Frakčne akcie XTB VZ Trading212 dane

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
LCSLaces
Dátum registrácie: Po 06 04, 2026 12:05 am
Has thanked: 1 time

Frakčne akcie XTB VZ Trading212 dane

Príspevok od používateľa LCSLaces »

Ahojte mám otázku :) frakčne akcie a dane. Našiel som že na xtb je vlastník frakčnej akcie xtb čiže nie je možné uplatniť 1 rok držanie bez dane. Na Trading212 píše naopak že vlastník som ja. Skúsil som stiahnúť report, v Trading 212 vidím pekne aj pri frakciách ID akcie a všetko čo by bolo pre účel dane dostatočné ale na XTB reporte to nie je tam len názov. Je teda XTB na frakčne akcie na SK nepoužiteľné ? chápem to dobre? Ďakujem 🌞 Na internete je výklad že musím byť vlastník frakčnej akcie aby platil 1 ročný test na oslobodenie dane, inak sa nejedná o cenný papier ale ostatný príjem.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Re: Frakčne akcie XTB VZ Trading212 dane

Príspevok od používateľa MiBi »

Teoreticky by sa u XTB na zlomkove akcie nemal vzťahovať ročný časový test, lebo predávaš nie cenný papier, ale fiduciárne právo. Lenže v práve (vrátane daňového) platí zásada obsah nad formou, a teda by som argumentoval, že Tvoj príjem aj v takomto prípade pochádza z predaj cenného papiera prijatého na obchodovanie na regulovanom trhu, a teda by som sa k tomu postavil rovnako ako aj k celým akciám. Zároveň, bežný investor len ťažko zisťuje právny charakter čiastkového vlastníctva, ktoré nadobudol v rovnakej transakcii spolu s ostatnými cennými papiermi (nedávaš samostatný príkaz na celé akcie a samostatný na zlomky).
Záver: potenciálny rozdiel v uplatnení ročného časového testu by vychádzal len z formálnej podstaty, nie z vecnej. Ja osobne k frakciám u XTB pristupujem z pohľadu zdaňovacích pravidiel rovnako ako k celým akciám.
LCSLaces
Dátum registrácie: Po 06 04, 2026 12:05 am
Has thanked: 1 time

Príspevok od používateľa LCSLaces »

Ďakujem super vysvetlené budem teda používať oboch 🌞
Používateľov profilový obrázok
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 259 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Ak ale chces mat 100% istotu, rataj na XTB casovy test od momentu, kedy ti zlomky vytvoria celu akciu.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

https://xtb.scdn5.secure.raxcdn.com/fil ... c2e98b.pdf

ČO JE PRODUKTOM?
TYP PRODUKTU
Frakčné akcie vzťahujúce sa k akciám predstavujú Fiduciárne právo na frakciu k celej akcii kótovanej na Regulovanom trhu. Fiduciárne právo k celej akcii znamená,
že držiteľ Frakčných akcií vzťahujúcich sa k akciám má nárok na ekonomické úžitky plynúce z držby takej frakcie celej akcie, avšak v súvislosti s tretími stranami
má na (celú) akciu nárok XTB. Akvizícia Frakčných akcií vzťahujúcich sa k akcii sa nerovná nadobudnutiu majetkového práva k zlomku celej akcie. Pokiaľ držíte
Frakčné akcie vzťahujúce sa k akciám, XTB drží príslušné akcie, ktorých sa Fiduciárne právo týka. Frakčné akcie vzťahujúce sa k akciám nepredstavujú samostatný
finančný nástroj oddelený od celej akcie.
Transakcie s Frakčnými akciami vzťahujúcimi sa akciám majú za následok vznik alebo zánik Fiduciárneho práva Zákazníka k (celej) akcii. Fiduciárne právo na
frakciu akcie zanikne, ak predáte Frakčnú akciu vzťahujúcu sa k akciám alebo ak získate taký počet Frakčných akcií vzťahujúcich sa k akciám určitej spoločnosti,
že súčet prevyšuje jednu celú akciu (celé číslo) pri príslušnej akcii. Pokiaľ súčet Frakčných akcií vzťahujúcich sa k akciám určitej spoločnosti presiahne hodnotu
celej akcie (celé číslo), stávate sa vlastníkom takejto (celej) akcie, pričom daná akcia bude registrovaná na Vašom Investičnom účte
. Fiduciárne právo na frakciu.
akcie vznikne, ak získate Frakčné akcie vzťahujúce sa k akciám alebo ak predáte frakciu akcie v čase, keď budete na svojom Investičnom účte držať (celú) akciu.

V podstate vzdy vlastnis len jednu frakcnu akciu/ETF z daneho titulu, zvysok su zcelene cele kusy aj ked boli nakupene po zlomkoch.
kixog47100
Platinum Member ***

https://www.trading212.com/legal-docume ... rms_SK.pdf

13. Frakčné investovanie.

13.4. V prípadoch, keď rozhodné právo emitenta konkrétnej akcie neumožňuje vydanie
zlomkových akcií, budeme držať zákonné vlastníctvo celej akcie a budeme držať v tvojom
mene podiel, ktorý zodpovedá tvojej zlomkovej akcii. To znamená, že budeš skutočným
vlastníkom čiastočného podielu, ktorý u nás držíš.

Podobne ako u Finax… Po roku oslobedene aj zlomky.

Otazne je ako to je v skutocnsoti. Ci su naozaj oddelene od majetku brokera a patria len podielnikom alebo by boli tiez sucastou konkuznej podstaty ako u XTB. Vtedy by si mohli narokovat plnenie aj ostatni veritelia.
Nesplatene faktury, banky atd.
kixog47100
Platinum Member ***

Len pre uplnost este:
https://ako-investovat.sk/stanovisko-k- ... i-akciami/
Bod 1 a 2
1/ XTB