Funding Rate Arbitrage - overenie strategie

Forex - forein exchange, obchodovanie s cudzími menami.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Vigrem
Active Member
Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
Has thanked: 59 times
Been thanked: 47 times

Funding Rate Arbitrage - overenie strategie

Príspevok od používateľa Vigrem »

Zaujal ma tento andreho post:
andre napísal: Pi 24 01, 2025 9:08 am Aktualne vies zarobit >8% "bez rizika" na urokovej arbitrazi na kryptomenach. Samozrejme nejake rizika tam su vzdy.

Aktualne uroky:
https://coinalyze.net/funding-rates/?normalized_to=8760
Co je to urokova arbitraz:
https://www.coinglass.com/learn/what-is ... -arbitrage
Kedze dlhodobo riesim, ci neexistuje nejake lepsie "bezrizikove" ulozisko penazi, ako ETFko XEON, stravil som dost velku cast vikendu tym, ze som sa snazil pochopit, ako tato arbitraz vlastne funguje. Myslim si, ze som to pochopil a chcel by som vas poprosit (aj ked si uvedomujem, ze asi tu bude obmedzena mnozina ludi, ktori s tym budu chciet/vediet poradit) o overenie mojho pochopenia a verifikaciu, ci hruba vyska potencialneho vynosu, ku ktorej na konci dospejem, je realisticka, alebo nie.

Prosim aj o stipku zhovievavosti, kedze rovno zo zaciatku poviem, ze som este pred tym, ako som si precital andreho post netusil, na co su dobre futures, ze vobec nejake funding rates existuju a o obchodovani na paku, ktore sa javi ako klucove pre zrealizovanie aspon ako-tak rozumneho (podla mna) vynosu, som mal len velmi povrchne povedomie. Preto sa neda vylucit, ze budem trepat uplne z cesty :)

Zaklady strategie
Pointa je, ze sa v rovnakom case na spot markete kupi crypto a sucasne sa rovnako velka pozicia otvori ako short future na to iste krypto. Takze napriklad, kupim si 1 BTC na spote a sucasne shortnem 1 BTC na futures markete.

Za to, ze som predal 1 BTC na futures markete, kazdych 8 hodin dostavam funding rate, ktora je aktualne pri BTC 0.01%. Klucove je, ze tento vynos sa mi vyplaca iba z polovice kapitalu, ktory na realizacie celej strategie potrebujem (zatial neuvazujeme paku), kedze jednak potrebujem nakupit na spot markete, a jednak potrebujem collateral pri shortovani na futures markete. Funding rate v case kolise a moze sa dostat aj do negativnych cisel, historicky je ale v drvivej vacsine pozitivna.

Kedze mam otvorene pozicie aj na spot, aj na futures markete, ktore su opacne, cely obchod je market neutral, to znamena, ze ma neovyplyvnuju pohyby ceny BTC a kym je funding rate pozitivna, stale zarabam. Dolezite pre celu strategiu je nacasovat uzavretie pozicii v pripade, ze funding rates zacnu klesat a sucasne, neuzatvarat pozicie prilis casto, kedze kazda transakcia nieco stoji na poplatkoch na burze, co ma vplyv na celkovy vynos. Sucasne treba pouzit Stop Loss a Take Profit na obidvoch stranach, aby pohyby ceny podkladu nesposobili likvidaciu (toto je obzvlast relevantne pri pouziti paky, bez nej je to iba velmi teoreticka moznost).

Co ovplyvnuje vynos?
Okrem toho, ze vynos sa vyplaca iba z polovice kapitalu, je potrebne uvazovat este nasledovne (poplatky su brane pre retailovych pouzivatelov burzy Binance, kde sa mi javia byt najnizsie):
  • 0.1% za transakciu na spot markete
  • 0.02% za transakciu na futures markete
  • 0.05% spread medzi spot a futures, co ovplyvnuje celkovy vynos
  • 1.15% p.a. za pozicanie BTC, co je relevantne pri obchodoch na paku
Aky vynos viem dosiahnut?

Naivny scenar bez paky
Zacnime najprv bez pouzitia paky. Ak by sme ratali "naivny" scenar, ze na zaciatku roka poziciu otvorim a na konci ju sam zavriem (cize sa mi ani netriggerne SL/TP, ani sa nedostanem pod nejake kriteria na minimalny funding rate, ktore si nastavim (toto vobec este neviem, ake by boli, ale predpokladam, ze by nejake boli)) a stale mi bude zarabat konstantny funding rate 0.01%, dostanem sa na:
  • Prijmy: 0.01% * 3 * 365 = 10.95%
  • Vydavky: 0.29%, zlozene z transakcnych poplatkov ((0.1% + 0.02%) * 2 = 0.24%) a spreadu 0.05%
  • Vynos: (10.95% - 0.29%) / 2 = 5.33%
Realisticky scenar bez paky
Toto ale treba trochu zrealnit. Treba ratat, ze pocas roka bude treba poziciu viackrat otvarat a zatvarat kvoli meniacemu sa funding ratu, pripadne triggernutiu SL/TP a ze nebudeme zainvestovani 100% roka. Ak ratame, ze funding rate je stale priemerne 0.01%, ale budeme musiet robit 5 obchodov a zainvestovani budeme len 95% casu, vynos bude vyzerat nasledovne:
  • Prijmy: 0.01% * 3 * 365 * 95% = 10.4025%
  • Vydavky: 1.25%, zlozene z transakcnych poplatkov za 5 obchodov ((0.1% + 0.02%) * 2 * 5 = 1.2%) a spreadu 0.05%
  • Vynos: (10.4025% - 1.25%) / 2 ~= 4.58%
Realisticky scenar s pakou
4.58% nie je zle, ale treba ich zdanovat a bolo by potrebne celu strategiu zautomatizovat ci uz vyvinutim vlastneho bota, alebo pouzitim nejakeho existujuceho. Stale to, aspon pre mna, nie je dostatocne velky rozdiel, aby sa to oplatilo riesit - radsej ostanem pri XEONe :) Tak som sa pozrel na to, ako by to vyzeralo s pouzitim 3x paky na obidvoch stranach obchodu (obidve strany musia byt vyvazene, aby strategia bola stale market neutral).

Tentokrat treba ale uvazovat viac obchodov pocas roka, kedze SL/TP by muselo byt omnoho agresivnejsie (pri 3x pake by som zvolil +-20%), a tym padom aj mensi celkovy cas zainvestovania. Pri 3x pake, desiatich obchodoch rocne a 90% zainvestovani to vyzera takto:
  • Prijmy: 0.01% * 3 * 365 * 90% * 3 = 29.565%
  • Vydavky: 9.42%, zlozene z uroku (1.15% * 90% * 2 =2.07%), transakcnych poplatkov za 10 obchodov ((0.1% + 0.02%) * 2 * 10 * 3 = 7.2%) a spreadu (0.05% * 3 = 0.15%)
  • Vynos: (29.565% - 9.42%) / 2 ~= 10.07%
Zhodnotenie a otazky
Strategia mi to pripada celkom krehka, zavisla od vela premennych a aj tych 10.07% mi pride celkom hranicnych, ked je tu Mintos a Firefish. Ak by bolo realnych 20%+, tak by som asi vazne riesil, ako to zrealizovat, takto si nie som az taky isty. V tomto bode ma preto zaujimaju vase nazory a postrehy obzvlast na nasledovne (ale samozrejme, aj cokolvek ine, debatujme):
  1. Najdite mi tam prosim akukolvek chybu, ci uz vo vypoctoch, alebo vo fundamentalnych predpokladoch. Ako som pisal na zaciatku, v tomto som realne amater, takze je velmi mozne, ze je to cele postavene na uplne mylnych predpokladoch. Ak to tak je, uvitam akukolvek korekciu.
  2. Za predpokladu, ze je to aspon ako-tak validne, je realisticke dosahovat takyto vynos, pripadne aj vacsi, dlhodobo (t.j. aspon rok-dva)?
Dakujem kazdemu, kto docital az sem :)
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Re: Funding Rate Arbitrage - overenie strategie

Príspevok od používateľa Rokosák »

Riziko je, ze spot a futures su dva rozne trhy, ktore nemusia byt v relativnom sulade.

Preco potrebujes na short futures colateral? Podla mna nie je potrebny.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
andre
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 24 times
Been thanked: 290 times

Príspevok od používateľa andre »

Vychadzas zo zlych predpokladov, cize to mas cele zle.

Na otvorenie pozicie s futures ti staci zlozit margin, ktory je na krypto burzach maly napr. 4%. Cize nepotrebujes hotovost vo vyske celej otvaranej pozicie. A navyse ako margin vies pouzit long poziciu v BTC. Pozri si multicolateral ucty.

Napakovat to takto jednoducho nevies, lebo za ten obchod "na paku" budes platit ten urok, ktory by si zarobil navyse. Nikto ti nepozicia zadarmo. Cize zisk z paky bude +-0. Nejaky urok tam uvadzas, len neviem odkial si zobral to "1.15%"

Lacnejsie si vies pozicat fiat meny napr. USD napr. cez box spread u brokera, a tie peniaze pouzit na arbitraz. Ale aj za to pozicanie USD zaplatis urok niekde okolo 5%. A tvoj zisk bude rozdiel ziskaneho uroku z BTC - naklady na pozicku.

Short vies zobrat aj terminovany futures kontrakt, kde mas dopredu dany urok na danu dobu. Tu mas napr. ten urok v poli premium: https://www.deribit.com/statistics/BTC/metrics/futures

BTC futures su dostupne aj na "skutocnej" burze CME, kde su ale uroky nizsie ako na krypto burzach.
Vigrem
Active Member

Dakujem za odpovede :) Ponorim sa do toho zase v najblizsom case a skusim na zaklade toho, co tu zaznelo updatnut vypocty.
Vigrem
Active Member

Posunul som to zase trochu dalej. Zacnem od konca:
andre napísal: Po 27 01, 2025 1:11 pm Napakovat to takto jednoducho nevies, lebo za ten obchod "na paku" budes platit ten urok, ktory by si zarobil navyse. Nikto ti nepozicia zadarmo. Cize zisk z paky bude +-0. Nejaky urok tam uvadzas, len neviem odkial si zobral to "1.15%"
1.15% som zobral z Binance, kde je to uvedene ako yearly interest na pozicanie BTC (teraz to trosku kleslo na 1.13%). Ale tu som urobil chybu a samozrejme, aby som nakupil BTC, potrebujem si pozicat USD a nie BTC (teraz to znie az absurdne, ked to pisem). Tam je samozrejme kurz omnoho vyssi, takze veru, paka na strane spotu odpada.
andre napísal: Po 27 01, 2025 1:11 pm Na otvorenie pozicie s futures ti staci zlozit margin, ktory je na krypto burzach maly napr. 4%. Cize nepotrebujes hotovost vo vyske celej otvaranej pozicie.
S tymto som zapasil dlho, kym som to pochopil, lebo na Binance je vsade (napr. tu a tu) napisane, ze "Initial Margin = Notional Value / Leverage". Ak by som teda shortoval za 10000 USD bez paky, potreboval by som 10000 / 1 = 10000 USD ako collateral. Cez toto som nevedel mentalne prejst, az neskor mi napadlo, ze asi sa to robi tak (a predpokladam, ze aj vy ste to tak mysleli), ze ked chcem otvorit na strane futures poziciu za 10000 USD, tak pouzijem paku napriklad 25x a staci mi collateral 400 USD (to su tie 4%, co spominas, andre).

Vyzbrojeny tymito novymi predpokladmi som to prepocital znova, a vychadza mi to takto:
  • Prijmy: 0.01% * 3 * 365 * 90% (cas zainvestovania) * 95% (ratam, ze 5% kapitalu bude bokom na collateral) = 9.36225%
  • Vydavky: 2.3275%, zlozene z transakcnych poplatkov za 10 obchodov ((0.1% + 0.02%) * 2 * 10 * 95% = 2.28%) a spreadu (0.05% * 95% =0.0475%)
  • Vynos: 9.36225% - 2.3275% ~= 7.03%
Opat som ratal 90% cas zainvestovania a 10 obchodov rocne. Je to postavene na priemernom funding rate 0.01%. Ak klesne napriklad na 0.009%, tak vynos klesne na cca 6%. Na zvysenie nad 7% by sa zase musel bud zvysit funding rate, alebo dosiahnut menej obchodov rocne, co mi nepride pri takej vysokej pake na strane futures realne.

Budem rad, ak sa na to niekto znova pozrie a najde mi v tom chybu, pripadne povie, ako by sa z toho dalo vydolovat viac, ale vyhodnocujem si to stale sam pre seba tak, ze sa mi to neoplati.
andre
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 24 times
Been thanked: 290 times

Príspevok od používateľa andre »

Tych 1.15 ak to spravne chapem je za pozicku zabezpecenu inym kryptom, vies si to vyklikat napr. tu: https://www.binance.com/en/loan
Cize nie za pozicanie noveho BTC "na paku".

Vypocet vyzera dobre, ale ten priemerny urok byva o dost vyssi aj ked dost kolise v case. Napr. za posledny rok je ten priemer aj cez 20%.

Ja mam radsej terminovane futky, tam vies ten urok dopredu ale tiez dost kolise v decembri sa dala marcova futka shortnut s premiom >20%, teraz to je okolo 9% p.a. Ked kupis nejaku s dlhou expiraciou, potom mas menej obchodov pocas roka. cize usetris na poplatkoch
Airmike
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 31 times

Príspevok od používateľa Airmike »

dakujem za upozornenie na toto vlakno @chris

pre diskutujucich len doplnim

1. ano pristup je uplne validny a profitabilny. na interest rate markete nad cryptom robim podobne strategie uz 10 rokov.
2. to co popisujes nie je funding rate arbitrage ale basis trading.
3. vynos sa da dosiahnut podla prepoctov, ktore pocitas, dokonca vyssi. funding rate je totiz floating interest rate, moze ist do minusu aj plusu. ako pise andre terminovane futures su istejsie. funding rate zase vynosnejsi. vacsinou.

co sa tika rizika, najvacsie riziku ktoremu celis je counterparty risk. Inac palec hore a pokracuj v studiu. :like:
Vigrem
Active Member

Dakujem za podnety, chlapi. O nejaky cas si k tomu zase sadnem a napisem, k comu sa mi podarilo dopracovat, z toho, co ste napisali, mi zase vyvstalo zopar otazok. Rad by som to potom skusil s mensim kapitalom, aj ked ten vynos nebude hviezdny - hlavne kvoli tomu, aby som sa nieco naucil.
Napísať odpoveď

Návrat na "Forex, menové páry, cudzie meny, kryptomeny"