peter.cmorej napísal:radvan, ked si zacal s tym contangom a rolovanim, mam na teba otazku. Mam pocit, ze o tom tu z nas budes vediet najviac. V Tatrach sme sa bavili o rolovani kontraktov a o stratach, ktore z rolovania vyplyvaju. Viac krat som cital, ze prave ETF fondy USO, UNG, ... na tom masivne stracaju. Kocinavi tvrdil (oprav ma ak to zle napisem), ze ak sa drzi kontrakt az do doby kedy preroluje, tak ku ziadnej strate nedochadza (okrem nejakych poplatkov asi), kedze cena dvoch po sebe nasledujucich kontratov sa casom priblizuje, az je pri rolovani rovnaka. V jeho podani to znelo dost logicky a v podstate sme zistili, ze nikto z nas co sme tam boli tomu procesu rolovania zrejme do podrobna nerozumieme (dufam, ze som teraz nikoho neurazil

Ak vies, vysvetlis mi fintu fn ? Mozeme na to zalozit aj samostatne vlakno.
tiez by som rad vediet viac o tom ako sa to do detailu roluje, kedze to nie je uplne moja parketa ... ale principialne - toto su ceny futures ku dnesku
september - 2,935 (podklad je 10 000 MMBtu co neviem co presne je - nejaka jednotka objemu, ale to co nam staci je, ze cena jedneho kontraktu je potom ~29 350$)
oktober - 3,325
november - 4,275
december - 5,099
mam nakupeneho plynu za 1 000 000 dolarov (pri sep. futures, takze mam ~ 34 kontraktov)
dnes sa prestava obchodovat septembrovy a ty co ho drzia musia alebo prerolovat na dalsi mesiac alebo vysetlovat v cashi, alebo prebrat fyzicku komoditu ( s tym, ze dodana im bude o mesiac za cenu aka je ku uzavretiu kontraktu - je tam vela variantov futures , niektore futures su myslim s fyzickym dodanim, niektore sa daju setlovat len v cashi) ... takze ak ja mam septembrovi futures kontrakt a potrebujem premigrovat na oktobrovy, tak septembrove uzavriem a nakupim oktober a je vidno o kolko menej plynu som schopny nakupit (1 000 000 / 33 250 ~ 30 kontraktov) ... a teraz sa posunme hypoteticky o mesiac dalej, ja mam oktobrovy futures - nech je napr 20. september a cena je:
oktober - 3,5
november - 4,5
december - 5,5
tak cena plynu vzrastla, ja mam 30*35000 ~ 1 050 000$ a idem zase rolovat, takze kupujem november -> co je asi 23 kontraktov (1050000/45000) ... posunme sa o mesiac, je 20.oktobra a cena je:
november 4,5
december 5,2
predam november, kupim december (mam asi 20 kontraktov - matiku si dopocitajte) ... posuvame sa o mesiac dalej, je 20. november a decembrove sa predavaju za 5$ ... predavam moje decembrove futures za 1 000 000$ - cena plynu vzrastla z ~ 3$ na 5$ ja som o vsetko prisiel pri rolovani ... otazka znie, kto to zarobil -. odpoved, ten kto ma realnu komoditu a mohol si ju zobrat teraz v auguste a dodat fyzicky a uskladnit v zasobniku a kto predaval ten decembrovi futures pocas celych tych x-mesiacov ... a to je dovod preco su zasobniky plne a ak tato situacia este najaku dobu pretrva tak aj budu plne a este plnsie ... ja neviem co urobi cena plynu (ci pojde hore alebo dole), ak vsak aj pojde hore, tak fond ako UNG bude osklbany na kost, kedze oni musia rolovat, nemaju na vyber a su obrovsky a teda to je ako keby sa velryba prevalovala, ked zacnu rolovat ... a ty co si mozu dodat fyzicku komoditu skacu radostou meter dvadsat ... toto je problem pri vsetkych komoditnych ETFkach o ktorom vsetci vedia, len je malo trhov na ktorych je ta situacia taka brutalna ako pri plyne ... a najlepsie na tom je, ze do UNG sa este stale tlacia peniaze, takze oni su stale vecsi, lebo plyn je lacnejsi a kazdy na tom chce zarobit

... to ze ako teraz do toho este dalej zapadaju dodavatelia a odberatelia spolu s investicnymi bankami nemam sajnu a toto je otazka na niekoho, kto s tym plynom robi a obchoduje ho dlhsie ... to co si len myslim, je ze UNG ako taky nie je ziadna super prilezitost (ale to je len moj nazor) a preto som na nom neutral ... samozrejme juggler na tom moze zarobit ciste z hladiska TAA (co sa mu urcite podari podla mna

), ak dobre nakupi a vyskoci (takze zarobi na volatilite plynu ako takeho), ale nemyslim, si ze to bude nieco spolocne s fundamentalnymi dovodmi (ze plyn porastie, lebo je lacny) ...