jogo napísal: ↑Št 08 01, 2026 4:51 pm
Ma hnevá, že mi nedovolia kúpiť SXR8 na XETRE za Eurá, ale na Londýnskej burze za USD a cez makléra, a to je ďalší poplatok navyše.
Za Eura ponúkajú len syntetické ETF na SP500 prípadne fyzické, ale s vyplácaním dividendy. Aktuálne ich používam na držanie pákového ETF na SP500...keď už syntetiku tak aspoň pákovú...
Tak, ľady sa konečne pohli a už sa dá na Patrii nakúpiť akumulačné full-replication ETF na SP500 - SPYL za eurá na Amsterdamskej burze.
Neviem, kedy presne ho zaviedli, tak som sa opýtal Gemini:
Spoločnosť Patria Finance neuvádza jeden konkrétny dátum „zavedenia“ pre všetky typy obchodovania, pretože dostupnosť inštrumentov sa líši podľa spôsobu nákupu (manuálny pokyn vs. pravidelné investovanie).
Na základe dostupných informácií z Patria Finance:Pravidelné investovanie: Inštrument SPDR S&P 500 UCITS ETF (Acc) s tickerom SPYL bol do zoznamu vybraných nízkonákladových ETF pre službu Pravidelné investície (s poplatkom 0,8 % / min. 0,8 EUR) zaradený v priebehu roka 2024.
Manuálne obchodovanie: Ako štandardné ETF obchodované na európskych burzách (napr. Xetra) je SPYL v ponuke Patrie dostupné prakticky od jeho zalistovania na trh v októbri 2023, kedy ho bolo možné vyhľadať a nakúpiť cez obchodnú platformu ako bežnú akciu/ETF.Kľúčové parametre SPYL v Patrii:TER (nákladovosť): 0,03 % p.a. (aktuálne najlacnejšie S&P 500 ETF v Európe).Typ: Akumulačné (dividendy sa automaticky reinvestujú).
Dostupnosť: Obchodné platformy Patria Finance v CZ aj SK verzii.Chcete pomôcť s nastavením pravidelného pokynu alebo vás zaujímajú poplatky za nákup tohto konkrétneho ETF?V odpovediach vygenerovaných umelou inteligenciou môžu byť chyby. Ak potrebujete finančné poradenstvo, obráťte sa na odborníka. Ďalšie informácie
Neviem, či píše pravdu, lebo koncom roka 2025 som nakupoval pákové DBPG, lebo som tam žiadne full-replicatin ETF na SP500 za eurá nevidel..určite by som ho kúpil namiesto pákového...ale možno som zle hľadal.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.