akciové fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
akciové fondy
Zdravím vás, začal som sa len teraz nedávno zaujímať o investovanie, takže som ešte laik, ale chcem sa spýtať, či existujú nejaké akciové fondy, ktoré vyplácajú dividendy. Chcel by som vložiť peniaze (alebo pravidelne vkladať) do nejakého akciového fondu a mať príjem z dividend a po nejakých 10 rokoch vystúpiť z fondu a mať aj kapitálový výnos (viem, že nemusím). Zaujímalo by ma, že v akej výške sú vačšinou tie dividendy ? Moja investícia by predstavovala asi tak 5000€ ale mám aj nejakých 2000$, takže kludne by som investoval aj do dvoch fondov. Ďakujem
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
- Been thanked: 1 time
- Kontaktovať používateľa:
Re: akciové fondy
ak nejaké fondy vôbec vyplácajú dividendy (väčšinou dividendy reinvestujú spať do fondu), tak tie dividendové výnosy budú 3-4%.
takže nie sú také fondy ?? a tie 3-4 % to myslíš z investovanej sumy ? napr. z tých 5000€ ? a tie dividendy sa vyplácajú ročne ?
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
Akciové indexy majú dividendový výnos okolo 2-3%. Fondy, ktoré sa zameriavajú špeciálne na dividendové akcie teda budú mať o niečo viac. Povedzme 3-4% výnos z investovanej sumy ročne. Plus k tomu potenciálny kapitálový výnos/strata.
aha tak ďakujem, tak ešte si počkám, či mi sem niekto napíše, či sú také fondy, kt. vyplácajú dividendy...
Ešte by som mal jednu takú otázku, že keby si ja chcem takéto akcie nakúpiť, tak si otvorím u nejakého brokera účet a cez neho si kúpim rozne akcie, tak ich mám normálne na svojom účte bársaj 10 rokov ?? A brokerovi zaplatím iba poplatok pri nákupe a pri predaji akcií alebo sa platí aj nejaký správcovský poplatok ??
Ešte by som mal jednu takú otázku, že keby si ja chcem takéto akcie nakúpiť, tak si otvorím u nejakého brokera účet a cez neho si kúpim rozne akcie, tak ich mám normálne na svojom účte bársaj 10 rokov ?? A brokerovi zaplatím iba poplatok pri nákupe a pri predaji akcií alebo sa platí aj nejaký správcovský poplatok ??
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
No ak chceš tie fondy kúpiť priamo na burze, tak potom nie je problém niečo vybrať z ETF fondov. Ja som myslel že hľadáš klasické podielové fondy. V nich nemám prehľad.
ETF čo vyplácajú dividendu je dosť. Otvoríš si účet u brokera, kúpiš ETF, zaplatíš poplatok za nákup. O 10 rokov poplatok za predaj. Medzitým ti bude chodiť dividenda a tá sa ti pripíše na účet u brokera. Problém je v tom, že čo s tou dividendou. Je to malá sum na to aby si si ju poslal domov. A tiež je to malá suma na to, aby si ju reinvestoval. Povedzme že ti z 5000 € prídu 3%, teda 150 EUR. Ty si za tých 150 EUR dokúpiš to ETFko, ale bude ťa to stáť poplatok dajme tomu 15 EUR a to je 10% z investície. Čo je veľa. A ak ich necháš ležať na účte, tak za 10 rokov prídeš o úroky z úrokov, lebo tie tvoje 150 eurovky ti budú ležať na účte bez zhodnotenia. To sa ti už viac oplatí kúpiť fond, čo tie dividendy reinvestuje.
ETF čo vyplácajú dividendu je dosť. Otvoríš si účet u brokera, kúpiš ETF, zaplatíš poplatok za nákup. O 10 rokov poplatok za predaj. Medzitým ti bude chodiť dividenda a tá sa ti pripíše na účet u brokera. Problém je v tom, že čo s tou dividendou. Je to malá sum na to aby si si ju poslal domov. A tiež je to malá suma na to, aby si ju reinvestoval. Povedzme že ti z 5000 € prídu 3%, teda 150 EUR. Ty si za tých 150 EUR dokúpiš to ETFko, ale bude ťa to stáť poplatok dajme tomu 15 EUR a to je 10% z investície. Čo je veľa. A ak ich necháš ležať na účte, tak za 10 rokov prídeš o úroky z úrokov, lebo tie tvoje 150 eurovky ti budú ležať na účte bez zhodnotenia. To sa ti už viac oplatí kúpiť fond, čo tie dividendy reinvestuje.
a prečo, že je to malá suma, aby som si ju poslal domov ?? čo sa platí aj za výber dividendy alebo čo ?
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
150 EUR - ak budeš mať SK brokera, tak to nevadí. Ale ak zahraničného, tak ťa to bude stáť ako poslanie zahraničnej platby napr. z ČR, Nemecka a pod.
-
peter.cmorej
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 17 times
pokial nemas velky kapital = dividenda bude "par Eur", tak to vyplacanie neries a kup si radsej dividendovy fond (alebo ETF), ktory dovidendu reinvestuje. Tak neprides o tie uroky z urokov, o ktorych pisal Filip. Ked sa dostanes do stavu, ze dividenda ti bude tvorit slusny peniaz = dostanes sa k cielu, tak potom sa poobzeras po ETF co dividedny vyplaca priamo na ucet ... alebo si nakupis konkretne dividendove akcie. Ked pojdes cez ETF, tak takto sa ani nebudes musiet strachovat ci tvoj broker zrazu nezavedie poplatok za pripisanie dividendy a podobne .. budes to riesit az daleko v buducnosti, ked to uz bude mat zmysel. Teraz si jednoducho vyberies najlacnejsieho brokera a hotovo.
no takže mal by som k dispozícií 3500 $ a tieto by som chcel dať do takéhoto ETF-ka (pretože neviem čo s nimi), ktoré reinvestuje dividendy. Viete mi aj poradiť konkrétneho brokera ?? Peniaze som ochotný investovať na dobu min. 5-7 rokov...Inak sa može sa stať, že prídem napr. do dvoch rokov o všetky peniaze ?? alebo sú pri takýchto ETF fondoch aj nejaké výrazné straty ? že sa mi napr. po 10tich rokoch vráti iba 1000 $ ? 
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
za 5 rokov to može vyzerať napríklad takto:

o všetky peniaze neprídeš, ak nevyberieš tie fondy úplne zle, ale o časť peňazí 15-30% kľudne môžeš prísť. Ale tiež zrovna toľko môžeš aj získať. To dopredu nikto nevie.
o všetky peniaze neprídeš, ak nevyberieš tie fondy úplne zle, ale o časť peňazí 15-30% kľudne môžeš prísť. Ale tiež zrovna toľko môžeš aj získať. To dopredu nikto nevie.
-
incognito
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 05 07, 2011 10:03 am
- Has thanked: 41 times
- Been thanked: 57 times
Pri takych malych sumach (vacsia suma je od 20-30tis.) skor zostan pri tom, co pisal Filip, a kup podielovy fond (alebo mozno aj EFT). Ale trhove riziko je vysoke a dnes obzvlast, takze skor by si si to mohol rozdelit na niekolko casti (napr. 500-1000€) a kazdy 1/4 rok doinvestovat.
Z podielovych fondov zameranych na dividendove akcie su dobre fondy od ING, pripade US Pioneer Fund od Pioneeru... v ETF sa tolko nevyznam.
Mne to trochu pride tak, ze mas nejake peniaze a mas taku myslienku, ze nakupis dividendove akcie a "si za vodou"... cele je to trochu zlozitejsie
Z podielovych fondov zameranych na dividendove akcie su dobre fondy od ING, pripade US Pioneer Fund od Pioneeru... v ETF sa tolko nevyznam.
Mne to trochu pride tak, ze mas nejake peniaze a mas taku myslienku, ze nakupis dividendove akcie a "si za vodou"... cele je to trochu zlozitejsie
nie, ja mám nejaké doláre a neviem čo s nimi, tak preto som rozmýšlal, že ich niekam vložím bársaj na 10 rokov...akože ja nečakám, že mi tu niekto povie, že vlož tam a tam a ja hned utekám investovať, ale snažím sa už niečo s peniazmi robiť a myslím si, že nejaký akciový fond pre tie doláre bude asi najlepší...
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
možno áno, možno nie. Ak by si sa aj rozhodol, tak tú sumu rozlož na 3-4 časti a investuj postupne - trochu tým znížiš riziko.akciový fond pre tie doláre bude asi najlepší...
-
incognito
- Gold Member **
Ak mas len tie dolare, nebolo by lepsie ich zmenit na eura a drzat to v eurach? Investujes v mene v ktorej budes minat... uz to spominal aj JUGGLER v nejakej inej diskusii.
Ono to zavisi aj od toho, ake mas povolanie a ine uspory... lebo ak nemas nic okrem tohto, tak si to asi daj radsej na sporiaci ucet... to je uz zasa ina vec...
Ono to zavisi aj od toho, ake mas povolanie a ine uspory... lebo ak nemas nic okrem tohto, tak si to asi daj radsej na sporiaci ucet... to je uz zasa ina vec...
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
-
incognito
- Gold Member **
Pri vacsom portfoliu jednoznacne suhlasim, pokial mam vsak 5000 tak osobne nie som nakloneny menovym spekulaciam... ale to bude asi vec osobneho postoja.filip glasa napísal:v dnešnej situácii v EMU nie je zlé mať nejaké doláre.
- filip glasa
- VETERAN MEMBER *****
to nie je až taká veľká špekulácia. Polovičku máš v EUR, polovičku v USD - keď jedno z nich oslabí, tak druhé posilní. A dlhodobo (desiatky rokov) na tom bude USD/EUR +- rovnako.
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 154 times
Pochybujem, ze existuje otvoreny fond, ktory by vyplacal dividendy. Znizila by sa tym cena investicnej jednotky, leda ze by sa cena upravovala po kazdej dividende.
Horsi pripad je, ze v niektorych krajinach dividendy akcii vo fonde zdanuju klientovi fondu.
Horsi pripad je, ze v niektorych krajinach dividendy akcii vo fonde zdanuju klientovi fondu.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.