PIATOK: Akcie pokračujú v rekordnom raste, keďže ceny ropy klesajú a zvyšujú sa šance na zníženie úrokových sadzieb
Akciový trh zavŕšil pôsobivý týždeň silným rastom, keď klesajúce ceny ropy, zvýšené šance na zníženie úrokových sadzieb a širšia účasť investorov posunuli akcie ešte ďalej do rekordných výšok.
Indexy S&P 500 (+1,2 %) a Nasdaq Composite (+1,5 %) zaznamenali rekordné intradenné a záverečné maximá už tretí deň po sebe, pričom index Nasdaq Composite uzavrel 13. deň po sebe v pluse, čo sa nepodarilo od roku 1992.
Solídna účasť na širšom trhu pomohla indexu DJIA (+1,8 %) mierne prekonať ostatné indexy, zatiaľ čo očakávania potenciálne priaznivejšieho prostredia v oblasti úrokových sadzieb pomohli indexom Russell 2000 (+2,1 %) a S&P Mid Cap 400 (+2,0 %) dosiahnuť ešte väčšie zisky.
Akcie prudko vzrástli hneď po otvorení trhu po oznámení iránskeho ministra zahraničných vecí, že Hormuzský prieliv sa opäť otvorí pre komerčnú lodnú dopravu na zvyšok trvania prímeria medzi USA a Iránom, ktoré má vypršať v utorok.
Okrem toho denník The Wall Street Journal informoval, že ďalšie kolo rokovaní medzi oboma krajinami sa pravdepodobne uskutoční v pondelok v Pakistane, a prezident Trump oznámil, že Irán na neurčito pozastavil svoj jadrový program.
Futures na ropu uzavreli dnešné obchodovanie o 10,49 USD nižšie (-11,1 %) na úrovni 84,22 USD za barel, čo pripravilo pôdu pre širokú účasť a niektoré pôsobivé zisky.
Letecké a výletné spoločnosti, ako sú United Airlines (UAL 101,78, +6,75, +7,10 %) a Royal Caribbean (RCL 285,48, +19,53, +7,34 %), dosiahli nadpriemerné výsledky vďaka poklesu cien ropy, čo prispelo k posilneniu sektorov spotrebného tovaru (+2,0 %) a priemyslu (+1,8 %).
Oba sektory boli podporené aj solídnymi ziskami akcií citlivých na úrokové sadzby, ako sú stavebné spoločnosti a dodávatelia stavebných materiálov.
ETF iShares U.S. Home Construction uzavrel o 4,6 % vyššie.
Pokles cien ropy zmiernil inflačné očakávania trhu a nástroj CME FedWatch teraz pripisuje 50 % pravdepodobnosť zníženia úrokových sadzieb o minimálne 25 bázických bodov na decembrovom zasadnutí FOMC, čo je nárast oproti včerajším približne 30 %.
V ostatných sektoroch držal krok s rastom aj sektor informačných technológií s najvyššou váhou (+1,6 %), pričom rast sektora viedli akcie polovodičových spoločností, ktoré posunuli index PHLX Semiconductor o 2,4 % vyššie.
Apple (AAPL 270,23, +6,83, +2,59 %) bol jednou z najlepšie si vedúcich akcií „veľkolepej sedmičky“ po tom, čo agentúra Reuters informovala, že dodávky iPhoneov do Číny v prvom štvrťroku vzrástli o 20 %.
Sektor komunikačných služieb (+0,8 %) zaznamenal dnes jeden z menších ziskov, keďže Netflix (NFLX 97,31, -10,48, -9,72 %) prudko klesol po tom, čo včera vo svojom zverejnení výsledkov vydal neuspokojivé prognózy na druhý štvrťrok.
Napriek tomu sektor uzavrel deň výrazne nad svojimi minimami vďaka silnému vedeniu zo strany svojich megakapitálových zložiek Alphabet (GOOG 339,40, +6,63, +1,99 %) a Meta Platforms (META 688,55, +11,68, +1,73 %). ETF Vanguard Mega Cap Growth uzavrel o 1,4 % vyššie.
Iba sektory energetiky (-2,9 %) a verejných služieb (-0,4 %) uzavreli nižšie.
Momentum zostáva pevne na vzostupe, pričom kupujúci naďalej s relatívnou ľahkosťou tlačia akcie do rekordných výšok.
Hlavné indexy zaznamenali v priebehu týždňa zisky najmenej 3 % už tri týždne po sebe, čo podčiarkuje silu rally, keďže uvoľňovanie geopolitického napätia a zlepšujúce sa očakávania zníženia úrokových sadzieb naďalej posilňujú býčie pozadie trhu.
Americké štátne dlhopisy zakončili týždeň silne, čo tlačilo výnosy väčšiny splatností na najnižšie záverečné úrovne za mesiac.
Výnos 2-ročných dlhopisov klesol o osem bázických bodov na 3,70 % (-10 bázických bodov tento týždeň) a výnos 10-ročných dlhopisov klesol o šesť bázických bodov na 4,25 % (-7 bázických bodov tento týždeň).
Dnes neboli zverejnené žiadne významné ekonomické údaje.
Russell 2000: +11,9 % od začiatku roka
S&P Mid Cap 400: +10,3 % od začiatku roka
Nasdaq Composite: +5,3 % od začiatku roka
S&P 500: +4,1 % od začiatku roka
DJIA: +2,9 % od začiatku roka.
P.S. Ja ako trejder a špekulant som tento týždeň dostal riadne na frak. Hral som totiž na pokles trhov od začiatku apríla.
Potom, čo sa trh v pondelok otočil z poklesu do rastu - po neúspešných víkendových rokovaniach - v utorok som realizoval straty na Russeli 2000 a VIX.
V simulovanom aktívnom investingu som takisto vystúpil. Zo strachu, lebo celý účet bol v dvojpákovom Russelli a Nasdaqu.
Po analýze, že vojna potrvá. Chcel som to pozdejšie prehodiť do Nasdaqu 1x. Ale nachytal som sa a trh mi ušiel.
Našťastie, aspoň jedna vec ma teší.
Že v svojom vlastnom ,,sedliackom,, investovaní som dodržal pravidlo ,,nikdy nepredávať,,
Môžem držať účet len v jednopákovom, alebo dvojpákovom ETF, prejsť z 2x do 1x a naopak. Alebo dokúpiť. Nič viac.
Sedliak u mňa znova zvíťazil nad špekulantom.