Kedze dlhodobo riesim, ci neexistuje nejake lepsie "bezrizikove" ulozisko penazi, ako ETFko XEON, stravil som dost velku cast vikendu tym, ze som sa snazil pochopit, ako tato arbitraz vlastne funguje. Myslim si, ze som to pochopil a chcel by som vas poprosit (aj ked si uvedomujem, ze asi tu bude obmedzena mnozina ludi, ktori s tym budu chciet/vediet poradit) o overenie mojho pochopenia a verifikaciu, ci hruba vyska potencialneho vynosu, ku ktorej na konci dospejem, je realisticka, alebo nie.andre napísal: ↑Pi 24 01, 2025 9:08 am Aktualne vies zarobit >8% "bez rizika" na urokovej arbitrazi na kryptomenach. Samozrejme nejake rizika tam su vzdy.
Aktualne uroky:
https://coinalyze.net/funding-rates/?normalized_to=8760
Co je to urokova arbitraz:
https://www.coinglass.com/learn/what-is ... -arbitrage
Prosim aj o stipku zhovievavosti, kedze rovno zo zaciatku poviem, ze som este pred tym, ako som si precital andreho post netusil, na co su dobre futures, ze vobec nejake funding rates existuju a o obchodovani na paku, ktore sa javi ako klucove pre zrealizovanie aspon ako-tak rozumneho (podla mna) vynosu, som mal len velmi povrchne povedomie. Preto sa neda vylucit, ze budem trepat uplne z cesty
Zaklady strategie
Pointa je, ze sa v rovnakom case na spot markete kupi crypto a sucasne sa rovnako velka pozicia otvori ako short future na to iste krypto. Takze napriklad, kupim si 1 BTC na spote a sucasne shortnem 1 BTC na futures markete.
Za to, ze som predal 1 BTC na futures markete, kazdych 8 hodin dostavam funding rate, ktora je aktualne pri BTC 0.01%. Klucove je, ze tento vynos sa mi vyplaca iba z polovice kapitalu, ktory na realizacie celej strategie potrebujem (zatial neuvazujeme paku), kedze jednak potrebujem nakupit na spot markete, a jednak potrebujem collateral pri shortovani na futures markete. Funding rate v case kolise a moze sa dostat aj do negativnych cisel, historicky je ale v drvivej vacsine pozitivna.
Kedze mam otvorene pozicie aj na spot, aj na futures markete, ktore su opacne, cely obchod je market neutral, to znamena, ze ma neovyplyvnuju pohyby ceny BTC a kym je funding rate pozitivna, stale zarabam. Dolezite pre celu strategiu je nacasovat uzavretie pozicii v pripade, ze funding rates zacnu klesat a sucasne, neuzatvarat pozicie prilis casto, kedze kazda transakcia nieco stoji na poplatkoch na burze, co ma vplyv na celkovy vynos. Sucasne treba pouzit Stop Loss a Take Profit na obidvoch stranach, aby pohyby ceny podkladu nesposobili likvidaciu (toto je obzvlast relevantne pri pouziti paky, bez nej je to iba velmi teoreticka moznost).
Co ovplyvnuje vynos?
Okrem toho, ze vynos sa vyplaca iba z polovice kapitalu, je potrebne uvazovat este nasledovne (poplatky su brane pre retailovych pouzivatelov burzy Binance, kde sa mi javia byt najnizsie):
- 0.1% za transakciu na spot markete
- 0.02% za transakciu na futures markete
- 0.05% spread medzi spot a futures, co ovplyvnuje celkovy vynos
- 1.15% p.a. za pozicanie BTC, co je relevantne pri obchodoch na paku
Naivny scenar bez paky
Zacnime najprv bez pouzitia paky. Ak by sme ratali "naivny" scenar, ze na zaciatku roka poziciu otvorim a na konci ju sam zavriem (cize sa mi ani netriggerne SL/TP, ani sa nedostanem pod nejake kriteria na minimalny funding rate, ktore si nastavim (toto vobec este neviem, ake by boli, ale predpokladam, ze by nejake boli)) a stale mi bude zarabat konstantny funding rate 0.01%, dostanem sa na:
- Prijmy: 0.01% * 3 * 365 = 10.95%
- Vydavky: 0.29%, zlozene z transakcnych poplatkov ((0.1% + 0.02%) * 2 = 0.24%) a spreadu 0.05%
- Vynos: (10.95% - 0.29%) / 2 = 5.33%
Toto ale treba trochu zrealnit. Treba ratat, ze pocas roka bude treba poziciu viackrat otvarat a zatvarat kvoli meniacemu sa funding ratu, pripadne triggernutiu SL/TP a ze nebudeme zainvestovani 100% roka. Ak ratame, ze funding rate je stale priemerne 0.01%, ale budeme musiet robit 5 obchodov a zainvestovani budeme len 95% casu, vynos bude vyzerat nasledovne:
- Prijmy: 0.01% * 3 * 365 * 95% = 10.4025%
- Vydavky: 1.25%, zlozene z transakcnych poplatkov za 5 obchodov ((0.1% + 0.02%) * 2 * 5 = 1.2%) a spreadu 0.05%
- Vynos: (10.4025% - 1.25%) / 2 ~= 4.58%
4.58% nie je zle, ale treba ich zdanovat a bolo by potrebne celu strategiu zautomatizovat ci uz vyvinutim vlastneho bota, alebo pouzitim nejakeho existujuceho. Stale to, aspon pre mna, nie je dostatocne velky rozdiel, aby sa to oplatilo riesit - radsej ostanem pri XEONe
Tentokrat treba ale uvazovat viac obchodov pocas roka, kedze SL/TP by muselo byt omnoho agresivnejsie (pri 3x pake by som zvolil +-20%), a tym padom aj mensi celkovy cas zainvestovania. Pri 3x pake, desiatich obchodoch rocne a 90% zainvestovani to vyzera takto:
- Prijmy: 0.01% * 3 * 365 * 90% * 3 = 29.565%
- Vydavky: 9.42%, zlozene z uroku (1.15% * 90% * 2 =2.07%), transakcnych poplatkov za 10 obchodov ((0.1% + 0.02%) * 2 * 10 * 3 = 7.2%) a spreadu (0.05% * 3 = 0.15%)
- Vynos: (29.565% - 9.42%) / 2 ~= 10.07%
Strategia mi to pripada celkom krehka, zavisla od vela premennych a aj tych 10.07% mi pride celkom hranicnych, ked je tu Mintos a Firefish. Ak by bolo realnych 20%+, tak by som asi vazne riesil, ako to zrealizovat, takto si nie som az taky isty. V tomto bode ma preto zaujimaju vase nazory a postrehy obzvlast na nasledovne (ale samozrejme, aj cokolvek ine, debatujme):
- Najdite mi tam prosim akukolvek chybu, ci uz vo vypoctoch, alebo vo fundamentalnych predpokladoch. Ako som pisal na zaciatku, v tomto som realne amater, takze je velmi mozne, ze je to cele postavene na uplne mylnych predpokladoch. Ak to tak je, uvitam akukolvek korekciu.
- Za predpokladu, ze je to aspon ako-tak validne, je realisticke dosahovat takyto vynos, pripadne aj vacsi, dlhodobo (t.j. aspon rok-dva)?