Kiliman: derivátové obchody v GRAFU (akcie,komodity,forex)

Trading, tipy na obchody a investície, zverejňvanie pozícií, denníky traderov a investorov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2580 times
Been thanked: 2920 times

Re: Kiliman: derivátové obchody v GRAFU (akcie,komodity,forex)

Príspevok od používateľa JUGGLER »

kiliman napísal:to Juggler:
ano, som tam :D
Čiže SL máš mentálnu a čo ďalej?
Zaujíma ma, či máš pevný set-up (jasne definovaný plán), alebo to zvykneš meniť podľa situácie a teraz ešte nevieš, čo urobíš.
Ocenil by som, keby si od komentárov oddelil, alebo zvýraznil to, čo trejdíš reálne.
Čiže ohlásenie real time vstupu a potom real time výstupu, alebo že máš niečo nastavené dopredu.

Ja daytrejdujem flexibilne, pevné plány robím len na swingy.
Daytrejdy - stopka len mentálna, sledujem graf (S/R) a objem.
Výber zisku mám spravidla nastavený, ale mením to.
Swingtrejdy nastavujem všetko, SL posúvam.
Investície nenastavujem nič, mám len premyslené riadenie rizika.

Keď nejaký trejd ohlásim, tak zásadne real time.
Neide o minúty, niekedy kúpim pred close a napadne ma ohlásiť až po hodine, ale vždy ohlásim len vtedy, keď ešte nenastal cenový pohyb.

Držím palce!
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
kiliman
Dátum registrácie: St 30 09, 2009 9:25 pm

Príspevok od používateľa kiliman »

OPRAVA
omylom z rychlosti som 2x uviedol ten kupeny put na HomeDepot ako call - ten smer hore klame,
spravne je teda PUT

A este jeden priklad na moznu silu menovych derivatov, tu je call KOCertif na EURO/CZK, KO hranica je relativne dost vzdialena = 24,709
Zprava z utorka/je ctvrtok: sef CNBanky chce CZK slabsiu, mozne znizenie uroku v Nov ci intervencia na trhu?
Kto chce moze sledovat dalej co TO urobi.
:arrow: vid denny rozsah min/max derivatu = POZOR na zadavanie StopLoss
Prílohy
EuCzk.gif
EuCzk.gif (31.03 KiB) 10669 zobrazení
kiliman

stale ukazka na uzlovanie u HomeDepotu = HD
Prílohy
HD-uzly.gif
HD-uzly.gif (36.73 KiB) 10653 zobrazení
kiliman

to Lance + juggler:
kvoli prehladnosti asi oddelim "teoriu" od sledovania skutocneho obchodu

k mojej "grafickej" teorii:
nedovolim si komukolvek cokolvek radit ani nahodou. Tie moje grafy su zatial stale o moznosti jedneho ukaz.TA = uzitie priemerov. Nic viac zatial, motalo by sa to dokopy.
Grafy su aktualne, ukazem po case kam sa vyvinuli.
Ano, pouzivam aj ine nastavenie priemerov, ukazem na grafe.
:arrow: co tym sledujem: len ukazat na tomto jedinom ukaz.tech.analyzy ako rozne sa s tym da pohrat, co mi to vie/nevie a ako presne ukazat. Takto si kazdy moze zkusat sam svoje vybrane ukaz.TA, ktorykolvek z nich.
Z tych grafov je snad vidiet, ze pri zvazeni vyhod/nevyhod vedia fungovat = byt pomocnikom pri vstupe ci vystupe z pozicie.
Ano, jasne je vidiet ze vstupy nutne su oneskorene.
:arrow: cas, venovany stalemu hladaniu ideálneho bodu vstupu=vrchol/dno mam skoro za strateny. Ano, to je sen byt v pozicii od min do max. Ale myslim je aj z tych grafov jasne vidiet ze sa da dobre "navarit" aj mimo snové min/max.
Opakujem deriváty čo tu dávam mi zaberu najmenej casu takto ich zpracovat. Vobec ich nepreferujem, sam ich ale robit, okrem ineho.
Po case zkusim pridavat viacej a hodit sem i kombinaciu TA, ktora do urcitej miery vie eliminovat nevyhody priemerov. Opat ale ma sama vyhody/nevyhody dalsie.
Takze ziadne hladanie "zazraku" ci "zlateho gralu", ale neustale sa pasovanie s neistotou.
Toto mam ze svoju jedinu "istotu" na burze. :D
:arrow: tech.analyzu si stavajte na svoje oko a potreby bez ohladu na cokolvek ine!
Aj zdanlivo "idiotske" nastvanie ci kombinacia, ktora vas ale povedie dobre obchodm je OK :D
kiliman

obchod 1.2 put KOC na HD
po rozkyvanom dni, viz % rasty a poklesy u mnohych titulov, mi HD ide proti ocekavaniu.
OK, SL stiahnuty na 0,40.
:arrow: u vstupu po "potvrdeni smeru" = kratke priemery idu nad/pod dlhy byva dost casty jav ze sa kurz dostatocne nerozbehne kam chceme aspom tak, ze SL dame na +/- 00 zisk.
Prílohy
HD12.gif
HD12.gif (15.15 KiB) 11250 zobrazení
kiliman

:D :D :D
Po navratu do reality z teplej a trochu slanej dovo se put na HD vyvinul +/- nikam, ale napevno do trhu zadany SL zafungoval presne na 0,40. Takze ztrata proti kupu -20%.
Bilancia:
typicke a bezne ze sa predpoklad smeru otoci. Kurz podkladu HD momentalne boci, je tazko citatelny, indikacia jalova, takze nic dalej s nim.
A viz denne min/max kurzu derivatu: kolisanie +/-10% i viac % je OK a skoro normalne. Tomu musi odpovedat i nastavenie SL a velkost pozicie.

Pozn: ...a majte otvoreny velky obchod bez SL a bezte na dovolenku mimo civilizaciu bez PC :wink:...

Dobre obchody vam! :D
Prílohy
HD-end.gif
HD-end.gif (34.54 KiB) 11167 zobrazení
kiliman

POSTREH --- POSTREH --- POSTREH --- POSTREH
Tipy na obchody na http://www.onvista.de" onclick="window.open(this.href);return false;

Davam k moznej pozornosti velmi zaujimave portfolia, tvorene z titulov na DAXe, MDAXe, TecDAXe. Vždy k 1mu v mesiaci kupuju nove ci stare predavaju.
Co je ale myslim hodne postrehu je uspesnost tychto portfolii- daju sa totiz zobrazit do r.2001, s presnym vypisom co-kedy-pri akom kurze tam i von a bilancia. Kupuju len long.
Bilancia medzi cca 11/2007 a 11/2008 je tristna, smrtelna bez SL, vsetko cervene. Ale kde trh funguje „normalne“ je to velmi zaujimave.

Nieco pre spekulantov:
Dal som si kedysi cas prebrat sa vsetkymi tymi 3mi portfoliami cca ½ roku dozadu a otocit si to na derivaty, konkretne na warranty (oproti KO certifikatom u nich klesa casova hodnota), s casom min 1rok do expiracie. (praca asi na hodinku). Kupoval som warranty na strike +/- rovnaky ako bol kupny kurz podkladu, wrt som predal kde bol predany aj podklad z portfolia..
Tie vysledky niekde mam v exceli, zkusim ich najst a hodit sem aspom graf, kde je jasne vidiet bilancia derivatu proti podkladu.
Pre neznalych mozno az velmi prekvapujuce:
oproti tym 3portfoliam, tvorenych len long akciami, je bilancia derivatu podstatne=nasobne vatsia.
Opat len další dokaz toho, ako vie derivat proti klasickej akcii „pracovat“.

Navod pre pripadnych zaujemcov ako sa toho na onviste dobrat:
http://www.onvista.de" onclick="window.open(this.href);return false;
-hore v menu „News a Analysen“
-Prognose
-Musterdepots (vybrat ktory chcem = pr.na tituly z DAXu atd
-zur Detailansicht = vidim aktualny stav portf
-zur transaktionsliste“ = vidim do cca r.2001 vsetky transakcie + bilanciu
Pre tych co by sami nahodou nevedeli „kam a kedy“ mozna pomocka ci navod…???

Mimochodom:
pokial som si tie tituly prebral pomocou svojej tech.analyzy, vatsina bola kupovana i predavana uplne mimo TA, cize nie pomocou TA z mojho pohladu.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 466 times

Príspevok od používateľa jogo »

jogobela napísal:Mal by si udat velkost pozicie voci uctu. Za kolko % uctu si nakupil ten KO certifikat? To len,aby som mohol sledovat tvoj Money Management.
Kiliman: Neodpovedal si mi na tuto otazku.
Obchod bez udania velkosti pozicie voci traderskemu uctu neni kompletny obchod.Money management je udajne dolezitejsi ako samotna technika obchodovania.
Tak by si nam mal ukazat svoj Money Management.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
kiliman

to Jogobela:

OK, zkusim, ale vzdy to bude len 1/2ca. Preco?
Na nete je mozne najst tych, co svoje obchody + MM uvadzaju na svojich strankach. OK, ale to je VZDY zasa len cast a nemoze toho byt 100% cele ani keby....
Pisat o osobnom MM tvrdim ze sa uplne neda: vseobecne pravdy ci teorie ze ...najviac daj 5%...ked je ztrata X% tak...ked...tak...atd pozna kazdy.
Pismena su stejne pre kazdeho, kazdy ma ale svoj vlastny originalny rukopis, ktory ta jednoznacne identifikuje. Tak aj MM !
Dam priklad:
sportujes, hrajes na hud.nastroj? X-krat ti hrac moze povedat "toto robim takto", sam to aj vidis, ale ty do toho davas svoj cit, svoj hmat, svoju snahu, svoje videnie, seba.
Ked niekto pise ze chce vidiet naozaj niekoho uspesneho, aby uveril ze... tak je to velmi zle.

Edison sa nepytal ci je mozno vymysliet ziarovku - staral sa a sam ju vymyslel. Jeho MM.
Picasso kreslil hlavu z brucha a nohu naopak - a co? To bol jeho MM: neopakovatelny, originalny, ceneny. Kaslal na MM inych, on mal svoj MM. Pritom vedel kreslit figuru velmi dobre a vedel kde ma byt hlava aj noha. A kreslil naopak. Bol original. A preco by komu vysvetloval preco tak kresli? Aj keby preco by tym ztracal cas? Co by komu vysvetlil a kto asi by ho pochopil?
Ludia maju svetove drahe fotaky: fotia pritom tak ako by fotili bakelitakom za 3Eura, robia zakladne chyby - tetke rastie z hlavy strom. OK, Picassovi sa hodila hlava rastla z brucha...

Zaverom tohto:
bez MM sa neda fungovat. Su pravidla ci pohlad na vec zakladny, vseobecny: hlava nejde z brucha...ked toto vies a aj tak tu hlavu z brucha nakreslis/nakreslim tak co? preco nie? Tvoj/moj MM...
A nie vsetko sa odvija od cisiel! Tie cisla=v konecnej podobe napr.peniaze do pozicie - sa tvoria na zaklade vsetkeho "ciselneho i neciselneho" co do obchodu vstupuje: vyska uctu(urcite cislo ale urcite ho nikomu nepoviem a klamat nebudem), vztah k riziku(neurcite cislo+necislo), X dalsich vstupov. Svoj MM si musi kazdy miesat sam, ale OK, dam aj cisla nabuduce.
kiliman

TECHNICKA ANALYZA – KOMBINACIA – SIGNALY – VYKLAD

Pijete kavu? Ja skoro nie, ale je moja tajna milenka, radosti uz mi narobila…preco?
Aha na ten 6M graf decembrovej kavy. Aka je sila kavy-komodity na komotrhu asi viete (si najdite :P ), ale do kavy sa da vrtat aj pomocou opcii ci dalsich derivatov. Nadherne sa vlni, tieto vlny milujem a hlavne dava krasne signaly tech.analyzy=TA.
Mam to podelene na silne a slabe signaly, aby som nieco spachal musia byt tam kde ich chcem aby +/- boli.

Tu su nakombinovane priemery – viz ich funkcie a schopnost drzat tradera v pozicii.
Zlty funguje jako rychly signal: pokial je nad/pod dalsimi je vsetko OK. Ak sa blizi ci krizi potom POZOR. Krizenie pod vatsim uhlom je silnejsim signalom jako lenive plazenie ci maly uhol. Podobny vyklad plati na dalsie-dlhsie priemery, ktore mam za "potvrdzovacie".

Dole asi velmi malo uzivany Aroon up/down oscilator (oscilatory osciluju=kmitaju medzi 0-100).
Tu ale dobre posluzi, je myslim dost nazorny. Oproti klaickej periode 25 je zrychleny na 10. Opat mi dava "slabe a silne" signaly.

Pod nim klasicky stochastik: za silny signal beriem ked krivky idu zo zeleneho/cerveneho rybnika.
Sipkami si dovolujem ukazat na body mozneho zvratu a coho si vsimam.
Toto neni ani nahodou navod ako na TO: kto to ale nepozna tu moze dobre vidiet navaznost, vzajomnu prepojenost.
Kto si co z indikatorov/oscilatorov zvoli a nastavi len jeho vec.
Osobne sa mi vyplaca postupne prikupovanie do pozicie pokial su signaly stále silne.
:arrow: POZOR: treba mat dobre vyspekulovany=spocitany odchod z pozicie: predam vsetko? Ci len nieco s vyhladom na další vyvar? Ked sa nekona kedy predam zbytok? Atd atd.
To iste nastavenie StopLossu.

Dobre obchody vam.
Prílohy
Kava.gif
Kava.gif (40.25 KiB) 11036 zobrazení
jogo
VETERAN MEMBER *****

Kiliman: Za mesiac si urobil na realnom ucte iba jeden obchod?
To musis mat bud brutalne velky ucet, ze ta uzivi, alebo ides s brutalne velkym SL, alebo tu nechces pisat svoje realne obchody, alebo je to tak, ako skoro vzdy,ked mi niekto chce ukazat ziskovy trading...
Poviem ti pravdivy pribeh.
Jeden chlapik mi chcel ukazat,ako robi na forexe 200-300% rocne uz 10 rokov. Popisal mi metodu(teoriu), ktoru pouziva a ma ju obacktestovanu na 40-rocnych historickych grafoch, dal mi heslo na svoj maly realny ucet,aby mi realne ukazal,ako sa da zarabat.Pol roka som sledoval,ako svojou metodou zlikvidoval tento maly ucet (asi 4000 Euro).
Tak nejak to vzdy dopadne,ak mi chce niekto ukazat, ako sa robi ziskovy trading podla TA. :?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
Lance
Silver Member *
Dátum registrácie: St 08 07, 2009 2:35 pm

Príspevok od používateľa Lance »

jogobela napísal:Kiliman: Za mesiac si urobil na realnom ucte iba jeden obchod?
To musis mat bud brutalne velky ucet, ze ta uzivi, alebo ides s brutalne velkym SL, alebo tu nechces pisat svoje realne obchody, alebo je to tak, ako skoro vzdy,ked mi niekto chce ukazat ziskovy trading...
Poviem ti pravdivy pribeh.
Jeden chlapik mi chcel ukazat,ako robi na forexe 200-300% rocne uz 10 rokov. Popisal mi metodu(teoriu), ktoru pouziva a ma ju obacktestovanu na 40-rocnych historickych grafoch, dal mi heslo na svoj maly realny ucet,aby mi realne ukazal,ako sa da zarabat.Pol roka som sledoval,ako svojou metodou zlikvidoval tento maly ucet (asi 4000 Euro).
Tak nejak to vzdy dopadne,ak mi chce niekto ukazat, ako sa robi ziskovy trading podla TA. :?
Ahoj Jogobela
Chces povedat,ze na zaklade TA sa neda robit ziskovy trading?Urcite to ide ,myslim,ze je kopec ludi co im to ide len na zaklade TA,ale jednoducho sa musis do tej TA zabuchnut:) a makat na nej.Kazdopadne suhlasim s tym,ze naj,je to,aby si fical na okrem TA na FA ,PA.TA,ale urcite funguje a da sa ist iba na nej.
jogo
VETERAN MEMBER *****

Lance napísal:Ahoj Jogobela
Chces povedat,ze na zaklade TA sa neda robit ziskovy trading?Urcite to ide ,myslim,ze je kopec ludi co im to ide len na zaklade TA,ale jednoducho sa musis do tej TA zabuchnut:) a makat na nej.Kazdopadne suhlasim s tym,ze naj,je to,aby si fical na okrem TA na FA ,PA.TA,ale urcite funguje a da sa ist iba na nej.
Chcem tym povedat len to, ze za 2 roky som na webe nenasiel ziskoveho tradera, ktory pouziva len TA.
Vela ludi pise,ze su ziskovy,ale realne to nikto nepredvedie na real-time ohlasovanych vstupoch. Pred rokom som im este veril bez dokazov. Teraz uz chcem vidiet dokazy...

P.S: Pravdu o ziskovosti tradingu vedia asi len TOP-manageri brokerskych domov a oni ju nikomu nepovedia.
Im vyhovuje, aby si cim viac ludi myslelo, ze ziskovy trading je realna a vcelku jednoducha zalezitost.Nahana im to novych klientov...Cim viac obchodov, tym vacsie trzby z poplatkov za obchody a to je to,co potrebuju...
Ohladom ziskoveho tradingu sa stavam podobny skeptik ako Jonatanus...
Pette
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2007 4:59 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Príspevok od používateľa Pette »

Realne je ziskovych - podla mna, na obdobi 5 suvislych rokov tak 1 z 1000 traderov. Zodpoveda to cca poctu podnikatelov, ktori uspeju v normalnom biznise.
Ziskovy - suvisle zvacsuje ucet a pritom vybera peniaze von, teda pouziva prvy vklad ako kapital na podnikanie.
Ak do toho zacneme ratat naklady obetovanych prilezitosti, teda najjednoduchsie bude 60 mesacnych platov a bonusy v zamestnani, ten pomerne este spadne - rovnako ako pri normalnom biznise.
Barbara
Dátum registrácie: Ut 03 11, 2009 2:12 pm

Príspevok od používateľa Barbara »

Jogobela : "Chcem tym povedat len to, ze za 2 roky som na webe nenasiel ziskoveho tradera, ktory pouziva len TA.
Vela ludi pise,ze su ziskovy,ale realne to nikto nepredvedie na real-time ohlasovanych vstupoch. Pred rokom som im este veril bez dokazov. Teraz uz chcem vidiet dokazy..."

Před několika lety jsem viděla stránku, kde hlásil své real time obchody Richk z Traders - bylo to velmi slušné. Pravda ovšem je, že teď tu stránku nemůžu najít :( . Ale zpětně by to nebylo tak přesvědčivé. I když vlastně majitel té stránky dělal měsíční vyhodnocení všech obchodů ohlášených účastníky a Richk byl vždy na předních místech. Nevím jak dlouho to dělal, já jsem přestala tu stránku sledovat asi po dvou měsících, odvádělo mě to od vlastního obchodování.
Teď se mi moc líbí typy Petra Fialy http://www.akcie.de/home" onclick="window.open(this.href);return false;. (Kubíku, díky za odkaz) Nevím, jestli je on sám obchoduje, ale jsou to typy obchodovatelné, uvedené na základě technické analýzy a jsou většinou ziskové.
Tolik na obranu ziskovosti TA, mé oblíbenkyně :wink:
Coudy
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Pi 22 06, 2007 9:14 pm
Has thanked: 36 times
Been thanked: 6 times

Príspevok od používateľa Coudy »

Barbara napísal: Před několika lety jsem viděla stránku, kde hlásil své real time obchody Richk z Traders.
Myslím, že je to toto: http://forum.traders.cz/viewtopic.php?t=8" onclick="window.open(this.href);return false;

Richardova nová stránka:
http://www.simple-stock-trading-ideas.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Profitabilný trader obchodujúci na základe TA:
http://theimpatienttrader.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Lance
Silver Member *

Viem jogobela,ze si v tomto skepticky.Mas kopec skusenosti,poznas kopec traderov,tak mas z coho vychdzat.Otazka je preco odpalili ucet?preco im zrazu prestala fungovat TA?Co sa na trhu zmenilo,ze prestala fungovat a preco nedokazali zareagovat?aky pouzivali MM,ze dosli az k tomu ,ze to cele potopili?Myslim,ze na iba TA to ide a je stale dost ludi,co sa im dari.Podstata je vsak v traderovi a je jedno ci ide na FA ci TA alebo co ja viem co.Zasa nie je az taky med lizat sedit pred PC povedzme 12 hod a najst vhodny okamzik na vstup a potom byt trpezlivy a znasat cely ten stres pocas tradu.Je to tvrda makacka minimalne v zaciatkoch a kazdemu to zaberia inac casu.To,ze niekto odpali ucet,po 5 rokoch,hm tak podla mna to nezvladol on a nie TA,ale to jena dlhu debatu a ja som amater,tak mozem tak akurat zavriet hubu a drzat krok.Kazdy sme iny a kazdemu sedi nieco ine.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

Myslím, že je to toto: http://forum.traders.cz/viewtopic.php?t=8" onclick="window.open(this.href);return false;

Richardova nová stránka:
http://www.simple-stock-trading-ideas.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Profitabilný trader obchodujúci na základe TA:
http://theimpatienttrader.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
problém je v tom, že nikto z nich to nerobí konzistentne viac ako 10 rokov. A aj 10 ročný úspech môže byť stále len náhoda. Nehovorím, že okolo toho nemakajú - práve naopak, ale nikde nie je napísané, že im to vydrží 20-30 rokov. Aj Richard má ešte dosť vysokú šancu zaradiť sa do tých 1000 neúspešných - čas a štatistika hraje len v jeho neprospech. Tým som chcel povedať, že aj tie československé hviezdy (kam zatiaľ Richard patrí) to ešte nemajú isté.
Coudy
Platinum Member ***

filip glasa napísal: A aj 10 ročný úspech môže byť stále len náhoda.
Bol tu bull market aj veľká panika, prežil to so ziskom a bez úhony.
filip glasa napísal: Aj Richard má ešte dosť vysokú šancu zaradiť sa do tých 1000 neúspešných - čas a štatistika hraje len v jeho neprospech.
Možnosť tu je, ale veľmi malá.
Každý môže zlyhať, ale Richard má po x-rokoch dostatočne veľký edge a tight money management, aby nezlyhal.
filip glasa napísal: Tým som chcel povedať, že aj tie československé hviezdy (kam zatiaľ Richard patrí) to ešte nemajú isté.
Nik to nemá isté a navždy.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Bol tu bull market aj veľká panika, prežil to so ziskom a bez úhony.
po x-rokoch
nie som matematik ani štatistik, ale ako laik si myslím, že je to štatisticky nevýznamná vzorka. Čím ho samozrejme nekritizujem, ale zatiaľ je dosť ťažké niečo hodnotiť po 7-8 rokoch. Samozrejme je to o dosť lepšie ako keď sa niekto chváli 2-3 ročnými výsledkami, čo je na 99% vždy náhoda. Bohužiaľ nikde nie je priama úmera > som dobrý, veľa makám = bude sa mi teda dobre dariť.

A teda nehovorím že sa traderovi s 10 rokov dobrými výsledkami dariť nebude, ale že je stále vysoká šanca na to, že sa to otočí negatívne.
jonatanus
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 12 04, 2007 4:02 am

Príspevok od používateľa jonatanus »

coudy poznas kirka?
Coudy
Platinum Member ***

Filip a kedy ho chceš hodnotiť, za 30 rokov? To by sme museli čakať do smrti, aby bolo 100% isté, či prežije alebo nie. Otočiť sa to môže vždy a u každého, ale podľa mňa je tá šanca u tradera ako Richard, ktorý ma silný money management a edge veľmi malá, nie vysoká.
Coudy
Platinum Member ***

Už se perou? :D
jonatanus napísal:coudy poznas kirka?
Myslíš tohoto? Viem o ňom, ale nejako to nesledujem.
http://www.thekirkreport.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
jonatanus
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 12 04, 2007 4:02 am

Príspevok od používateľa jonatanus »

Coudy napísal:Myslíš tohoto? Viem o ňom, ale nejako to nesledujem.
http://www.thekirkreport.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
hej, on bol mozno najvacsia hviezda z tych amaterskych trejderov..
correctly calling a market top in February 2000 before the crash; the model portfolio I managed for the MoneyXperts newsletter gained a cumulative 323% between 1999 and 2003 with no losing years;

Obrázok

te posledne 3 roky nic moc a uz prestal zverejnovat trejdy/performance..

to ze vydrzal do 2004 bull aj bear markety a super zarobil mu nezarucuje ze sa mu bude darit aj dalej..

a ked si to tak zratam, kolko tych blogerov vydrzalo dlhodobo... moc teda ne

podstatna je hustota trejdov.. ked si daytrader (niekolko trejdov za den) a prezijes 5 rokov bull aj bear marketu, moze to uz nieco znamenat. ale ked si swing/position, to je furt malo na to aby bolo jasne ze mas nejaky edge, tam je sanca na nahodu stale dost velka.

juggler ma objektivny edge (earnings+premarket), ale ked niekdo trejduje velke akcie na swing/position, tam uz je tazsie urcit co je nahoda a co ne..
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Filip a kedy ho chceš hodnotiť, za 30 rokov?
presne tak, po 30 rokov. a je mi zároveň jasné, že vtedy je nám to už na nič :) Ono je to vždy ťažká dilema (nie len pri tradingu) keď ide o to, či mám veriť, alebo brať do úvahy len rozum. Aj ja všeličomu verím a zároveň viem, že čisto racionálny postoj by mal byť iný.
Coudy
Platinum Member ***

Uvidíme, v najhoršom sa vrátim do šroubárny, alebo niečo podniknem.
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

Uvidíme, v najhoršom sa vrátim do šroubárny, alebo niečo podniknem.
to sme na tom rovnako :lol:
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2580 times
Been thanked: 2920 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Čauko.
Až teraz som si všimol aká sa tu rozvinula debata.

K tej TA:

Nesúhlasím, že na základe čistej TA sa nedá profitovať.
Každého, koho poznám TA používa a väčšina profíkov žije len na základe TA.
Ja som výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo.
Pre mňa síce TA nie je primárna, ale bez nej by som už asi tiež dodýchal...

Príkladov úspechu na TA poznám viac, ale s tých čo ste tu preberali poznám osobne Richarda.
A môžem potvrdiť, že sa mu darí.
Videl som kopec jeho set-upov, fungujú a sám Richard si nezakladá hedge fund len tak pre zábavu.
Teraz na stretnutí, čo sme tam boli dvanásti, tak Pavel je tiež profík, čo trejdí len na základe TA.
Ten kto tam bol iste pochopil, že nie je profík preto, že objavil nejaké tajomstvo v grafoch, ale preto, že má na jedinečnú PSYCHIKU a PRÍSTUP (obchodný plán, disciplínu atď.)

K tej dobe trejdenia.
Pravda je niekde uprostred.
Nijaký počet rokov v ziskoch nie je zárukou, že úspech bude večný.
Trejdera, ktorý vydrží na burze 30 rokov asi nenájdeme...
Ale trejderov, ktorí zbohatli na burze za pár rokov a ostali bohatí až do smrti je habadej.

Takže ja vždy tvrdím, že na burze treba zbohatnúť, nie pretrejdovať celý život.

Burziáni, čo zarobia milióny sa spravidla stiahnu do predčasného dôchodku, alebo trejdia už len s pasie, či investujú.
Je to ťažká práca, možno taká ako byť pilot stíhačky...takže neviem o nikom kto je vo fachu aktívny 20-30 rokov.

A potom, načo makať 20 rokov, keď špičkoví trejderi na vrchole kariéry zarobia za 1 rok toľko, na čo by bežný človek potreboval niekoľko životov?

Samozrejme, nie každý to dotiahne na špičkového trejdera trejdujúceho veľký kapitál a preto u malých trejderov by mal byť prvý cieľ najprv sa uživiť a potom čo najskôr zbohatnúť.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Lance
Silver Member *

Caves,suhlasim s tebou Juggler ,hehe a nie preto lebo tomu chcem verit,ale preto,ze to tak je a plus potvrdil si to aj ty s dalsimi prikladmi.Presne tak tot je poriadna makacka ,kto chce byt dobry ,to nie je len sedkanie na ritke za pc,ale to samozrjeme vsetci viete.Presne tak,pokial ty slavny zarobili,tak preco by mali stale makat?resp,takto tvrdo makat?
Ta jednoducho musi byt namakana s tym,ze ja ten clovek musi byt namakany,ono Ta asi zvladne kazdy,ale namakat sam eba po psychickej stranke asi nie a myslim,ze v tom to cele je.Vymakat sam seba,aby to clovek cele dokazal uniest.
Inak zaujimalo by ma nacom pohoreli ti co po niekolkch uspesnych rokoch zrazu boli dole,co zlyhalo?co nezvladli?
Napísať odpoveď

Návrat na "Trading, tipy, zverejňovanie obchodov a investícií"