jugg: peace, dobre vies, ze ta respektujem a nebol to attack na tvoju osobu ... nerad sa zapajam do flame-wars, len som napisal, co je industry standard a ako sa performance vykazuje ...
posledne 2 veci:
JUGGLER napísal:
Ďakujem za poučenie. Ale ostanem pri jednoduchom úročení a sedliackej matematike.
To zložené úročenie má niekolko skrytých výhod a nevýhod.
Napríklad je to skvelá vec na odrbávanie klientov bánk a poisťovní.
Klient sa chytí na dlhodobé zhodnotenie alebo cieľovú sumu. Ročné zhodnotenie je však v skutočnosti nízke a z toho ho ešte o polovicu oholia.
toto vobec neni pravda, je to praveze naopak ... aritmeticke urocenie ma viac nevyhod ako geometricke ... aritmeticke je odzub, lebo zvysuje performance ... preto sa uvadza vsade geometricke, kedze to je ferovejsie ...
priklad: mas investora/tradera a ten ti povie, ze mal rocne vynosy 10 rokov nasledovne: +33%, -25%, +33%, -25%, +33%, -25%, +33%, -25%, +33%, -25% ... napise si do prospektu, ze mal priemerne zhodnotenie 4.0% rocne (aritmeticky priemer) ... kolko by vsak mal realne klient keby mu na zaciatku dal 100k EUR po desiatich rokoch na ucte ? ... 100k EUR ... geometricke zhodnotenie bolo 0% ... a to by mal realne vykazovat ako svoju performance za 10 rokov ...
na to ako vykazovat vykonnost je samostatna metodika, ktora sa vola Global Investment Performance Standard (
http://gipsstandards.org/" onclick="window.open(this.href);return false;) a je to brane ako industry standard pre kazdeho, kto chce, aby sa s nim niekto mimo SVK seriozne bavil ... proste to je standard ako ine standardy ...
Môžeš mi ,,po bankársky,, vypočítať koľko zhruba v tomto storočí, teda za posledných 12 rokov reálne zarobil investor, ktorý dal 100 000 USD do fondu kopírujúceho výkonnosť indexu SP500, napr. takého, čo drží iba SPY, keď mu banka z účtu strhne v priemere 2% p.a. ?
Abstrahujme od detailov a zoberme do úvahy, že samotný index je zhruba tam kde bol a SPY by mal zahŕňat aj dividendy.
Takisto pomlčme o inflácii, ktorú odhadujem za tých 12 rokov možno na 30% a neberme do úvahy kurzové zisky/straty.
Rád by som takisto vedel kolko na tom zarobil investor a koľko banka.

toto je od teba podpasovka pre investorov ...
preco od 2000 a nie 2003? ... preco S&P a nie Prazsky index ... to je rovnako ucelovo vybrate ako ked sa snazi niekto predavat zlato a vyberie graf 2003-2012, kde zlato urobilo 15-20% rocne ...
ale ked uz:
SPY US mal 31.8.2012 cenu (adjustovanu o dividendy) 141.16, 29.12.2000 (posledny pracovny den 20. storocia) bola 106.71 (adjustovanu o dividendy) - zdroj finance.yahoo.com
flat vynos: (141.16/106.71) = 32.3%, p.a. to je cca 2.4% ... SPY US ma management fee ~0.1%, klasicky akciovy fond ma tak o 1.5-2% viac, tak o tolko by bol ten vynos nizsi ... spravca zarobil to fee (cca 25%) ...
ze su klasicke fondy drahe ? ... velka cast su ...
ze ciste akciove fondy nepatria do ruk verejnosti ? ... nie nepatria ...
ze maju radsej vsetci tradovat ? ... nie ... ake % ludi poznas, co zacali tradovat tak nieco aj zarobili? ... obaja dobre vieme, ze ak povieme, ze 5% tak to je vela ...
toto je debata na oktobrovu chatu pekne pri flasi vina ... dobre vies, ze sa obaja zhodneme, ze 90% ludom je najlepsie tocit zivotne uspory na terminakoch a neblbnut ...