selchet napísal: ↑Po 16 03, 2026 10:59 am
Ako je možné, že som teraz v priebehu marca kvôli americko-izraelsko-iránskej vojne prišiel aj o peniaze na MSCI Emerging Markets, keď tam USA vôbec nie sú???
Práve preto som diverzifikoval, aby som sa tomu vyhol a prd mi to pomohlo... Ako to vlastne teda funguje?
Americké akcie chápem, ale prečo ázijské a európske??? Behom pár dní som prišiel o celý výnos, ktorý som tam mal dovtedy od októbra nazberaný

.
Ak to takto pôjde ďalej, tak pomaly výnosnejšie budú podielové fondy, aj napriek dani zo zisku...
Funguje to zvyčajne naopak. Na tejto vojne zarobia tí, čo ju vedú: americkí zbrojári na zbraniach a munícii za miliardy, americkí ťažiari na drahej rope atď.
Problém majú ázijské a európske firmy, ktoré sú závislé na energiách a hnojivách z regiónu kde vypukla vojna.
Ale nad tým sa netráp, ani najlepší finančníci sveta na tom nevedia zarobiť.
Prosím ťa, prečítaj si, čo mám v podpise:
,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett
To radí najlepší investor sveta. Nie ja.
Ak chceš dlhodobo zarobiť, investuj ako sedliak: čisto pasívne, bez špekulácii, bez rozmýšľania.
A nezaoberaj sa krátkodobými pohybmi. Investuj tam, kde sú výnosy dlhodobo vysoké.
V 2018 finančníci z Finaxu zostavili portfólio presne takým štýlom ako sa tu bavíte.
Do košíka napchali veľa vajíčok. Jedno portfólio zverejnili - je to portfolio Dominika Hrbatého, kde vložil 120 000 €.
Dnes, po 8 rokoch tam má 215 000 € (+70%).
Dávam scan účtu pre teba, aby si videl ktoré vajíčka v košíku mu priniesli najviac peňazí:
.
.
.
Ak trápiš svoj mozog otázkami, kde by bolo najlepšie investovať, odporúčam ti sledovať našu hitparádu.
V nej vyhodnocujem rôzne stratégie, rôzne fondy, aj podľa geografie, teda môžeš si pozrieť aj ETFs na Čínu, alebo Indiu.
Tu je linka na vyhodnotenie 2025, ktorý mám temer hotový:
https://www.smartinvestor.sk/diskusia/v ... .php?t=505
Aby sme sa neodklonili od košíka plného vajíčok, tak tu je Dominik - vyhodnotenie za 2025:
DOMINIK HRBATÝ - FINAX (EUR): +8,25% .
Celkovo od 21.5.2018: +70,27% (+7,24% p.a.).
Benchmarkové ETFs (80% etf MSCI World + 20% etf Global Bond): +108,57% (+10,14% p.a.).
Dominik od prvej investície 100K dokupoval 2x po 10K.
Benchmarková simulácia je bez dokupov a rebalansingu.
ETF SVET (EUR) za rovnaký čas: +135,68% (+11,92% p.a.).
ETF USA (EUR): +177,33% (+14,34% p.a.).
Potvrdzuje sa naša téza, že investovanie cez jediné ETF MSCI World, alebo SP500
je nielen ,,sedliacky,, jednoduché, ale zároveň aj najvýnosnejšie.
Sedliak nepotrebuje ,,manažované,, portfólio, rebalancing, ani dlhopisy.
Sedliak nepotrebuje starosti. Chce maximálny dlhodobý výnos s minimálnymi poplatkami.
Nuž a na záver sa pozrime na účet 4 ľudí, ktorí investovali do vyššie uvedených možností
100 000 €
v rovnakom čase ako začal Dominik, teda pred 8 rokmi:
DOMINIK HRBATÝ - FINAX (EUR): na účte
170 270 €
Sedliak v 2 ETFs: 80% etf MSCI World + 20% etf Global Bond: na účte
208 570 €
Sedliak v ETF SVET (EUR):
235 680 €
Sedliak v ETF USA (EUR):
277 330 €
Ktorý z tých účtov by si chcel mať?
Prajem Ti, aby si dobre investoval. Zvlášť ked ide o peniaze na dôchodok.