Ja mám volných 99 990 € a nestrhávajú nič. Kým som to však znížil pod 100K, tak si zobrali stovky €.
Preštuduj tu:
viewtopic.php?f=11&t=24488
Pri amerických akciách sa treba u brokera prihlásiť do programu DRIP:
https://www.interactivebrokers.com/en/s ... php?q=DRIP
Nemám to naštudované, lebo ja nie som investor. Ale myslím si, že v niektorých prípadoch môžeš dostať na účet nie dividendy, ale priamo akcie. Je to výhodné aj pre firmu, aj pre investorov.
Takisto treba zaškrtnúť, že súhlasíš aby broker tvoje akcie požičiaval. Tí, čo shortujú ( = hrajú na pokles ) si akcie od brokera požičiavajú (začínajú obchod pokynom SELL ) a potom, ked klesnú ich vrátia (pokynom BUY ). Ak im obchod vyjde, tak cenový rozdiel je ich zisk. Za to, že to môžu robiť platia brokerovi úroky ( od malých až do desiatok % p.a. ) a broker polovicu úrokov pripíše tebe.
Ak nebudeš trejdiť, teda robiť veľa transakcií a ked máš problémy s angličtinou - možno je namieste zvážiť Lynx. Je to to isté čo IB, ale podpora a vela informácii je v češtine. Prípadne môžeš skúsiť študovať na ich stránke. Oni sú reseller, teda broker čo používa platformu a všetko od IB, ale máš pocit, že si u českého brokera.
Či mať účet v USD alebo EUR je debata na dlho. Ja som dlhé roky mal v USD a o kurzové straty/zisky som sa nestaral. Ale ked vložíš teraz k brokerovi 100K a zmeníš to na USD.. budeš mať na účte 119 000 USD. Ked na konci roka bude kurz 1,30..tak v prepočte na EUR stratíš 10% bez ohľadu na to, či máš zisk/stratu.
Áno je to bezstarostné mať účet v USD , obchodovať v USD a robiť štatistiku v USD. Ale ked to berieš ako podnikanie, tak kurzové straty môžu byť nepríjemné. Máš však celkom dobrý nápad, že jeden účet budeš mať v USD a jeden v EUR. Lenže keď na tom účte v EUR budeš nakupovať americké aktíva (hoci je ETF v EUR ) tvoj výnos bude aj tak závislý na kurze EUR/USD. Pozri si výsledky v hitparáde ETF USA v USD a EUR. Minulý rok bol taký, že ľudia v USD účtoch utrpeli straty cca 10% v prepočte na EUR. Ja to preto robím tak, že účet mám v EUR a dolárové aktíva na účte hedžujem cez futures. Toho roku mám tie futures v strate..takže keby som sa nehedžoval, tak mám v eurách vyšší výnos. Hold je to otázka priorít a rizika.