Prošel jsem několika základními kurzy makro- a mikro- ekonomie, ale tam je těžké to dát do správných souvislostí. Přiznám se, že nejvíc souvislostí mi vždycky docvakne, když to někomu vysvětlujiFYCIA napísal:Tebe, niekto pridelil viac sedej kôry mozgovej ako inym jak tak kukam ...![]()
dik krasne si m to vysvetlil... Ak sa smiem spytat, odkial mas tolko informacii tohto druhu?... ake povolanie mas? alebo studujes?...
posledna vec, vies mi odporucit nejaku tu literaturu co sa tyka investovania do podielovych fondov, alebo nieco z makroekonomiky?...dik moc...
S těmi knihami je to těžké.
To, na co se ptáš, se asi nedozvíš v učebnicích makroekonomie, tam se to hemží modely a křivkami agregátní poptávky a agregátní nabídky. V podstatě klasická učebnice makroekonomie je plná modelů, které se snaží nějak matematicky popsat vztahy mezi mezi HDP, inlací, exportem, vládní spotřebou.
V mikroekonomii se zase rozebírá dokola na grafech a rovnicích, jak funguje poptávka - nabídka, tžrby a náklady.
Ty se ptáš spíše na fungování bankovního trhu, kapitálových trhů apod. V podstatě ti stačí asi pochopit základní pojmy (inflace, HDP, nezaměstnanost, nabídka, poptávka, tržní cena) a pak už je to spíš o těch trzích. Jsou na to taky nějaké předměty na ekonomkách, ale nevzpomínám si, že bych to viděl uceleně popsané bez složité matematiky.
K fondům je v učebnicích asi nejblíž teorie portfolia a metoda CAPM (Capital Assets Pricing Model), ale jsou to teorie a asi zbytečně složité. Ale hodně fondů se na ně odvolává (zvlášť když se jim nedaří
Asi není špatné číst Kohouta, ten je čtivý a vysvětluje hodně polopaticky, ale je tak trochu manipulativní. Ale praktické věci se dozvíš spíš v Jugglerově měsíčníku.