1) Ako je to vlastne s tým časovým testom a nezdanením výnosu? Mám DCA schému (mesačné investovanie). Príklad - ak ukončím pravidelné vklady 5.12.2030, tak časový test končí 6.12.2031? Ak by som ale v priebehu roka 2031 vybral časť peňazí, tak sa mi zdaní alikvótna čiastka výnosu (za mesiace, v ktorých nebol splnený časový test), alebo celý výnos, nakoľko sa výnos reinvestuje (mám všetko akumulačné ETF)?
2) Čo presne znamená "výber peňazí" v zmysle časového testu? Je to fyzické presunutie financií z XTB na môj bankový účet, alebo zrušenie nejakej investičnej stratégie, ktorá je v pluse (ak je v mínuse, tak tam to predpokladám neplatí), a presun tejto sumy do inej investičnej stratégie - ale stále v rámci XTB? Príklad - mám 1500 eur v jednom ETF (1400 vložených, 100 "zarobených"), ale vkladal som priebežne a chcem to zrušiť a presunúť do iného ETF, ktoré sa mi zdá výnosnejšie. Ak to zruším pred uplynutím roka, platím z toho nejakú daň, aj keď sa všetko odohráva v rámci XTB a nie medzi XTB a mojou bankou?
3) Kto a ako vlastne vyrátava daň z výnosu, ak sa nedodrží časový test? XTB, moja banka (keď mi fyzický prídu peniaze z XTB), alebo NBS? A na základe akej schémy?
Vďaka páni za pomoc a prajem pekný deň