XTB - zlozenie portfolia

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
selchet
Dátum registrácie: Št 31 08, 2023 11:34 am
Has thanked: 7 times

XTB - zlozenie portfolia

Príspevok od používateľa selchet »

Dobrý deň páni, chcem sa opýtať na jednu vec. Mám založené investovanie cez XTB - výlučne pasívne do ETF, neobchodujem, lebo tomu nerozumiem. Mám dva fondy, každý má celkovú váhu 50 percent. Chcel som diverzifikovať riziko a preto mám Core MSCI World a MSCI Emerging Markets, aby som mal v portfóliu USA, Čínu, Indiu, Tchajwan a Európu. Teraz moje otázky:

1) Je normálne, že na XTB vidím zisky/stratu, ktoré sa menia pomaly každú sekundu? Nie je to tak, že keď raz mesačne pošlem vopred stanovenú čiastku z účtu, za túto sa nakúpia podiely v jednotlivých ETF (tiež raz mesačne) a vtedy by mal byť vidieť ten pohyb (zisk alebo strata)? Je toto normálne?

2) Ako je možné, že som teraz v priebehu marca kvôli americko-izraelsko-iránskej vojne prišiel aj o peniaze na MSCI Emerging Markets, keď tam USA vôbec nie sú??? Práve preto som diverzifikoval, aby som sa tomu vyhol a prd mi to pomohlo... Ako to vlastne teda funguje? Americké akcie chápem, ale prečo ázijské a európske??? Behom pár dní som prišiel o celý výnos, ktorý som tam mal dovtedy od októbra nazberaný :cry: . Ak to takto pôjde ďalej, tak pomaly výnosnejšie budú podielové fondy, aj napriek dani zo zisku...

3) Ešte posledná otázka - čo hovoríte na mnou zvolené fondy? Prípadne ako by som mal upraviť investičnú stratégiu, aby som neprerobil aj posledné nohavice? Som čistý amatér, chcem len, aby moje peniaze nezožrala inflácia a aby som mal trochu lepší dôchodok a niečo aj deťom. Už ste mi tu na fóre viac krát dobre poradili.

Vopred veľmi pekne ďakujem za akúkoľvek dobre mienenú radu!!!
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Re: XTB - rada

Príspevok od používateľa MiBi »

1. Ano je to normalne, su to na burze obchodovatelne fondy, takze ich cena sa meni neustale pocas burz.hodin teda od 9:00 - 17:30
2. Praveze Emerging Markets: India,Cina,Taiwan,Juzna Korea, ktore tvoria ich podstatnu cast su najviac zavisle na rope cez Hormuzsky prieliv, preto maju pomerne velky pokles a paradoxne USA aj z dovodu posilnujuceho dolara ma pokles ovela nizsi. Podielove akciove fondy z velkej vacsiny neprekonaju pasivne ETF - len mozno maju oneskorene ocenovanie, preto si tam ten pokles este nevidel. Pri investovani musis pocitat aj s poklesmi, tento je este z tych mensich.
3. Zvolene fondy za mna OK, mozno podiel Emerging Markets by som volil mensi, cca 20%
selchet

Ďakujem pekne MiBi za komplexnú a fundovanú odpoveď. Prečo by si ale dal Emerging Markets v menšom percente? Práve tie mi (až do marcovej straty) vygenerovali najväčší zisk. V Ázii sa vyrába obrovské množstvo tovaru (vrátane elektroniky a polovodičov) a narozdiel od US sa tieto krajiny nehrnú do konfliktov...
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Teraz su emerging markets na koni, lebo brutalne rastu ceny pamati a vseobecne polovodicov. Ale su tam 2 rizikove faktory 1. Cina nie je uplne trhova ekonomika - teda znacne zasahy statu do fungovania a 2. Taiwan - Cina sa moze hocikedy rozhodnut narokovat si tento ostrov aj vojensky. A tieto dva tvoria 33% EM.
selchet

Ďakujem MiBi za odpoveď. Posledná otázka - mám teda zachovať pokoj a naďalej pravidelne na mesačnej báze investovať? Ešte ak môžem - vedel by si mi prosím poradiť nejaké spoľahlivé ETF na zlato a nehnuteľnosti? Ak také vôbec existujú. Stále mi vŕta v hlave, že by nebolo zlé ten "košík" poskladať z "vajíčok" od úplne rozdielnych "sliepok" a tak kompenzovať výkyvy v akciách. Lebo momentálne mám v tom "košíku" iba samé akcie. Som laik, ale takýto postup radíte aj vy odborníci tuto na fóre. Alebo je to blbosť?

Vopred vďaka za ochotu!
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Ano, zachovaj pokoj a dalej pravidelne investuj a hlavne nemen casto strategiu - raz sa rozhodni a drz sa nej.
na nakup zlata v XTB sa da pouzit: EGLN.UK ale najprv prestuduj ebook co som dal do prilohy
SK_ GOLD e-book 2024.pdf
(2.01 MiB) 57 stiahnutí
ETF do nehnutelnosti ja osobne nevyuzivam, skor dlhopisy, ale ak by si chcel o tom viac vediet: https://www.xtb.com/sk/vzdelavanie/reit-etf-akcie
JanH
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 152 times
Been thanked: 225 times

Príspevok od používateľa JanH »

selchet napísal: Ut 17 03, 2026 9:12 am Ďakujem MiBi za odpoveď. Posledná otázka - mám teda zachovať pokoj a naďalej pravidelne na mesačnej báze investovať? Ešte ak môžem - vedel by si mi prosím poradiť nejaké spoľahlivé ETF na zlato a nehnuteľnosti? Ak také vôbec existujú. Stále mi vŕta v hlave, že by nebolo zlé ten "košík" poskladať z "vajíčok" od úplne rozdielnych "sliepok" a tak kompenzovať výkyvy v akciách. Lebo momentálne mám v tom "košíku" iba samé akcie. Som laik, ale takýto postup radíte aj vy odborníci tuto na fóre. Alebo je to blbosť?

Vopred vďaka za ochotu!
Zlato historicky plní funkciu uchovávateľa hodnoty, nie jej tvorcu. Neprodukuje žiadne cash flow, negeneruje výnos a jeho držba je v podstate stávkou na zachovanie kúpnej sily v čase. Jedna unca zlata zostane vždy jednou uncou.

Akcie naopak reprezentujú podiel na ekonomickej aktivite. Firmy vytvárajú hodnotu prostredníctvom zisku, ktorý môžu reinvestovať alebo vyplácať akcionárom. Dlhodobý rast akcií je preto založený na reálnom ekonomickom výkone, nie len na zmene ceny.

Z tohto pohľadu má zlato zmysel skôr ako doplnok portfólia, nie jeho základ. V praxi sa často považuje za rozumné držať v zlate približne 10 % majetku ako formu diverzifikácie a poistky proti neistote, no výrazne vyšší podiel už z dlhodobého hľadiska brzdí potenciál rastu celého portfólia.

Ak máš len jedno svetové ETF, máš v košíku už teraz okolo 1500 rôznych vajíčok :palec_hore: .
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

SP500-1950.pdf
(125.36 KiB) 34 stiahnutí
tu je graf porovnania hodnoty sp500 vs zlato v case, dnesna hodnota pomeru je niekde na cisle 20. Pretoze som znizil hodnotu sp500 o buybacky (-25%), pretoze v minulosti neboli a teraz posledne roky su. Drahsie zlato ako dnes bolo iba cca 1975-1985 teda 10 rokov od obdobia po 2.sv. vojne. AK svet bude fungovat ako posledne desiatky rokov, tak zlato je drahe teraz oproti akciam.

Ak máš len jedno svetové ETF, máš v košíku už teraz okolo 1500 rôznych vajíčok :palec_hore: .

Aka je vzajomna korelacia tych 1500 vajicok?
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
selchet

Ďakujem vám páni všetkým za rady, mám teraz čo študovať! :palec_hore:

Prečítam si aj pripnuté materiály. Pekný deň všetkým. :)
selchet

osamely chodec napísal: Ut 17 03, 2026 11:19 am SP500-1950.pdf

tu je graf porovnania hodnoty sp500 vs zlato v case, dnesna hodnota pomeru je niekde na cisle 20. Pretoze som znizil hodnotu sp500 o buybacky (-25%), pretoze v minulosti neboli a teraz posledne roky su. Drahsie zlato ako dnes bolo iba cca 1975-1985 teda 10 rokov od obdobia po 2.sv. vojne. AK svet bude fungovat ako posledne desiatky rokov, tak zlato je drahe teraz oproti akciam.

Tú poslednú vetu "Aka je vzajomna korelacia tych 1500 vajicok?" som nepochopil - mohol by mi ju niekto vysvetliť?
incognito
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
Has thanked: 41 times
Been thanked: 57 times

Príspevok od používateľa incognito »

selchet napísal: Po 16 03, 2026 1:55 pm Ďakujem pekne MiBi za komplexnú a fundovanú odpoveď. Prečo by si ale dal Emerging Markets v menšom percente? Práve tie mi (až do marcovej straty) vygenerovali najväčší zisk. V Ázii sa vyrába obrovské množstvo tovaru (vrátane elektroniky a polovodičov) a narozdiel od US sa tieto krajiny nehrnú do konfliktov...
Pokles nie je strata, na stratu sa to premeni az ked to predas. Podla toho co pises tomu velmi nerozumies, takze najlepsie 2 rady na zaciatok:
1) Menej emocii - to chce len skusenost
2) Menej akcie a ukonov - teraz nie je zrovna okamih na upravy, neskor by bolo vhodne znizit podiel EM k rozpatiu 13-30%, nakolko tych 13% je podiel EM na svetovej kapitalizacii a tych 30% je moj osobny limit, vsetko nad to je vestenie a nerepsektovanie reality.
incognito
Gold Member **

selchet napísal: Ut 17 03, 2026 9:12 am Ďakujem MiBi za odpoveď. Posledná otázka - mám teda zachovať pokoj a naďalej pravidelne na mesačnej báze investovať? Ešte ak môžem - vedel by si mi prosím poradiť nejaké spoľahlivé ETF na zlato a nehnuteľnosti? Ak také vôbec existujú. Stále mi vŕta v hlave, že by nebolo zlé ten "košík" poskladať z "vajíčok" od úplne rozdielnych "sliepok" a tak kompenzovať výkyvy v akciách. Lebo momentálne mám v tom "košíku" iba samé akcie. Som laik, ale takýto postup radíte aj vy odborníci tuto na fóre. Alebo je to blbosť?

Vopred vďaka za ochotu!
Zlozenie portfolia podla tried aktiv zalezi od horizontu. Vsetko nad 10 rokov stacia akcie, pod to uz treba aj dlhopisy a reality. Zlato nie je investicia (hoci dnes sa to tak moze tvarit), zlato je poistka pre pripad rozkladu financneho systemu. Osobnie je som fanusik.
incognito
Gold Member **

selchet napísal: Ut 17 03, 2026 11:36 am
osamely chodec napísal: Ut 17 03, 2026 11:19 am SP500-1950.pdf

Tú poslednú vetu "Aka je vzajomna korelacia tych 1500 vajicok?" som nepochopil - mohol by mi ju niekto vysvetliť?
V tom svetovom ETF mas cca 1500 firiem, ako vyvoj jednej z nich ovplyvnuje vyvoj dalsi 1499? V ramci roznych rizik rozne - pri kreditnom riziku (riziko krachu) je korelacia minimalnae, z hladiska volatility ako triedy aktiv je to blizko 1 (absolutna zavislost, vsetko su to akcie - podnikanie). Cize ked sa bojis vykyvov akcioveho trhu (emocny problem), mas smolu, to bude vzdy. Ak sa bojis straty penazi z dovodu krachu firiem (prakticky problem), je to zbytocna obava, musel by zmiznut svet ako ho pozname (vsade sama totalita).
selchet

incognito napísal: Ut 17 03, 2026 11:46 am
selchet napísal: Po 16 03, 2026 1:55 pm Ďakujem pekne MiBi za komplexnú a fundovanú odpoveď. Prečo by si ale dal Emerging Markets v menšom percente? Práve tie mi (až do marcovej straty) vygenerovali najväčší zisk. V Ázii sa vyrába obrovské množstvo tovaru (vrátane elektroniky a polovodičov) a narozdiel od US sa tieto krajiny nehrnú do konfliktov...
Pokles nie je strata, na stratu sa to premeni az ked to predas. Podla toho co pises tomu velmi nerozumies, takze najlepsie 2 rady na zaciatok:
2) Menej akcie a ukonov - teraz nie je zrovna okamih na upravy, neskor by bolo vhodne znizit podiel EM k rozpatiu 13-30%, nakolko tych 13% je podiel EM na svetovej kapitalizacii a tych 30% je moj osobny limit, vsetko nad to je vestenie a nerepsektovanie reality.
Incognito, máš pravdu, som v tomto úplný laik. Aj keď na sebe pracujem, aj prostredníctvom tohto super fóra a ochotných odborníkov. Jedna vec - EM mi všetci radíte znížiť na max. 30 percent. Ale v Ázii sa produkuje absolútna väčšina elektroniky aj ostatných tovarov. Čína ide dopredu ako drak (už nielen ako veľkovýrobňa, ale aj vedecko-výskumná základňa), o Tchajwane a Južnej Kórei sa nemusíme baviť. To je to s nimi až také zlé alebo nedôveryhodné?
incognito
Gold Member **

selchet napísal: Ut 17 03, 2026 11:59 am
incognito napísal: Ut 17 03, 2026 11:46 am
Incognito, máš pravdu, som v tomto úplný laik. Aj keď na sebe pracujem, aj prostredníctvom tohto super fóra a ochotných odborníkov. Jedna vec - EM mi všetci radíte znížiť na max. 30 percent. Ale v Ázii sa produkuje absolútna väčšina elektroniky aj ostatných tovarov. Čína ide dopredu ako drak (už nielen ako veľkovýrobňa, ale aj vedecko-výskumná základňa), o Tchajwane a Južnej Kórei sa nemusíme baviť. To je to s nimi až také zlé alebo nedôveryhodné?
1) V tej (napr.) Cine to produkuju aj/hlavne zapadne firmy, ktorych akcie su kotovane na US/EU burzach, cize kde sa to vyraba je menej podstatne ako to, pre aku firmu sa to tam vyraba.
2) Cina je diktatura, rovnako Vietnam a +/- aj Indonezia, to je (geo)politicke riziko, ktore mnohi podcenili napr. pri Rusku. Co Cina reportuje je absolutne skreslene, navyse ma svoje vnutorne obrovske problemy - tony uverov v upadku, katastrofalna demografia, atd.
3) Ten Taiwan vyraba pre zapadne ekonomiky a zapadne firmy, tam je spotreba.
4) Na rozdiel od tunajsieho narativu "ide len o vynos", som ja presvedceny, ze ide aj o rizika a pre mna su to hlavne kreditne, menove, politicke a volatilita. Preto cim sirsie portfolio, tym priemernejsi vynos a nizsia volatilita. Co je na horizonte do 15 rokov zasadny parameter, hlavne ked sam vidis, ake emocie ti sposobuje volatilita, tak dodrzat horizont nie je jednoduche (za to sa platia tie feecka, aspon by sa mali, ale to je iny pribeh).
5) Tie EM su velmi volatilne, pretoze su velmi citlive na zvysok sveta - vid sit. v Perzskom zalive a Hor. prielive, su naviazane na dolar (co je teraz dost volatilna premenna, ked tam je Donald) a pre nas je to dost neznama co sa tyka politiky a kultury. Keby si nakupil MSCI ACWI, tak toto neriesis, len mas trvaly prikaz. Hlavne dodrz horizont a zvysok bude mat minimalny vplyv...
selchet

Vďaka incognito, logiku to má. Aby som to nejako zhrnul - nepanikáriť, naďalej pravidelne investovať do akcií (určite chcem aspoň 10-15 ročný horizont) a teda časom znížiť EM. No a ten MSCI ACWI je univerzálne ETF na všetky trhy? Ty doňho investuješ? Počujem o ňom prvý krát.
incognito
Gold Member **

selchet napísal: Ut 17 03, 2026 2:17 pm Vďaka incognito, logiku to má. Aby som to nejako zhrnul - nepanikáriť, naďalej pravidelne investovať do akcií (určite chcem aspoň 10-15 ročný horizont) a teda časom znížiť EM. No a ten MSCI ACWI je univerzálne ETF na všetky trhy? Ty doňho investuješ? Počujem o ňom prvý krát.
1) Medzi 10 a 15 rocnym horizontom je pomerne zasadny rozdiel, ale pri celom svete by ta vacsina problemov mala obist.
2) ACWI (All countries world index) je suctom/kombinaciou MSCI World a MSCI EM, cize nemusis ty riesit pomer medzi vyspelymi krajinami a EM. Pre mna to je nevyhoda, ja toho sice drzim, ale mam to rozbite na USA/North America, EU+EMU, EM a Japonsko + satelity (blockchain, voda, atd.), pre teba to bude vyhoda. Pre teba cim jednoduchsie, tym lepsie. Nastav trvaly prikaz a raz za rok sa chod potesit tou kopou, ktoru si vytvoril. Inak do toho neryp.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Keby ta to podrobnejsie zaujimalo ACWI rozbity na jednotlive krajiny, pekne graficky: https://www.msci.com/research-and-insig ... -breakdown

Alebo vztahy medzi jednotlivymi MSCI indexami: https://www.justetf.com/uk/news/etf/msc ... world.html
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

MiBi napísal: Ut 17 03, 2026 3:23 pm Keby ta to podrobnejsie zaujimalo ACWI rozbity na jednotlive krajiny, pekne graficky: https://www.msci.com/research-and-insig ... -breakdown

Alebo vztahy medzi jednotlivymi MSCI indexami: https://www.justetf.com/uk/news/etf/msc ... world.html
ACWI vs SPY index korelacie 0,9 az 1,0 ta 1,0 je v crashoch
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Korelacia 0,9 - 1.
Znamena ze ak jeden index rastie tak vacsinou aj druhy rastie a naopak.
Ale je tam aj nesulad. Nemusia sa hybat vzdy rovnakym smerom a v rovnakej “sile”.

Nehovori ale nic o vynosoch ako sa ktoremu indexu/ regionu dari.

SP500 moze dat 10% a MSCI AWCI len 6% alebo aj naopak.
Zalezi kedy ktoremu regionu sa viac dari.
Historicky sa viac dari US.

SP500 je len US - ale zaroven su to dnes globalne firmy takze maju prijmy z celeho sveta, plus nakupuju objednavaju suciastky z inych kontinentov (cim podporuju ostatne regiony).

Napr Apple - iphony pod sa vyrabaju v Cine, Indii.
a zase Cloud, Aple TV stream, Apple pay, a ich elektronicke zariadenia sa predavaju po celom svete. A ak niekde klesne dopyt vo svete (v Cine a pod) tak negetivne to ovplyni ich zisky.

Cize aj ked su to len US firmy tak diverzifikacia je uz na “cely” svet.

V MSCI World AWCI - mas firmy z celeho sveta, nie len povodom z USA.
Cize este vacsia diverzifikacia.
Aktualne 60% kapitalizacie tohoto indexu aj tak tvoria firmy z USA. Takze co sa deje v US ma najvacsi dopad na hodnotu indexu. Preto vysoka korelacia.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2390 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

selchet napísal: Po 16 03, 2026 10:59 am Ako je možné, že som teraz v priebehu marca kvôli americko-izraelsko-iránskej vojne prišiel aj o peniaze na MSCI Emerging Markets, keď tam USA vôbec nie sú???
Práve preto som diverzifikoval, aby som sa tomu vyhol a prd mi to pomohlo... Ako to vlastne teda funguje?
Americké akcie chápem, ale prečo ázijské a európske??? Behom pár dní som prišiel o celý výnos, ktorý som tam mal dovtedy od októbra nazberaný :cry: .
Ak to takto pôjde ďalej, tak pomaly výnosnejšie budú podielové fondy, aj napriek dani zo zisku...
Funguje to zvyčajne naopak. Na tejto vojne zarobia tí, čo ju vedú: americkí zbrojári na zbraniach a munícii za miliardy, americkí ťažiari na drahej rope atď.
Problém majú ázijské a európske firmy, ktoré sú závislé na energiách a hnojivách z regiónu kde vypukla vojna.

Ale nad tým sa netráp, ani najlepší finančníci sveta na tom nevedia zarobiť.

Prosím ťa, prečítaj si, čo mám v podpise:

,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett

To radí najlepší investor sveta. Nie ja.

Ak chceš dlhodobo zarobiť, investuj ako sedliak: čisto pasívne, bez špekulácii, bez rozmýšľania.
A nezaoberaj sa krátkodobými pohybmi. Investuj tam, kde sú výnosy dlhodobo vysoké.

V 2018 finančníci z Finaxu zostavili portfólio presne takým štýlom ako sa tu bavíte.
Do košíka napchali veľa vajíčok. Jedno portfólio zverejnili - je to portfolio Dominika Hrbatého, kde vložil 120 000 €.

Dnes, po 8 rokoch tam má 215 000 € (+70%).
Dávam scan účtu pre teba, aby si videl ktoré vajíčka v košíku mu priniesli najviac peňazí:
.
DominikH.png
.
.
Ak trápiš svoj mozog otázkami, kde by bolo najlepšie investovať, odporúčam ti sledovať našu hitparádu.
V nej vyhodnocujem rôzne stratégie, rôzne fondy, aj podľa geografie, teda môžeš si pozrieť aj ETFs na Čínu, alebo Indiu.
Tu je linka na vyhodnotenie 2025, ktorý mám temer hotový: https://www.smartinvestor.sk/diskusia/v ... .php?t=505

Aby sme sa neodklonili od košíka plného vajíčok, tak tu je Dominik - vyhodnotenie za 2025:
DOMINIK HRBATÝ - FINAX (EUR): +8,25% .
Celkovo od 21.5.2018: +70,27% (+7,24% p.a.).
Benchmarkové ETFs (80% etf MSCI World + 20% etf Global Bond): +108,57% (+10,14% p.a.).
Dominik od prvej investície 100K dokupoval 2x po 10K.
Benchmarková simulácia je bez dokupov a rebalansingu.
ETF SVET (EUR) za rovnaký čas: +135,68% (+11,92% p.a.).
ETF USA (EUR): +177,33% (+14,34% p.a.).
Potvrdzuje sa naša téza, že investovanie cez jediné ETF MSCI World, alebo SP500
je nielen ,,sedliacky,, jednoduché, ale zároveň aj najvýnosnejšie.
Sedliak nepotrebuje ,,manažované,, portfólio, rebalancing, ani dlhopisy.
Sedliak nepotrebuje starosti. Chce maximálny dlhodobý výnos s minimálnymi poplatkami.
Nuž a na záver sa pozrime na účet 4 ľudí, ktorí investovali do vyššie uvedených možností 100 000 €
v rovnakom čase ako začal Dominik, teda pred 8 rokmi:

DOMINIK HRBATÝ - FINAX (EUR): na účte 170 270 €
Sedliak v 2 ETFs: 80% etf MSCI World + 20% etf Global Bond: na účte 208 570 €
Sedliak v ETF SVET (EUR): 235 680 €
Sedliak v ETF USA (EUR): 277 330 €

Ktorý z tých účtov by si chcel mať?
Prajem Ti, aby si dobre investoval. Zvlášť ked ide o peniaze na dôchodok.

:beer:
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

kixog47100 napísal: Ut 17 03, 2026 6:29 pm Korelacia 0,9 - 1.
Znamena ze ak jeden index rastie tak vacsinou aj druhy rastie a naopak.
Ale je tam aj nesulad. Nemusia sa hybat vzdy rovnakym smerom a v rovnakej “sile”.

Nehovori ale nic o vynosoch ako sa ktoremu indexu/ regionu dari.

SP500 moze dat 10% a MSCI AWCI len 6% alebo aj naopak.
Zalezi kedy ktoremu regionu sa viac dari.
Historicky sa viac dari US.

SP500 je len US - ale zaroven su to dnes globalne firmy takze maju prijmy z celeho sveta, plus nakupuju objednavaju suciastky z inych kontinentov (cim podporuju ostatne regiony).

Napr Apple - iphony pod sa vyrabaju v Cine, Indii.
a zase Cloud, Aple TV stream, Apple pay, a ich elektronicke zariadenia sa predavaju po celom svete. A ak niekde klesne dopyt vo svete (v Cine a pod) tak negetivne to ovplyni ich zisky.

Cize aj ked su to len US firmy tak diverzifikacia je uz na “cely” svet.

V MSCI World AWCI - mas firmy z celeho sveta, nie len povodom z USA.
Cize este vacsia diverzifikacia.
Aktualne 60% kapitalizacie tohoto indexu aj tak tvoria firmy z USA. Takze co sa deje v US ma najvacsi dopad na hodnotu indexu. Preto vysoka korelacia.
0,9 az 1,0 to je podla AI index korelacie vynosov , ja len ze ak mam cele portfolio v akciach tak je uz iba kozmetika ci svet ci USA.
kixog47100
Platinum Member ***

Ano zmeny budu len “kozmeticke” (aj ked v dlhodobom horizonte aj 1-2% pa spravi rozdiel) lebo prvych 10-20-30 firiem z SP500 tvori vacsinu indexu a zvysnych 400 je tam len do poctu.
Najvacsie firmy tam maju velku koncentraciu.

Obdobne je to na tom aj v MSCI World. Kde potom este zvysok sveta zlepsuje alebo zhorsuje vykonnost MSCI World oproti SP500. Vacsinou zhorsuje.
Lebo oba indexy sa vzajomne prekryvaju - cca 60% z brucha.

Vyrazne vacsie rozdiely budu kratkodobe.
V krize SP500 klesne pomalsie ako EM alebo EU.
Alebo ked jeden trh v nejakom roku bude rast pomalsie(klesne alebo pojde do strany) lebo bude predrazeny a druhy porastie lebo bol podhodnoteny.
Presun kapitalu z US do EU a naopak..
Alebo v krize odliv z EM.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Ut 17 03, 2026 6:56 pm V 2018 finančníci z Finaxu zostavili portfólio presne takým štýlom ako sa tu bavíte.
Do košíka napchali veľa vajíčok. Jedno portfólio zverejnili - je to portfolio Dominika Hrbatého, kde vložil 120 000 €.
Dnes, po 8 rokoch tam má 215 000 € (+70%).
Dávam scan účtu pre teba, aby si videl ktoré vajíčka v košíku mu priniesli najviac peňazí:
Ak trápiš svoj mozog otázkami, kde by bolo najlepšie investovať, odporúčam ti sledovať našu hitparádu.
Juggler podla mna netreba uplne tu strategiu co navrhli vo Finaxe zatracovat, ano v horizonte 30 -50 rokov na 99.9% ich strategiu investovanie do USA urcite prekona. Ale v kratsom horizonte 10-15 rokov sa moze aj v USA vyskytnut stagnacia ako uz niekolkrat v historii a zvysok sveta ich bude prekonovat, tak ako aj napr. v minulom a zatial aj v tomto roku.
Svojou hitparadou pokryvas len "dobre" obdobie v USA, pre investora do 15 rokov je podla mna vhodnejsia univerzalnejsia strategia ako ETF Svet, alebo ACWI. A kto chce si to moze rozlozit na jednotlive ETF ako vo Finaxe, alebo podla toho co preferuje - samozrejme USA by mal byt zaklad 60-70%
JUGGLER napísal: So 10 01, 2026 10:51 pm VYHODNOTENIE 2025
..........................................................................................................................................................................
FINAX 100 (EUR): +8,1%
ETF SVET (EUR): +7,12% s dividendami = etf na index MSCI World: iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)
ETF USA 500 (EUR): +3,96% s dividendami = etf na index S&P 500 (iShares Core S&P 500 UCITS ETF Acc), Xetra SXR8
Obrázok
selchet

Páni MiBi, JanH, osamelychodec, incognito, kixog47100 a Juggler - ešte raz VEĽKÁ VĎAKA za ochotu a rady.

Ak by som to teda zhrnul - čo by som mal teraz spraviť ako "sedliak", ktorý sa síce vzdeláva, ale tieto veci idú proste mimo mňa a profesne sa venujem niečomu úplne inému? Nechať si Core MSCI World a MSCI Emerging Markets (napríklad v pomere 70:30), alebo ich predať a kúpiť výlučne MSCI ACWI? Alebo investovať výlučne do MSCI World bez EM? Už v tom mám poriadny guláš... Potom to už vážne nechám tak (a aj vám dám pokoj...) a budem iba pravidelne mesačne vkladať. Jediné, o čo mi ide, je aby som si k dôchodku trochu prilepšil a pomohol aj deťom, ak to bude potrebné.

Ďakujem.
Misi
Dátum registrácie: Št 05 03, 2026 9:12 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Re: XTB - zlozenie portfolia

Príspevok od používateľa Misi »

Ja z ďaleka nie som tak fundovaný ako páni, (či možno aj dámy) ktorých si vyššie menoval, ale podľa vyššie spomenutého... Keby som bol tebou tak...

Určite nič nepredávam. Časom vkladaj menej, alebo chvíľu nič do EM a vkladaj iba do World. Pomer sa ti postupne zmení sám a nič extra navyše pre to robiť nemusíš... A ak budeš mať peniaze navyše, ktoré chceš investovať, môžeš ale aj nemusíš prikúpiť ACWI. Teda postupne prikladaj a čakaj. Nič iné s tým robiť ani nevieš a ani nemôžeš - nemáš čo.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Selchet asi ma Investicne plany v XTB, kde sa to neda tak zmenit, ze bude menej vkladat postupne do jedneho z ETF. Vie si tam nastavit len pomer investicii. Ale keby ten teraz zmeni a ma tam kladny vynos, tak mu to odpreda podiely a vznikne mu danova povinnost.
Takze su 2 moznosti:
1. ak ma kladny vynos v EM, tak by som to nechal tak a zalozil novy Inv.plan kde si da len MSCI ACWI a bude prispievat len do neho. Povodny investicny plan po roku zrusi a peniaze vlozi do noveho planu.
2. ak nema kladny vynos v EM, tak nech znizi jeho pomer na 30%

Samozrejme kolko investorov, tolko nazorov,.
incognito
Gold Member **

selchet napísal: St 18 03, 2026 9:11 am Páni MiBi, JanH, osamelychodec, incognito, kixog47100 a Juggler - ešte raz VEĽKÁ VĎAKA za ochotu a rady.

Ak by som to teda zhrnul - čo by som mal teraz spraviť ako "sedliak", ktorý sa síce vzdeláva, ale tieto veci idú proste mimo mňa a profesne sa venujem niečomu úplne inému? Nechať si Core MSCI World a MSCI Emerging Markets (napríklad v pomere 70:30), alebo ich predať a kúpiť výlučne MSCI ACWI? Alebo investovať výlučne do MSCI World bez EM? Už v tom mám poriadny guláš... Potom to už vážne nechám tak (a aj vám dám pokoj...) a budem iba pravidelne mesačne vkladať. Jediné, o čo mi ide, je aby som si k dôchodku trochu prilepšil a pomohol aj deťom, ak to bude potrebné.

Ďakujem.
1) To co uz mas nakupene/zainvestovane nechaj tak ako je. Zle to nie je, nepresiel rok (casovy test) a je to v poklese.
2) Trvaly prikaz (nove investicie) nastav na MSCI ACWI alebo FTSE All-World (korelacia cca 0,95, je to prakticky jedno) a aspon 10 rokov to neries.
3) Uzi si nasporeny majetok.

**vyber vhodneho ETF na jeden z tych 2 indexov ti tu snad niekto poradi, mne sa nechce hladat.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: St 18 03, 2026 9:09 amJuggler podla mna netreba uplne tu strategiu co navrhli vo Finaxe zatracovat..
Ja nezatracujem. Ja vyhodnocujem čísla.
Keď Finax začal, šíril optimizmus, že výnosy budú na úrovni ETF SVET a že má extra know-how na rebalansing, ktorými zvýši výnosy.
Takže ich mix ETF vyzeral ako pohodlné riešenie, kde človek môže ignorovať poplatky a dosiahne výnos na úrovni MSCI World.
Teraz po 8 rokoch len sucho konštatujem, že pri investícii 100 000 by Dominik mal na účte o 38 000 viac keby išiel cez 2 ETFs cez obyčajného brokera a bez rebalancingu.

Takisto vyhodnocujem, že:
1. sedliak v ETF SVET by mal o 65 000 € viac
2. sedliak v ETF USA by mal o 107 000 € viac.

Teda nezatracujem, len konštatujem, že ja by som radšej mal po 8 rokoch ako bonus jedno parádne BMW za 108K.
MiBi napísal: St 18 03, 2026 9:09 am Ale v kratsom horizonte 10-15 rokov sa moze aj v USA vyskytnut stagnacia ako uz niekolkrat v historii a zvysok sveta ich bude prekonávat, tak ako aj napr. v minulom a zatial aj v tomto roku.
Áno Mibi. Všeličo sa môže stať.
Pre mňa však jeden rok nehrá rolu, lebo výnos USA bol v USD +17,58%.
Tých +3,96% v eurách je len dôsledok posilnenia kurzu EUR voči USD.
MiBi napísal: St 18 03, 2026 9:09 am pre investora do 15 rokov je podla mna vhodnejsia univerzalnejsia strategia ako ETF Svet, alebo ACWI.
Každý máme svoj názor. Investovať by sa malo podľa mentálneho nastavenia a averzii k riziku straty.
Nemalo by sa špekulovať. To obyčajne nevyjde.

Napríklad ja som mentálne nastavený na najvyšší výnos cez Nasdaq a ignorujem investičný horizont.
Moja rodina investuje v ETF USA, čo pokladám za zlatý stred.
A selcheta ak môžem vyjadriť svoj názor hodnotím do kategórie, kde ho upokojí najširšia diverzifikácia, čo je u mňa MSCI World.
selchet napísal: St 18 03, 2026 9:11 am Páni MiBi, JanH, osamelychodec, incognito, kixog47100 a Juggler - ešte raz VEĽKÁ VĎAKA za ochotu a rady.

Ak by som to teda zhrnul - čo by som mal teraz spraviť ako "sedliak", ktorý sa síce vzdeláva, ale tieto veci idú proste mimo mňa a profesne sa venujem niečomu úplne inému? Nechať si Core MSCI World a MSCI Emerging Markets (napríklad v pomere 70:30), alebo ich predať a kúpiť výlučne MSCI ACWI? Alebo investovať výlučne do MSCI World bez EM? Už v tom mám poriadny guláš...
Ďakujem.
Máš guláš, lebo podvedome hľadáš najmenšie riziko, ale záleží ti aj na výnose.
Ja ľuďom neradím. Ja vyjadrujem názor.
Môj názor: ak máš EM v strate, kľudne ho môžeš predať a investovať len do jediného ETF SVET.
To obsahuje 1300-1400 akcií z celého sveta a obyčajne 65-70% z toho je USA.

Môj osobný názor na to, prečo sú rozvinuté krajiny (DM) lepšie ako rozvíjajúce (EM) spočíva v sedliackej jednoduchosti:
firmy DM vedia zarábať, majú kapitál, takže obyčajne zarábajú aj v EM.

Klasický príklad je naše Kocúrkovo: SR sa radí medzi rozvinuté ekonomiky, ale v skutočnosti kde idú zisky ťahúňov ekonomiky?
No predsa akcionárom Volkswagenu v Nemecku, kórejskej Kia či talianskému majiteľovi VÚB...
Z US Steel šli zisky najprv do USA, teraz do Japonska, pri novom Volve do Švédska a Číny...
zo SLSP a TB do Rakúska (Erste Group ). Perlička: za posledných 20 rokov len v dividendách odišlo zo SR okolo 56 miliárd €.

:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
selchet

MiBi napísal: St 18 03, 2026 9:39 am Selchet asi ma Investicne plany v XTB, kde sa to neda tak zmenit, ze bude menej vkladat postupne do jedneho z ETF. Vie si tam nastavit len pomer investicii. Ale keby ten teraz zmeni a ma tam kladny vynos, tak mu to odpreda podiely a vznikne mu danova povinnost.
Takze su 2 moznosti:
1. ak ma kladny vynos v EM, tak by som to nechal tak a zalozil novy Inv.plan kde si da len MSCI ACWI a bude prispievat len do neho. Povodny investicny plan po roku zrusi a peniaze vlozi do noveho planu.

MiBi, presne si trafil klinec po hlavičke, takto to mám nastavené. Obe ETF sú momentálne v miernom pluse - paradoxne, EM je viac... Asi to nechám teraz tak, a buď počkám na pokles v EM a odpredám podiel, alebo ako mi radíš, tak časom by som zriadil nový investičný plán a tam si dal len jedno ETF. Ešte úplne o poslednú radu chcem poprosiť - keby si mal "sedliak" vybrať jedno jediné ETF, ktoré z týchto dvoch by to radšej malo byť? Core MSCI World alebo MSCI ACWI, a prečo?

Ďakujem.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: St 18 03, 2026 12:27 pm Môj osobný názor na to, prečo sú rozvinuté krajiny (DM) lepšie ako rozvíjajúce (EM) spočíva v sedliackej jednoduchosti:
firmy DM vedia zarábať, majú kapitál, takže obyčajne zarábajú aj v EM.
Klasický príklad je naše Kocúrkovo: SR sa radí medzi rozvinuté ekonomiky, ale v skutočnosti kde idú zisky ťahúňov ekonomiky?
No predsa akcionárom Volkswagenu v Nemecku, kórejskej Kia či talianskému majiteľovi VÚB...
Z US Steel šli zisky najprv do USA, teraz do Japonska, pri novom Volve do Švédska a Číny...
zo SLSP a TB do Rakúska (Erste Group ). Perlička: za posledných 20 rokov len dividendách odišlo zo SR okolo 56 miliárd €.
Juggler do EM patri aj J.Korea a Taiwan
Takze tie zisky akcionarov zo Slovenska isli aj z tej Kia, Samsungu, Foxconnu, Indii patri LandRover, teraz velka investicia Tata AutoComp pri Lozorne.
A Cine okrem Volva, nova velka baterkaren pri Suranoch alebo Jiangsu Xinquan Automotive Trim v Kosiciach.

Takze by som nezatracoval uplne EM.
kixog47100
Platinum Member ***

Korea - nie uplne zalezi od indexu ako su klasifikuje.
V MSCI Word AWCI je ako EM
A vo FtSee All world ako DM.

JK je sice vyspela ale trh ako taky nie a preto sa radi vacsinou ako EM.
JK ma vacsinou konglomeraty - jedna firma vyraba viac veci rozneho charakteru - zahrna dcerske spolocnosti aj z roznych nesuvisiacich obdobi.

Napr.
Humdai (vlastni kiu, vyraba okrem aut aj stavebnu techniku, lode atd)
Samsung - obraovky, cipy, mt, pc, lode, poistovnictvo
Par firiem vlastni cely trh.

Su tam/to chaeboli :
Chaebol je typ veľkého kórejského rodinného konglomerátu, kde jedna rodina kontroluje viacero firiem v rôznych odvetviach cez krížové vlastníctvo akcií.
Definícia
Z kórejských slov „chae“ (bohatstvo) a „bol“ (klan). Ide o vertikálne integrované skupiny, kde zakladateľská rodina obsadzuje kľúčové manažérske posty a využíva štátne podpory na rast.

Su menej transparentne k investorom.
Velky investor nema paky na ovplyvnenie chodu firmy.

A zvysne EM ako take su okrem toho este citlive na odliv kapitalu. a presun vyroby inam.
Vacsinou nemaju vlastne globalne firmy a ak tak ich je malo alebo su statom kontrolovane/riaden.

Taiwan - riziko obsadenia z Ciny …

Ja osobne by som EM vyhol uplne alebo jeden globalny fond kde uz EM tvoria cca 10% z kapitalizacie. To uplne staci.
MSCI World AwCI alebo FTSEE All World ETF.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: St 18 03, 2026 1:05 pm Juggler do EM patri aj J.Korea a Taiwan
Takze tie zisky akcionarov zo Slovenska isli aj z tej Kia, Samsungu, Foxconnu, Indii patri LandRover, teraz velka investicia Tata AutoComp pri Lozorne.
A Cine okrem Volva, nova velka baterkaren pri Suranoch alebo Jiangsu Xinquan Automotive Trim v Kosiciach.
Takze by som nezatracoval uplne EM.
To je v pohode. Ja nezatracujem. Len sa mi nepáčia nízke výnosy

Moj posledný príspevok a už si dám pokoj v tomto divnom vlákne kde riešite podružné veci.
Podľa mňa tak trochu alibisticky, lebo vám ide viac o diverzifikáciu ako o výnosy.
Ja chcem pre bežných ľudí maximálny výnos a na to stačí diverzifikácia od 100 firiem vyššie.

Tak sa podme pozrieť na čísla a fakty:

V iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc) je 2350 firiem z 23 DM a 24 EM krajín.
Výnos od 21.10.2011 dodnes je +415% v EUR ( +12% p.a. ) a +330% v USD

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) je 1317 firiem z 23 DM krajín.
Výnos za rovnaký čas je +473% v EUR (+12,89%p.a.) a +378% v USD

Pokial chceme porovnať s iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (Acc).
ktoré som si dovolil kritizovať, to vzniklo 30.5.2014 a obsahuje 2954 firiem.

iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (Acc). výnos +128,83% v EUR (+7,27% p.a.) a +94% v USD
iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc) za rovnaký čas: +246% v EUR (+11,1%) a +193% v USD
iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc): +272% v EUR (+11,72% p.a.) a +215% v USD

A pre zaujímavosť pre tých, čo nefanatizujú s prílišnou diverzifikáciou do tisícov firiem, ale majú odvahu ísť na vyšší výnos:
ETF USA (500 firiem) od 30.5.2014: +389% (+14,4%p.a.) v EUR a +314% v USD
ETF Nasdaq 100 ( 101 firiem): +730% (+19,65% p.a. )v EUR a +603% v USD

P.S. Ja viem. Odteraz môže byť všetko ináč a minulé výnosy nemusia znamenať nič.
To som už počul miliónkrát za 26 rokov na burze.

Len bohužiaľ nevidím jediný dôvod, jediný príznak toho, prečo by mala ekonomická dominancia USA klesať
a prečo by mal zvyšok sveta prinášať vyššie výnosy.

Naopak: vidím úpadok Európy, dominanciu USA aj na EM trhoch a Čínu, ktorá je síce síce tigrom Ázie,
ale bohužiaľ neprináša investorom také zhodnotenie ako najvyspelejšia ekonomika USA

Či sú slabé výnosy v Číne spôsobené komunistickým zriadením, vnútornými problémami,
zadlžením, netransparentnosťou, odrbávaním investorov, to už nechávam investigatívnych investorov/špekulantov.

kixog47100
Platinum Member ***

selchet napísal: St 18 03, 2026 1:03 pm
MiBi napísal: St 18 03, 2026 9:39 am Selchet asi ma Investicne plany v XTB, kde sa to neda tak zmenit, ze bude menej vkladat postupne do jedneho z ETF. Vie si tam nastavit len pomer investicii. Ale keby ten teraz zmeni a ma tam kladny vynos, tak mu to odpreda podiely a vznikne mu danova povinnost.
Takze su 2 moznosti:

MiBi, presne si trafil klinec po hlavičke, takto to mám nastavené. Obe ETF sú momentálne v miernom pluse - paradoxne, EM je viac... Asi to nechám teraz tak, a buď počkám na pokles v EM a odpredám podiel, alebo ako mi radíš, tak časom by som zriadil nový investičný plán a tam si dal len jedno ETF. Ešte úplne o poslednú radu chcem poprosiť - keby si mal "sedliak" vybrať jedno jediné ETF, ktoré z týchto dvoch by to radšej malo byť? Core MSCI World alebo MSCI ACWI, a prečo?

Ďakujem.
To sa musis rozhodnut sam - ci chces aj EM alebo nie. Ci ti staci US alebo chces mat aj zvysok sveta

Ja by som si vyberal medzi
Sp500
alebo
Core MSCI World (do toho inestuju aj DSS, DDS)

Dlhodobo zatial SP500 co sa tyka minuleho zhodnotenia vyhrava.
Co bude o 10/20/30 nikto dopredu na 100% nevie.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: St 18 03, 2026 2:30 pm

V iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc) je 2350 firiem z 23 DM a 24 EM krajín.
Výnos od 21.10.2011 dodnes je +415% v EUR ( +12% p.a. ) a +330% v USD

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) je 1317 firiem z 23 DM krajín.
Výnos za rovnaký čas je +473% v EUR (+12,89%p.a.) a +378% v USD

Pokial chceme porovnať s iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (Acc).
ktoré som si dovolil kritizovať, to vzniklo 30.5.2014 a obsahuje 2954 firiem.

iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (Acc). výnos +128,83% v EUR (+7,27% p.a.) a +94% v USD
iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc) za rovnaký čas: +246% v EUR (+11,1%) a +193% v USD
iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc): +272% v EUR (+11,72% p.a.) a +215% v USD

A pre zaujímavosť pre tých, čo nefanatizujú s prílišnou diverzifikáciou do tisícov firiem, ale majú odvahu ísť na vyšší výnos:
ETF USA (500 firiem) od 30.5.2014: +389% (+14,4%p.a.) v EUR a +314% v USD
ETF Nasdaq 100 ( 101 firiem): +730% (+19,65% p.a. )v EUR a +603% v USD

P.S. Ja viem. Odteraz môže byť všetko ináč a minulé výnosy nemusia znamenať nič.
To som už počul miliónkrát za 26 rokov na burze.

Len bohužiaľ nevidím jediný dôvod, jediný príznak toho, prečo by mala ekonomická dominancia USA klesať
a prečo by mal zvyšok sveta prinášať vyššie výnosy.
Juggler len si zober, ze by technologickym firmam z USA nevysla stavka na AI - nie preto, ze by AI nemala buducnost, ale preto, ze by napr. Cina prisla s nejakou efektivnejsou, lacnejsou alternativou ako na to. Tie zbytocne spalene 100ky miliard USD by sa myslis neprejavili na Nasdaq100? Verim tomu, ze dekadu by mu trvalo, lez by sa z toho spamatal.
Este 2 grafy od Finaxu z clanku: https://www.finax.eu/sk/blog/diverzifik ... ym-rizikom

Obrázok

Obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

MiBi napísal: St 18 03, 2026 2:49 pm Juggler len si zober, ze by technologickym firmam z USA nevysla stavka na AI - nie preto, ze by AI nemala buducnost, ale preto, ze by napr. Cina prisla s nejakou efektivnejsou, lacnejsou alternativou ako na to. Tie zbytocne spalene 100ky miliard USD by sa myslis neprejavili na Nasdaq100?
Verim tomu, ze dekadu by mu trvalo, lez by sa z toho spamatal.
Mibi. Dlhé roky som aj ja špekuloval, trápil si hlavu, hral na pokles alebo sa bál poklesov.
Dnes nato pozerám prakticky: s nástupom internetu Amerika znova ovládla svet a ich technologické firmy zarábajú na všetkom a po celom svete.
Nevidím žiadnu európsku konkurenciu. Čína síce konkuruje , ale výrazne neohrozuje prosperitu amerických firiem.
Zatiaľ vidím len to, že Čína ohrozuje európske firmy, pretože má lacnejšie vstupy - pracovnú silu, energie, rýchlo inovuje a modernizuje.

Zažili sme vzostup amerických technogigantov a nie je to bublina - oni skutočne zarábajú.
Stovky miliárd vložených do AI ja nevidím ako vyhodených - stavajú sa predsa dátové centrá, AI funguje lepšie ako sa čakalo, nejde o žiadne zlyhanie.
Ja si vôbec neviem predstaviť, že by teraz technogiganty začali upadať.
Naopak: platíme im čoraz viac a stojíme o ich výrobky i služby. Denno-denne.
MiBi napísal: St 18 03, 2026 2:49 pm
Este 2 grafy od Finaxu z clanku: https://www.finax.eu/sk/blog/diverzifik ... ym-rizikom
Finax veľa teoretizuje, ale skutek-utek. Nevidno to na výnosoch.
Základnou chybou začínajúcich investorov je snaha investovať do víťazov.
Presne túto chybu Finax urobil a teraz rozdáva rozumy. Na základe backtestov urobili portfólia a mysleli si, že takto porazia benchmark.
Neuplynulo ešte ani 10 rokov a výnos ETF SVET je o 50% vyšší, výnos ETF USA o 100% vyšší.

A textom okolo toho grafu to potvrdzujú:
Nasledujúci graf zobrazuje vývoj hodnôt 6 indexov, ktoré tvoria základ akciovej zložky portfólií Inteligentného investovania počas 10 rokov do konca roka 2017. Graf presne odhaľuje dôvod, prečo sú dnes americké akcie najobľúbenejšie. V poslednej dobe boli najziskovejšie.

Akonáhle sa však pozrieme na tieto triedy aktív o dekádu skôr, teda na ich vývoj od začiatku roka 1998 po koniec roka 2007, nájdeme iných víťazov.
Karty sa behom dvoch desaťročí úplne obrátili.
Obdobiu pred finančnou krízou dominovali akcie z rozvojových krajín. V čase keď zakladatelia Finaxu začínali vo finančnom biznise, teda 15 rokov dozadu, všetci milovali a investovali len do rozvíjajúcich sa trhov (tzv. emerging markets).
Týmto teoretizovaním len potvrdzujú prečo kvalifikovaní finančníci nedokážu zarábať.
Prečo celý investičný priemysel funguje len ako obrovský parazit, ktorý ľuďom sľubuje výnosy, ale v skutočnosti zarába len na poplatkoch.
Vplyv poplatkov a to, že tento parazit dokáže dlhodobo odsať 50% až 70% výnosov vidíme v našom vlákne ,,Porovnanie 24 možností investovania do ETFs,,

Ale nie to som chcel napísať. Chcem napísať, že základnou chybou nie je snaha investovať do víťazov, v tom sa Finax doteraz mýli.
Základnou chybou je spoliehať sa na minulosť a nerozmýšľať o prítomnosti a budúcnosti.
Investovať nemusíme do minulých víťazov ak máme pochybnosti že to s nimi ide dolu vodou a že už nebudú víťaziť.

Tak sa pýtam Finaxu, či sa v 2017 nedostatočne prejavovali slabosti Európy, že sa nedívali dopredu ale iba do spätného zrkadla?
Pýtam sa aj teraz, či úpadok Európy a prosperita amerických firiem nie sú dostatočne viditeľné, aby vo svojej vlajkovej lodi mali menej Európy a viac USA?

Čísla hovoria sami za seba. Čísla neklamú.
Wolf
Active Member
Dátum registrácie: Po 19 04, 2021 10:29 am
Has thanked: 59 times
Been thanked: 52 times

Príspevok od používateľa Wolf »

JUGGLER napísal: St 18 03, 2026 8:40 pm
Zažili sme vzostup amerických technogigantov a nie je to bublina - oni skutočne zarábajú.

Naopak: platíme im čoraz viac a stojíme o ich výrobky i služby. Denno-denne.
Je to tak. Ja si platím predplatné ChatGPT, Gemini aj Claude code, využívam všetky tri :D Nemám v pláne prestať a už vôbec nie prejsť na Európsky Mistral alebo Čínsky Deepseek. Ďalšie predplatné, ktoré mám sú Spotify, iCloud od Apple a VEED, všetko americké firmy. Dokonca aj knižky si kupujem z Amazonu, pretože čítam veľmi špecifické knihy (venture capital) iba v angličtine a to naše knihkupectvá na SK vôbec nemajú.

Ja by som strašne chcel nejakú EU alternatívu. Ale ako podnikateľ mám zažité na vlastnej koži, že tu kým niečo vytvoríme, tak ešte predtým to 3x zregulujeme a zakážeme.
Pessimists sound smart. Optimists make money.
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"