jaroslav80 napísal: ↑St 10 09, 2025 11:41 am
Strategie 1. a 2. su podla mna tie iste. Objavil sa silny trend. Ten zazil korekciu (povedzme o 20%). Ty zacnes dokupovat v smere povodneho silneho trendu a nazves to strategia 1. Jariho "dokupovanie po silnom prepade" - tym silnym prepadom myslis korekciu hlavneho trendu o 20%? Alebo "silnym prepadom" myslis silny trend podobne silny a dlhy, ako bol predchadzajuci, nemu opacny, trend?
Kazdopadne tebou popisane strategie 1,2,3 su z mojho pohladu len dve. A to:
A)
Obchodovanie v smere aktualneho hlavneho trendu, so snahou vstupovat do neho v korekciach.
B)
Protitrendove obchodovanie. Snaha chytit dno/vrchol a nastupit v protismere doterajsiemu hlavnemu trendu. Ked sa taky obchod dobre vyvija, coskoro stoji pred tebou tazka otazka:
Jedna sa len o korekciu a mal by som vybrat zisk?
Alebo bol to naozaj vrchol/dno dlhodobeho trendu a tato "korekcia" bude pokracovat a premeni sa postupne az na novy hlavny trend? V tom pripade vyberies len polovicu zisku a druhu polovicu nechavas pre pripad, ze "korekcia" bude pokracovat.
Co sa mojho systemu tyka, navysoval som dokupy do straty pocas chytania dna/vrcholu prilis agresivne. Lebo aj tam mas vela moznosti, nakolko agresive navysovat a tym padom aky mas priestor na chyby a aka mala korekcia ti staci na dosiahnutie zisku - ale ak to pojde proti tebe tak pri agresivnom navysovani to po dlhsom useku bez korekcie alebo s preflaknutou korekciou znici ucet. V lepsom pripade vymaze tie male zisky ziskane povedzme z 10 predchadzajucich uspesnych "obchodov korekcii - v smere korekcie".
Silným prepadom myslím korekciu, kde sa náhle zvýši volatilita a hlavne range pohybu. Na taky stav reaguje Jari. Nejde tu o protitrendové obchodovanie, ale dokupovanie do dlhodobého trendu. Nesledoval som podrobne všetky jeho obchody, aby som vedel, aká % korekcia nastala, ale často šlo o masívnu daily korekciu. Keď máš dlhodobý long na indexe, ktorý trvá roky, tak je to pomerne bezpečná stratégia a do toho veľký účet a riedenie. Dá sa to do istej miery vyrátať a aký objem si možeš dovoliť mať v riziku.
Toto sa v takej miere na menových pároch nedá tak dobre použiť i keď možno sú výnimky.
Snaha chytiť dno a vrchol nemusí byť protrendová stratégia, pretože podstatné je tu to, o aký vrchol a dno ide, z akého trendu, z akého časového rámca.
Priklad, obchoduješ daily long trend a dokúpiš na low dňa. Nejde o protirendové obchodovanie i keby celý deň cena klesala.
Čo sa týka toho, čo je trend a korekcia, tak to nie je niečo, čo tu vysvetlím v jednom príspevku a ani ako to obchodujem. Je to znalosť trhov v čase na základe praxe. Podstatné je to, aký časový rámec obchoduješ a z toho ti potom musí byť jasno, čo je trend, korekcia a konsolidácia a tieto javy na trhu správne využiť.
A nie je to ľahké. Keď to zvládneš, tak to budeš dávať tak 55 % až 80 % s tým, ŽE PERCENTÁ SA MENIA V ČASE PODĽA ÚSPEŠNOSTI STRATÉGIE A MENIACEHO SA TRHU...Stratégia je niekedy úspešnejšia a inokedy menej. Až sa dostaneš pod 50 %, tak ti nefunguje...A nepomože ani dobré RRR.
Tým sa odlišuje diskrečný trading od profi tradingu s profi edge.Tam to je nad 95 %, lebo sa vychadza z matematickej zákonitosti a nie z pravdepodobnosti správania sa grafu v čase.
Z vlastnej skúsenosti viem, že určenie trendu je ľahšie, ako stanoviť záver korekcie a umením je nájsť hlavne správny a vhodný SL . Nie je to nič také, ako učí klasika TA. A ani neplatí, že prežiješ,keď zoberieś RRR 2. To je taká rozprávka na nalákanie do kurzov, aby bol optimizmus.. Prax je omnoho drsnejšia.
Musíš stanoviť také SL a taký zisk z obchodu, aby si bol pri tvojej dlhodobej % pravdepodobnosti obchodov v zisku a to je to umenie.
Korekcie sú samé o sebe najťažšie hlavne preto, že rozsah toho, čo je korekcia sa na trhu rýchlo mení. Može by primeraná, rozsiahla, hodne malá, neexistuje niečo, źe trh sa bude riadiť tomu, čo ty uznávaš, že toto je korekcia a nič iné...alebo lepšie povedané, trh nerešpektuje niečo ako štandartná korekcia. Keď sa vyskytne a tento typ je najpravdepodobnejší, tak tebe sa zvyšuje šanca na dobrý obchod. Inokedy je malá korekcia a ty nenaskočíš, ďalej je rozsiahla a hlboká a ty naskočíš a pojde to proti tebe. Tisícky hodín na trhu my vyškolili, ćo mám zobrať a čo nie a čo pri danej korekcii moźem očakávať. Do toho každé významné news, alebo dáta ti to moźu v sekunde posrať a aj bez problémov otočia tvoj trend proti tebe.
A preto je aj ťaźké obchodovať do smeru korekcie v trende, (tvoj prípad) lebo nevieš ani to, či ten trend skutočne koriguje, keď je to jasné, už je neskoro na vstup...Ale to samé i keď o niečo ĺahšie je definovať, kedy končí korekcia a jej možné otočenie do trendu, to je najlepšie miesto vstupu a najťaźšie. Potvrdený záver korekcie a obrat do trendu je neskoro. Pretože ťa može zasiahúť miesto trendu rozsiahle trading range sa nakoniec BO z tohto range proti tebe. Teda správny obchod je v tele takej konsolidačnej formácie a keď sa dostaneš na okraj, kde sa rozhoduje o BO z nej si už v zisku a bezpečí. Airmike to kedysi opisoval pri obchodovaní TA a PA.
Nedá sa to tu tak ľahko vysvetliť, treba to ukázať na príkladoch a na to nemám čas a ani nemám záujem prezrádzať kompletne moju stratégiu.Nakoniec smerový trading nie je rozhodne ĺahká a bezbolestná cesta ku ziskom..
Veď to vidíš aj sám.
No, moc som sa rozpísal a dám si pauzu...