Jaroslav80 - trading/gambling etc.

Trading, tipy na obchody a investície, zverejňvanie pozícií, denníky traderov a investorov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 341 times
Been thanked: 222 times

Re: Jaroslav80 - trading/gambling etc.

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

kixog47100 napísal: Ne 07 09, 2025 8:06 pm Ale to ti povie len o pohybe kurzu a nie o uroceni v case (o urokovych rozdieloch v case).
A Broker ti najskor neda cely trzny urokovy rodiel. Forex neobchodujem.
Podla mojich vypoctov u Dukascopy:
USDCHF = 3.285% p.a. ... plny urokovy diferencial je 4.34% p.a. .... cize klientovi davaju 75%
GBPJPY = 3.65% p.a. .... plny urokovy diferencial je 3.97% p.a. ... cize klientovi davaju 92%
Sposobene to je asi zaokruhlovanim.
Maju povedzme 0.10 EUR na 1000 EUR za noc, kazdu noc v roku. Cize 35,6 EUR za rok z 1000 EUR a to je 3.65% p.a.
kixog47100 napísal: Ne 07 09, 2025 8:06 pm Plus ak jeden rok zarobis tak zisk zdanis.
Ak dalsi rok prerobis aj to zdanene tak dan ti uz nikto nevrati.
Potom dalsi rok ak zarobis tak zaplatis dan, hoci si za minule roky stale v strate...
Do konca tohto roka by som ale mal potencialne zisky z forexu nezdanitelne :) . Vdaka strate ktoru uz mam na konte.
Truncus
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 25 04, 2023 10:39 am
Has thanked: 88 times
Been thanked: 104 times

Príspevok od používateľa Truncus »

jaroslav80 napísal: Ne 07 09, 2025 10:01 am
Truncus napísal: Št 04 09, 2025 7:32 am To platí pre ľudí, ktorí nemajú skutočné edge na trhu. Technická analyźa, PA, to nie je profesionálna výhoda a v tom má Airmike pravdu.Keď trader nemá profi edge, tak má zákonite omnoho vačší tlak na psychiku ako profesionál.
O to viac je odkázaný na svoju stratégiu, systém a jej dokonalé dodržovanie. Problém je, že mnoho stratégií má diskrečné prvky a už ziskovosť stratégie samej o sebe v čase koĺíše. Má dobré a zlé obdobia. U mňa to mám preverené v rozsahu 55 % až 85 %. Ten kto obchoduje nejaký systém zažíva to samé. Systém má jasné pravidlá, stratégia može mať ,ale može mať aj diskrečnú ćasť. Potom je podstatná skúsenosť tradera.
Aktualne overnight sadzby:
USD = 4.34%
GBP = 3.97%
AUD = 3.85%
NZD = 3.00%
CAD = 2.75%
EUR = 1.93%
JPY = 0.05%
CHF = -0.04%

Truncus neskusal si niekedy strategiu zalozenu na brani pozitivneho urokoveho diferencialu? Ze v aktualnej situacii by si kupil USD, GBP, AUD, NZD a predal CAD, EUR, JPY, CHF a pol roka sa toho nechytal, len to nechal bezat?
Su na to nejake backtesty, ci by zisk z urokoveho diferencialu dokazal pokryt potencialne straty na zmene vymennych kurzov nevyhodnym smerom?

Situacii, ze by zrovna sucasne padali USD, GBP, AUD, NZD a rastli by CAD, EUR, JPY, CHF vsetky sucasne by snad bolo tiez malo. Mozno by sa dali vysledky zlepsit, ak by sa vstup nacasoval na obdobie, ked USD, GBP, AUD, NZD by boli prevazne klesnute, v porovnani s CAD, EUR, JPY a CHF.

Cize v praxi by si mal DEMO portfolio:
USD/CAD long
EUR/GBP short
AUD/JPY long
NZD/CHF long
Vsetky styri pozicie by v prepocte na EUR mali mat podobne volume. A ked by si videl, ze portfolio islo postupne do dost velkeho minusu, tak vtedy by si otvoril take iste portfolio na realnom ucte.
Úrokový diferenciál a jeho využitie je profi edge. Ale nie je to také ľahké, ako to tu predkladáš.
Daily swap na FX sa mení, keď sa zmenia sadzby. A ako sa zmenia počas roka, to možeš len predpokladať.
Problém je aj v tom, že musíš hĺadieť, kde sa daný menový pár nachádza. Ťažko kúpiš všetky tie 4 dvojice v rovnakom čase na optimálnej cene.
Keby to bolo také jednoduché, tak by už FX neexistoval... :D

Rátam, že kurzové straty prevýšia úrokový diferenciál.
Ale veď to vyskúšaj a uvidíš.

Ja využívam pozitívny swap, ale len v rámci smerového tradingu. Takto nie.Myslím, že na správny prístup profi systému na úrokovom diferenciáli treba toho omnoho viac.
To nepojde by voko...Airmike sa zaoberal dosť pravdepodobne aj týmto. Napíš mu, čo ti povie, ale neviem o tom, že by mal systém na FX založený na úrokovom diferenciále.
Slovan_sk
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 13 05, 2014 12:12 pm
Has thanked: 98 times
Been thanked: 93 times

Príspevok od používateľa Slovan_sk »

Nechcem sa vam do toho nejak moc miesat ale carry trade je podla mna motorom celeho forexu len taky pohlad na USD/JPY kde je dlhodobo velmi pozitivny carry trade vidiet aj na grafe
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Truncus napísal: Po 08 09, 2025 1:23 pm Problém je aj v tom, že musíš hĺadieť, kde sa daný menový pár nachádza. Ťažko kúpiš všetky tie 4 dvojice v rovnakom čase na optimálnej cene.

Otvoril som DEMO ucet v OANDE a nahadzal som to s miernymi zmenami do neho (nemaju NZD/CHF), tak mozno obcas pozriem, ako sa to sprava. A hlavne aku velku cast tvoria nocne swapy v porovnani s tym, ako vela to kolise.
Truncus napísal: Po 08 09, 2025 1:23 pm Ja využívam pozitívny swap, ale len v rámci smerového tradingu.
OK, chapem. Cize liezt do USD/JPY, USD/CHF, GBP/JPY, GBP/CHF na short je ako liezt do SP500 na short a koledovat si o pruser.
Truncus napísal: Po 08 09, 2025 1:23 pm Airmike sa zaoberal dosť pravdepodobne aj týmto. Napíš mu, čo ti povie, ale neviem o tom, že by mal systém na FX založený na úrokovom diferenciále.
Myslim, ze experimentami okolo preudo-vied ako "technicka analyza" a "price-action" sa zaoberal niekedy tak 15-20 rokov dozadu a urcite ma ine starosti, nez kvoli par tisicovemu odpisanemu uctu riesit co a ako by sa malo vo FX obchodovat.
Slovan_sk napísal: Po 08 09, 2025 6:21 pm Nechcem sa vam do toho nejak moc miesat ale carry trade je podla mna motorom celeho forexu len taky pohlad na USD/JPY kde je dlhodobo velmi pozitivny carry trade vidiet aj na grafe
USD/JPY a USD/CHF maju najvyssi carry z majors - lenze oba su uplne rozdielna rozpravka. V USD/CHF by si na zmene kurzu doteraz poriadne prerobil, v porovnani so ziskom z carry. To neznamena, ze sa to nemoze zmenit presne naopak. Vo FX povedal by som, ze plati dvojnasobne, ze "minule vynosy nie su zarukou buducich". Dokonca by som si dovolil tvrdit, ze niekedy su az prekazkou buducich vynosov.

Svajciari boli vzdy spekulanti, pamatam si v 2015 ked bez varovania zrusili ich 1.20 peg voci EURu a odpalili kopu forexovych carry-traderov.
Truncus
Gold Member **

jaroslav80 napísal: Po 08 09, 2025 8:08 pm
Truncus napísal: Po 08 09, 2025 1:23 pm Problém je aj v tom, že musíš hĺadieť, kde sa daný menový pár nachádza. Ťažko kúpiš všetky tie 4 dvojice v rovnakom čase na optimálnej cene.

Otvoril som DEMO ucet v OANDE a nahadzal som to s miernymi zmenami do neho (nemaju NZD/CHF), tak mozno obcas pozriem, ako sa to sprava. A hlavne aku velku cast tvoria nocne swapy v porovnani s tym, ako vela to kolise.
Truncus napísal: Po 08 09, 2025 1:23 pm Ja využívam pozitívny swap, ale len v rámci smerového tradingu.
OK, chapem. Cize liezt do USD/JPY, USD/CHF, GBP/JPY, GBP/CHF na short je ako liezt do SP500 na short a koledovat si o pruser.
Truncus napísal: Po 08 09, 2025 1:23 pm Airmike sa zaoberal dosť pravdepodobne aj týmto. Napíš mu, čo ti povie, ale neviem o tom, že by mal systém na FX založený na úrokovom diferenciále.
Myslim, ze experimentami okolo preudo-vied ako "technicka analyza" a "price-action" sa zaoberal niekedy tak 15-20 rokov dozadu a urcite ma ine starosti, nez kvoli par tisicovemu odpisanemu uctu riesit co a ako by sa malo vo FX obchodovat.
Slovan_sk napísal: Po 08 09, 2025 6:21 pm Nechcem sa vam do toho nejak moc miesat ale carry trade je podla mna motorom celeho forexu len taky pohlad na USD/JPY kde je dlhodobo velmi pozitivny carry trade vidiet aj na grafe
USD/JPY a USD/CHF maju najvyssi carry z majors - lenze oba su uplne rozdielna rozpravka. V USD/CHF by si na zmene kurzu doteraz poriadne prerobil, v porovnani so ziskom z carry. To neznamena, ze sa to nemoze zmenit presne naopak. Vo FX povedal by som, ze plati dvojnasobne, ze "minule vynosy nie su zarukou buducich". Dokonca by som si dovolil tvrdit, ze niekedy su az prekazkou buducich vynosov.

Svajciari boli vzdy spekulanti, pamatam si v 2015 ked bez varovania zrusili ich 1.20 peg voci EURu a odpalili kopu forexovych carry-traderov.
Swap nájdeš na stránkach Oandy pre mnohé páry.

Na tie páry ísť do shortu si treba dobre premyslieť. Stačí pozrieť, čo vykonal USDJPY za roky, keď FED začal zvyšovať sadzby na USD. Takže ano je to riziko.
A CHF páry ani neobchodujem, kvoli podrazu ich centrálnej banky. To ma vtedy nasralo a som aj dosť stratil. I keď mrkni na taký CHFJPY, ten dlhodobo prakticky len stúpa.

Airmika vždy zaujímali systémy na úrokové diferenciály,, Aj tu v diskusii má na to pár postrehov. Ide o to, že nemyslím tu TA a PA, ale až tie swapy riešil, tak ti najskor napíše, aký má náźor na ten tvoj nápad.
Ušetríš si s tým ćas a námahu. Ale ako chceš.

Inak, čo si tu rieši, prečo je JPY slabý a CHF silný napriek úrokom, tak tu má vplyv aj to, že Japonsko je vysoko zadĺźené i keď množstvo dlhu vlastnia Japonci. Ich mena sa použiva práve na tie carry obchody. Švajčiarske ekonomika a ich zadĺźenie je niekde inde a aj preto má vačšiu doveru. Okrem toho Švajčiarsko je súkromná kasička finančného korporátneho kapitálu - tušim cca 35 %. A tiež ako bezpečná krajina a mena na ukladanie peńazí i keď sa to zhorśilo zrušením bankového tajomstva.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Truncus napísal: Ut 09 09, 2025 8:09 am Swap nájdeš na stránkach Oandy pre mnohé páry.
Vidim, ze Oanda ma horsie overnighty nez Dukascopy.
Truncus napísal: Ut 09 09, 2025 8:09 am I keď mrkni na taký CHFJPY, ten dlhodobo prakticky len stúpa.
Siroky spread a klient plati overnighty do oboch smerov. Ak som sa niekedy dotkol toho paru, tak len ak pocas poslednych par hodin CHF prudko posilnil a JPY prudko zoslabil a chcel som vybrat len zisk z pullbacku. A zrejme aj vybral, ale podla udalosti posledneho tyzdna vidim, ze to bolo znacne riskantnym sposobom.
Truncus napísal: Ut 09 09, 2025 8:09 am Airmika vždy zaujímali systémy na úrokové diferenciály,, Aj tu v diskusii má na to pár postrehov. Ide o to, že nemyslím tu TA a PA, ale až tie swapy riešil, tak ti najskor napíše, aký má náźor na ten tvoj nápad.
Pamatam si, ze mal rad arbitraze a business model, kde by sa dali ziskavat peniaze bez diskrecnej smerovej strategie.
Co platilo pred 10 rokmi najblizsie 2 roky do buducna platit nemusi alebo presne opacne.
Ale suhlasim, ze by k tomu vedel povedat nieco k veci.
Truncus napísal: Ut 09 09, 2025 8:09 am Inak, čo si tu rieši, prečo je JPY slabý a CHF silný napriek úrokom, tak tu má vplyv aj to, že Japonsko je vysoko zadĺźené i keď množstvo dlhu vlastnia Japonci. Ich mena sa použiva práve na tie carry obchody. Švajčiarske ekonomika a ich zadĺźenie je niekde inde a aj preto má vačšiu doveru. Okrem toho Švajčiarsko je súkromná kasička finančného korporátneho kapitálu - tušim cca 35 %. A tiež ako bezpečná krajina a mena na ukladanie peńazí i keď sa to zhorśilo zrušením bankového tajomstva.
Suhlasim. Cize urokovy diferencial nie je vsetko a nemal by byt brany ako zaklady dovod obchodu. Iba ho brat do uvahy. Ze z overnightov na nevyhodnom pare by mal clovek rychlo vypadnut, inak mu sposobia casom nezanedbatelne straty.
Truncus
Gold Member **

jaroslav80 napísal: Ut 09 09, 2025 12:07 pm
Pamatam si, ze mal rad arbitraze a business model, kde by sa dali ziskavat peniaze bez diskrecnej smerovej strategie.
Co platilo pred 10 rokmi najblizsie 2 roky do buducna platit nemusi alebo presne opacne.
Ale suhlasim, ze by k tomu vedel povedat nieco k veci.
Až mu napíšeš, tak mi daj vedieť, ako si dopadol. Prípadne aj do SZ. Inak k tým smerovým diskrečným stratégiam.

Sú prakticky 3 základné modely. Diskrečných stratégií je však veľké množstvo.

1. Z korekcie do trendu. Rozne varianty. Na tom mám založenú stratégiu, pretože to dáva najvačšie moźnosti v smerovom tradingu podĺa mojich poznatkov. Nutná je dobrá znalosť, trendov, korekcií a konsolidácií.

2. Stratégia Jariho, nákup po prudkom prepade a aj dokupovanie. Mám to značný potenciál, až sa to dobre zmanažuje, dokonca nielen na indexoch , ale aj na FX sa to dá použiť. Je tu však pri dokupovaní riziko znaćného objemu v obchode a hrozbe straty. Treba znalosti a aj šťastie.
Je to založené na logike toho, že po prudkých pohyboch dochádza ku korekcií. Ale hodí sa to viac pre niečo, čo ide dlhodobejšie jedným smerom, ako teraz indexy long. Može to byť tiež dobré na carry obchodoch jenových párov, ale tam to je nutné dlhšie držať, čo nie je problém, keď je to v smere pozitívneho swapu.

3. Tvoja stratégia korekcie v trende. Má to logiku, ale je to dosť nebezpečné, kvoli tomu, že trhy moźu značne meniť volatilitu a range.
Táto metóda je menej bezpečná ako tie dve vyšsie.

4. Obchodovanie formácií, ako doplnok, tým som začínal. Je to pouźitéľné aj teraz na FX, len treba znaćnú znalosť. Hlavný problém je, kde, kedy a ktorú formáciu zobrať a zobchodovať.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Strategie 1. a 2. su podla mna tie iste. Objavil sa silny trend. Ten zazil korekciu (povedzme o 20%). Ty zacnes dokupovat v smere povodneho silneho trendu a nazves to strategia 1. Jariho "dokupovanie po silnom prepade" - tym silnym prepadom myslis korekciu hlavneho trendu o 20%? Alebo "silnym prepadom" myslis silny trend podobne silny a dlhy, ako bol predchadzajuci, nemu opacny, trend?

Kazdopadne tebou popisane strategie 1,2,3 su z mojho pohladu len dve. A to:
A) Obchodovanie v smere aktualneho hlavneho trendu, so snahou vstupovat do neho v korekciach.
B) Protitrendove obchodovanie. Snaha chytit dno/vrchol a nastupit v protismere doterajsiemu hlavnemu trendu. Ked sa taky obchod dobre vyvija, coskoro stoji pred tebou tazka otazka:
Jedna sa len o korekciu a mal by som vybrat zisk?
Alebo bol to naozaj vrchol/dno dlhodobeho trendu a tato "korekcia" bude pokracovat a premeni sa postupne az na novy hlavny trend? V tom pripade vyberies len polovicu zisku a druhu polovicu nechavas pre pripad, ze "korekcia" bude pokracovat.

Co sa mojho systemu tyka, navysoval som dokupy do straty pocas chytania dna/vrcholu prilis agresivne. Lebo aj tam mas vela moznosti, nakolko agresive navysovat a tym padom aky mas priestor na chyby a aka mala korekcia ti staci na dosiahnutie zisku - ale ak to pojde proti tebe tak pri agresivnom navysovani to po dlhsom useku bez korekcie alebo s preflaknutou korekciou znici ucet. V lepsom pripade vymaze tie male zisky ziskane povedzme z 10 predchadzajucich uspesnych "obchodov korekcii - v smere korekcie".
Truncus
Gold Member **

jaroslav80 napísal: St 10 09, 2025 11:41 am Strategie 1. a 2. su podla mna tie iste. Objavil sa silny trend. Ten zazil korekciu (povedzme o 20%). Ty zacnes dokupovat v smere povodneho silneho trendu a nazves to strategia 1. Jariho "dokupovanie po silnom prepade" - tym silnym prepadom myslis korekciu hlavneho trendu o 20%? Alebo "silnym prepadom" myslis silny trend podobne silny a dlhy, ako bol predchadzajuci, nemu opacny, trend?

Kazdopadne tebou popisane strategie 1,2,3 su z mojho pohladu len dve. A to:
A) Obchodovanie v smere aktualneho hlavneho trendu, so snahou vstupovat do neho v korekciach.
B) Protitrendove obchodovanie. Snaha chytit dno/vrchol a nastupit v protismere doterajsiemu hlavnemu trendu. Ked sa taky obchod dobre vyvija, coskoro stoji pred tebou tazka otazka:
Jedna sa len o korekciu a mal by som vybrat zisk?
Alebo bol to naozaj vrchol/dno dlhodobeho trendu a tato "korekcia" bude pokracovat a premeni sa postupne az na novy hlavny trend? V tom pripade vyberies len polovicu zisku a druhu polovicu nechavas pre pripad, ze "korekcia" bude pokracovat.

Co sa mojho systemu tyka, navysoval som dokupy do straty pocas chytania dna/vrcholu prilis agresivne. Lebo aj tam mas vela moznosti, nakolko agresive navysovat a tym padom aky mas priestor na chyby a aka mala korekcia ti staci na dosiahnutie zisku - ale ak to pojde proti tebe tak pri agresivnom navysovani to po dlhsom useku bez korekcie alebo s preflaknutou korekciou znici ucet. V lepsom pripade vymaze tie male zisky ziskane povedzme z 10 predchadzajucich uspesnych "obchodov korekcii - v smere korekcie".
Silným prepadom myslím korekciu, kde sa náhle zvýši volatilita a hlavne range pohybu. Na taky stav reaguje Jari. Nejde tu o protitrendové obchodovanie, ale dokupovanie do dlhodobého trendu. Nesledoval som podrobne všetky jeho obchody, aby som vedel, aká % korekcia nastala, ale často šlo o masívnu daily korekciu. Keď máš dlhodobý long na indexe, ktorý trvá roky, tak je to pomerne bezpečná stratégia a do toho veľký účet a riedenie. Dá sa to do istej miery vyrátať a aký objem si možeš dovoliť mať v riziku.
Toto sa v takej miere na menových pároch nedá tak dobre použiť i keď možno sú výnimky.
Snaha chytiť dno a vrchol nemusí byť protrendová stratégia, pretože podstatné je tu to, o aký vrchol a dno ide, z akého trendu, z akého časového rámca.
Priklad, obchoduješ daily long trend a dokúpiš na low dňa. Nejde o protirendové obchodovanie i keby celý deň cena klesala.

Čo sa týka toho, čo je trend a korekcia, tak to nie je niečo, čo tu vysvetlím v jednom príspevku a ani ako to obchodujem. Je to znalosť trhov v čase na základe praxe. Podstatné je to, aký časový rámec obchoduješ a z toho ti potom musí byť jasno, čo je trend, korekcia a konsolidácia a tieto javy na trhu správne využiť.
A nie je to ľahké. Keď to zvládneš, tak to budeš dávať tak 55 % až 80 % s tým, ŽE PERCENTÁ SA MENIA V ČASE PODĽA ÚSPEŠNOSTI STRATÉGIE A MENIACEHO SA TRHU...Stratégia je niekedy úspešnejšia a inokedy menej. Až sa dostaneš pod 50 %, tak ti nefunguje...A nepomože ani dobré RRR.
Tým sa odlišuje diskrečný trading od profi tradingu s profi edge.Tam to je nad 95 %, lebo sa vychadza z matematickej zákonitosti a nie z pravdepodobnosti správania sa grafu v čase.

Z vlastnej skúsenosti viem, že určenie trendu je ľahšie, ako stanoviť záver korekcie a umením je nájsť hlavne správny a vhodný SL . Nie je to nič také, ako učí klasika TA. A ani neplatí, že prežiješ,keď zoberieś RRR 2. To je taká rozprávka na nalákanie do kurzov, aby bol optimizmus.. Prax je omnoho drsnejšia.
Musíš stanoviť také SL a taký zisk z obchodu, aby si bol pri tvojej dlhodobej % pravdepodobnosti obchodov v zisku a to je to umenie.
Korekcie sú samé o sebe najťažšie hlavne preto, že rozsah toho, čo je korekcia sa na trhu rýchlo mení. Može by primeraná, rozsiahla, hodne malá, neexistuje niečo, źe trh sa bude riadiť tomu, čo ty uznávaš, že toto je korekcia a nič iné...alebo lepšie povedané, trh nerešpektuje niečo ako štandartná korekcia. Keď sa vyskytne a tento typ je najpravdepodobnejší, tak tebe sa zvyšuje šanca na dobrý obchod. Inokedy je malá korekcia a ty nenaskočíš, ďalej je rozsiahla a hlboká a ty naskočíš a pojde to proti tebe. Tisícky hodín na trhu my vyškolili, ćo mám zobrať a čo nie a čo pri danej korekcii moźem očakávať. Do toho každé významné news, alebo dáta ti to moźu v sekunde posrať a aj bez problémov otočia tvoj trend proti tebe.

A preto je aj ťaźké obchodovať do smeru korekcie v trende, (tvoj prípad) lebo nevieš ani to, či ten trend skutočne koriguje, keď je to jasné, už je neskoro na vstup...Ale to samé i keď o niečo ĺahšie je definovať, kedy končí korekcia a jej možné otočenie do trendu, to je najlepšie miesto vstupu a najťaźšie. Potvrdený záver korekcie a obrat do trendu je neskoro. Pretože ťa može zasiahúť miesto trendu rozsiahle trading range sa nakoniec BO z tohto range proti tebe. Teda správny obchod je v tele takej konsolidačnej formácie a keď sa dostaneš na okraj, kde sa rozhoduje o BO z nej si už v zisku a bezpečí. Airmike to kedysi opisoval pri obchodovaní TA a PA.
Nedá sa to tu tak ľahko vysvetliť, treba to ukázať na príkladoch a na to nemám čas a ani nemám záujem prezrádzať kompletne moju stratégiu.Nakoniec smerový trading nie je rozhodne ĺahká a bezbolestná cesta ku ziskom..
Veď to vidíš aj sám.
No, moc som sa rozpísal a dám si pauzu... :)
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Nastvalo ma to. Znovu som otvoril ucet v Dukascopy. Trvalo im to sice vyse 2 dni aj s nafundovanim, ale mam ho konecne. Tu korekciu na zlate zobchodujem. Aj ked s o dost nizsim objemom (20 unci), nez co som si odpisal ucet. Ale mal by som aspon znizit rocnu stratu blizko k nule. Kvoli daniam, kedze stratu si neviem preniest do dalsieho roka.
Truncus napísal: St 10 09, 2025 4:55 pm Silným prepadom myslím korekciu, kde sa náhle zvýši volatilita a hlavne range pohybu. Na taky stav reaguje Jari. Nejde tu o protitrendové obchodovanie, ale dokupovanie do dlhodobého trendu. Nesledoval som podrobne všetky jeho obchody, aby som vedel, aká % korekcia nastala, ale často šlo o masívnu daily korekciu. Keď máš dlhodobý long na indexe, ktorý trvá roky, tak je to pomerne bezpečná stratégia a do toho veľký účet a riedenie. Dá sa to do istej miery vyrátať a aký objem si možeš dovoliť mať v riziku.
Jariho vlakno a system som nesledoval, kedze neobchodoval forex. Obchodovanie SP500 mi nejde, budem na tom musiet popracovat s minipoziciami s objemom 2500 EUR.
Raz som zachytil, ze Tomas ho akoby kritizoval, ze si ide prilepsovat vysledky, ale potom uznal, ze ten jeho system moze byt realisticky a potencialne udrzatelny.
Truncus napísal: St 10 09, 2025 4:55 pm Priklad, obchoduješ daily long trend a dokúpiš na low dňa. Nejde o protirendové obchodovanie i keby celý deň cena klesala.
Samozrejme. Ved si len v minikorekcii nakupil v smere hlavneho trendu.
Toto ja nikdy nerobim, lebo mi to je proti srsti. Ak uz cena nejaky cas ide a vytvori hlavny trend, tak pre mna to uz nie je zaujimava cena na nastupovanie do toho. Mam tak nastavenu psychiku. Bolo by mi to neprijemne a bal by som sa, ze som nastupil na zlej cene "s krizkom po funuse".
Aj ked viem, ze niektori obchodnici (u SP500 dvojnasobne) obchoduju podla tezy "trend is your friend".
Truncus napísal: St 10 09, 2025 4:55 pm Korekcie sú samé o sebe najťažšie hlavne preto, že rozsah toho, čo je korekcia sa na trhu rýchlo mení. Može by primeraná, rozsiahla, hodne malá, neexistuje niečo, źe trh sa bude riadiť tomu, čo ty uznávaš, že toto je korekcia a nič iné...alebo lepšie povedané, trh nerešpektuje niečo ako štandartná korekcia. Keď sa vyskytne a tento typ je najpravdepodobnejší, tak tebe sa zvyšuje šanca na dobrý obchod. Inokedy je malá korekcia a ty nenaskočíš, ďalej je rozsiahla a hlboká a ty naskočíš a pojde to proti tebe. Tisícky hodín na trhu my vyškolili, ćo mám zobrať a čo nie a čo pri danej korekcii moźem očakávať. Do toho každé významné news, alebo dáta ti to moźu v sekunde posrať a aj bez problémov otočia tvoj trend proti tebe.
Chapem. Tymto problemom celia obchodnici trendov, snaziaci sa nastupovat v korekciach.
Ja mam s korekciami uplne ine pohnutky a ine problemy - aj ked podobneho typu ako ty. Len z opacnej strany.
Truncus napísal: St 10 09, 2025 4:55 pm A preto je aj ťaźké obchodovať do smeru korekcie v trende, (tvoj prípad) lebo nevieš ani to, či ten trend skutočne koriguje, keď je to jasné, už je neskoro na vstup...Ale to samé i keď o niečo ĺahšie je definovať, kedy končí korekcia a jej možné otočenie do trendu, to je najlepšie miesto vstupu a najťaźšie. Potvrdený záver korekcie a obrat do trendu je neskoro. Pretože ťa može zasiahúť miesto trendu rozsiahle trading range sa nakoniec BO z tohto range proti tebe. Teda správny obchod je v tele takej konsolidačnej formácie a keď sa dostaneš na okraj, kde sa rozhoduje o BO z nej si už v zisku a bezpečí. Airmike to kedysi opisoval pri obchodovaní TA a PA.
V tejto casti som nerozumel, co je BO. Ale predpokladam, ze sa jedna o velmi prudky a dlhy cenovy pohyb vopred neznamym smerom.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Padaj zlato padaj. Ked uz som sa tolko neuspesne nacakal na tvoj pad. Nie ze Aziatom v noci sibne a zacnu zase nakupovat. Chcem vidiet pocas zvysku tyzdna uz len poriadny vyplach na zlate...
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2588 times
Been thanked: 2925 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Podľa mňa padne, až keď dolár začne posiľňovať.
Takže ja by som shortoval zlato len v USD.
Celkove však mám k zlatu postoj ako k akciám:
Neoplatí sa hrať na pokles...radšej počkať na pokles a potom longovať.
Zlato zvyklo klesať alebo stagnovať dlhé roky, ale teraz to nemusí byť, keďže znova hrozí dlhová kríza.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Št 11 09, 2025 12:01 am Podľa mňa padne, až keď dolár začne posiľňovať.
Zlato zvyklo klesať alebo stagnovať dlhé roky, ale teraz to nemusí byť, keďže znova hrozí dlhová kríza.
Exit v celkom peknom zisku (4,1% z vkladu). Vacsiemu pullbacku zatial neverim. Radsej pockam a mozno cena este vyskoci a potom nastupim znovu na vacsi pullback.
Pre prvy obchod na novom ucte je zisk dolezity.

Za stredu vecer som inkasoval celkom pekne trojnasobne swapy.
Zlato ked v Dukascopy shortujes voci dolaru, tak dostavas nieco okolo 3,54% p.a. z pozicie. Nieco okolo 110 EUR za uncu za rok. V stredu vecer trojnasobok v porovnani s inymi obchodnymi dnami.
Ti co drzia zlato voci dolaru na long, platia okolo 5,9% p.a.. Cize okolo 183 EUR za uncu za rok. V stredu vecer trojnasobok v porovnani s inymi obchodnymi dnami.

FED rozhoduje o znizeni urokovych sadzieb az buduci stvrtok na zaciatku obchodneho dna (pre nich 18.00 v stredu vecer). Obavam sa, ze dovtedy moze pocas neistoty a nervozity zlato este vyskocit, preto na hlbsi pullback teraz neverim. Ak by sa trebars zacali sirit famy, ze znizenie bude az 0,5% a nie len 0,25%.
FED rates.JPG
Radsej pockam na inu obchodnu prilezitost.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Kedze na ucte s rovnako vysokym pociatocnym vkladom som minuly tyzden urobil stratu 45,88%, tak teraz by som mal do konca roka na tomto ucte urobit akoze zisk 45,88% aby som bol na nule.
To je asi nemyslitelne.
Ale tak snad do konca roka tu stratu znizim aspon na polovicu. Ak budem mat hromadu stastia.
Truncus
Gold Member **

JUGGLER napísal: Št 11 09, 2025 12:01 am Podľa mňa padne, až keď dolár začne posiľňovať.
To je dosť možné, pričom však znižovanie úrokových sadzieb FED-om bude aj v roku 2026. Zlato má udajne dosiahnúť 4000 a nemusí to byť konečná.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 257 times
Been thanked: 627 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

jaroslav80 napísal: St 10 09, 2025 9:43 pm Padaj zlato padaj. Ked uz som sa tolko neuspesne nacakal na tvoj pad. Nie ze Aziatom v noci sibne a zacnu zase nakupovat. Chcem vidiet pocas zvysku tyzdna uz len poriadny vyplach na zlate...
a nebolo by lepsie ako chytat padajuci noz (hladat dno) na tomto grafe , radsej v klude si pockat na otocku :).
https://ingoldwetrust.report/chart-m2-g ... o/?lang=en
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 497 times
Been thanked: 274 times

Príspevok od používateľa Adammd »

jaroslav80 napísal: Št 11 09, 2025 7:02 am Kedze na ucte s rovnako vysokym pociatocnym vkladom som minuly tyzden urobil stratu 45,88%, tak teraz by som mal do konca roka na tomto ucte urobit akoze zisk 45,88% aby som bol na nule.
To je asi nemyslitelne.
Ale tak snad do konca roka tu stratu znizim aspon na polovicu. Ak budem mat hromadu stastia.
strata 50%, aby si bol na nule, musi byt nasledny zisk 100%
.a.r.i.s.t.a.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
f.i.r.e.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Adammd napísal: Št 11 09, 2025 11:11 am strata 50%, aby si bol na nule, musi byt nasledny zisk 100%
Ak by som pokracoval v tom ucte, na ktorom som urobil stratu.
Lenze z neho som vsetky peniaze vybral a uzavrel ho a zalozil som novy, ktory mal rovnaky prvotny vklad, ako ten, ktory som zdevastoval. Cize na tomto novom mi staci urobit rovnaky zisk, ako som mal stratu na tom predchadzajucom.
osamely chodec napísal: Št 11 09, 2025 11:01 am a nebolo by lepsie ako chytat padajuci noz (hladat dno) na tomto grafe , radsej v klude si pockat na otocku :).
Ked graf naznacuje otocku, stale nie je jasne, ci to nie je len naznak otocky a ci to je naozaj otocka.

Navyse po naznaku otocky ked clovek nastupi do tej otocky, tak obycajne je uz na prilis zlej cene na vybratie korekcie. Lebo praveze to uz moze by koniec korekcie a nasleduje silne pokracovanie povodneho trendu.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

jaroslav80 napísal: Št 11 09, 2025 4:03 pm
Adammd napísal: Št 11 09, 2025 11:11 am strata 50%, aby si bol na nule, musi byt nasledny zisk 100%
Ak by som pokracoval v tom ucte, na ktorom som urobil stratu.
Lenze z neho som vsetky peniaze vybral a uzavrel ho a zalozil som novy, ktory mal rovnaky prvotny vklad, ako ten, ktory som zdevastoval. Cize na tomto novom mi staci urobit rovnaky zisk, ako som mal stratu na tom predchadzajucom.
osamely chodec napísal: Št 11 09, 2025 11:01 am a nebolo by lepsie ako chytat padajuci noz (hladat dno) na tomto grafe , radsej v klude si pockat na otocku :).
Ked graf naznacuje otocku, stale nie je jasne, ci to nie je len naznak otocky a ci to je naozaj otocka.

Mozes napr. pouzit Ross Hook ... aspon vies kde dat sl

Navyse po naznaku otocky ked clovek nastupi do tej otocky, tak obycajne je uz na prilis zlej cene na vybratie korekcie. Lebo praveze to uz moze by koniec korekcie a nasleduje silne pokracovanie povodneho trendu.

tento graf pri takychto dlhych trendoch (ako teraz zlato) ti oznaci minimalne koniec vycerpanie trendu, na potvrdenie mozes pouzit dalsie nastroje napr. SMA, alebo COT (ten na zlate funguje celkom ok)
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: Št 11 09, 2025 4:14 pm tento graf pri takychto dlhych trendoch (ako teraz zlato) ti oznaci minimalne koniec vycerpanie trendu, na potvrdenie mozes pouzit dalsie nastroje napr. SMA, alebo COT (ten na zlate funguje celkom ok)
Ten graf pokryva obdobie vyse 50 rokov. Pre obchody na paku trvajuce maximalne 2-3 dni je nepouzitelny.
Ked pojdem premenit fyzicke zlate mince na EURa, kde drzanie aspon 2-3 roky je vitane - tak to pozriem aj tento graf. Dakujem.
Ucet som ako-tak uspesne obchodoval 5 mesiacov a zdevastoval ho za 3 dni. Na tom grafe to je posledna desatina trendu dole, ktora cloveku nehovori, ci uz konci. Ked sa tam objavi vlnka hore, tak to po dalsom 5 mesacnom obdobi.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Pre obchody na paku trvajuce maximalne 2-3 dni je nepouzitelny.

Absolutny suhlas.
Truncus
Gold Member **

jaroslav80 napísal: St 10 09, 2025 6:13 pm
V tejto casti som nerozumel, co je BO. Ale predpokladam, ze sa jedna o velmi prudky a dlhy cenovy pohyb vopred neznamym smerom.
Dal som to to od AI :

"Breakout trading je obchodná stratégia, kde traderi vstupujú do pozície, keď cena aktíva prelomí (prekoná) kľúčovú úroveň podpory alebo odporu s rastúcim objemom obchodov. Cieľom je profitovať z prudkých cenových pohybov, ktoré nasledujú po tomto prielome a signalizujú začiatok nového trendu. Táto stratégia zahŕňa identifikáciu cenových konsolidácií, čakanie na prielom a následné rýchle vstúpenie do obchodu, čím sa zameriava na zachytenie rastúcej volatility a momentum"

Ide tu o to,. že, keď máš akúkoĺvek formáciu, tak jej prerazenie je break-out a nasleduje určitý pohyb. Na tom sú založené techniky obchodovania z formácií. Ale sú s tým spojené isté ťažkosti, s ktorými som sa potýkal.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Truncus napísal: Št 11 09, 2025 9:16 pm Ide tu o to,. že, keď máš akúkoĺvek formáciu, tak jej prerazenie je break-out a nasleduje určitý pohyb. Na tom sú založené techniky obchodovania z formácií. Ale sú s tým spojené isté ťažkosti, s ktorými som sa potýkal.
Aha, no tak ano - to snad kazdy trader snival, ze by z trhu vyberal len tie krasne silne pohyby po prerazeni konsolidacneho pasma. Ze by skoro vzdy vedel odhadnut spravny smer a aj dostatocne dlho vydrzat v takom brekaute do vybrania zisku. A teda mal by stroj na peniaze a exponovany na trhu by bol len 20% casu.

Lenze logicky to ma uskalia. Ak by taky system fungoval na zaklade PA, obrazcov z formacii, dal by sa s pevnymi pravidlami nahadzat do stroja. A ten by ho do blba obchodoval a prinasal zisky bez prace. A to by asi dlho nefungovalo. Tak to vo svete nechodi; aspon podla mojich skusenosti.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Nakupcovia zlata su uz snad unaveni. Dufam, ze na piatkovej americkej seanse bude padat a nepridem o zisky z tohto tyzdna.

Dnes sa mi na nastupovanie do shortu zlata zda o dost rozumnejsie (3650 USD/oz), nez 1. septembra. To som vtedy urobil blbost...

Zlato myslim bude este rast, istotne skor ci neskor aj za 4000 USD a asi aj za 5000 USD za uncu. Si myslim. Ale teraz by mala korekcia nezaskodila.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: Pi 12 09, 2025 1:37 pm Nakupcovia zlata su uz snad unaveni. Dufam, ze na piatkovej americkej seanse bude padat a nepridem o zisky z tohto tyzdna.
Americka seansa bola OK, ziaden breakdown hore ani dole. Na malych pohyboch som zarobil.
Ucet aktualne 6,5% v zisku.
Na vikend som nechal shortovanych radsej len 15 unci. Ak obchodnici pred FED-om dvihnu cenu zlata este o uroven vyssie, tych 6,5% zisku sa mi asi dost zredukuje.
Lenze ten pad zlata z tych vysokych urovni moze prist kedykolvek, tak ho nechcem minut. A navyse za jeho drzanie na short inkasujem poplatky, na rozdiel od tych, ktori musia platit poplatky za drzanie ho na long.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Moje shortovanie zlata pocas predchadzajucich 2 dni bolo neuspesne, lebo bolo prilis skoro. Po 700 EUR pociatocneho zisku prisiel hlboky nerealizovany pokles az do mojho depozitu, z ktoreho som len s odratymi usami a s pouzitim velkej paky vykluckoval. Cize tento moj druhy ucet ukoncujem so ziskom 50 EUR a odchadzam z tradingu.

Takto by som coskoro odpalil aj ten moj druhy ucet. A nie ze znizil stratu z prveho.
Tie grafy su nastavene proti mojej psychike - mam sancu prinajlepsom 50:50. Cize z dlhodobeho hladiska aj v obchodovani s drobnymi poziciami by som akurat platil spready, commissions a swapy.

Aj strata 3600 EUR na prvom ucte sa rovnala presne tomu, co som pocas tych 5 mesiacov obchodovania poplatil na spreadoch a commisions brokerom. A myslim si, ze prave o tom cely ten biznis je - a prave preto je spristupneny pre retail a silno propagovany.

Obchodovanie svieckovych formacii "price-action", obchodovanie patternov - to vsetko v rukach retailu je len "randomwalk". Polovica prehra, polovica vyhra a dlhodobo vsetci robia vela malych obchodov v "zero sum game" a platia poplatky.

Radsej 3-4% cisteho zisku rocne na dlhopisoch a s kludnym spankom a plne sustredeny na moje denne cinnosti.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 1098 times
Been thanked: 571 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

99,999percent populácie nedokáže udržať dlhodobo konzistentné výsledky v tradingu ktoré by boli natolko velké aby sa im oplatilo venovat do toho toľké úsilie a financie.
Broker zarobí iba málo na retaile ktorí si občas dokúpi index do svojej dlhodobej investície. Broker potrebuje aktívneho trejdera ktorí robí čo najviac úkonov ktore mu môže naúčtovať. Preto sú všade na internete a Yt reklamy na trejding- realita je ale čo sa týka výskedkov ovela skromnejšia ..
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

No ano, je to take kasino alebo kurzove stavkovanie pre sofistikovanejsich ludi. Ktori si namyslaju, ze z ekonomickych sprav a z "technickej analyzy" dokazu stlct system s dostatocnou vyhodou na trhu. Co by museli mat aspon 70:30 v porovnani s 50:50 random walk. Lebo pri zaratani poplatkov vyhoda 70:30 je 60:40 cisteho zisku pre tradera.

Tak predstavme si konske dostihy. Ak by sa tam naozaj niekto denno-denne potuloval a tie kone, ktore behavaju by poznal - tak ma trochu lepsiu sancu rozoznat vcelku dobry kurz na kona a dosiahnut zisk, nez novacik, ktory sa tam priplietol nahodilo a vsadil na jedneho z koni. Kazdopadne aj ten "profesionalny tiper", ak by mal jeho vyhodu len maju, tak spread ktory sa plati bookmakerovi v kurzovych stavkach ho postupne znici.
Pri zavode dvoch rovnocennych koni by si dostal v pripade vyhry 90% zisk a v pripade prehry 100% stratu, u "vcelku slusneho" bookmakera.
Truncus
Gold Member **

Obrázok

Náhodná prechádzka v praxi.
Inak obchodovať štýlom do korekcie proti trendu a snažiť sa odhadovať dna a vrcholy je teda hodne ťaźký chlebík. To ani ja nemám ako core svojej stratégie. To možu robiť tí, ćo idú podĺa footprint, market delta a iných nástrojov. To na FX spot nemožem.
Truncus
Gold Member **

jaroslav80 napísal: St 17 09, 2025 11:31 am

Obchodovanie svieckovych formacii "price-action", obchodovanie patternov - to vsetko v rukach retailu je len "randomwalk". Polovica prehra, polovica vyhra a dlhodobo vsetci robia vela malych obchodov v "zero sum game" a platia poplatky.

Radsej 3-4% cisteho zisku rocne na dlhopisoch a s kludnym spankom a plne sustredeny na moje denne cinnosti.
Raz som určité formácie na FX analyzoval. Dávajú dlhodobo okolo 55 % úspešnosť. Na iných trhoch moźno aj viac. Problém je však v pomere RRR, teda zisku voči strate.
To sa dá riešiť multitimeframe analýzou. Sám to pouźivám, keď do trendu na 4H idem podĺa 1H. A plati to nielen na formácie...Tým zmeníś tie pomery vo svoj prospech.

Ale dosť kecov. Pouvaźuj zmeniť štýl tradingu, ako si písal. Myslím, źe máš potenciál. Tie dlhopisy, ktoré spomínaš, ti moc infláciu nepokryjú.
Teraz si jednal skratovo a chcel si, aby ti trh vrátil, čo si predtým zarobil.
Keď sa mi podarí dokončiť jeden systém založený na sile a slabosti mien, ktorý testujem, tak ti dám vedieť a možno to budeme obchodovať spoločne, teda úćet sa ti zíde...
Je to dosť pohodlné a to by si dával aj popri inej práci.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Truncus napísal: St 17 09, 2025 6:31 pm Ale dosť kecov. Pouvaźuj zmeniť štýl tradingu, ako si písal. Myslím, źe máš potenciál. Tie dlhopisy, ktoré spomínaš, ti moc infláciu nepokryjú.
Teraz si jednal skratovo a chcel si, aby ti trh vrátil, čo si predtým zarobil.
Ja by som skratovo konal kazde 3 mesiace a sposobil si velku stratu, mam to vyskusane. Casto aj skor.
Ja som grafy menovych parov pomaly ani nepozeral, vzdy som na MATAF vychadzal z grafu sily vsetkych 8 mien v jednom grafe. Plus zlato.

Som velmi rad, ze som z trhu prec, ked som dnes videl tu reakciu na FED seknutie urokovej sadzby o 0.25% dole o com vsetci uz pol roka vedeli, ze to bude a ze to bude teraz a ze to bude tolko. A napriek tomu povymetali vsetko stop lossy na obidva boky. To by som s mojim protitrendovym sposobom obchodovania nemal sancu ustat.
A ti co to psychicky zvladaju zrejme po 2-3 rokoch zacnu mat kadejake zdravotne problemy - zaludocne vredy a podobne. Mam podozrenie.

Dnes som v XTB nakupil ten dlhopisovy fond, ktory drzi dlhopisy do decembra 2027 a potom ho rozpustia. A mam s tym na rok pokoj. Ake jednoduche.
Lepsi vrabec v hrsti, ako holub na streche.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Velka cast trhu cakala ze to bude viacej- pol percenta.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: St 17 09, 2025 8:54 pm Velka cast trhu cakala ze to bude viacej- pol percenta.
Vsetky analyzy za posledne 2 tyzdne hovorili - cut na 99% bude a na 90% to bude 0.25%. Na 10% az 0.5%.
Dvesto krat to vsade napisali. A ze cut bude v septembri vedeli uz pomaly od jula.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Nakoniec SP500 skoncil iba -10%. Suvis s neg. spravanim trhov moze suvisiet aj s horsimi makrodatami v ten den.
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 497 times
Been thanked: 274 times

Príspevok od používateľa Adammd »

-10%? Intraday pohyb max do 1% a session sa skoncila defakto na plichte.
.a.r.i.s.t.a.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
f.i.r.e.
Truncus
Gold Member **

jaroslav80 napísal: St 17 09, 2025 8:25 pm Som velmi rad, ze som z trhu prec, ked som dnes videl tu reakciu na FED seknutie urokovej sadzby o 0.25% dole o com vsetci uz pol roka vedeli, ze to bude a ze to bude teraz a ze to bude tolko. A napriek tomu povymetali vsetko stop lossy na obidva boky. To by som s mojim protitrendovym sposobom obchodovania nemal sancu ustat.
A ti co to psychicky zvladaju zrejme po 2-3 rokoch zacnu mat kadejake zdravotne problemy - zaludocne vredy a podobne. Mam podozrenie.
Ale toto všetko predsa poznáš. Veď ty si bol ešte na starom chate finančníkov za Sida a tam sa tie vymetačky preberali. Ale OK, len som napísal svoj názor.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Adammd napísal: Št 18 09, 2025 7:34 am -10%? Intraday pohyb max do 1% a session sa skoncila defakto na plichte.
Ospravedlnujem sa, stratila sa desattina ciarka: -0,10percenta
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Truncus napísal: Št 18 09, 2025 8:45 am Ale toto všetko predsa poznáš. Veď ty si bol ešte na starom chate finančníkov za Sida a tam sa tie vymetačky preberali. Ale OK, len som napísal svoj názor.
Nie, nebol som na fore Financnik a u Sida. O Forex som sa zacal zaujimat az v 2011 a vtedy som otvoril aj prvy ucet v XTB. Vtedy som preskumal aj prispevky na Financnikovi a ktore techniky preskumal Airmike. Financnik bol vtedy ale asi uz neaktivny, bolo to uz len forum z minulosti, si myslim.

Ja som isiel do forexu s tym, ze ma to zaujima jedine v pripade ak sa tam naozaj povaluju lahko zarobitelne peniaze, ktore si staci zobrat s minimom namahy. A ludia to akurat zatial neobjavili. Nikdy ma Forex nepritahoval ako druh zabavy, bez ktoreho neviem vyzit. Vzdy jedine ako praca s vlastnym specifickym druhom neprijemnosti, ktore som ochotny znasat jedine v pripade, ak budem za ne adekvatne financne odmeneny.
Lenze realita je taka, ze ziadne lahko zarobitelne peniaze sa tam nepovaluju. Pripadne mozno len pre brokerov a prevadzkovatelov toho biznisu pre retail. Ale aj ked sa pozries na tu sferu prevadzkovatelov, aka obrovska tam je konkurencia a ako sa ti doslova nanucuju, tak ti musi byt jasne, ze ani to nie je ziadna skryta zlata bana doteraz neobjavena masami.

Ja v prepocte na cas daleko viac penazi usetrim rezanim dreva v lese motorovou pilou alebo krajanim ho na polmetrove kusy pri cirkulari, nez experimentami na forexe. Dal som tomu v rozmedzi 15 rokov tri velke sance a vzdy sa mi to potvrdilo.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80
Ja som isiel do forexu s tym, ze ma to zaujima jedine v pripade ak sa tam naozaj povaluju lahko zarobitelne peniaze, ktore si staci zobrat s minimom namahy.
-forex je asi ten uplne najtazsi game zo vsetkych. Poznám vela inteligentných a šikovných ludí, ale osobne žiadneho kto by dokazal dlhodobo konzistentne na forexe zarabat. To znamena ze si to zjavne vyzaduje taku kombinaciu povahy daneho cloveka a jeho schopnosti ktore su v populacii velmi vzácne. Velmi podstatna vec pri tradingu je psychicka stranka veci a tu si treba uvedomit ze vela traderov to rieši "chémiou" čo ma samozrejme svoje negativa.
To ze vo vsetkych tych holywoodskych filmoch o uspesnych traderoch ti ludia beru kvanta drog nie je len o tom zena to majú, ale o tom že sa tak snazia riesit ten šialený stres a psychicky tlak..
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Trumpeta1978 napísal: Št 18 09, 2025 12:07 pm -forex je asi ten uplne najtazsi game zo vsetkych. Poznám vela inteligentných a šikovných ludí, ale osobne žiadneho kto by dokazal dlhodobo konzistentne na forexe zarabat. To znamena ze si to zjavne vyzaduje taku kombinaciu povahy daneho cloveka a jeho schopnosti ktore su v populacii velmi vzácne.
Mna FOREX ale zaujal jeho vyhodami:
- perfektna likvidita na majors. Siroky spread najdes len o polnoci nasho casu alebo pocas extremneho eventu priemerne raz za mesiac
- uzky spread na majors v porovnani s cimkolvek
- nizka volatilita v porovnani s cimkolvek (forex obycajne 1% denne, ostatne assety viac - ropa alebo jednotliva akcia trebars aj vyse 10% za den).
- mala moznost insiderov manipulovat cenou - v porovnani s akciou nejakej firmy, zmanipulovat kurz EURUSD na to nemaju ani najvacsi hraci a aj Trump len velmi malo
- moznost obchodovat objemy uz 1000 EUR a v podobne dobrych podmienkach, ako 10000 EUR alebo 100000 EUR. Pri akciach alebo ETF mas obycajne minimalny vstupny naklad na obchod, povedzme 5 EUR, ktory znemoznuje efektivne obchodovanie objemov 1000 EUR
- desatrocia stabilna a vyspickovana infrastruktura. U solidnejsich forexovych brokeroch nepocujes o krachoch a spreneverach podobnych trebars krypto-svetu. Alebo o zmenach podmienok za chodu tak ako sa to stava na akciovych burzach.

V skratke - na forexe maju ucastnici trhu zdaleka najferovejsie podmienky v snahe zarobit jeden na druhom v porovnani s inymi trhmi.

To, ze obchodovanie forexu je nastavene v protiklade s danostami 90% populacie je jasne z toho, ze nikde na svete ti nikto nepozicia velke objemy penazi tak lacno, ako ti to pozicaju na obchodovanie forexu.
Napísať odpoveď

Návrat na "Trading, tipy, zverejňovanie obchodov a investícií"