prosba o pomoc - investovanie na dôchodok, na 15 rokov

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
selchet
Dátum registrácie: Št 31 08, 2023 11:34 am
Has thanked: 7 times

prosba o pomoc - investovanie na dôchodok, na 15 rokov

Príspevok od používateľa selchet »

Dobrý deň páni (a dámy) odborníci, chcel by som poprosiť o radu a o pomoc. Mám pár rokov pred 50-tkou a silnú potrebu seba a moju ženu aspoň trochu zabezpečiť na dôchodok, v ideálnom prípade nech niečo ostane aj deťom. Pracujem v administratíve, ako aj moja manželka - to len na margo toho, že naše platy sú, najoptimistickejšie povedané, priemerné. Pred pár rokmi sme (konečne...) doplatili hypotéku na dom. Deti máme na školách. Tretí pilier síce máme, ale to je iba slabá náplasť na pokojný spánok. Preto prosím o radu: Sme schopní pravidelne investovať tak do cca max. 400-500 eur mesačne. Na veľkú jednorazovú investíciu nemáme prostriedky, preto je pre nás pravidelná investícia na mesačnej báze jediná možnosť. Tu na fóre som sa dočítal množstvo odborných fundovaných rád, z ktorých som pochopil, že pre bežného človeka je ideálne investovať do ETF. Otázka stojí, akú platformu si na to vybrať? Finax - mínusy veľké poplatky a nemožnosť si vybrať jednotlivé ETF. Plusy - slovenská firma + ochrana kladov do 100 000 EUR. Portu - plusy menšie poplatky a ak som to pochopil správne, možnosť si nastaviť portfólium samostatne. Mínusy - česká spoločnosť, ochrana vkladov iba do 20 000 EUR. Patria Finance - máme účet v ČSOB, čo hovoríte na túto možnosť? Ale zase nevýhody ako pri Portu. Prípadne mi poraďte, ako sa mám z toho vysomáriť - nie som odborník na financie, proste len potrebujem niekde pravidelne investovať/odkladať tak, aby výnos aspoň porazil infláciu, bola to bezpečná investícia (v zmysle ochrany vkladov - aby som to bol schopný potom vybrať) a mal som z toho aj nejaké to euro na dôchodok.

Vopred veľmi pekne ďakujem za každú dobre mienenú radu!
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Re: prosba o pomoc

Príspevok od používateľa MiBi »

podobna zalezitost bola preberana tu: viewtopic.php?p=217551#p217551
a este ta opravim, pre slovenske subjekty teda aj Finax plati ochrana do 50tis. eur: https://www.garancnyfond.sk/
Axon
Dátum registrácie: Ut 08 10, 2024 3:47 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Príspevok od používateľa Axon »

selchet napísal: Ut 21 10, 2025 2:20 pm Dobrý deň páni (a dámy) odborníci, chcel by som poprosiť o radu a o pomoc. Mám pár rokov pred 50-tkou a silnú potrebu seba a moju ženu aspoň trochu zabezpečiť na dôchodok, v ideálnom prípade nech niečo ostane aj deťom. Pracujem v administratíve, ako aj moja manželka - to len na margo toho, že naše platy sú, najoptimistickejšie povedané, priemerné. Pred pár rokmi sme (konečne...) doplatili hypotéku na dom. Deti máme na školách. Tretí pilier síce máme, ale to je iba slabá náplasť na pokojný spánok. Preto prosím o radu: Sme schopní pravidelne investovať tak do cca max. 400-500 eur mesačne. Na veľkú jednorazovú investíciu nemáme prostriedky, preto je pre nás pravidelná investícia na mesačnej báze jediná možnosť. Tu na fóre som sa dočítal množstvo odborných fundovaných rád, z ktorých som pochopil, že pre bežného človeka je ideálne investovať do ETF. Otázka stojí, akú platformu si na to vybrať? Finax - mínusy veľké poplatky a nemožnosť si vybrať jednotlivé ETF. Plusy - slovenská firma + ochrana kladov do 100 000 EUR. Portu - plusy menšie poplatky a ak som to pochopil správne, možnosť si nastaviť portfólium samostatne. Mínusy - česká spoločnosť, ochrana vkladov iba do 20 000 EUR. Patria Finance - máme účet v ČSOB, čo hovoríte na túto možnosť? Ale zase nevýhody ako pri Portu. Prípadne mi poraďte, ako sa mám z toho vysomáriť - nie som odborník na financie, proste len potrebujem niekde pravidelne investovať/odkladať tak, aby výnos aspoň porazil infláciu, bola to bezpečná investícia (v zmysle ochrany vkladov - aby som to bol schopný potom vybrať) a mal som z toho aj nejaké to euro na dôchodok.

Vopred veľmi pekne ďakujem za každú dobre mienenú radu!
Myslím, že výška náhrady cez garančný fond investícií ani tak nie je veľmi podstatná. Totiž klientský majetok u o.c.p. alebo správcovskej spoločnosti je účtovne oddelený od majetku firmy. Ak by aj došlo k úpadky niektorej spoločnosti, klientského majetku by sa to netýkalo.

Klientský majetok by bol presunutý do inej spoločnosti, ktorú by určil regulátor (NBS, ČNB, ...), resp. klient by si majetok mohol presunúť aj samostatne do spoločnosti, ktorú by si sám vybral.
V prípade úpadku spoločnosti je z dôvodu komunikácie výhodnejšia sa zamerať na regulátora ČNB alebo NBS, ako komunikovať s regulátorom v nejakom inom štáte.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Ahoj.
Keď si to chceš robiť úplne sám, tak u nás je asi naj XTB ( ale pozor, aby to boli cenné papiere, nie CFD ).
U mňa celá rodina ( 5 ľudí, vrátane mňa) ide cez EIC, kde sa o všetko - od založenia, po nastavenie stará o nás
AviceN: https://www.milosbubniak.sk/. Všetci majú sporo-investičné účty č.2, ja mám investičný č.1.
Na konci sporenia/investovania prejdeme do výplatných účtov, ktoré sa budú ďalej zhodnocovať v ETF na SP500.

Ja chcem ešte skúsiť XTB - flexibilnú aktívnu správu z využitím ročného testu a pákových ETFs (ale iba 5 ciferný kapitál ).
Na trading a špekulácie mám brokera IB (už 25 rokov).

Ja uznávam len 3 druhy investovania. Buď ten najagresívnejší z technologickými ETFs.
Alebo 2 pokojné verzie, jedna ETF SVET (1400 firiem) a zlatá stredná cesta ETF USA (500 firiem).
Žiadne iné diverzifikácie netreba, pokiaľ nie je človek milionár.

Moja rodina investuje cez ETF USA, ja cez Nasdaq100.
V tvojom prípade podľa môjho názoru netreba príliš otáľať, lebo budeš sporo-investovať, čo
znamená že postupnými pravidelnými nákupmi sa tvoje investície budú cenovo priemerovať ( voláme to DCA).

Veľa šťastia. :beer:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Príspevok od používateľa Glogol »

Neviem ci mame vseobecne vlakno o priprave na dochodok tak si dovolim vyuzit toto - zaujala ma tato veta. Ak by clovek zahrnul do 10 nasobku aj vlastnu splatenu nehnutelnost tak ten 10 nasobok vacsina z nas 50+ aj splna. Ale asi lepsie nezapocitavat - reverznu hypo na vlastnu nehnutelnost nikto kym nebude nuteny asi neda ....takze asi len majetok mimo vlastnej nehnutelnosti na byvanie
"„Do dôchodku je ideálne ísť s nasporenou sumou v hodnote desiatich ročných príjmov,“ https://www.trend.sk/trend-archiv/svet- ... rand=trend
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa rmaly »

Glogol napísal: St 22 10, 2025 9:07 am Neviem ci mame vseobecne vlakno o priprave na dochodok tak si dovolim vyuzit toto - zaujala ma tato veta. Ak by clovek zahrnul do 10 nasobku aj vlastnu splatenu nehnutelnost tak ten 10 nasobok vacsina z nas 50+ aj splna. Ale asi lepsie nezapocitavat - reverznu hypo na vlastnu nehnutelnost nikto kym nebude nuteny asi neda ....takze asi len majetok mimo vlastnej nehnutelnosti na byvanie
"„Do dôchodku je ideálne ísť s nasporenou sumou v hodnote desiatich ročných príjmov,“ https://www.trend.sk/trend-archiv/svet- ... rand=trend
Ja nie som profik, ale tak pocitovo... samozrejme nezapocitavat... aj bez toho je podla mna 10 rocnych prijmov strasne malo (rizikove)...
Ja ked citam clanky, ako mohli retirnut amici v 90 rokoch s 1-2 milionmi dolarov a teraz je aj 5-6 malo... to je 30 rokov... a teda ak pojde nieko v 40tke po radach odbornikov do dochodku, za 30 rokov ma iba 70 a mozno dalsich 20 rokov pred sebou... co ked sa nieco stane? Nabehnut spat do prace napriklad po 10 rokoch asi nebude lahke...
Ja chapem vsetky tie 4% pravidla a podobne... ale pride mi to len taky "medovy motuz", aby "plebs" proste mal nejaku nadej a setril / investovat :) :)
Akoze to je super setrit a investovat aj na realny dochodok... len asi malokto dosiahne na ten skorsi... len to by polka ludi vzdala to setrenie, keby nevideli svetlo na konci tunela :)
koniec vylevu :) :)
selchet

Veľmi pekne ďakujem páni za odpovede, vysvetlenia a rady. Ešte by som poprosil o jednu vec - nie, určite si to nechcem robiť sám, ako písal Juggler. Na to sa vážne necítim. Preto som sa aj ozval na tomto odbornom fóre. Ako úplný laik chcem proste pravidelne "investovať" (sporiť) tých pár stovák mesačne, aby mi to v horizonte cca 10-15 rokov prinieslo nejaké zhodnotenie. A mať relatívne kľudný spánok, že tie peniaze čo-to zarobia a časom niekam "nezmiznú". Preto ak by som mohol poprosiť ešte o objasnenie nasledovných otázok:

1) Investičný horizont. Ako som písal, mám pred 50-tkou. Ako dlho by som mal sporiť, aby to malo nejaký zmysel? 10 rokov, 15 rokov? Dlhšie nechcem, to už budem pomaly pred dôchodkom (aj keď, kto vie ako to vtedy bude...).

2) Aké ETF si vybrať? Vy odborníci pre čistých laikov odporúčate 2, maximálne 3 ETF a to z týchto: NASDAQ 100, MSCI world, S&P 500, resp. iShares. Som z toho jeleň, preto som pôvodne zvažoval Finax, resp. Portu, lebo tam človek iba vkladá a za určitý poplatok sa mu o to starajú odborníci. No, odborníci - teraz tým nie som si až tak istý...

3) To EIC je niečo ako Portu/Finax? Priamo sa tam asi nedá ísť, len cez brokera ako som správne pochopil.

4) Ak sa ide cez brokera, ten si myslím na začiatku berie celú províziu za sprostredkovanie v určitom percente z cieľovej sumy. Prácu treba zaplatiť, o tom nie je žiadna debata, len sa mi trochu nepozdáva to prerozdelenie - cieľová suma je v zásade taký sen, ktorý sa môže (ale nemusí) po rokoch za ideálnych podmienok vyplniť a hlavne, tých niekoľko tisíc na začiatok a potom tie peniaze na pravidelné investovanie, to by bol u mňa problém. Chápem to takto správne?

5) Posledná otázka: Mám účet v ČSOB. Čo si myslíte o investovaní cez Patria Finance, ktorá patrí spolu s ČSOB do skupiny KBC? Je to nevýhodné? Dá sa tam vybrať vlastné portfólio, poskladané z vyššie uvedených ETF? Poplatky, nástrahy, bezpečnosť platformy? Lebo ju často spomínate na tomto fóre a pre mňa by to bola výhoda, lebo mi do ČSOB chodí výplata.

Vopred veľká vďaka za pomoc!
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Príspevok od používateľa Glogol »

btw sory ze sa do toho miesam ale nebolo by lepsie premenovat vlakno na - priprava na dochodok alebo setrenie na dochodok alebo tak nejak pod ? Momentalny nazov mi pripada dost emotivny. ps, Seichat - moja rada k bodu jedna - spocitaj si uspory ci su vo vyske aspon 10 rocnych cistych prijmov. Ak ano snaz sa to udrzat v takom pomere aj po zvysovani cisteho prijmu. Ostatne veci su viac odborneho charakteru a na dlhsiu debatu. Necitim sa na odpovede ale aj vela podobneho sa tu uz na fore preberalo - skus sa popreklikavat temami.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Muti
Gold Member **
Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 252 times

Príspevok od používateľa Muti »

Ja sa vyjadrim skor technicky k tej Patria Finance (kedze ja ju mam z historickych dovodov - v dobe praveku tu bola len Patria a Fio, na ktore sa dali previest akcie zo slovenskej burzy). Co sa tyka pravidelnej investicie do ETF maju ich tam asi 30. Ale urcite maju ten zaklad. MSCI World v EUR, Nasdaq v USD a EUR. SP500 v USD. SP500 v EUR maju len hedzovany, co nie je velmi vyhodne, kedze z dlhodobeho hladiska je tam strata v percentach kvoli hedzingu. SP500 v EUR nehedzovany nemaju (nechapem ani ja ze preco). Nakup pri pravidelnej investicii je 1x do mesiaca (15. den v mesiaci). ETF-ka sa kupuju aj zlomkove. Poplatok za nakup pri pravidelnej investicii je 0.8% + je tam poplatok za spravu uctu (zda sa mi ze je to 0.12% z investicie, ale nie som si isty, lebo to v hlave nemam). Poplatkovo to tam je take ze "not great, not terrible". Su aj drahsie platformy, ale su aj lacnejsie. Juggler to niekedy niekde mal vycislene, ze za xxx rokov o kolko xxx EUR by si na poplatkoch prisiel. Patriu ti v davnych casoch vedeli zalozit ludia na pobocke CSOB, teraz to uz ide aj online. Ked mas ucet v CSOB, tak presun na Patria ucet je bez poplatku (z inej banky 1 eur) a na ucte mas peniaze hned (takze staci posielat peniaze aj 14. vecer). Ak by som na nieco zabudol,resp. by si mal ohladom toho este nejake otazky tak ma kludne kontaktuj aj v sprave.
selchet

Muti napísal: St 22 10, 2025 2:39 pm Ja sa vyjadrim skor technicky k tej Patria Finance (kedze ja ju mam z historickych dovodov - v dobe praveku tu bola len Patria a Fio, na ktore sa dali previest akcie zo slovenskej burzy). Co sa tyka pravidelnej investicie do ETF maju ich tam asi 30. Ale urcite maju ten zaklad. MSCI World v EUR, Nasdaq v USD a EUR. SP500 v USD. SP500 v EUR maju len hedzovany, co nie je velmi vyhodne, kedze z dlhodobeho hladiska je tam strata v percentach kvoli hedzingu. SP500 v EUR nehedzovany nemaju (nechapem ani ja ze preco). Nakup pri pravidelnej investicii je 1x do mesiaca (15. den v mesiaci). ETF-ka sa kupuju aj zlomkove. Poplatok za nakup pri pravidelnej investicii je 0.8% + je tam poplatok za spravu uctu (zda sa mi ze je to 0.12% z investicie, ale nie som si isty, lebo to v hlave nemam). Poplatkovo to tam je take ze "not great, not terrible". Su aj drahsie platformy, ale su aj lacnejsie. Juggler to niekedy niekde mal vycislene, ze za xxx rokov o kolko xxx EUR by si na poplatkoch prisiel. Patriu ti v davnych casoch vedeli zalozit ludia na pobocke CSOB, teraz to uz ide aj online. Ked mas ucet v CSOB, tak presun na Patria ucet je bez poplatku (z inej banky 1 eur) a na ucte mas peniaze hned (takze staci posielat peniaze aj 14. vecer). Ak by som na nieco zabudol,resp. by si mal ohladom toho este nejake otazky tak ma kludne kontaktuj aj v sprave.
Multi, veľká vďaka za fundovanú odpoveď a pomoc laikovi - presne takto polopate to potrebujem vysvetliť :uctievanie: :palec_hore: . Čiže keby som si zriadil účet v Patrii (či už online alebo na pobočke ČSOB) a posielal tam tých pár stovák mesačne (do MSCI World a Nasdaq v eurách), tak by to malo byť funkčné, však?

Ešte sa Ťa prosím opýtam na niekoľko vecí ak môžem:

1) Treba tam tie peniaze posielať k 15-temu alebo skôr? Keď si písal, že nákupy sa realizujú k 15-temu v mesiaci.

2) Ak tomu rozumiem správne, tak ak pošlem raz mesačne 400 eur, tak z tých 400 eur mi strhnú 3,2 eura (poplatok 0,8 percenta) a zvyšok sa investuje na nákup ETF? Plus raz ročne mi strhnú tých 0,12 percenta za správu z celkového objemu peňazí na účte. Chápem to takto správne?

3) Čo je to "hedžovaný fond"? Spomínaš ho pri S&P 500 a že to nie je veľmi výhodne. Ten by som si teda nedal.

4) Na koľko rokov by som si to mal dať? 10 alebo lepšie 15? Alebo sa to vopred nestanovuje a peniaze si môžeš vybrať podľa potreby?

Ešte raz veľká vďaka za pomoc!
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

selchet napísal: St 22 10, 2025 10:07 am Ešte by som poprosil o jednu vec - nie, určite si to nechcem robiť sám, ako písal Juggler. Na to sa vážne necítim.
To si pochopil zle. Ja nechcem od teba, aby si aktívne investoval, len či si chceš založiť a spravovať účet sám.
V najjednoduchšom princípe je to založiť si účet u XTB a nastaviť si tam sporenie do jedného ETF.
Proste musíš tomu obetovať nejaký čas, kým si tam založíš účet a nastavíš pravidelné investovanie do nejakého ETF.
Problém býva v tom ( a preto to má XTB zadarmo), že ľudia tam časom začnú špekulovať nie cez cenné papiere ale cez ich CFD.
Proste XTB je ako obed zadarmo v kasíne.
Takisto je velmi ľahko sklznúť zo svojích cieľov, ked sa napríklad zľakneš v kríze a predáš svoje investície.
Proste ked to robíš sám je oveľa ľahšie podľahnúť emóciám, začať vyberať peniaze, alebo špekulovať.
selchet napísal: St 22 10, 2025 10:07 am Ako úplný laik chcem proste pravidelne "investovať" (sporiť) tých pár stovák mesačne, aby mi to v horizonte cca 10-15 rokov prinieslo nejaké zhodnotenie. A mať relatívne kľudný spánok.
Práve preto som všetkým členom mojej rodiny vybral EIC. Pretože účet im založil a nastavil niekto iný.
A už nič nerobia, o nič sa nestarajú.
Z bankového účtu im každý mesiac odíde nejaká suma a je automaticky zainvestovaná do ETF na SP500.
Raz za čas si v mobile, v appke pozrú stav, zachrochtajú spokojnosťou a znova na to zabudnú.
Jediné čo im strážim je tá cieľová suma a pripomínam, že raz za čas môžu doložiť viac, ked trhy sú dole, alebo zvýšiť trvalý príkaz na vyššiu sumu.
Ked doložia, automaticky sa im to zainvestuje.
selchet napísal: St 22 10, 2025 10:07 am 1) Investičný horizont. Ako som písal, mám pred 50-tkou. Ako dlho by som mal sporiť, aby to malo nejaký zmysel? 10 rokov, 15 rokov? Dlhšie nechcem, to už budem pomaly pred dôchodkom...
Hlavne treba začať. Čo ďalej, to budeš riešiť o ďalších 10 rokov.
Napríklad ja budem investovať doživotne.
V istom čase prestanem dokladať peniaze, ale účet sa bude zhodnocovať ďalej.
A budem si z neho vyberať cez tzv. výplatný účet, že sa pravidelne automaticky raz za mesiac časť investície odpredá a nejaká pevná suma pošle na môj bankový účet. Takto si predstavujem dôchodok.
selchet napísal: St 22 10, 2025 10:07 am 2) Aké ETF si vybrať? Vy odborníci pre čistých laikov odporúčate 2, maximálne 3 ETF a to z týchto: NASDAQ 100, MSCI world, S&P 500, resp. iShares. Som z toho jeleň, preto som pôvodne zvažoval Finax, resp. Portu, lebo tam človek iba vkladá a za určitý poplatok sa mu o to starajú odborníci. No, odborníci - teraz tým nie som si až tak istý...
O nič sa netreba starať ! Žiadny odborníci neexistujú !
Historicky na Západe ľudia celý život investujú do akcií pár firiem.
Toto prekonali ETFs - fondy, ktoré to robia za teba a takmer zadarmo.
Miliardy eúr v SR majú ľudia v podielových fondoch na ktoré ich nahovoria v banke a tie fondy investujú do 10-30 akcií, alebo po novom (keďže majú slabé výsledky ) do obyčajných ETFs.
Výnosy však majú väčšinou biedne a ešte k tomu je výnos na konci zdanený.

ETF do ktorého investuje moja rodina obsahuje akcie 500 firiem.
Je to najlepší index na svete, aktívne spravovaný odborníkmi zo Standard & Poor's (americká finančná spoločnost).
Aby si ty nemusel kupovať a spravovať 500 firiem, tak existuje FOND, ktorý to robí takmer zadarmo.
Proste berie zato 0,03% p.a. až 0,07% p.a., kým bankári, alebo Finax účtujú najmenej 1% p.a.

ETF SVET (MSCI World ) obsahuje 1500 firiem z celého sveta.
A čo myslíš čo robí Finax?
Spravuje nimi vymyslené portfólio ETFs, ktoré obsahuje možno 5000 firiem z celého sveta, len v rôznych ETFs.
Musia dodržiavať určité pomery ( rebalancing), teda akože sa ti o to starajú, ale čo z toho máš ty?
Porovnanie si môžeš pozrieť tu: viewtopic.php?t=5925
Dvomi slovami: máš ,,polovičný výnos,, z celého portfólia akoby si mal v jedinom ETF USA.
Moja rodina má +187% a vo Finaxe by mali 92%.
Takže komu nevadí, že zo 100 000 má po 7 rokoch 192 000 a mohol mať 287 000, tak OK.
To sa bavíme len o 7 rokoch ! Čo bude po 30 rokoch?
selchet napísal: St 22 10, 2025 10:07 am
4) Ak sa ide cez brokera, ten si myslím na začiatku berie celú províziu za sprostredkovanie v určitom percente z cieľovej sumy.
Prácu treba zaplatiť, o tom nie je žiadna debata, len sa mi trochu nepozdáva to prerozdelenie - cieľová suma je v zásade taký sen, ktorý sa môže (ale nemusí) po rokoch za ideálnych podmienok vyplniť a hlavne, tých niekoľko tisíc na začiatok a potom tie peniaze na pravidelné investovanie, to by bol u mňa problém. Chápem to takto správne?
Ak sa ide cez brokera ako je XTB, tak je to úplne zadarmo.
Ak sa ide cez brokera ako je IB, Fio, SLSP, ČSOB, Finax, Portu, tak si účet zakladáš sám a každý z nich má nejaké poplatky.
Ten vplyv poplatkov si môžeš pozrieť tu: viewtopic.php?t=25157
Tie možnosti sú tu: https://smartinvestor.sk/diskusia/viewforum.php?f=17
Patria tu: https://smartinvestor.sk/diskusia/viewtopic.php?t=22

Ked nákup v Patrii stojí 0,8% tak zo všetkých vložených peňazí akoby si zaplatil 0,8% jednorazovo.
Keď si založiš účet u EIC s cieľom dávať tam 500 mesačne 10 rokov tak cielová suma je 60 000.
Čiže keby si mal zaplatiť 1% vstup tak je to 600 € jednorazovo, ale nikdy v živote už viac platiť nebudeš, iba keby si navyšoval vklady.
Ja som vybavil väčšiu sumu, kde som dostal zľavu.
Keď mám pre manželku a deti dajme tomu prvé cielovky 20 000, tak rád dám tých 200 a už nikdy nič navyše.
Ale keby som im nakupoval cez brokera, tak by som zaplatil za každý nákup ešte viac...
ale kašlať na to, pre mňa je neprijateľné aby som to robil pre nich každý mesiac a na burze.
Ved takto nerobia nič. Ani ja nerobím nič a roky bežia a účty im rastú plne automaticky.
Proste moja rodina ani nevie do čoho dáva peniaze, že ich dáva (lebo odchádzajú automaticky),
že im to niekto nakupuje ( EIC), len raz čas pozrú na stav účtu a vidia, že to funguje.
A mne o to ide.
Ked ty preinvestuješ tých 60 000 a stálo ťa to 600, tak s najväčšou pravdepodobnosťou budeš mať o 10 rokov na účte 100 000. Ak to necháš zhodnocovať ďalej, už nikdy nič neplatíš.
Ak by si to mal vo Finaxe, tak každý rok ti s tých 100 000 odíde 1200 €( 1,2%p.a. ), čo je prakticky 100 € mesačne.
V Portu a SLSP 600 € ročne, čo je 50 € mesačne.
A to nehovorím o efekte poplatkov, že kvôli poplatkom tam nebudeš mať tých 100 000...

Ja nechcem platiť Finaxu 100€ mesačne...alebo 500€ mesačne z 500 000 na účte.
Ja chcem sám dostávať dajme tomu 2000 € mesačne . :idea:

O tom je investičná gramotnosť.
:beer:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Max100
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 15 08, 2021 12:46 pm
Has thanked: 40 times
Been thanked: 80 times

Re: prosba o pomoc - investovanie na dôchodok, na 15 rokov

Príspevok od používateľa Max100 »

Hlavne zacni investovat cim skor,lebo uz vcera bolo neskoro.Tiez som dlho vahal a odkladal som.Zacal som v 2021 cez SLSP,nakupoval som SP500,Nasdaq100,a zlato.V 2024 som investoval do bitcoin(IBIT)cez Fio.Ked si prejdes vlakno,ktore ti poslal Juggler (porovnanie 24 moznosti investovania do ETFs)ktore aj sam tie vypocty pre nas pripravil,zistis,tak ako ja,ze cez banku to z dlhodobeho hladiska nieje vyhodne.Ale ja uz to tam necham tak ako mam a chystam sa v buducom roku investovat cez EIC.Cisto iba na SP500.
Dalsia vec je,ze je tu na fore uzivatel AviceN,ktory tu ma skvelu ponuku poplatku jednorazovo 1%z cielovej sumy a to je vsetko.Videl som ponuky tiez cez EIC,ale poplatok bol 3x vyssi a 0,7% rocne za manazovanie.To uz je horsie ako cez banku.Takze pozor na to,koho oslovis na investovanie cez EIC.
Dalsiu vyhodu by si mal moznost kupovat etf frakcie.Ja v SLSP mozem kupit iba celok.Teda ak momentalne ETF SP500 stoji cca 615e,tak musim tam tolko dat.Ty pokial by si chcel posielat mesacne 500e tak by ti kupili frakciu teda zlomok.
A ci investovat 10alebo 15 rokov neviem ako to myslis.Lebo ty mozes investovat ako dlho chces.Na konci by nebolo dobre ak by to nebola nevyhnutnost vybrat vsetko naraz.Mohol by si mesacne nejaku cast odpredat,poslat si na ucet a zbytok by tam ostaval na dalsie zhodnocovanie,teda mozes investovat aj do osemdesiatky.
Skus si pozriet kalkulacku zlozeneho urocenia a tam si namodeluj nejaku situaciu pre predstavu.Ak by si investoval do SP500 mozes si do kalkulacky dat 10%.
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa iosephus »

Ak si ochotný a schopný zájsť osobne na pobočku ČSOB a zakladať účet u brokera, tak si určite schopný cez telefón založiť účet v Xtb a spraviť jeden nákup mesačne do vopred nachystaného ETF fondu. Za tie ušetrené poplatky tá "námaha" rozhodne stojí.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
Muti
Gold Member **
Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
Has thanked: 3 times
Been thanked: 252 times

Príspevok od používateľa Muti »

selchet napísal: St 22 10, 2025 3:42 pm
Muti napísal: St 22 10, 2025 2:39 pm Ja sa vyjadrim skor technicky k tej Patria Finance (kedze ja ju mam z historickych dovodov - v dobe praveku tu bola len Patria a Fio, na ktore sa dali previest akcie zo slovenskej burzy). Co sa tyka pravidelnej investicie do ETF maju ich tam asi 30. Ale urcite maju ten zaklad. MSCI World v EUR, Nasdaq v USD a EUR. SP500 v USD. SP500 v EUR maju len hedzovany, co nie je velmi vyhodne, kedze z dlhodobeho hladiska je tam strata v percentach kvoli hedzingu. SP500 v EUR nehedzovany nemaju (nechapem ani ja ze preco). Nakup pri pravidelnej investicii je 1x do mesiaca (15. den v mesiaci). ETF-ka sa kupuju aj zlomkove. Poplatok za nakup pri pravidelnej investicii je 0.8% + je tam poplatok za spravu uctu (zda sa mi ze je to 0.12% z investicie, ale nie som si isty, lebo to v hlave nemam). Poplatkovo to tam je take ze "not great, not terrible". Su aj drahsie platformy, ale su aj lacnejsie. Juggler to niekedy niekde mal vycislene, ze za xxx rokov o kolko xxx EUR by si na poplatkoch prisiel. Patriu ti v davnych casoch vedeli zalozit ludia na pobocke CSOB, teraz to uz ide aj online. Ked mas ucet v CSOB, tak presun na Patria ucet je bez poplatku (z inej banky 1 eur) a na ucte mas peniaze hned (takze staci posielat peniaze aj 14. vecer). Ak by som na nieco zabudol,resp. by si mal ohladom toho este nejake otazky tak ma kludne kontaktuj aj v sprave.
Multi, veľká vďaka za fundovanú odpoveď a pomoc laikovi - presne takto polopate to potrebujem vysvetliť :uctievanie: :palec_hore: . Čiže keby som si zriadil účet v Patrii (či už online alebo na pobočke ČSOB) a posielal tam tých pár stovák mesačne (do MSCI World a Nasdaq v eurách), tak by to malo byť funkčné, však?

Ešte sa Ťa prosím opýtam na niekoľko vecí ak môžem:

1) Treba tam tie peniaze posielať k 15-temu alebo skôr? Keď si písal, že nákupy sa realizujú k 15-temu v mesiaci.

2) Ak tomu rozumiem správne, tak ak pošlem raz mesačne 400 eur, tak z tých 400 eur mi strhnú 3,2 eura (poplatok 0,8 percenta) a zvyšok sa investuje na nákup ETF? Plus raz ročne mi strhnú tých 0,12 percenta za správu z celkového objemu peňazí na účte. Chápem to takto správne?

3) Čo je to "hedžovaný fond"? Spomínaš ho pri S&P 500 a že to nie je veľmi výhodne. Ten by som si teda nedal.

4) Na koľko rokov by som si to mal dať? 10 alebo lepšie 15? Alebo sa to vopred nestanovuje a peniaze si môžeš vybrať podľa potreby?

Ešte raz veľká vďaka za pomoc!
1. Poslat si vies kedykolvek. Mas to ako klasicky ucet. Len toho 15-teho ti stiahnu peniaze, ked mas nastavenu pravidelnu investiciu.

2. Ak zadas nakup za 400 eur, tak broker minie len tych 400 eur (urobi nakup ETF za 396.80 eur a necha si tych 3.20 eur ako poplatok). Poplatok 0.12% sa strhava z uctu koncom kazdeho mesiaca mesiaca (z aktualnej hodnoty celej investicie).

3. Viac o hedzovanych fondoch tu: https://www.linkedin.com/pulse/hed%C5%B ... 5%A1-labaj

4. ETF su ako akcie. Vies ich predat hocikedy. Ak sa vsak chces vyhnut zdaneniu zisku (ak tam nejaky bude), tak by sim mal predat minimalne po roku drzania, kedy splnis casovy test.

Ako som uz spominal v prvom prispevku co sa tyka poplatkov, tak Patria je taka "not great not terrible". Existuju uz aj lacnejsi brokeri. Resp. ked nechces riesit ani nakup samotny, tak asi naozaj bude pre teba najlepsie si urobit ucet v EIC cez nasho clena AviceN. Tam len budes posielat kazdy mesiac peniaze a nebudes sa vobec o nic starat. Skus ho skontaktovat a uvidis.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Max100 napísal: St 22 10, 2025 7:39 pm Hlavne zacni investovat cim skor,lebo uz vcera bolo neskoro.
Čínske príslovie: Najlepší čas zasadiť strom bol pred dvadsiatimi rokmi — druhý najlepší čas je dnes. Teda načo sa súžiť nad minulosťou, keď ju nemožno zmeniť?
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Fund
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 287 times
Been thanked: 103 times

Príspevok od používateľa Fund »

...ale mozes sa z minulosti poucit
selchet

Ďakujem páni za fundované odpovede a pomoc. Hlavne pánom pod prezývkami Muti, Jugger, Mibi, ale aj ostatným za ich dobre mierené rady. Zmeškal som vlak, to mi je jasné, už vidím len koncové svetlá posledného vagóna v diaľke... Čo už narobím... Presvedčili ste ma, budem kontaktovať pána pod prezývkou avicen, viacerí ste ho odporúčali. Uvidím, čo mi povie.

Ešte posledná otázka ak môžem - ak teda pôjdem do EIC cez avicen-a, a niečo by sa sním nedajbože stalo, kto mi potom bude spravovať financie a riešiť prípadné problémy? Bude mi niekto ponúknutý priamo EIC, alebo si mám hľadať niekoho ja sám? Bez provízie sa mi na to asi každý vykašle... Ako sa riešia takéto situácie? Na ten Patrii ma lákalo aj to, že je síce drahšia ako EIC, ale je vlastnená bankou, ktorá má pobočky pomaly v každom meste a ja tam mám dlhodobo účet. K peniazom sa viem teda dostať relatívne úplne bez problémov. Mám teraz naozaj veľkú dilemu...
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 259 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Skúsim ti odpovedať priamo ja ako to funguje. Ak sa agentovi niečo stane máš viacero možností:

a) Nájdeš si nového, ktorý preberie účet pod správu a budete ďalej spolupracovať.

b) Oslovíš priamo akéhokoľvek zazmluvneného SFA, že máš účet v EIC a potrebuješ nového agenta, s radosťou ti nejakého priradia. Vedie sa tu taký boj o klienta, že posledné čo by si sa mal obávať je že "bez provízie o mňa ani pes neštekne".

c) Vieš vyplniť tlačivo, ktoré má EIC na webe, je to konkrétne "Všeobecný pokyn", ktorý podľa návodu na 2. strane vyplníš, následne notársky overíš podpis a odošleš priamo do EIC. Takto vieš odpredať ETF aj bez agenta, takže sa nemôže stať, že ostaneš "vymknutý" a "závislý" len na agentovi.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
djlaco
Dátum registrácie: So 09 11, 2024 8:10 am
Has thanked: 105 times
Been thanked: 4 times

Príspevok od používateľa djlaco »

XTB booker ma aj videa ako ži založiť účet a ako si nastaviť koláčove automatické portfólio kde sa ti bude automaticky nakupovať zvolene etfka je to zadarmo. XTB ma svoj YouTube kanál kde ma vzdelávacie videa ako používať mobilnú aplikáciu + video ako nastaviť automatické investovanie volajú to investičné plány. Pozri videa pripadne ich stránku sekcia vzdelávanie.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

alebo tento navod ako zalozit ucet na XTB: https://bluenumbers.sk/xtb-detailny-nav ... -ucet.html plus je tam kopec dalsich info o XTB
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"