Jednorázová investícia IB alebo EIC?

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
fmk
Dátum registrácie: Ut 05 08, 2025 10:10 pm

Jednorázová investícia IB alebo EIC?

Príspevok od používateľa fmk »

Dobrý deň,
z predaja nehnuteľnosti máme s partnerkou k dispozícii 90k na jednorazovú investíciu, ktorá by mala tvoriť základ našich dôchodkov. Aktuálne dávame mesačne po 100€ do ETF na XTB. Podľa toho čo som tu prečítal, je už táto suma na XTB celkom veľa.

Uvažujem správne, že nám ostávajú dve možnosti?
1, založiť účty ny IB - jednorazový nákup prípadne 4-5 väčších nákupov do sumy 2x45K počas najbližších 4-5 mesiacov = len minimálny poplatok za nákup a potom žiadne ďalšie poplatky, ale len ochrana do 2x 20K, s tým, že si ďalej posielame malý obnos na XTB. Za 20 rokov to potom postupne manuálne predávať.

2, EIC cez Avicen s poplatkom za vstup a poplatkom za úschovu a správu plus transakčný poplatok, ale ochrana vkladov 2x50k. Na druhú stranu je tu možnosť dať cieľovú sumu vyššiu ako 45k a presmerovať vklady z XTB tam. Následne po 20 rokoch časť presunúť na výplatný účet a nechať si posielať peniaze automaticky.

Rozdiel teda je, že pri IB budeme mať nakoniec trocha viac peňazí za trocha viac roboty s menšou garanciou, na druhú stranu spravuju toľko peňazí, že ich pád je málo pravdepodobný. Zatiaľ čo pri EIC bude na konci o kus menej peňazí, ale menej roboty a trocha väčšia garancia.

Chápem to takto správne?
Je aj nejaká tretia možnosť čo mi ušla?
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Re: Jednorázová investícia IB alebo EIC?

Príspevok od používateľa MiBi »

Ta ochrana vkladov ta neochrani pred poklesom trhov, co je podla mna vacsie riziko ako to, ze by broker ako IB spreneveril tvoju investiciu.
Pozri si viewtopic.php?t=25157 kde uvidis vplyv poplatkov na investiciu.
Podla mna ak ti nerobi problem investovat s XTB, tak by som o EIC ani neuvazoval.
Ale ak uz chces maximalizovat tu ochranu, tak rozdel tych 45k medzi XTB a IB a takto diverzifikujes brokerov.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

Je to s tou ochranou investícii na figu. Aby človek s dostatočnými úsporami na dôchodok mal ich aj dostatočne chránené, tak aby si otvoril 10 účtov v desiatich rôznych krajinách, kde mu garantujú ochranu vkladov do 20 000€. A Slovensko a Maďarsko s ich ochranou do 50 000€ resp 100 000€ ani neberiem vážne, lebo tieto štáty viac-menej idú gréckou cestou a čaká ich pravdepodobne krach.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Ivix
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 05 12, 2022 9:00 am
Has thanked: 389 times
Been thanked: 48 times

Príspevok od používateľa Ivix »

IB 70 a XTB 30 alebo
IB 60 a XTB 40% prostriedkov. IB nasobne vyssia bezpecnost.
Kludne by som na zaciatok vypeckoval 90k do IB, nechal rast a postupne dokupoval do XTB.
Jediny trh, z ktoreho vo vypredaji ludia utekaju, je akciovy trh. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Keby som netrejdil, tak by som o IB ani neuvažoval.
A keďže trejdím, tak tiež o IB neuvažujem, lebo by ma to zvádzalo špekulovať.

Nevidím zmysel mať pasívne zainvestované do európskej verzie ETF cez amerického brokera v pobočke v Írsku.
Len počas môjho života som u IB už bol v UK, potom presun do Budapešti, potom do Írska.
Je to investične úplne zadarmo? 0 € a svätý pokoj?

To neviem posúdiť lebo
- každý rok dávam kopu peňazí za dáta a poplatky
- musím sledovať čo odo mňa IB chce (updejty dokladov, kontakty, bezpečnosť - zrovna dnes tiež pri logine ).
- takže svätý pokoj určite nie

Čo všetko som si s nimi už užil a hrozím sa, že by s nimi niečo vybavovala rodina ked raz bude po mne.

90 000 pri 10% p.a narastie za 20 rokov na 647 000 a nemyslím si, že pre dôchodcu bude zrovna
najlepšia volba online odpredávať mesačne časť pozície ETF a posielať si rentu.

U EIC sú peniaze doma, rodina vie kde sa má obrátiť a účet raz zmením na výplatný (dalej sa zhodnocujúci v ETF) kde všetko bude automatizované.

Nahodil som 4 varianty do investičnej kalkulačky pre 90K na 20r a 10% p.a.:

1 broker úplne bez poplatkov, dokonca aj nákupy zadarmo: 659 000
2 EIC ako mám založené cez avice (len vklad by bol 90K): 647 000
3. SLSP: 581 000
4. Finax : 516 000
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

EIC - poplatok za zmluvu, nakup, predaj, rocny poplatok za spravu

EIC - mi pripada ako pre negramotneho.
Bez financneho poradcu si tam ani neprdnes.
Aplikacia v ktorej si vies pozerat svoje investicie ale nic si tam bez poradcu nenastavis.

Je to platforma urcena pre sprostredkovatelov, investor je tam druhorady (raz idealne “zle” nastavit a inkasovat provizie).

EIC - vyhoda ochrana 50 tis a slovenske zastupenie.

Co s tyka renty
Pocas renty by som si nastavil portfolio 90/10.
Tak ako odporuca aj Warren Buffett.

Aby som pocas krizy, po velkom poklese, nemusel vyberat z akciovej zlozky.
Ked trhy rastu - tak zas vyberam z akciovej zlozky.

Cize vybery by som si riadil sam - EIC tym padom nepouzitelne.
A vyberal by som si raz rocne.

Ale kazdy nech si vyberie co mu viac vyhovuje.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Poplatok len vstupný, čiže jednorazový. Len z vkladu teda tých 90K.
Po dohode s agentom. Čiže môže byť menej.
Vzhľadom na konečnú sumu nad 600 000 € o 20 rokov je pre mňa taký poplatok irelevantný.
Poplatok za nákup: 0,2% (tiež jednorazový..z 90 000 je to 180€ )
Poplatok za správu: 0,06% p.a. To je tolko ako berie iShares, 10 x menej ako SLSP.
Ale poraďte niečo lacnejšie.
Ako som povedal, musí to byť v SR.

Nemiením držať státisíce v zahraničí ako starec na ktorého bude útočiť demencia, alzhaimer a pod.
Ked ma klepne pepka, notár vydá rozhodnutie a agent na jeden telefonát zariadi prepis účtu na dedičov.

Ja len chcem počuť, kto účtuje menší poplatok za správu v SR (než tých 0,06% p.a. u EIC.)
Len prosím nie XTB, lebo v poľskom CFD kasíne možno ušetrím vstup a priebežný 0,06% p.a.
ale je to zahraničie s garanciou 20K a neverím, že tu budú zadarmo 20 rokov.

P.S. Na začiatok a postupné budovanie majetku pod aktívnou kontrolou je ale XTB ok.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
kixog47100
Platinum Member ***

Fio a J&T? - nie ze by som ich odporucal (neprerataval som vyhodnost)

Mne tam prekaza hlavne ten fimancny poradca - ze nic nevybavis sam (aj ked natrafis na seriozneho poradcu)

A to, ze kazdy zakaznik ma iny cennik aj u toho isteho fin.poradcu - rozne vstupne poplatky a dalsie chytaky (menezovane ucty, fondy …)
Je to platforma na podojenie investora.
Navrhnuta pre potreby fin.agentov.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

kixog47100 napísal: St 06 08, 2025 11:05 pm Mne tam prekaza hlavne ten fimancny poradca - ze nic nevybavis sam (aj ked natrafis na seriozneho poradcu)
Čo poznám bohatých ľudí...všetci majú prideleného agenta, ktorý sa o nich stará. :)
Treba si len zvyknúť.

Všetci okolo mňa, zaradom rodina, známi...ani jeden z nich by nebol schopný zariadiť si investovanie sám.
Teda jeden áno, ale musel by som ho zaučiť a pomôcť mu.

Prelustroval som všetky banky v SR. Nikto nemá menej než 0,2% p.a.

Treba si uvedomiť, že my sme komunita, ktorá už všetkému rozumie.
Ale bežný človek nie. Stavím sa, že aj v XTB nejaká skupina ľudí urobí chybu a investuje do CFD, alebo začne gemblovať.

Ja som v minulosti skúšal investovať cez IB, ale keďže som trejder, vždy som nakoniec podľahol špekulatívnym rozhodnutiam.
Cez EIC som však kľudný ako bábetko... Rodina a známi to majú nastavené raz ( na začiatku ) a len si kontrolujú stav cez apku.
Je to pre nich ideálny stav, lebo im stačí vedieť kde to majú a komu majú zavolať. Len tí, čo dokladajú sledujú aj sumu vkladov.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: St 06 08, 2025 11:41 pm
kixog47100 napísal: St 06 08, 2025 11:05 pm Mne tam prekaza hlavne ten fimancny poradca - ze nic nevybavis sam (aj ked natrafis na seriozneho poradcu)
Čo poznám bohatých ľudí...všetci majú prideleného agenta, ktorý sa o nich stará. :)
Treba si len zvyknúť.
Len co sa stane ak agent zo dna na den skonci, ako napr. Oldrich. Myslis, ze sa o teba pobiju dalsi agenti, ktori uz za teba nedostanu vstupny poplatok? Ano nejaka nadradena agentura ti musi nejakeho pridelit, ale ten uz nemusi sa o teba tak starat, kedze z teba nic nema. A predstav si, ze prave vtedy potrebujes surne vybrat peniaze, lebo napr. zdravotne problemy.
Pre mna osobne je neprijatelne, ze by pristup k mojmu majetku zavisel na jednom cloveku.
JUGGLER napísal: St 06 08, 2025 10:48 pm Ja len chcem počuť, kto účtuje menší poplatok za správu v SR (než tých 0,06% p.a. u EIC.)
napr. Patria ma nulove poplatky za vedenie uctu
https://finance.patria.cz/sk/cennik
JUGGLER napísal: St 06 08, 2025 11:41 pm Prelustroval som všetky banky v SR. Nikto nemá menej než 0,2% p.a.
Treba si uvedomiť, že my sme komunita, ktorá už všetkému rozumie.
Ale bežný človek nie. Stavím sa, že aj v XTB nejaká skupina ľudí urobí chybu a investuje do CFD, alebo začne gemblovať.
Ja som v minulosti skúšal investovať cez IB, ale keďže som trejder, vždy som nakoniec podľahol špekulatívnym rozhodnutiam.
Podla mna su este alternativy za ktorymi su silne banky: Saxo Bank alebo spominana Patria (CSOB) - tieto su vhodne na vacsie jednorazove vklady, ja o nich tiez casom uvazujem ked sa investicia rozrastie a budem chciet diverzifikovat brokerov.
Saxo bank vyuziva dánský garanční fond a chrání až 100,000 EUR Vašich vkladů https://www.home.saxo/cs-cz
Inak s tou tvojou predch. argumentaciou o nedostatkoch IB suhlasim, ale tiez je tu Lynx, ktory vyuziva IB a ma podporu v cestine a pre jednorazovu investiciu to nemusi byt tiez zla volba.

CFD - tu by mala NBS prijat rozhodnutie, aby toto nebolo defaultne dostupne hned pre kazdeho, ale az po nejakej dobe, resp po uspesnom vyplneni nejakeho testu, ktory preveri tvoje skusenosti, ako je to u IB.
kixog47100
Platinum Member ***

Patria ma poplatok za spravu - strana 11 - bod 16

Fio a JT - by mali byt bez poplatku za spravu (nechce sa mi teraz lustrovat vsetky cenniky), treba zohladnit ale aj dalsie poplatky, nakup, predaj, pripadne aj vyrovnanie/vykonanie pokynu (niekedy maju banky viac poplatkov ktore sa scitavaju).

JT ma nakup a predaj tusim po 0,30% (mozno este +nieco k tomu) ale zas neplatis za zmluvu.
Pri jednorazovom nakupe to moze vyjst lacnejsie a neplatis poplatok za spravu.

Neodporucam, kazdy nech si najde to svoje.

EIC vychvaloval tak som len doplnil nevyhody aby to bolo viac objektivne a nie len chvala.
Ak sa niekto nevyzna, chce len vkladat, nebude potrebovat robit zmeny (vyberat si z uctu) a ak mu to ferovo nastavia, preco nie. Ja by som uz touto cestou nesiel, riesit vsetko cez fin.agenta.

Saxo ma tiez poplatok za spravu, aj ked mensi ako vacsina nasich bank, ktory je odpusteny ak povolis poziciavanie akcii.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

kixog47100 napísal: Št 07 08, 2025 9:24 am Patria ma poplatok za spravu - strana 11 - bod 16
Podla mna tie poplatky v tom bode sa tykaju v pripade evidencie v Centralnom depozitari (v případě vybraných zahraničních CP
evidovaných v CDCP) plus ADR, ruskych a inych exotickych CP.
Ale urcite v pripade zaujmu treba sa ich spytat ako je to myslene.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Strieľanie do vzduchu neviem či tomu mám venovať viac času. Patria je česká Saxo je dánske. Napríklad keby som si posielal dôchodok z Patrie tak pošlem 1000 € a poplatok je 22 EUR. U EIC 2 €. názov témy nehľadá zahraničných brokerov.
Vigrem
Active Member
Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
Has thanked: 59 times
Been thanked: 47 times

Príspevok od používateľa Vigrem »

Vyborna tema.
MiBi napísal: Št 07 08, 2025 8:34 am Pre mna osobne je neprijatelne, ze by pristup k mojmu majetku zavisel na jednom cloveku.
Presne tak sa na to pozeram aj ja. Ked potrebujem nieco zmenit, vybrat peniaze, poslat peniaze, nechcem nikomu volat alebo sa s nim dohadovat: proste si sadnem za pocitac a za 5 minut mam vybavene. Toto chcem mat plne pod kontrolou.

Osobne mam iba IB, ktoremu doverujem: je to verejne obchodovatelna americka spolocnost, ktora funguje uz takmer 50 rokov s vybornou reputaciou. Ano, uctuju si drobne poplatky za nakup (uz sme to x krat rozoberali), ale stoji mi to za to. Ale rozumiem argumentu o notarovi a dedicoch, ktory predostrel Juggler... ako starnem, mozno to prehodnotim tiez tymto smerom.
kixog47100
Platinum Member ***

JUGGLER napísal: Št 07 08, 2025 11:23 am Strieľanie do vzduchu neviem či tomu mám venovať viac času. Patria je česká Saxo je dánske. Napríklad keby som si posielal dôchodok z Patrie tak pošlem 1000 € a poplatok je 22 EUR. U EIC 2 €. názov témy nehľadá zahraničných brokerov.
Ja som ich sice neodporucal ze su vyhodnejsie ale obe firmy tu maju pobocku/zastupenie.

Saxo ma slovensku/cesku podporu.
Patria patri pod CSOB a ma slovensky cennik
Myslim si ze ten spravcovsky sa plati.
Obaja vzdy patrili medzi drahsich alebo nie najlacnejsich.

Fio a JT - su ceske ale maju tu pobocky - bola moja odpoved na nulovy spravcovsky poplatok
Ale ani tie som neodporucal.

EIC - fajn, v pohode, cez seriozneho poradcu moze byt, len treba povedat vsetko, nie len A ale aj B.

A co sa tyka dedicke konania - tak istejsie bude mat zainvestovane cez slovensky subjekt nez cez Irsky alebo Nemecky - aj kvoli dedicskej dani zahranicnym zakonom/pravnikom/sudom.
rand
Active Member
Dátum registrácie: Po 17 06, 2024 9:29 pm
Has thanked: 8 times
Been thanked: 49 times

Príspevok od používateľa rand »

MiBi napísal: Št 07 08, 2025 8:34 am Saxo bank vyuziva dánský garanční fond a chrání až 100,000 EUR Vašich vkladů https://www.home.saxo/cs-cz
Pozor na to, že ochrana do 100 000 € platí iba na voľnú hotovosť (vyzerá to, že Saxo Bank drží hotovosť na bankovom účte na meno klienta, takže tam platí ochrana vkladov ako v banke). Ale investície do cenných papierov (akcie, ETF) sú chránené iba cez dánsku schému ochrany investícií, kde je limit iba 20 000 € (tak, ako skoro v celej EÚ).
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa rmaly »

rand napísal: Pi 08 08, 2025 3:13 pm
MiBi napísal: Št 07 08, 2025 8:34 am Saxo bank vyuziva dánský garanční fond a chrání až 100,000 EUR Vašich vkladů https://www.home.saxo/cs-cz
Pozor na to, že ochrana do 100 000 € platí iba na voľnú hotovosť (vyzerá to, že Saxo Bank drží hotovosť na bankovom účte na meno klienta, takže tam platí ochrana vkladov ako v banke). Ale investície do cenných papierov (akcie, ETF) sú chránené iba cez dánsku schému ochrany investícií, kde je limit iba 20 000 € (tak, ako skoro v celej EÚ).
Ok, toto je vecna tema... Ale ked mam zainsvestovane a broker zkrachuje tak ak to nevytuneloval, tak 100% portfolia mi ostava, nie? Tych 20k je iba na vyplatenie vytunelovanej casti? Ci?
rand
Active Member
Dátum registrácie: Po 17 06, 2024 9:29 pm
Has thanked: 8 times
Been thanked: 49 times

Príspevok od používateľa rand »

Áno. Ak broker má riadne kúpené cenné papiere investorov a nedošlo k nejakej sprenevere alebo podvodu zo strany brokera, tak pri úpadku by sa cenné papiere mali dať preniesť k inému brokerovi (prípadne speňažiť a vyplatiť). Ak by bola "vytunelovaná" iba časť portfólia, tak dostupná časť portfólia by sa preniesla k inému brokerovi a fond ochrany investícií by vyplatil náhradu iba za tú zvyšnú nedostupnú časť, max. do limitu krytia v štáte sídla brokera (teda väčšinou max. 20 000 €).
janula
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 14 05, 2007 12:22 pm
Been thanked: 4 times

Príspevok od používateľa janula »

len na margo Lynxu, ale zrejme sa to týka všetkých maklérov v EU, posledne hovorili, že pokiaľ Vaše portfólio s americkým ISINom (teda začínajúce na US) presiahne výšku 60 tis.USD a zomriete, maklér musí účet zmraziť, kým nedostanete potvrdenie od amerického daňového úradu o tom, že nemajú voči nemu pohľadávku. Sama som bola z toho prekvapená
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 284 times

Príspevok od používateľa miror »

Patria nie je zrovna lacný broker, mám tam veľa ale posledný dva roky už aj za poslanie a výber € na vlastnom účte pýtajú 1€, samozrejme mesačne tých 0,01% + DPH, čo je 0,145% ročne.
ztakacs
Dátum registrácie: Ut 18 03, 2025 9:48 am
Been thanked: 1 time

Príspevok od používateľa ztakacs »

za poslanie a výber € na vlastnom účte pýtajú 1€
Z účtu a na účet ČSOB je to zadarmo (vieš tam založiť Smart účet zadarmo).
samozrejme mesačne tých 0,01% + DPH, čo je 0,145% ročne.
To som nikde nenašiel v cenníku, podľa mňa ešte oni vyplatia úroky za peniaze na evidenčnom účte:
Patria Finance vyplatí zákazníkovi mesačne úroky z vložených peňažných prostriedkov na evidenčnom
účte vo výške 0,01 % p.a. Úroky sú pripísané bez zbytočného odkladu po konci kalendárneho mesiaca.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

ztakacs napísal: St 13 08, 2025 9:40 am To som nikde nenašiel v cenníku, podľa mňa ešte oni vyplatia úroky za peniaze na evidenčnom účte:
Patria Finance vyplatí zákazníkovi mesačne úroky z vložených peňažných prostriedkov na evidenčnom
účte vo výške 0,01 % p.a. Úroky sú pripísané bez zbytočného odkladu po konci kalendárneho mesiaca.
Zábava musí byť :)
Úrok 0,01% p.a. na volný cash je výsmech, ked napr. IB platí 3,5% p.a. na USD, okolo 1,4% p.a na €

Ale OK. U investičného brokera nechcem mať volný cash.
Chcem byť zainvestovaný na 100%. Takže nedôležité...

Tá Patria má celú knihu poplatkov. :shock:
Ak musí byť použitá konverzia, že chcem mať zainvestované v EUR a oni sú v CZK..už len pri tom je nepoužiteľná.
Konverzný poplatok je 1,5%.

To čo si nevedel nájsť je EVIDENCIA CP
b) Ostatné CP
Typ CP Poplatok p.a.
Ostatné zahraničné CP 0,12%

P.S. Moja životná skúsenosť: ked vidím cenník na niekoľko strán: treba utekať
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal: St 13 08, 2025 4:36 pm Zábava musí byť :)
Úrok 0,01% p.a. na volný cash je výsmech, ked napr. IB platí 3,5% p.a. na USD, okolo 1,4% p.a na €

Ale OK. U investičného brokera nechcem mať volný cash.
Chcem byť zainvestovaný na 100%. Takže nedôležité...

Tá Patria má celú knihu poplatkov. :shock:
Ak musí byť použitá konverzia, že chcem mať zainvestované v EUR a oni sú v CZK..už len pri tom je nepoužiteľná.
Konverzný poplatok je 1,5%.

To čo si nevedel nájsť je EVIDENCIA CP
b) Ostatné CP
Typ CP Poplatok p.a.
Ostatné zahraničné CP 0,12%

P.S. Moja životná skúsenosť: ked vidím cenník na niekoľko strán: treba utekať
S tými 0.01% je to otrava, lebo mal by som ich uviesť v daňovom priznaní v samostatnej kolónke
Poplatky sú tam v pohode, pri sumách nad 10 000€ je tam poplatok v podstate 0,15% z objemu obchodu tuším
Hnevá ma, že SXR8 mi nekúpia na XETRE za EURA ale len v Londýne za USD a preto som u nich musel nakúpiť "derivátové" ETF na SP500 na XETRE za €, ale už to vyriešim tak, že keď derivát, tak aspoň pákový a kúpim 2x leverage SP500, ktorý ponúkajú na XETRE.

Za mňa ako 4 broker sú dobrý, lebo nepotrebujem sprostredkovateľa...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Jojo7895
Dátum registrácie: Št 19 06, 2025 11:22 am
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa Jojo7895 »

Ahojte,
ja mám pravidelnú investíciu cez Patria Finance. A poplatky, ktoré mám sú len tie, o ktorých otvorene hovoria, resp. píšu. Teda 0,8% z nákupu a 0,12% z aktuálnej hodnoty. Tie % sú už aj v rátane DPH. Ja som spokojný, za mňa je to oveľa výhodnejšie ako keď som investoval cez Finax a je to výhodnejšie aj oproti SLSP alebo Portu podľa mňa, hoci to prostredie nie je také "sexi", ale to mi nevadí. Investujem si tak prostredníctvom nich na "4. pilier", teda prilepšenie k dôchodku. Nakupujem každý mesiac tieto: IE00BKM4GZ66 a IE00B4L5Y983.
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"