Slavove portfolio

Trading, tipy na obchody a investície, zverejňvanie pozícií, denníky traderov a investorov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2485 times
Been thanked: 2870 times

Re: Slavove portfolio

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Dík !
Kľudne tie dividendy priratávaj. Je to súčasť tvojho výnosu.
V hitparáde chcem mať plný výnos. Napr. Ladisovi dopočítavam divi 4% p.a.
Môžeme tvoj divi yield pripočítať aj od začiatku. Ja som za reálny, verný a neskreslený výnos.

:beer:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
slavomir16
Active Member
Dátum registrácie: Št 02 09, 2021 2:46 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 18 times

Príspevok od používateľa slavomir16 »

Priznám sa, že netuším ako ich prirátať.
Beriem stav priamo z mojej stránky etoro. A ten je predpokladám výnos bez divi
Moje reálne portfolio môžeš sledovať na : https://www.etoro.com/people/slavokmir_16
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

slavomir16 napísal: St 02 10, 2024 3:52 pm Priznám sa, že netuším ako ich prirátať.
Zrátaš dividendy za 1 rok a vypočítaš aké % je to z tvojho účtu. Alebo aj za kvartál
Ale už netreba, lebo eToro ich berie do výsledkov.
slavomir16 napísal: St 02 10, 2024 3:52 pm Beriem stav priamo z mojej stránky etoro. A ten je predpokladám výnos bez divi
Dividendy sú zahrnuté:

Yes, dividends are included in the performance calculations on eToro.

When you invest in a stock or ETF on eToro, any dividends that the underlying asset pays are automatically reflected in your portfolio's performance. This means that your overall return will include both capital gains (or losses) from price changes and dividend income.

Here's how dividends are typically handled on eToro:

Dividend reinvestment: By default, eToro will automatically reinvest any dividends you receive back into the same asset. This means that your shares will increase, potentially leading to higher future returns.
Dividend payout: If you prefer, you can choose to receive dividends as cash payments. This option is usually available in the settings of your portfolio.

Preklad:

Áno, dividendy sú zahrnuté do výpočtov výkonnosti na eToro.

Keď investujete do akcií alebo ETF na eToro, všetky dividendy, ktoré podkladové aktívum vypláca, sa automaticky premietnu do výkonnosti vášho portfólia.
To znamená, že váš celkový výnos bude zahŕňať kapitálové zisky (alebo straty) zo zmien cien aj príjem z dividend.

Tu je uvedený spôsob, akým sa dividendy na eToro zvyčajne spracúvajú:

Reinvestovanie dividend: V predvolenom nastavení eToro automaticky reinvestuje všetky prijaté dividendy späť do toho istého aktíva. To znamená, že vaše akcie sa zvýšia, čo potenciálne povedie k vyšším budúcim výnosom.
Vyplácanie dividend: Ak chcete, môžete si vybrať, či chcete dividendy dostávať vo forme hotovostných platieb. Táto možnosť je zvyčajne dostupná v nastaveniach vášho portfólia.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
slavomir16
Active Member

Vopred sa ospravedlnujem, ale mam obdobie, kedy nestiham nic. Takze v kratkosti vykonnost portfolia:

SLAVO INVESTOR (USD): 14,54%. s dividendami stav za 2024 k 7.11.2024

Nestiham sa venovat mojmu portfoliu, obcas preletim co sa deje vo svete, ale inac ziadne velke nakupy nemam v plane. Tak trochu kopirujem W.Buffetta, ktory sa zda, tiez zhrna hotovost. Tak je to aj so mnou, na ucte mam hotovost a nemam chut sa jej momentalne zbavit.
Uplny zaklad bude pre mna investicia do SWDA.l, ktorym si budujem svoj buduci prijem ako penzista. Ostatne akcie v tomto case, nechavam zit svojim zivotom, neprikupujem, ani nepredavam. Ak sa to da povedat, cakam na vacsiu prilezitost a dnes ja osobne nevidim v akciovom markete ziadnu lakavu prilezitost.
Tak lovu zdar a ideme do finale, drzme si klobuky :beer: :lol:
Moje reálne portfolio môžeš sledovať na : https://www.etoro.com/people/slavokmir_16
slavomir16
Active Member

SLAVO INVESTOR (USD): 17,50%. s dividendami stav za 2024 k 7.11.2024

Minuly mesiac ziadne nakupy, v hladaciku mam jednu moznu akviziciu, ale toto podlieha vacsej analyze. Co ma mrzi, nedokazal som nakupit ani index, ktory kupujem pravidelne kazdy mesiac. December nevidim ruzovo na nakupy. Proste je vsetko pre mna predrazene a odradza ma od nakupov. Zatial kumulujem hotovost.
slavomir16
Active Member

SLAVO INVESTOR (USD): 16.07%. s dividendami stav za cely rok 2024 - od vzniku portfolia (08/2021)

Takze rok sa nam pekne skoncil v zisku. Nie je to sice na porazku S@P 500, ale nie je to ani moj ciel. Skor ,investicia do buducnosti, na dochodok, mozno trochu vzrusenia pri obchodovani a najma ucit sa uzasne nove veci. To ma na tomto samozrejme bavi najviac.
Na konci roka som nakupil nejake akcie $O, ktore su teraz v pekne zlave, cim som potvrdil, moj trend preklapania portfolia k konzervativnejsim,defenzivnejsim a najma dividendovym titulom. Tuto stratengiu budem dodrziavat aj v tomto roku.

Vsetkym pekny a uspesny novy rok.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

slavomir16 napísal: Št 02 01, 2025 2:05 pm SLAVO INVESTOR (USD): 16.07%. s dividendami stav za cely rok 2024 - od vzniku portfolia (08/2021)
Keďže si neudal číslo od vzniku, som ti to prepočítal a do vyhodnotenia pôjde:

SLAVOVE PORTFÓLIO (USD): +16,07% . Investor do akcií.
Od 1.8.2021: +27,31% (+7,32% p.a.). Pre porovnanie ETF SVET: +27,59% (+7,39% p.a.). ETF USA: +40,51% (+10,47% p.a.)

slavomir16 napísal: Št 02 01, 2025 2:05 pm
Takze rok sa nam pekne skoncil v zisku. Nie je to sice na porazku S@P 500, ale nie je to ani moj ciel. Skor ,investicia do buducnosti, na dochodok, mozno trochu vzrusenia pri obchodovani a najma ucit sa uzasne nove veci. To ma na tomto samozrejme bavi najviac.
Na konci roka som nakupil nejake akcie $O, ktore su teraz v pekne zlave, cim som potvrdil, moj trend preklapania portfolia k konzervativnejsim,defenzivnejsim a najma dividendovym titulom. Tuto stratengiu budem dodrziavat aj v tomto roku.

Vsetkym pekny a uspesny novy rok.
Môj názor: ak na dôchodok, mal by si preklápať opačne - k agresívnym rastovým a nedividendovým titulom.
Ak máš dlhší investičný horizont zváž investíciu do SP500, ešte lepšie do nasdaq100 alebo portfolio indexového ETF + techno odvetvové ETFs.
Je to len môj názor...ak teda máš už skúsenosti a vieš o čom sú akcie.
Zmyslom akumulačnej fázy by malo byť maximálne zhodnotenie a nebáť sa rizika.
Nechce sa mi pozerať štatistiku inflácie, ale za posledné tri roky bola približne 30%.
Znamenalo by to, že zhodnotenie pod 30% ani nie je zhodnotením, len konzervovaním kúpnej sily úspor.

Potom, ked už budeš starší, môžeš znižovať riziko, preklápať do konzervy, defenzívy a dividend.

Držím palce a prajem úspešný 2025 ! :graf:
slavomir16
Active Member

Ďakujem, zabudol som nejako dopísať to číslo.
S&P 500 mam v druhom portfóliu na IB.

Mám už 48 rokov, tak preto začínam preklapať portfólio ku konzervatívnejším titulom.
Mať tak 20 znovu, portfólio by vyzeralo agresívnejšie.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

slavomir16 napísal: So 04 01, 2025 9:35 am Mám už 48 rokov, tak preto začínam preklapať portfólio ku konzervatívnejším titulom.
Mať tak 20 znovu, portfólio by vyzeralo agresívnejšie.
,,Mládí v prdeli a do důchodu daleko,, :)

Do penzie pôjdeš v 2042 vo veku 65 rokov. Kludne to ešte rozbal.
A nakoniec aj vo veku 65 to môžeš mať v indexe ( trebárs ETF SVET) a vyplácať si rentu v podobnom duchu ako navrhuje: https://www.finax.eu/sk/produkty/inteligentna-renta
slavomir16
Active Member

MSCI WORLD mam v hlavnom portfóliu
VUAA mam v IB
Práve tieto dva tituly nemienim predávať minimálne, nie do dôchodku.
Popritom chcem si budovať aj stabilné dividendove portfólio.
mapper
Silver Member *
Dátum registrácie: Ut 05 01, 2016 4:11 pm
Has thanked: 155 times
Been thanked: 29 times

Príspevok od používateľa mapper »

Ak mas druhy pilier v indexe (primarne trackuje svet) alebo aj treti pilier (primarne trackuje EU) tak by som sa nebal dat cast portfolia do SP500, Nasdaq, QDVE, SEC0/VVSM a podobne. Nad dividendami som premyslal uz neraz ale za mna nie - akumulacne ETF maju lepsi vynos a "dividendu" (po roku nezdanenu a bez papierovaciek) si viem spravit postupnym predajom. Pri neistote moze byt aj s dividendami problem ak potrva nepriaznivy stav dlhsie cize skor by som si cash nechal urocit v niecom co je blizko garantovaneho vynosu. Nepaci sa mi sice ako Juggler niekedy napise Ladisovi ale ked porovnas vysledky, musis mu dat za pravdu - nedividendove tituly maju vacsi potencial (rast ceny obcas vratane mensich reinvestovanych dividend) ako dividendove tituly ktore v lepsom pripade rastu velmi mierne, v horsom stagnuju alebo aj klesaju. Dividenda to uz nevykryje. Ako som cital - dividendy sa platia najma tam kde firma uz nema kde velmi rast. Tolko moje pozorovanie ale necham sa poucit. Moj plan je cast portfolia preklopit do trosku predvidatelnejsieho levelu az ked nebudem pracovat (co moze aj nemusi byt pred regularnym vekom do dochodku).
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 486 times
Been thanked: 264 times

Príspevok od používateľa Adammd »

Dividendove tituly, ktore ani nepokryju inflaciu = postupna strata majetku(ak sa vyplatene dividendy, ktore sa musia ZDANIT, spotrebuju a nereinvestuju).

Idealne mat nedanitelne portofilio s 7-10% p.a(napr. akumulacny index s casovym testom). Statisticky 3% inflacia, 4% rocne vyber po casovom teste bez dane, 0-3% reinvesticia. A majetok ostane pre dalsie generacie a bude rast(dorovnavat) o inflaciu + nieco navyse, ak je ROI 7%+.

Vychadzam z pravidla FIRE 4%, ale je to aplikovatelne aj bez FIRE, ak nemate 25x rocnych nakladov na zivot.
.a.r.i.s.t.a.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
f.i.r.e.
slavomir16
Active Member

@maper
Mam to viacej diverzifikovane.
2.pilier index
3.pilier
EToro - hlavný broker. Najväčšia váha MSCI index a techno. Dividendove tituly mi viackrát zachraňovali prepady
IB - VUAA, zopár akcií na ktoré som si sám robil research a nenájdeš ich na etoro
Sporenie v banke 3% úrok, žiadna hitparáda. Aby to tam nestalo ako kôl v plote.
Cash - budeme robiť ešte nejaké rodinné projekty na dome
slavomir16
Active Member

SLAVO INVESTOR (USD): 3.51%. s dividendami stav za 2025 k 3.2.2025

od vzniku portfolia (08/2021): 37,18%

Za Januar 205 som Kupil len index MSCI a zainvestoval do VICI, ktora sa predavala za dobru cenu.
Zbavil som sa :
VYX - ozaj na toto nemam nervy, a to pre nich robim :), ten Cost of Sales je sialney, viac ako polovisu zisku stiahnu vydavky tovar. Z toho proste nemozete rast.
AMG.NV - zo zaciatku vyzerala slubne, bohuzial podniky s obrovskym Cost of Sales, su dlhodobo neatraktivne pre investora, aj napriek dividende. Obvzlast ked sa jedna o EU firmu na drahych energiach
slavomir16
Active Member

SLAVO INVESTOR (USD): 2,21%. s dividendami stav za 2025 k 1.3.2025

od vzniku portfolia (08/2021): 35.88%

Slaby Februar, je obvyklym mesiacom, ktory neprinasa nic velkeho. Upravoval som svoje portfolio - kupoval MSCI index, co sa mi teraz zda ako uplne najvyhodnejsia strategia, a vyuzil som maly pokles na BTC.
Vzhladom na budovanie si portfolia aj smerom k dividendovym titulom, som sa rozhodol pre zbavenie sa dvoch titulov po uplynuti casoveho testu:
$Shell
$BP.l
Obe som kupoval na londynskej burze, z coho plynie nulove zdanenie a nutnost dozdanit tieto dividendy a potom povinny poplatok pri nakupe dalsich akcii na londynskej burze. Nadalej sa budem snazit tvorit portofolio s divi titulov, ale bud US, alebo na EU trhu, vzhladom na dane.

Na konci mesiaca som este urobil vacsiu zmenu-presun hotovosti, ale toto sa netyka mojho investicneho uctu. Istu prebytocnu hotovost, ktoru nateraz nepotrebujem som presunul do Bystreho vkladu vo Finaxe. To len tak na okraj.
Secret portfolio v IBRK si zije svojim zivotom, minuly mesiac som na neho ani nepozeral a neprevadzal ziaden nakup. Tento mesiac sa , ale posnazim nakupit aspon nieco.
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 92 times
Been thanked: 46 times

Príspevok od používateľa frakan »

Nerozumiem tej tvojej poznámke o dividendách. Nechceš nulovú daň z britských akcií +7% dodanenie u nás ale chceš 15 až 30% z USA alebo EU akcií?
slavomir16
Active Member

Presne, znie to takto asi blbo však? Ale tak mne to vyhovuje. Nechcem mentálne mať expozíciu na londýnskej burze tak celkovo. Toto je len jedna z vecí, prečo som sa pomaly zbavil akcií. Pre niekoho možno nepochopiteľné, pre iného v pohode.
slavomir16
Active Member

SLAVO INVESTOR (USD): - 2,47%. s dividendami stav za 2025 k 2.4.2025

od vzniku portfolia (08/2021): 31.2%

Stay calm and relax :D
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Skontroluj si stav z dividendami za 2024:

SLAVOVE PORTFÓLIO (USD): +16,07% . Investor do akcií.
Od 1.8.2021: +27,31% (+7,32% p.a.). Pre porovnanie ETF SVET: +27,59% (+7,39% p.a.). ETF USA: +40,51% (+10,47% p.a.)

Lebo za 1 kvartál zo stratou -2,47% sa nemôže celkový stav zmeniť na +31,2%.
Výpočet som robil podľa ročných ziskov/strát v tej linke E-toro a ja neviem, či zahŕňajú dividendy.
Ak by som mal pokračovať vo výpočtoch podľa e-Toro, potom máš od začiatku +24,17%

slavomir16
Active Member

Screenshot 2025-04-04 090150.png
Tak nejako som to spocital podla tohoto

Po vcerajsku to samozrejme bude este horsie :)
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

2025 máš dobre. Ale od začiatku sa ti niekde vlúdila chybička.
Lebo ten môj výpočet ku koncu 2024 sedí ( aj podla ročných čo máš na webe, aj podla toho, čo si dal ).
Takže ked ku koncu 2024 je +27,31% tak k tomu -2,47% je 127311 x 0,9753 = 124166 = +24,17%

Len vravím, že niektorí brokeri a špeciálne CFD brokeri môžu vyplácať dividendy na účet a nezahŕňať to do štatistiky.
Najlepšia štatistika je stav účtu. Ak ide eToro podľa stavu, tak super.
slavomir16
Active Member

SLAVO INVESTOR (USD): -2,87%. s dividendami stav za 2025 k 6.5.2025 :(

Dalo sa to cakat, nie kazdy den su vianoce. Aj ked to nudne investovanie, je u mna tou najnudnejsou vecou - a tak je to spravne. :like:
Ku koncu mesiaca som reinvestoval dividendy do prikupenia $BMY. :dolar: :mesec:
Mrzi ma , ze som minuly mesiac nudne nenakupil index MSCI, ale udiali sa nejake veci, ktore mi znemoznili kupit cokolvek z mojho cashu. :roll:
slavomir16
Active Member

SLAVO INVESTOR (USD): - 0.29%. s dividendami stav za 2025 k 2.6.2025

Ziadne zasahy tento mesiac, , zviesol som sa na vlne bitcoinu a celkoveho optimizmu na majovych trhoch.
Ziadne nakupy, musel som presmerovat svoj cash na nasu cestu do UK.
Ostatne investicie a sporenia , su dalej bez zmeny a pokracuju.
slavomir16
Active Member

OZNAM

Po dlhej uvahe som sa rozhodol pomaly rusit svoje portfolio u brokera Etoro. Vsetky peniaze budu presunute k brokerovi IBRK, kde mam dlhsiu dobu ucet tiez:
U daneho brokera (IBRK), investujem do S&P500, k tomu budem pridavat $IEUR a mozno aj $IEMG.
Idea je nastavit to nudne na tieto tri ETF, pokryvajuce vacsinu moznosti v investovani do akcii.
Dnes som uzavrel vsetky minusove pozicie, ponechal som tie, ktorym este nepresiel casovy test.
Ponechal som zatial aj ziskove pozicie, ktorych je vacsina. Toto budem postupne snad do tyzdna uzatvarat.

Po tomto kroku, prosim @juglera o odstranenie z hitparady.

Dakujem vsetkym uzivatelom a prajem prijemne investovanie
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

slavomir16 napísal: St 11 06, 2025 4:03 pm Po tomto kroku, prosim @juglera o odstranenie z hitparady.

Dakujem vsetkym uzivatelom a prajem prijemne investovanie
OK.
Teraz skonči kvartál, tak tu daj nejaké finálne vyhodnotenie za polrok.
Po vyhodnotení ťa na další kvartál presuniem do SKONČILI.

slavomir16
Active Member

SLAVO INVESTOR (USD): 3,74%. s dividendami stav za 2025 k 2.7.2025

Uzatvorene vsetky minusove pozicie., Uzatvorene niektore plusove pozicie, do ktorych nemam uz zaujem investovat jednotlivo, kedze mi tieto pozicie pokryvaju ETF, ktore som v predchadzajucom poste spominal.
Nieco male zostalo este na Etoro. Zatial mam plan ponechat len ETF SWDA, pokryvajuci MSCI World. Tam je to na zvazenie, ci pozicie uzavriem, alebo to ponecham v ramci diverzifikacie.

Dakujem pekne vsetkym, ktori ma sledovali. Nakoniec chcem povedat, ze sa vyplnili Juglerova slova ohladne investovania. Nie je vobec potrebne spekulovat, jednoduche investovanie v ramci ETF, vam usetri cas, peniaze a vrati niekolkonasobne vacsiu hodnotu.

Este raz vdaka.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 198 times
Been thanked: 457 times

Príspevok od používateľa jogo »

slavomir16 napísal: St 02 07, 2025 4:09 pm Dakujem pekne vsetkym, ktori ma sledovali. Nakoniec chcem povedat, ze sa vyplnili Juglerova slova ohladne investovania. Nie je vobec potrebne spekulovat, jednoduche investovanie v ramci ETF, vam usetri cas, peniaze a vrati niekolkonasobne vacsiu hodnotu.

Este raz vdaka.

Už len vydržať v tom pasívnom investovaní až do dôchodku. :like:
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 316 times
Been thanked: 207 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

slavomir16 napísal: St 02 07, 2025 4:09 pm Nakoniec chcem povedat, ze sa vyplnili Juglerova slova ohladne investovania. Nie je vobec potrebne spekulovat, jednoduche investovanie v ramci ETF, vam usetri cas, peniaze a vrati niekolkonasobne vacsiu hodnotu.
Rast SP500 behom poslednych 3 mesiacov k novym vrcholom je naozaj dych vyrazajuci a nikdy by som netipoval, ze sa to stane v tak kratkom case.

Evidentne maji investori do akcii uplne iny typ zmyslania, nez mam ja. Preto sa s akciovymi indexami zahravam uz velmi zriedka a jedine za par drobnych (a nelutujem toho).
Napísať odpoveď

Návrat na "Trading, tipy, zverejňovanie obchodov a investícií"