Zdaňovanie investícií

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Erik
Dátum registrácie: Pi 04 03, 2022 6:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Zdaňovanie investícií

Príspevok od používateľa Erik »

Zdravím chcem sa spýtať , podľa pravidiel na Slovensku pokiaľ držím ETF viac ako rok - teda spĺňam časový test - nezdaňujem zisky . Ak toto všetko spĺňam mam aj tak povinnosť túto skutočnosť uvádzať do daňového priznania ? Skratka mal som zisk ale časový test bol splnený .
JanH
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 152 times
Been thanked: 225 times

Príspevok od používateľa JanH »

Erik napísal: Pi 16 01, 2026 11:52 am Zdravím chcem sa spýtať , podľa pravidiel na Slovensku pokiaľ držím ETF viac ako rok - teda spĺňam časový test - nezdaňujem zisky . Ak toto všetko spĺňam mam aj tak povinnosť túto skutočnosť uvádzať do daňového priznania ? Skratka mal som zisk ale časový test bol splnený .
Ahoj Erik,
tu mas vsetko v skratke pre rok 2026 : https://www.pasivneinvestovanie.sk/zdan ... roku-2026/
do DP to mozes uvadzat ako ostatne prijmy - oslobodene od dane konkretne DP typ B, ale nie je to tvoja povinnost.
flasher
Dátum registrácie: St 26 01, 2022 12:12 pm
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa flasher »

Ak bol casovy test splneny, tak do danoveho priznania uz nic neuvadzas.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Kompletný prehľad zdaňovania príjmov z investícií

Príspevok od používateľa MiBi »

Finax: Kompletný prehľad zdaňovania príjmov z investícií:
https://www.finax.eu/sk/blog/kompletny- ... investicii

Obrázok

Obrázok

Obrázok
Fund
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 287 times
Been thanked: 103 times

Príspevok od používateľa Fund »

Štát vidí vaše zárobky z digitálnych platforiem. Stovkám Slovákov práve prichádzajú mrazivé obálky
https://www.peniaze.sk/dan-z-prijmu/159 ... troly-2026
Misi
Dátum registrácie: Št 05 03, 2026 9:12 am
Has thanked: 1 time

Príspevok od používateľa Misi »

Chcel by som poprosiť skúsenejších o navedenie na odpoveď. Som začiatočník v samostatnom investovaní a zaujímalo by ma, že ako budem na rok zdaňovať dividendy. Som fyzická osoba, nepodnikateľ. Mám ale DIČ, lebo prenajímam garáž a kedysi mi povedali, že sa treba ísť zaregistrovať na daňový úrad. Tento príjem z prenájmu priznávam a zdaňujem. Zatiaľ to bolo jednoduché a zvládal som to sám.

Nakúpil som nejaké akcie, ktoré chcem držať dlhodobo s tým, že možno raz predám ale hlavne mi ide o dividendu.

Predpokladám však, že na rok si budem musieť podať daňové priznanie, kde toto všetko bude nejako spísané a uvedené. Toto už isto sám robiť nebudem, ale pre toho, kto bude robiť moje daňové priznanie budem určite musieť pripraviť nejaké podklady.

Niečo som si svojpomocne naštudoval, ale chápem, že tomuto nerozumiem a sám to isto správne nezvládnem a možno som si veci aj naštudoval a pochopil zle, tak vás tu prosím o radu.

Moje otázky:
1. Ak nakúpim nejaké akcie teraz a predám ich do roka, tento príjem z predaja - AK BUDE PREDAJ ZISKOVÝ, podlieha dani? Myslím si, že áno, lebo nebudem držať akcie dlhšie ako jeden rok. Predpokladám, že ak si vyrobím stratu, tak sa to nerieši.
2. Ak by som predal akcie po 1 roku vlastníctva, tak bude tento zisk od dane oslobodený? Moc sa mi to nezdá...
3. Čo s dividendami? Je to príjem, teda určite ich niekde musím uviesť, otázka je, kde a ako získam presné číslo? Akcií mám a budem mať viacero a nechcem si viesť sám evidenciu, kde sa môžem pomýliť... Predpokladám, že broker (u mňa XTB) mi pošle nejaký výpis, alebo si nejaký výpis budem vedieť sám zostaviť.
4. Otázka účtovníka. Na koho sa obrátiť? Resp. čo mám dopytovať, keď budem hľadať osobu ktorá mi urobí daňové priznanie? V minulosti mi sem tam radila moja bývalá kolegyňa, ktorá čo to aj skontrolovala ale toto bude istotne nad jej sily.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2390 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Keď si príjem z prenájmu z garáže vieš dať do daňového sám, tak dividendy, alebo výnos s predaja cenného papiera skôr ako za rok si vieš tiež dať sám.
Nenapísal si aké akcie. Ak sú to americké vo forme cenných papierov ( teda nie CFD ), tie už sú zdanené pri zdroji zrážkovo a info sa len uvádza (nič by sa nestalo ak by si neuviedol, lebo nevzniká daňová povinnosť, len oznamovacia ).
Ak sú to iné akcie, môžu platiť iné sadzby a pravidlá. Bežné akcie (cenné papiere) sú fakt po 1 roku držania oslobodené, teda z takým realizovaným výnosom netreba robiť nič, ani ho nikde uvádzať. Len si vytlačiť výpis od brokera za daný rok, aby si mal doklad.
Ja som toho roku ako fyzická osoba podal daňové typ B a prvýkrát v živote som to urobil sám, teda s použitím AI.
Zadal som AI všetky údaje ako príjem, náklady, odvody a tak som vyplnil elektronicky formulár na portáli Finančnej správy.
Ak nemáš s FS dohodu o elektronickej komunikácii, myslím, že to môžeš urobiť aj tak cez web, s tým, že si formulár následne vytlačíš a odnesieš na miestny daňový úrad.
U teba tipujem, že ti robí daňové zamestnávateľ a doteraz si mu len nahlásil príjem z prenájmu garáže.
Tak v prípade dividend z amerických akcií by som ho požiadal len o to, aby to číslo (už zdanených ) dividend za predošlý rok uviedol tiež.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Misi napísal: Pi 20 03, 2026 10:34 am

Moje otázky:
1. Ak nakúpim nejaké akcie teraz a predám ich do roka, tento príjem z predaja - AK BUDE PREDAJ ZISKOVÝ, podlieha dani? Myslím si, že áno, lebo nebudem držať akcie dlhšie ako jeden rok. Predpokladám, že ak si vyrobím stratu, tak sa to nerieši.
Ak ziskovy ano, podlieha dani ak neboli drzane viac ako 1 rok
Misi napísal: Pi 20 03, 2026 10:34 am 2. Ak by som predal akcie po 1 roku vlastníctva, tak bude tento zisk od dane oslobodený? Moc sa mi to nezdá...
Ano bude
Misi napísal: Pi 20 03, 2026 10:34 am 3. Čo s dividendami? Je to príjem, teda určite ich niekde musím uviesť, otázka je, kde a ako získam presné číslo? Akcií mám a budem mať viacero a nechcem si viesť sám evidenciu, kde sa môžem pomýliť... Predpokladám, že broker (u mňa XTB) mi pošle nejaký výpis, alebo si nejaký výpis budem vedieť sám zostaviť.
Ano XTB raz rocne v marci posiela tzv. Fiscal report - najdes ho v sekcii Dokumenty, kde je vsetko takto vycislene:
Screenshot 2026-03-11 091825.png
Misi napísal: Pi 20 03, 2026 10:34 am 4. Otázka účtovníka. Na koho sa obrátiť? Resp. čo mám dopytovať, keď budem hľadať osobu ktorá mi urobí daňové priznanie? V minulosti mi sem tam radila moja bývalá kolegyňa, ktorá čo to aj skontrolovala ale toto bude istotne nad jej sily.
Nie je to az tak komplikovane, po troche studia to myslim zvladne kazdy, odporucam:
https://bluenumbers.sk/zdanenie-financn ... typ-b.html
https://www.pepp.sk/ako-zdanit-dividend ... -dividend/
Misi

Ešte jedna otázka, alebo taký model.

Kúpil som akcie začiatkom roka - napr v januári. Koncom roka v novembri k tým istým akciám prikúpim ďalšie. Na ďalší rok v marci všetko predám so ziskom...
- Uvažujem správne ak si myslím, že z tých starších akcií už dane neplatím, ale z tých novších áno?
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Ano, presne tak, broker ti ten zisk rozdeli pre akcie drzane viac ako 1 rok a pre menej ako 1 rok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2390 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

MiBi napísal: Pi 20 03, 2026 1:54 pm Ano, presne tak, broker ti ten zisk rozdeli pre akcie drzane viac ako 1 rok a pre menej ako 1 rok
Super. To som nevedel.
Možno nakoniec aj reportujú iba zdaniteľné príjmy.
To by bolo užitočné pre FS, lebo by vedeli koho možu kontrolovať/dodaňovať a koho sa neoplatí.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa iosephus »

Máme k tomu aj nejaký zdroj?
Moc sa mi nechce veriť, že broker bez poplatkov bude robiť takúto službu navyše, ešte k tomu pre rôzne druhy časových testov v každej krajine.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Pre xtb je dokaz o par prispevkov vyssie a pre ibkr je to v activity statetmet stlpec S/T do 1 roka a L/T nad 1 rok
Misi

Chcel by som sa opýtať ešte na zdaňovanie dividend z akcií zo zahraničia. Zahraničie myslím také "bežné" krajiny ako EU, alebo USA s ktorými má SR podpísanú zmluvu o zabránení dvojitého zdanenia. Ak som správne pochopil, tak broker (konkrétne napr. XTB) mi pošle na účet v jeho platforme dividendu, ktorá je už ponížená o daň z dividend krajiny kde sa akcia obchoduje. Napr. Dánsko 27% alebo USA ešte viac ak nemám podaný a akceptovaný ten ich formulár W8-BEN.

Zatiaľ asi v každej krajine ktorú som si pozeral je daň vyššia ako u nás. Nenašiel som nižšiu okrem Veľkej Británie, kde som narazil na informáciu, že oni to nedania. U nás je daň oveľa nižšia. Teda ja to len zapíšem do správnej kolónky daňového priznania a nič nedaním? Ako je to s dividendami z Veľkej Británie?
MiBi
VETERAN MEMBER *****

V tomto clanku to mas podrobne vysvetlene: https://www.pepp.sk/ako-zdanit-dividend ... -dividend/
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"