Amos napísal:mal by som taku technicku otazku-y (aby som sa uistil, ci to spravne chapem):
1. Ked oslabuje euro voci dolaru - potom cena striebra/zlata v eurach stupa, aj ked sa cena (zlata/striebra vyjadrena v USD) nemení?
2. zlato/striebro sa obchoduje v dolaroch (a az potom podla vymennych kurzov sa stanovuje cena v inych menách)?
Na prvu otazku sa pytam preto, lebo podla urcitych nazorov je euro nadhodnotene (t.j. voci dolaru by malo? oslabovat). No a z toho mi vychadza, ze teraz je lepsie nakupit (v eurach) zlato/striebro - ako potom, ked euro oslabi (voci dolaru).
1. Ano
2. Ano
Ešte treba dodať, že pre rast zlata a striebra ( a iných komodít obchodovaných v USD) je najlepšie, keď
dolár oslabuje.
Pesimizmus voči doláru hecuje špekulantov k nákupu komodít, lebo ich cena porastie z väčšou pravdepodobnosťou. Zároveň je tak držanie komodít dobrou ochranou voči oslabovaniu USD.
Ale pozor. Ekonomická kríza znamená, že priemysel stagnuje a klesá dopyt po komoditách ako sú energie a kovy...preto ich cena klesá (výnimkou môže byť zlato, ktoré funguje ako bezpečný prístav, kde sa presúvajú investície z iných aktív).
A po druhé: v kríze sa sťahujú investície z iných mien späť do dolára, takže dolár posiľňuje...čo opäť tlačí dole ceny komodít.
V kríze sú najlepšie meny ako USD,JPN, CHF a EUR. EUR som dal na posledné miesto, lebo kríza tentoraz prichádza z Eurozóny. CHF na predposledné, lebo frank už bol taký silný, že ho švajčiarska vláda v zúfalosti naviazala na kurz eura.
Mnohí radia v kríze aj meny ako NOK,CND,AUD...ale to by som nepovedal, lebo tieto krajiny sú bohaté na nerastné suroviny, ktorých cena v kríze klesá a to môže poškodiť ich ekonomiku.
A ešte jedna vec na záver.
Trh zlata je taký, že mnoho zlata leží vo vládnych sejfoch v podobe devízových rezerv. Sú to tísice ton zlata. Ked tak rozmýšlam o dlhovej kríze a nedajbože by došlo k tomu, že štáty budú musieť to zlato použiť ( buď ako záruku, alebo predaj)..tak neviem, neviem, čo sa bude s cenou zlata diať...mne nevychádza, že bude stúpať... Lenže to je len môj sedliacky rozum, voči všetkým tým ekonomickým guruom, čo skalopevne tvrdia, že zlato musí vyskočiť na 5000 USD...