravovať do Európy plyn z východu (vraj azerbajdžanský).
O úspešný tlak na Zelenského sa postarala hlavne Orbánova vláda.
Orbán diplomatickou linkou varoval Brusel, že Maďarsko bude blokovať predĺženie protiruských sankcií alebo financovanie Ukrajiny, kým bude Ukrajina blokovať plyn alebo ropu pre strednú Európu.
Podobné vyhlásenia mal aj Fico. Orbán však zašiel ďalej. Od rečí prešiel k reálnej politike.
Bruselu odkázal, že bude ultimatívne trvať na garanciách dodávok plynu a ropy z východu (Ukrajina totiž zvažuje aj zastavenie tranzitu ruskej ropy, čo by poškodilo maďarskú ekonomiku).
Konkrétne: koncom minulého týždňa maďarský minister zahraničných vecí dvihol prst a nahlas varoval lídrov EÚ.
Žiadal, aby Únia pritlačila na Ukrajinu pri preprave plynu a ropy a žiadala garancie, inak môže Maďarsko vetovať pripravované rozhodnutia EÚ.
Hneď v sobotu nasledovalo ústretové gesto Zelenského smerom k „Európe“.
Mimochodom, Zelenského schéma s azerbajdžanským plynom je presne tá istá, akú Ficova (a Orbánova) vláda presadzovala celý rok 2024.
A akú Zelenskyj odsudzoval ako „tieňové schémy s Moskvou“. Plyn z východu pre strednú Európu bude obchodne azerbajdžanský, reálne zrejme ruský. Azerbajdžan je viazaný kontraktmi s inými krajinami. Nemá dostatok voľného plynu pre Slovensko, Maďarsko, Rakúsko, Taliansko, Nemecko… A aby ho mal, zapojí sa do dodávateľských „schém“ ruský Gazprom.
Vráťme sa však k úspechu Maďarska. Maďarsko (spolu so slovenskou vládou) demonštrovalo silu.
A s dobrými výsledkami. Ústupky Ukrajiny by mohli vyriešiť aj problémy s dodávkami plynu, aj problémy so slovenským tranzitom.
Ten by mohol ožiť, keď budeme opäť prepravovať plyn z východu do Rakúska a ďalších krajín.
Asi treba priznať, že politickému úspechu Orbána a Fica na energetickom ihrisku priali dve okolnosti, ktoré dostali pod tlak Brusel.
A následne aj Kyjev.
Tou prvou je fakt, že platnosť protiruských sankcií EÚ má vypršať. A ich predĺženie je dnes čoraz zložitejšie.
Európska verejnosť aj európske elity (obchodné, priemyselné, politické) sú už z obchodných vojen a predražených energií unavené.
Brusel si už nemôže vynucovať automatickú poslušnosť. Musí robiť ústupky. Niečo za niečo…
Druhou priaznivou okolnosťou je zmena kurzu v Spojených štátoch. Trumpova vláda pozastavila ďalšiu pomoc Ukrajine.
Chce dotlačiť Zelenského, aby zrušil dekrét o zákaze rokovaní s Ruskom a aby konečne pristúpil na prípadné mierové riešenia.
Spojencom americkej vlády v Európe je dnes Viktor Orbán. To Orbánovu pozíciu v Bruseli výrazne posilňuje.
Brusel už nemôže „neposlušné Maďarsko“ vydierať hrozbami, že ho finančne a menovo zruinuje (ako sa to dialo minulý rok).
Trumpova vláda by to nepodporila.
Slovom, Brusel už musí brať Orbána vážne, s elementárnym rešpektom. A Orbán to využíva na pozičné hry, z ktorých profituje Maďarsko.
A popri ňom aj Slovensko.
Navyše, z Orbánovej rebélie môže profitovať celá Európa. Čím viac plynu pritečie z rôznych zdrojov do strednej Európy, tým nižšie môžu byť ceny plynu a energií na európskych trhoch (Európania dnes majú plyn štyrikrát drahší ako Američania).
Jednoducho, Maďarsko spolu so Slovenskom dotlačilo Brusel k tomu, aby presadzoval nie „atlantické“ či ukrajinské, ale európske záujmy.
A národné záujmy členov EÚ. Aspoň niekedy, aspoň v niečom a aspoň trochu…
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
Z diskusie k komentaru
Autor ani dnes nezaprel svoju kremlofíliu spojenú s nekritickou zamilovanosťou k Orbánovi a Ficovi. Tá mu nedovoľuje mať nadhľad a čítať hru
Daniš zjavne netuší, že Zelenskyj odstavil plyn najmä kvôli Trumpovi, aby mohla EÚ vo veľzom začať odoberať plyn od USA. Tam je rozpor záujmov medzi Orbánom a Trumpom. Zelenskyj očakával, že Trump preto nestopne pomoc UA . Trump ju však nestopol iba Izraelu a Egyptu. Zelenskyj sa prepočítal a preto sa rozhodol, že keď UA nemá mať pomoc od USA a ani peniaze z plynu, tak bude mať aspoň príjmy z plynu.
Na toto je Orbán s Ficom malý hráč, ich vplyv bol nulový, resp. skôr to pripomína tú blchu ako ide so slonom a hovorí: „ale dupeme“.
Autor ani dnes nezaprel svoju kremlofíliu spojenú s nekritickou zamilovanosťou k Orbánovi a Ficovi. Tá mu nedovoľuje mať nadhľad a čítať hru
Daniš zjavne netuší, že Zelenskyj odstavil plyn najmä kvôli Trumpovi, aby mohla EÚ vo veľzom začať odoberať plyn od USA. Tam je rozpor záujmov medzi Orbánom a Trumpom. Zelenskyj očakával, že Trump preto nestopne pomoc UA . Trump ju však nestopol iba Izraelu a Egyptu. Zelenskyj sa prepočítal a preto sa rozhodol, že keď UA nemá mať pomoc od USA a ani peniaze z plynu, tak bude mať aspoň príjmy z plynu.
Na toto je Orbán s Ficom malý hráč, ich vplyv bol nulový, resp. skôr to pripomína tú blchu ako ide so slonom a hovorí: „ale dupeme“.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 339 times
Musíme aj tu mať toho trapného Danisa ? Aj by som ho čítal ale je to politicky komentátor ma jedovaté a nenávistne jednostranne komentáre Však to je diskusia účastníkov fóra.. Podľa mňa to bolo z 80 perc ako píše Mibi ale hej aj Obrán vetoval sankcie tak aj on ma 20 percent. Fico čistá nula celá nula zásluh.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Ale tuší. O tom písal Štandard, ale iný reportér. Len to už neviem nájsť. Bola to však len teória - dohady.
Vplyv Orbána potvrdzuje aj denník N, len to samozrejme píše po svojom.
Som ti vymazal Šimečku (cenzúra pre teba ). Ale na iných ti ,,jedovaté a nenávistné komentáre,, nevadia. Treba sa baviť o obsahu.Glogol napísal: Musíme aj tu mať toho trapného Danisa ? Aj by som ho čítal ale je to politicky komentátor ma jedovaté a nenávistne jednostranne komentáre. Však to je diskusia účastníkov fóra.. Podľa mňa to bolo z 80 perc ako píše Mibi ale hej aj Obrán vetoval sankcie tak aj on ma 20 percent. Fico čistá nula celá nula zásluh.
Môj príspevok bol venovaný Chodcovi, ktorý prvý pochopil, že plyn zariadil Orbán.
Ak mám dodať môj názor: mne odľahlo, že plyn pôjde rúrou. Je mi jedno aký plyn, Slovensko je možno najviac plynofikovanou krajinou v EU.
Plyn z tankerov by nás dorazil. Dovážal ho už Sulík a bolo to drahé a komplikované, lebo ho trebalo tranzitovať cez rúry s chorvátskeho krku.
Už vtedy sme analyzovali, že keby sme boli na tom závislí, tak by trebalo kupovať 1 tanker každý týždeň...
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
tak ako o tom pise Dennik N:
Orbán zmiernil postoj po Trumpových vyhrážkach Putinovi
Viktor Orbán v piatok podmienil schválenie rozšírenia sankcií tým, že Ukrajina:
-obnoví tranzit plynu cez jej územie
-nebude útočiť na plynárenskú infraštruktúru na ruskom území, cez ktorú teraz ruský plyn vstupuje do Maďarska z juhu;
-garantuje, že nezastaví tranzit ropy.
Dalo sa očakávať, že Maďarsko nebude hlasovať za predĺženie sankcií bez podmienok. Orbán požiadal EÚ, aby počkala na inauguráciu Donalda Trumpa a jeho prvé kroky a aby sa sankciami EÚ zaoberala v ich svetle.
V stredu Trump pohrozil Putinovi, že ak neukončí vojnu, USA uvalia na Rusko tvrdé sankcie a clá. Podľa portálu Politico boli maďarskí diplomati v Bruseli po tomto Trumpovom vyjadrení v otázke sankcií už menej prísni. Hoci v piatok rozhodnutie nepadlo, bruselské zdroje portálu očakávali, že Maďarsko nakoniec bude hlasovať za predĺženie sankcií.
Kým ešte v piatok Viktor Orbán výmenou za predĺženie sankcií očakával záruky zo strany Ukrajiny, v pondelok Szijjártó podmienil hlasovanie zárukami zo strany Európskej komisie.
Najhlasnejšie voči Ukrajine za posledný vyše mesiac vystupoval Robert Fico, ktorý kritizoval zastavenie tranzitu plynu cez Ukrajinu, no Slovensko predĺženiu sankcií nebránilo.
Robert Fico dostal od komisára pre energetiku Dana Jørgensena prísľub, že vytvorí pracovnú skupinu na hľadanie riešení problémov v oblasti energetickej bezpečnosti. Maďarský ekonomický portál Portfolio s odvolaním sa na bruselských diplomatov napísal, že Maďarsko chceli odzbrojiť tým, že tento prísľub pre Fica zapracujú do definitívnej dohody.
https://dennikn.sk/4431698/madarsko-nak ... h-putinovi
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Jeden graf hovori vsetko . Z kapacity 14 na kapacitu 26 za 3 roky cez 80% . No a teraz bude zabavne sledovat tance eu politikov. Je to nieco podobne, ako ked som este sledoval nas futbal v 90 tych rokoch , zapas sa odohral v stredu a v nedelu to chlapci iby vyklusali
.
Jasne v politike sa deju veci nahodne.
Jasne v politike sa deju veci nahodne.
-
hifron
- Gold Member **
vraj aj výstup z WHO je oplyvnený listingom na NASDAQ, ale miesta sú obsadené a náklady astronomické a regulátor krvilačný, ale hora môže byť iba nejaký kopček, problém je že nie je známe či na tej ceste na ten kopec nie je niekde schovaná nejaká príšera čo si berie obete systému a zvyšok sa rozdá podľa firiem, lenže americké zdravotníctvo berie 20-30% GDP, školstvo tiež nie je bez viny a svojho podielu a ten zvyšok musí makať tiež, aby tá hora toho WHO bol iba malý kopec aj keď možno bermudská záhada s veľa pridruženými problémami a tie akosi majú tiež svojho komerčného ducha, keďže aj firmy veci využívajú vo veľa oboroch a potom tie náklady nie sú také astronomické, aj keď makačka - a to niekedy (a dosť často) v šialenom americkom pracovnom tempe, takže aj platy sú niekde inde oproti Európe... pomaly aby sovieti a ich hokejisti došli na konzultácie, ale aj pracovné 3-5h denné zápchy(na 4+4 diaľnici) tiež sú v cene...
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
hifron a teraz to daj po slovensky, aby aj taky jednoduchy clovek, ako som ja porozumel Tvojmu textu.hifron napísal: ↑Ut 28 01, 2025 1:00 pm vraj aj výstup z WHO je oplyvnený listingom na NASDAQ, ale miesta sú obsadené a náklady astronomické a regulátor krvilačný, ale hora môže byť iba nejaký kopček, problém je že nie je známe či na tej ceste na ten kopec nie je niekde schovaná nejaká príšera čo si berie obete systému a zvyšok sa rozdá podľa firiem, lenže americké zdravotníctvo berie 20-30% GDP, školstvo tiež nie je bez viny a svojho podielu a ten zvyšok musí makať tiež, aby tá hora toho WHO bol iba malý kopec aj keď možno bermudská záhada s veľa pridruženými problémami a tie akosi majú tiež svojho komerčného ducha, keďže aj firmy veci využívajú vo veľa oboroch a potom tie náklady nie sú také astronomické, aj keď makačka - a to niekedy (a dosť často) v šialenom americkom pracovnom tempe, takže aj platy sú niekde inde oproti Európe... pomaly aby sovieti a ich hokejisti došli na konzultácie, ale aj pracovné 3-5h denné zápchy(na 4+4 diaľnici) tiež sú v cene...