filip glasa napísal:
Inak kedy predáš Juggler? Počkáš ešte na ďalší rast?
Predám to teraz (do konca roka).
Ponuka sa mi zdá dobrá , je to viac ako som čakal.
V schránke som našiel už tretí lístok a ceny fakt poskočili.
Jednoducho to, čo bolo v ponuke za menej sa vypredalo.
Realiťáci mi potvrdili, že ceny poskočili.
Môže to byť spôsobené tým zdaňovaním od 2011.
Nie je to žiadna podstatná zmena, veď stačí čakať 5 rokov a predaj sa nemusí zdaňovať, ale kupci sú zrejme motivovaní nakupovať do konca roka. Ďalší tlak na kupcov prichádza z médii, kde ich masírujú, že hypotéky už nikdy lacnejšie nebudú ( berú to tak, že už budú len drahšie). No a do toho prichádza strašiak inflácie.
Využijem situáciu, veď aj tak som plánoval predať na budúci rok.
P.S- Keď posudzujete ceny na internete, treba si vypísať 10 ponúk z rovnakej lokality, rovnaká metráž, rovnaké obdobie a určiť priemer.
Práve vtedy, keď ceny idú hore je spodný priemer vzácne vyrovnaný a stačí abstrahovať od šialencov, čo pýtajú o 20-30% viac.
Väčšina inzerátov na najlepších portáloch je od realiťákov.
A tí väčšinou presvedčia klienta na rozumnú = trhovú cenu, lebo ináč by to nepredali. Pre určenie trhovej ceny na predaj stačí sledovať len najpoužívanejšie portále. Pre dobrú kúpu sa oplatí sledovať aj stránky realitiek.
Myk, Jan: uznávam logiku argumentov, ale mám zato, že náš trh nie je štandardný. Podľa mňa je tu nedostatok bytov a hypotéky ich robia prístupné aj napriek slabšej kúpyschopnosti.
Všimnite si ako rapídne stúpol počet automobilov, ale počet bytov a domov zaostáva..
V zahraničí - čo človek to auto. Takisto počet bytov na 1 obyvatela je väčší. U nás je podľa mňa v tom ešte obrovská rezerva.
Jogo: ked predávaš, alebo nakupuješ, skrátka viac sa o to zaujímaš, tak za pár dní sa dostaneš do reálneho obrazu.
A keď si chceš ušetriť energiu, tak sa spýtaj ľudí, čo s tým robia.
Skúsený realiťák ti nehnuteľnosť ihneď ocení, aj ti poradí.