Slovenské štátne dlhopisy

Garantované fondy, zaistené vklady, investičné certifikáty, dlhopisy a obligácie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
dusantt
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 65 times

Re: Slovenské štátne dlhopisy

Príspevok od používateľa dusantt »

JanH napísal: Št 13 02, 2025 9:28 pm Pozrel som sa na čísla, čo Slováci držia na bežných účtoch. Za posledný rok im pribudli na bežných účtoch takmer dve miliardy eur. Kým ešte v decembri 2023 mali našinci v bankách odložených 30,8 miliardy eur, v decembri minulého roka to už bolo 32,6 miliardy eur.
Tento údaj je dva mesiace starý. Ak sa trend nezmenil mesačne sa tento objem zvyšuje o približne 150 miliónov eur. Čiže aktuálne sme blízko 33 miliárd eur. Emisie 400 miliónov eur je teda 1.2% z tejto sumy. Takže bude z čoho nakupovať :wink:
Pokial je to distribuovane tak, ze TOP 10% drzi 80% hotovosti, tak ani nie.
Ti ludia drzia statisice, podla mna preto, ze cakaju na nieco vyhodne, ako napr kupa nehnutelnosti.
Pripadne nehnutelnost predali a cakaju na dalsiu.
Ak by sme tych 33mld rozpriemerovali aj na novorodencov, aj na pacientov na geriatrii, tak kazdy tam ma cca 6000eur. To zodpoveda 1 roku zivota na chlebe a vode prakticky.
Ale tak, uvidime, pretoze kazdy ma vlastnu hlavu, s ktorou si moze zabezpecit investiciu podla gusta. Vlastnou hlavou.
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
sibal4441
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 24 09, 2023 11:15 am
Has thanked: 51 times
Been thanked: 36 times

Príspevok od používateľa sibal4441 »

Nahodou niekto este nevie, ako technicky nakup dlhopisov bude prebiehat? Je potrebne mat aj bezny ucet v banke kde budem dlhopis kupovat, alebo staci ucet v inej banke? V pripade predaja dlhopisov pred dátumom splatnosti je potrebne predat v banke, kde ste dlhopis nakupili, alebo v tej banke ktora bude mat nizsie poplatky za predaj? V ktorej banke bude predaj najvyhodnejsi? Tento poplatok za predaj pred datumom splatnosti v CSOB je pre mna dost nejasne napisany, neviete ake su tie poplatky pre BCPB a naklady Centrálneho depozitára cenných papierov?:

ČSOB: 20 eur a v prípade vysporiadania obchodu na Burze cenných papierov Bratislava sa pripočíta čiastka podľa aktuálneho poplatkového poriadku burzy, v prípade prechodu/prevodu/presunu sa pripočítajú aj náklady Centrálneho depozitára cenných papierov,
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Potrebujes ucet v banke, nemusi to byt v banke kde nakupujes.
Ale moze byt vyhodnejsie mat ucet u nich. Napr.ak budes mat inde tak mozu uctovat poplatky za prevod vynosov do inej banky - ak vynosy budu vyplacane cez banku (stat-burza-banka-investor).
Mozno ti ponuknu ucet zadarmo.

Dlhopisy moze od teba odkupit napr. banka, alebo si mozes najst ineho kupcu s ktorym prides osobne na pobocku a prepisu to len v internej evidencii banky na inu osobu - vtedy to nejde na burzu - prepise sa to len interne v systeme banky. To by malo byt tych 20 EUR - necital som podmienky - neuviedol si link.
Ak to pojde na burzu (kupca nie je dopredu znamy=najde ti ho burza), tak k tomu budu pripocitane dalsie poplatky pre burzu.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Po 24 02, 2025 7:34 pm, upravené celkom 4 krát.
kixog47100
Platinum Member ***

...prechodu/prevodu/presunu...
Prechod - je dedenie
Prevod - je zmena majitela (popl..zvacsa platia obaja - predavajuci aj nakupujuci)
Presun - zostava majitel meni sa banka/broker - tj presuvas evidenciu z jednej banky do druhej
kixog47100
Platinum Member ***

Pozrel som cennik
Platis 1% min 20€ (pokyn)+ 20€(vysporiadanie) + popl.BCPB
sibal4441
Silver Member *

kixog47100 napísal: Po 24 02, 2025 8:37 pm Pozrel som cennik
Dakujem, a znovu sa opytam nahodou niekto nevie aky je ten popl.BCPB?
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Príspevok od používateľa Glogol »

sibal4441 napísal: Ut 25 02, 2025 10:59 am
kixog47100 napísal: Po 24 02, 2025 8:37 pm Pozrel som cennik
Dakujem, a znovu sa opytam nahodou niekto nevie aky je ten popl.BCPB?
vysledny poplatok sa bude ( podla mna ) skladat z : Poplatku CDCP + poplatku BSSE/BCPB + Poplatku banky/obchodnika
samotna burza by mohla byt tu dole https://www.bsse.sk/bcpb/wp-content/upl ... 072023.pdf
sam to moc necitam kedze poplatok samotnej burzy je podla mna iba ciastocna info
Niektori obchodnici/banky to zabalia do jedneho poplatku asi.
edit. teraz premyslam zeby CDCP + BCPB bol uz iba jeden poplatok ? kedze depozitár je uz súčasťou burzy ( imo),
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
kixog47100
Platinum Member ***

Este jedna vec
Predat sa ti to nevyplati.
Lebo je to
Min. 1% pre teba + dalsie poplatky
Plus
Min. 1% pre kupujuceho + dalsie poplatky.

Pri 3% vynose to znamena 2% dole plus dalsie poplatky.

Tj zostane 0% urok do splatnosti

To od teba nikto nekupi.
Cize ak to budes chciet predat tak budes musiet predavat pod cenu.
Vsetky poplatky aj za kupujuceho budes musiet zaplatit ty. Aj pozadovany urok pre buduceho investora.

Aby kupujici po zohladneni poplatkov zarobil viac ako bude urok v banke na terminivanych vkladoch a sporiacich uctoch.
Aby sa mu to vyplatilo.
kixog47100
Platinum Member ***

Plus niektore poplatky v cenniku mozu byt uvedene bez DPH. Nepozeral som...
sibal4441
Silver Member *

kixog47100 napísal: Ut 25 02, 2025 5:21 pm Este jedna vec
Predat sa ti to nevyplati.
Lebo je to
Min. 1% pre teba + dalsie poplatky
Plus
Min. 1% pre kupujuceho + dalsie poplatky.

Pri 3% vynose to znamena 2% dole plus dalsie poplatky.

Tj zostane 0% urok do splatnosti

To od teba nikto nekupi.
Cize ak to budes chciet predat tak budes musiet predavat pod cenu.
Vsetky poplatky aj za kupujuceho budes musiet zaplatit ty. Aj pozadovany urok pre buduceho investora.

Aby kupujici po zohladneni poplatkov zarobil viac ako bude urok v banke na terminivanych vkladoch a sporiacich uctoch.
Aby sa mu to vyplatilo.
Ved prave preto som nahodil tuto temu poplatkov, Unicredit ak som dobre pochopil ma 0,35 percenta : https://www.aktuality.sk/clanok/okxH8nh ... -odpovede/, a mozno ak tu su aj clenovia burzy, tak by to mohli pochopit ako prilezitost, ak by niekto z nich zacal obchodovat s dlhopismi, tak by mohli prist k zaujimavym proviziam. Napr. ked sa daju nakupit bezne slovenske ale aj europske a americke dlhopisy aj priamo cez brokera IBKR, tam je poplatok 10 EUR za kupu aj predaj bez ohladu na sumu, nerozumiem preco banky uctuju 1 percento zo sumy, co je vazne dost vela ak sa bavime povedzme o obchode za 100 tisic EUR - poplatok 1000 EUR je dost vela.

Preco by aj menej nestacilo povedzme niektoremu slovenskemu obchodnikovi s CP?
kixog47100
Platinum Member ***

Poplatky neznizia.
Vacsina ludi cez brokera nepojde a este cez zahranicneho.
Slovenski su drahi a nemaju taku reputaciu ako banky.
Banka je banka = viac ako broker.
Ma aj bezpecnejsi rezim = napr.hypoteky zalozene nehnutelnostou atd.
Stoji za nimi mater, ktora ich nenecha padnut.
Samozrejme nie za Fio, JT a pod.
Ale za Big 4 + Uni (ta je ceska)
Takze v banke sa za vacsie bezpecie vzdy priplaca.

Nakup bude zadarmo a to je prilezitost pre banky zarobit na predaji.
Ked clovek potrebuje surne peniaze, tak poplatky neriesi, nic s tym neurobi.

Plus je to prilezitost predat im aj firemne dlhopisy.
To je cele.
yenewe
Dátum registrácie: Ut 25 02, 2025 10:59 pm

Príspevok od používateľa yenewe »

Zdravim, chcel by som sa poradit.
Mam "zvysnych" 100 000 eur, ktore som doteraz mal na terminakoch. Rozmyslal som, ze ich presuniem do dlhopisov na 4 roky.
Predpokladam, ze nasa profesionalna vlada nie je natolko profesionalna, aby za 4 roky priviedla republiku do defaultu.

Peniaze nasledujuce 4 roky potrebovat nebudem, takze nehrozi, ze by som musel odpredavat. Jedina vec je, ze o ne nechcem prist. Existuju nejake dalsie rizika alebo legalna moznost, aby niektora vlada povedala, ze dlhopisy jednoducho nevyplati, alebo ze na to nema prostriedky, alebo nieco podobne?
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

O nesplateni statnych dlhopisov: https://www.erste-am.sk/sk/amslsp/centr ... acia-dlhov

Slovenska sporitelna uz spravila statnym dlhopisom web, kde su komplexne info k tomu:
Musím si založiť účet?
Každý, kto má záujem o štátny dlhopis, musí mať v Slovenskej sporiteľni okrem majetkového účtu zriadený aj bežný účet
Môžem štátne dlhopisy predať aj skôr?
Dlhopisy budú obchodované na Burze cenných papierov v Bratislave. Klienti budú môcť dlhopisy predať alebo kúpiť na sekundárnom trhu.
Poplatky účtované Slovenskou sporiteľňou za obchody s dlhopismi na sekundárnom trhu sa pohybujú na úrovni 0,70 % z objemu transakcie, min. 25 eur.

https://www.slsp.sk/sk/ludia/investovan ... 3-investor
djlaco
Dátum registrácie: So 09 11, 2024 8:10 am
Has thanked: 105 times
Been thanked: 4 times

Príspevok od používateľa djlaco »

yenewe napísal: Ut 25 02, 2025 11:07 pm Zdravim, chcel by som sa poradit.
Mam "zvysnych" 100 000 eur, ktore som doteraz mal na terminakoch. Rozmyslal som, ze ich presuniem do dlhopisov na 4 roky.
Predpokladam, ze nasa profesionalna vlada nie je natolko profesionalna, aby za 4 roky priviedla republiku do defaultu.

Peniaze nasledujuce 4 roky potrebovat nebudem, takze nehrozi, ze by som musel odpredavat. Jedina vec je, ze o ne nechcem prist. Existuju nejake dalsie rizika alebo legalna moznost, aby niektora vlada povedala, ze dlhopisy jednoducho nevyplati, alebo ze na to nema prostriedky, alebo nieco podobne?
Ahoj byť tebou by som si to rozmyslel. 4 roky s 3.3% úrokom je celkom málo. Určite sa nájdu výhodnejšie dlhopisy ktoré majú väčšie výnosy s minimálnym rizikom. Ja som voľný cash dal v roku 2022 na 4 roky do ISIN: LU2505991617. Od založenia 7.11.2022 je výkonnosť 10.84%
Glogol
VETERAN MEMBER *****

djlaco napísal: St 26 02, 2025 12:14 pm

Od založenia 7.11.2022 je výkonnosť 10.84%
lepsie je pisat PA - takze okolo 5% PA. Podobne vykonnosti ( momentalne) ma vela dlhopisovych ETF ( daju sa vyhladat na tomto fore).
Momentalne znamena ze ak vyskoci inflacia ( sadzby pojdu hore) -> vykonnosti dlhopisovych ETF pojdu dole.
Naposledy upravil/-a Glogol v St 26 02, 2025 1:19 pm, upravené celkom 2 krát.
sibal4441
Silver Member *

Ahoj byť tebou by som si to rozmyslel. 4 roky s 3.3% úrokom je celkom málo. Určite sa nájdu výhodnejšie dlhopisy ktoré majú väčšie výnosy s minimálnym rizikom. Ja som voľný cash dal v roku 2022 na 4 roky do ISIN: LU2505991617. Od založenia 7.11.2022 je výkonnosť 10.84%
2 percenta je vstupny poplatok, 2 percenta vystupny, vynos zdanis, a zistis ze ti zostane menej ako 3,3 percenta v cistom p.a. pri investicii do podnikovych dlhopisov, kde najvacsia pozicia je v automotive priemysle a teda rizikovost nech si kazdy posudi sam
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 594 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

s minimálnym rizikom, toto je podstatne slovne spojenie :)
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2780 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

djlaco napísal: St 26 02, 2025 12:14 pm Ahoj byť tebou by som si to rozmyslel. 4 roky s 3.3% úrokom je celkom málo. Určite sa nájdu výhodnejšie dlhopisy ktoré majú väčšie výnosy s minimálnym rizikom. Ja som voľný cash dal v roku 2022 na 4 roky do ISIN: LU2505991617. Od založenia 7.11.2022 je výkonnosť 10.84%
Ja byť tebou, tiež by som sa netešil.
Inflácia koncom roka 2022 bola cca 15%. Ale privrime oči a pozrime sa len na ďalšie 2 roky:
Inflácia za 2023: +10,5%
Za 2024 +2,8%.
Za 2025 si tipnem +5%.

V investorskom ponímaní znehodnocuješ svoje úspory.
Nemáme na Slovensku poriadnu kalkulačku inflácie, ale ked si do konca roka 2024 mal výnos +10,84%...infácia bola cca 15%.
A to ešte na konci, teda po 4 rokoch zaplatíš daň 19%.

Náš sedliak v ETF USA zarobil za ten istý čas v eurách +52,7% oslobodených od daní:
.
sedlák v etf usa.png
.
,

Už keby ma bili a mučili, že musím investovať do niečoho bezpečného, tak si určite nevyberiem fond na korporátne dlhopisy, kde si správca účtuje 1,11% p.a. + 0,4% transakčné poplatky. Plus nakoniec sa ešte musím sám zdaňovať 19%, keďže ide o zahraničný fond.

Zobral by som ETF ktoré je oslobodené od daní, má nízke poplatky ( overnight rate má napr. poplatky 0,1% p.a., alebo dlhopisy 0-1 Y sú s poplatkom 0,07% p.a. ), ale treba pripomenúť, že vo všetkom dolárovom podstupujeme ešte kurzové riziko.

Ked sa bavíme o slovenských štátnych dlhopisoch, ktoré sú v eurách, tam pri súčasných sadzbách ECB bude výnos nad 3% p.a. vcelku výhra.
Ale na 4 roky by som do toho neinvestoval...to je zbytočne dlhá viazanosť, ktorá pravdepodobne aj tak neporazí infláciu.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
sibal4441
Silver Member *

Pre tych ktori chcu kupit slov statne dlhopisy, len v skratke co som zistil aj vdaka tomuto foru, aj milionu telefonatov do bank:
1. Najjednoduchsia kupa je cez apku SLSP
2. Najlacnejsi predaj pred datumom splatnosti je cez unicredit banku - 0,35 percenta

neviem, ci sa daju tieto dve banky skombinovat, t.j. nakupit v jednej, a predat v druhej. Banky tvrdia ze to nebude mozne.

A opakujem, ak tu je obchodnik s CP je to prilezitost - zo 100.000 je 0,35 percenta 350 EUR, urcite sa najde niekto kto dokaze obchodovat aj lacnejsie.
sibal4441
Silver Member *

Este chcem upozornit aby nahodou sa niekto nenechal nachytat - v tu citovanom clanku :

https://www.aktuality.sk/clanok/okxH8nh ... odpovede/

je nespravna informacia ohladom poplatku, ktory uctuje CSOB za predaj pred datumom splatnosti.

V clanku je uvedene 20 EUR, v skutocnosti je to 1 percento, cely tyzden som im vyvolaval do CSOB, tvrdili ze musim prist osobne, aby mi povedali vysku poplatku, a az po tyzdni mi to konecne potvrdili.
Kosa
Silver Member *
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 37 times

Príspevok od používateľa Kosa »

sibal4441 napísal: Št 27 02, 2025 1:29 pm … cely tyzden som im vyvolaval do CSOB, tvrdili ze musim prist osobne, aby mi povedali vysku poplatku, a az po tyzdni mi to konecne potvrdili.
Nechapem, co je na tom zlozite, vsak to maju v sadzobniku na hlavnej stranke :

https://www.csob.sk/documents/11005/111 ... 032025.pdf
sibal4441
Silver Member *

Kosa napísal: Št 27 02, 2025 2:34 pm
sibal4441 napísal: Št 27 02, 2025 1:29 pm … cely tyzden som im vyvolaval do CSOB, tvrdili ze musim prist osobne, aby mi povedali vysku poplatku, a az po tyzdni mi to konecne potvrdili.
Nechapem, co je na tom zlozite, vsak to maju v sadzobniku na hlavnej stranke :

https://www.csob.sk/documents/11005/111 ... 032025.pdf
Nie je to zlozite, len chcu aby kazdy prisiel na pobocku, vsak niekoho prehovoria ked uz bude na pobocke aj na nejaky iny produkt, pripadne poistenie, stare zlate casy, ked clovek prisiel do Postovej banky spravit terminovany ucet na 3 percenta, a hned mu ponukali ci nechce zobrat uver, samozrejme s urokovou sadzbou 10 percent :D
michalhornicheck
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 9:05 am
Has thanked: 38 times
Been thanked: 24 times

Príspevok od používateľa michalhornicheck »

Ahojte,
zaujimal by ma vas, tunajsi nazor na SK statne dlhopisy.

Na internete sa clovek moze stretnut s roznymi nazormi, od toho ze "nepozicam sk vlade ani cent", "xeon/ycsh", az po "3% do dlhopisov.. to radsej do akcii za 8%".

Co by ste robili v pripade cloveka v produktivnom veku ~35, zatial bez vlastneho byvania, zavazkov, ci podnikania -> teda zrejme nasporena vacsia suma, avsak "hrozi" kupa nehnutelnosti / vacsie vydavky ho este len cakaju (aj ked momentalne nie je naplanovane ani na obzore). Dotycny (pochopitelne) nechce vsetko naliat do akcii a cakat 30r, ci sa to raz vrati.
Na starobu uz dnes dava ~20% cisteho prijmu do akcii, a tie nie su sucastou sumy o ktorej sa bavime.

Niekde som pocul "US treasury bonds", neviem vsak ako ani kde kupit - neviem v tom poradit.

Ake by boli podla vas alternativy na uskladnenie/rozlozenie ~200k€?
sibal4441
Silver Member *

US treasury bonds sa daju kupit cez IBKR. Je tu vsak kurzove riziko, kedze su denominovane v USD, logicky. Ja osobne som prave teraz cast svojej pozicie v US-T bond odpredal v piatok, podla mna vzrastlo riziko neplatenia ked vidim ako je Trump naladovy co sa tyka plnenia zavazkov, a tiez tariffs budu mat kratkodobo pozitivny vplyv na dolar, a neviem si predstavit scenar ked by USD na tom profitoval dlhsie ako 1-2 roky, kedze to sposobi inflaciu a izolovanie USA z dlhodobeho hladiska, co nie je nic dobre pre USA.
Naposledy upravil/-a sibal4441 v Ne 02 03, 2025 1:13 pm, upravené celkom 2 krát.
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 13 times

Príspevok od používateľa hifron »

Investovať do toho, čomu rozumieš alebo niekomu, kto sa tomu tiež rozumie a ty nejako tiež. Profesionálna kariéra môže byť totiž všelijaká a aj prostredie, či už odborné alebo profesionálne, prípadne laické ale s nejakým zázemím na ktorom sa dá pracovať a vie sa to riešiť.
sibal4441
Silver Member *

Inak vynos US treasury bonds je len o zhruba percento viac, ako pri slovenskych dlhopisoch pre ludi, ale je tu kurzove riziko - to 1 percento sa strati pri beznom koilisani kurzu v priebehu par dni, je tu poplatok 10 eur za kupu aj predaj, a spread ktory tiez vyjde na cca 6 USD/1 kus, inak povedane cca 0,6 percenta.
Naposledy upravil/-a sibal4441 v Ne 02 03, 2025 1:13 pm, upravené celkom 1 krát.
Vigrem
Active Member
Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
Has thanked: 59 times
Been thanked: 47 times

Príspevok od používateľa Vigrem »

michalhornicheck napísal: Ne 02 03, 2025 11:50 am Ake by boli podla vas alternativy na uskladnenie/rozlozenie ~200k€?
Ak nechce akcie, tak odporucam Mintos alebo Firefish (na vsetko su vlakna na fore), pripadne investicnu nehnutelnost.
michalhornicheck
Silver Member *

Chalani dik za tipy.

Presli sme, posunul som info, pripajam reakciu/dodat otazky a info.

Aby som zhrnul - snazime sa najst nieco lepsie vynosne ako dlhopisy-pre-ludi s podobnou jednoduchostou obsluhy. "Vsade" na internete citam, ako tieto SK dlhopisy kupi len blb, lebo "skuseny investor sa zariadi lepsie" a "na trhu su lepsie produkty".

Tak sa snazime prijst na to - ake?
Co si o tych dlhopisoch mysli miestne forum, kam zaparkovat volny cash?

Cita niekto zpdz? Dobry timing, dnes vysiel akurat clanok. Oplati sa to za tu 20ku na rok zobrat?
---

Vigrem napísal: Ne 02 03, 2025 1:11 pm Ak nechce akcie, tak odporucam Mintos alebo Firefish (na vsetko su vlakna na fore), pripadne investicnu nehnutelnost.
Nehnutelnost, mas tip kde? Cely zivot na SK. Pred rokom nova praca v zahranici, vzhladom vnutro a aktualne aj zahranicnopoliticku situaciu SK. Na Slovensku zo spomenutych dovodov asi nie, inde bez lokalnych znalosti to bude asi loteria. Plus asi to nebude uz tak bezstarostne, a pre niekoho kto by mal takto len jeden byt by pripadne peniaze navyse sli aj tak na ukor casu, ci?
Mintos, Firefish, Zlty melon a podobne p2p pozicky nie. "Ak by ti dlznici/co si poziciavaju neboli rizikovi, pozicali by si v banke.."
---

sibal4441 napísal: Ne 02 03, 2025 1:11 pm Inak vynos US treasury bonds je len o zhruba percento viac, ako pri slovenskych dlhopisoch pre ludi, ale je tu kurzove riziko - to 1 percento sa strati pri beznom koilisani kurzu v priebehu par dni, je tu poplatok 10 eur za kupu aj predaj, a spread ktory tiez vyjde na cca 6 USD/1 kus, inak povedane cca 0,6 percenta.
Vedel by si dat viac info prosim? Predpokladam, ze kupujes priamo dlhopisy a drzis do splatnosti, teda ziadne etfka?
Ten poplatok 10€ je za pokyn? Ci kus? Ten spread by si vedel vysvelit tiez prosim? Mal som za to, ze nakup ide priamo za "emisnu cenu" a pri splatnosti dostanem naspat "menovitu hodnotu" (vcetne uroku). Ako sa to potom dani?
---

Dik,
Mh.
Glogol
VETERAN MEMBER *****

michalhornicheck napísal: Ne 02 03, 2025 11:41 pm Chalani dik za tipy.

Presli sme, posunul som info, pripajam reakciu/dodat otazky a info.

Aby som zhrnul - snazime sa najst nieco lepsie vynosne ako dlhopisy-pre-ludi s podobnou jednoduchostou obsluhy. "Vsade" na internete citam, ako tieto SK dlhopisy kupi len blb, lebo "skuseny investor sa zariadi lepsie" a "na trhu su lepsie produkty".
Euro dlhopisove etf. Je tu aj vlakno k nim. Mensi problem je akurat ze posledne dni vyskocil vynos nad priemer - kedze aj euro akcie vyskocili. Ale moj tip ze po 4 rokoch daju isto viac ako 3.3 percenta pa a po roku odpredaj v pripade poteby bez dani a za min poplatok.
sibal4441
Silver Member *

sibal4441 napísal: Ne 02 03, 2025 1:11 pm Inak vynos US treasury bonds je len o zhruba percento viac, ako pri slovenskych dlhopisoch pre ludi, ale je tu kurzove riziko - to 1 percento sa strati pri beznom koilisani kurzu v priebehu par dni, je tu poplatok 10 eur za kupu aj predaj, a spread ktory tiez vyjde na cca 6 USD/1 kus, inak povedane cca 0,6 percenta.
Vedel by si dat viac info prosim? Predpokladam, ze kupujes priamo dlhopisy a drzis do splatnosti, teda ziadne etfka?
Ten poplatok 10€ je za pokyn? Ci kus? Ten spread by si vedel vysvelit tiez prosim? Mal som za to, ze nakup ide priamo za "emisnu cenu" a pri splatnosti dostanem naspat "menovitu hodnotu" (vcetne uroku). Ako sa to potom dani?
---

Dik,
Mh.
[/quote]

Cez ibkr -Interactive Brokers je mozne kupit US treasury bonds priamo a drzat do splatnosti, no kvoli slovenskym danovym zakonom ak nechces platit dan z prijmu musis ich predat pred splatnostou, aby sa vynos povazoval za vynos s predaja CP. Preto zaplatis poplatok 2x 10€ za pokyn, pri kupe aj pri predaji.
Kedze sa jedna o nakup uz vydanych dlhopisov, tak je tam spread, neviem ako by som mohol nakupovat dlhopisy priamo za emisnu cenu, k tomu sa zial ja este nedostal, mozno ak niekto tu vo fore vie poradit, ja viem nakupit jedine cez brokera uz vydane dlhopisy.
A co sa tyka zdanenia, tak kedze kupujes dlhopisy obchodovane na burze tak plati rocny casovy test, ak ich predas pred splatnostou. Ak pockas na splatenie, tak sa uz zrejme nazor danovych poradcov bude lisit, ci sa jedna o prijem z predaja z CP ktory je oslobodeny od dani, alebo takyto prijem musis zdanit.
Nie som danovy poradca aby som mohol k tomu napisat nazor, preto radsej necakam na splatnost.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Kupovat statny dlhopis sa oplati jedine ak je oslobodeny od dane. Pre neoslobodne od dane by som pouzival ETF a casovy test. Ked som narychlo spocital XEON co drzim,(zatial cca 3 mesiace) tak mi vychadza vynos 3,88% p.a. 0,19 %p.a. je poplatok u draheho brokera takze mi vychadza vynos 3,88-0,19=3,69 % tych 0,69% je obrovsky rozdiel . Rizikovost XEON a Slovenskeho dlhopisu si musi kazdy posudit sam. Ale ani tych 3% nie je konecny vynos , treba odcitat povinne naklady urcite budu len napisane drobnymi pismenami :) Investovanie bez poplatkov neexistuje iba ak pri nizkych sumach, ale z nizkych sa investovanim stanu vysoke sumy a tak fees never sleep.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
sibal4441
Silver Member *

osamely chodec napísal: Po 03 03, 2025 9:05 am Ked som narychlo spocital XEON co drzim,(zatial cca 3 mesiace) tak mi vychadza vynos 3,88% p.a. 0,19 %p.a. je poplatok u draheho brokera takze mi vychadza vynos 3,88-0,19=3,69 % tych 0,69% je obrovsky rozdiel .
Paradny vynos. Dosiahol si vyssi vynos na XEON ako je jeho zhodnotenie, napises prosim kedy a za kolko si ho kupil? Aktualna cena je 145.527 EUR, takze si ho kupil pred 3 mesiacmi, t.j. v decembri za 144,13 ? Kde si ho kupil tak nizko pod trhovu cenu?
michalhornicheck
Silver Member *

Glogol napísal: Po 03 03, 2025 12:17 am Euro dlhopisove etf. Je tu aj vlakno k nim. Mensi problem je akurat ze posledne dni vyskocil vynos nad priemer - kedze aj euro akcie vyskocili. Ale moj tip ze po 4 rokoch daju isto viac ako 3.3 percenta pa a po roku odpredaj v pripade poteby bez dani a za min poplatok.
Ahoj, prosim mohol by si mi poslat link na dane vlakno? Dik :)
Glogol
VETERAN MEMBER *****

michalhornicheck napísal: Po 03 03, 2025 10:44 am
Glogol napísal: Po 03 03, 2025 12:17 am Euro dlhopisove etf. Je tu aj vlakno k nim. Mensi problem je akurat ze posledne dni vyskocil vynos nad priemer - kedze aj euro akcie vyskocili. Ale moj tip ze po 4 rokoch daju isto viac ako 3.3 percenta pa a po roku odpredaj v pripade poteby bez dani a za min poplatok.
len narychlo som do lupy dal slovo "dlhopisove". Vela o nich pisal user pepp.
https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... ve#p209131
https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... ve#p203775
https://ako-investovat.sk/diskusia/view ... ve#p203435
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

sibal4441 napísal: Po 03 03, 2025 10:13 am
osamely chodec napísal: Po 03 03, 2025 9:05 am Ked som narychlo spocital XEON co drzim,(zatial cca 3 mesiace) tak mi vychadza vynos 3,88% p.a. 0,19 %p.a. je poplatok u draheho brokera takze mi vychadza vynos 3,88-0,19=3,69 % tych 0,69% je obrovsky rozdiel .
Paradny vynos. Dosiahol si vyssi vynos na XEON ako je jeho zhodnotenie, napises prosim kedy a za kolko si ho kupil? Aktualna cena je 145.527 EUR, takze si ho kupil pred 3 mesiacmi, t.j. v decembri za 144,13 ? Kde si ho kupil tak nizko pod trhovu cenu?
Nie nedosiahol som vyssi vynos ako je jeho zhodnotenie :) , kupil som ho 4.11.2025 takze ho mam 4 mesiace . Tym padom vynos je cca 3,0% p.a. zatial a minus tie polatky tych 0,19% tak mam 3,0-0,19=2,81% p.a. v cistom. Za chybu sa ospravedlnujem, nebola schvalne. Aj tak si myslim, ze je to v eur lepsia volba ako tie nase dvojrocne dlhopisy. Som zvedavy na vsetky poplatky suviasiace s ich nakupom a drzanim. Kolko tam vyjde cisty zisk p.a.
Glogol
VETERAN MEMBER *****

Glogol napísal: Po 03 03, 2025 11:02 am
Ale aj ked neviem ci v momentalnej dobe by som dlhopisove eur etf este kupoval ( co mam tak mam nove nedokupujem).
europa musi investovat do zbrojenia -> bude potrebovat peniaze a ako inac ked nie cez dlhopisy to bude chciet financovat -> vynosy novych asi pojdu hore -> aby ceny starsich dlhopisov ( vratane tych nasich pre ludi) aby dorovnali vyssie vynosy novych kludne mozu ist aj dole ....Na konci splatnosti to sice 3% resp 3.3% pa bude - ale uprostred to kludne moze ist aj pod nominal ...( ak napr nemecko vyda o rok nejake za 3% pa - slovenske docasne nutne pojdu pod nominal aby na konci obdobia dali viac % ako nemecke).
sibal4441
Silver Member *

osamely chodec napísal: Po 03 03, 2025 9:05 am Aj tak si myslim, ze je to v eur lepsia volba ako tie nase dvojrocne dlhopisy. Som zvedavy na vsetky poplatky suviasiace s ich nakupom a drzanim. Kolko tam vyjde cisty zisk p.a.
Dali do zakona ze tam nesmu byt ziadne poplatky, takze asi nebudu. Ja som ich dnes nakupil, a uz som vitazoslavne sa chystal vyrukovat s tym, ze mi neopravnene zauctovali poplatok za parkovne, ale to ma sundala pracovnicka banky ze to kazdemu preplacaju, takze ani tento poplatok sa nekonal.

Inak celkom sranda ten investicny dotaznik, je tu niekto zo starsej generacie ktory tym presiel, alebo nepresiel? Ja mam ekonomicku vysku, a 30 rokov skusenosti s dlhopismi uz od meciarovych dlhopisov v 90tych rokoch, ale tak pytat sa bezneho cloveka ci ked urokova sadzba sa zvysi pojde cena dlhopisu hore, alebo dole, je asi celkom odvazne :D
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Záujem ľudí o štátne dlhopisy je mimoriadne veľký, potvrdilo všetkých päť bánk, ktoré ho môžu predávať. Mnohí záujemcovia stáli pred pobočkami už ráno pred ich otvorením. Hoci banky nemôžu informovať o konkrétnych počtoch predaných dlhopisov, je zrejmé, že už v prvý deň si ich nakúpili tisícky ľudí.

Nemožno dokonca vylúčiť, že ak by záujem z prvých hodín od otvorenia pobočiek trval celý deň, emisie sa rýchlo vypredajú.

„Záujem nás veľmi prekvapil, prevýšil všetky očakávania, takže nebudú sa predávať mesiac. Kto má záujem, nemal by váhať,“ hovorí aj riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniel Bytčánek. S priebehom predaja sú podľa neho spokojní, až na menšie technické problémy sa žiadne vážnejšie nevyskytli. O predaji budú viac informovať v utorok.

Presnejšie štatistiky o tom, koho táto investičná príležitosť oslovila, budú mať banky až neskôr. Záujem však bol porovnateľne veľký pri oboch dlhopisoch. Podľa predbežného zhodnotenia Tatra banky bol napríklad záujem vo veľkých mestách, ako sú Bratislava, Košice alebo Nitra, väčší
.
https://e.dennikn.sk/4500373/zaujem-lud ... /?ref=mwat
sibal4441
Silver Member *

Glogol napísal: Po 03 03, 2025 3:16 pm
Glogol napísal: Po 03 03, 2025 11:02 am
Ale aj ked neviem ci v momentalnej dobe by som dlhopisove eur etf este kupoval ( co mam tak mam nove nedokupujem).
europa musi investovat do zbrojenia -> bude potrebovat peniaze a ako inac ked nie cez dlhopisy to bude chciet financovat -> vynosy novych asi pojdu hore -> aby ceny starsich dlhopisov ( vratane tych nasich pre ludi) aby dorovnali vyssie vynosy novych kludne mozu ist aj dole ....Na konci splatnosti to sice 3% resp 3.3% pa bude - ale uprostred to kludne moze ist aj pod nominal ...( ak napr nemecko vyda o rok nejake za 3% pa - slovenske docasne nutne pojdu pod nominal aby na konci obdobia dali viac % ako nemecke).
Presne tak, som rad, ze tento nazor tu zaznel, cez vikend sa len zacalo hovorit o dlhopisoch na zbrojenie, a pozrite ako sa zvysil vynos EU dlhopisov, resp. ako poklesli dlhopisove ETF hlavne na dlhopisy s dlhsimi duraciami. Ako ak chce niekto vynos 2,66 percenta p.a., a po znizeni urokovych sadzieb od 6.3. 2,41 percenta vynos tak XEON je fajn na velmi kratku dobu, XEON má aktuálne vynos podĺa €STR cca 2.66% p.a ale pri kupe ETF s dlhsou duraciou musi byt clovek velmi opatrny a musi vediet co robi, a nie si len nechat poradit na fore.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

MiBi napísal: Po 03 03, 2025 4:46 pm Záujem ľudí o štátne dlhopisy je mimoriadne veľký, potvrdilo všetkých päť bánk, ktoré ho môžu predávať. Mnohí záujemcovia stáli pred pobočkami už ráno pred ich otvorením. Hoci banky nemôžu informovať o konkrétnych počtoch predaných dlhopisov, je zrejmé, že už v prvý deň si ich nakúpili tisícky ľudí.

Nemožno dokonca vylúčiť, že ak by záujem z prvých hodín od otvorenia pobočiek trval celý deň, emisie sa rýchlo vypredajú.

„Záujem nás veľmi prekvapil, prevýšil všetky očakávania, takže nebudú sa predávať mesiac. Kto má záujem, nemal by váhať,“ hovorí aj riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) Daniel Bytčánek. S priebehom predaja sú podľa neho spokojní, až na menšie technické problémy sa žiadne vážnejšie nevyskytli. O predaji budú viac informovať v utorok.

Presnejšie štatistiky o tom, koho táto investičná príležitosť oslovila, budú mať banky až neskôr. Záujem však bol porovnateľne veľký pri oboch dlhopisoch. Podľa predbežného zhodnotenia Tatra banky bol napríklad záujem vo veľkých mestách, ako sú Bratislava, Košice alebo Nitra, väčší
.
https://e.dennikn.sk/4500373/zaujem-lud ... /?ref=mwat

opytam sa kacirsku otazku, co z predaja tych dlhopisov budu mat komercne banky ak tam nie su ziadne poplatky?
Napísať odpoveď

Návrat na "Garantované vklady, investičné certifikáty, dlhopisy"