Akcie - Nováčik

Výber akcií, fundamentálna a technická analýza, obchodovanie vs. investovanie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
JuliusCaesar
Dátum registrácie: Ut 28 08, 2012 11:02 am

Re: Akcie - Nováčik

Príspevok od používateľa JuliusCaesar »

JUGGLER napísal:A ak sa ma pri tomto príklade spýtate na priemerné ročné zhodnotenie, teda per annum, alebo p.a. za posledné 3 roky, dostanete odpoveď, že za posledné tri roky mám priemer 70% p.a.
Desiatky percent ročne. To beriem. Ale nie stovky.

Trader obchodujúci s primeraným kapitálom predsa nemôže písať o tom ako ho bude zhodnocovať o stovky percent ročne.
slimak
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Po 08 12, 2008 9:11 pm

Príspevok od používateľa slimak »

Filip. Ty ako počítaš výnosy v podnikaní?
V podnikani sa to len scita. Priklad ja som kupil vo firme podiel, a uz 10 rokov(prve roky boli slabsie) mam tam rocne 200 percent. To ma zivi. V II.pilieri som zarobil(tohto roku) 6 - 7 percent a na volbach pri stavke som zarobil asi 100 percent.
V stavebnej mam 3 percenta.
Keby boli volby kazdy rok sa vykaslem na pracu. :D
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 202 times
Been thanked: 466 times

Príspevok od používateľa jogo »

JUGGLER napísal:Ak mám tento príklad vyhodnotiť za tri roky, tak som kapitál 100K v tradingu zhodnotil o 210 K , čiže spolu je to +210% za tri roky ( zo 100K mám 310K )

A ak sa ma pri tomto príklade spýtate na priemerné ročné zhodnotenie, teda per annum, alebo p.a. za posledné 3 roky, dostanete odpoveď, že za posledné tri roky mám priemer 70% p.a.

Ja na tom niečo nesprávne? Je to somarina? Veľmi rád sa nechám poučiť.
p.a. zhodnotenie v uvedenom pripade spocitas tak, ze vydelis konecny stav uctu pociatocnym t.j 310/100 =3.1.
Potom hladas cislo, ktore umocnene na tretiu(pocitas troj-rocne obdobie) dava hodnotu 3.1. To cislo je 1.458 cize zhodnotenie je 45.8% p.a. za trojrocne obdobie.
Kedze si vsak v uvedenom priklade vybral 100k z uctu, tak je tento udaj tazko porovnavat s investormi.

Najlepsi sposob, ako zistit, kolko som zarobil na financnych trhoch, je spocitat, kolko som na ucet dal Skk, odpocitat, kolko som z uctu vybral Skk. A tuto sumu porovnat s aktualnym stavom uctov v Skk pri kurze 30.126 za Euro.
Taketo porovnanie odhali vsetky zisky a straty (cenove, kurzove, dividendove, danove...).
Minuly mesiac som sa konecne odhodlal urobit taketo vyuctovanie vo svojich financiach a velmi som ostal prekvapeny, kolko som stratil na kurzovom riziku.
Kurzova strata je najvacsia strata, aku som mal pocas mojho investovania. Preto sa uz teraz velmi vazne zaoberam kurzovym rizikom a hedzujem ho, kde sa da.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
radvan
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ne 20 05, 2007 9:26 am
Been thanked: 11 times

Príspevok od používateľa radvan »

JUGGLER napísal:All: Peace, please ! Z matematiky som mal vždy poctivú trojku, tak ma poučte.

Uvediem príklad:

Začnem s kapitálom 100 K a skončím rok 1 na sume 200K. Zisk mám 100k.
Pre mňa je to 100% p.a. Pre vás je to koľko?

Rok 2 začnem s kapitálom 100 K a skončím na 70 K. Strata 30 K. Zapíšem -30% p.a.

Rok 3 začnem s kapitálom 70K a skončím na 210K. Zisk je 140k. Zapíšem +200% p.a.

Ak mám tento príklad vyhodnotiť za tri roky, tak som kapitál 100K v tradingu zhodnotil o 210 K , čiže spolu je to +210% za tri roky ( zo 100K mám 310K )

A ak sa ma pri tomto príklade spýtate na priemerné ročné zhodnotenie, teda per annum, alebo p.a. za posledné 3 roky, dostanete odpoveď, že za posledné tri roky mám priemer 70% p.a.

Ja na tom niečo nesprávne? Je to somarina? Veľmi rád sa nechám poučiť.
p.a. cisla mas spatne jugg ... korektne to je ako napisal jogo ...

korektne to je, ze zoberes startovny kapital:
100k

konecnu sumu penazi:
310k

a potom (310/100)^(1/3)-1 = 1.4581 - 1 = 45.8%

to co filip mysli s tym pocitanim je to co uz daval jak priklad -? ze je obrovsky rozdiel ci reinvestujes zisky alebo nereinvestujes ...

majme tradera, co zacne s kapitalom 100k a kazdy rok zarobi 50k (50%), ktore nasledne vytiahne na konci roka von ... aritmeticky priemer ma sice 50% rocne, ale realne za tych 10 rokov zarobil/vytiahol 500k z 100k uctu a geometricky je to (600/100)^(1/10)-1 = 19.6% ... teda 50% rocny vynos sa scvrkol na 19.6% rocne ...

napisane inak, ak by sme mali investora, ktory by zobral 100k prachy, zhodnocoval 19.6% rocne a nevytahoval na konci roka, ale reinvestoval, tak po 10tich rokoch zarobili investor a trader rovnako ... a preco hypotetickemu investorovi staci 2/5 vynosu hypotetickeho tradera aby mal na konci rovnaky majetok ? ... finta je v zlozenom uroceni -> vo vynosoch z vynosov ...

tak a uz len najst investorov co zhodnocuju 20% rocne :)
http://www.Quantpedia.com - the leading quantitative trading research company
JuliusCaesar

radvan napísal:tak a uz len najst investorov co zhodnocuju 20% rocne :)
Áno, to je reálne číslo. Môže to byť hoci aj dvojnásobok. Pokiaľ sa pohybujeme v desiatkach percent, tak to je v poriadku.

Ale reči o stovkách percent ročne, sú od tradera, ktorý obchoduje desať rokov, hodne mimo „misu“...
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2586 times
Been thanked: 2925 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

radvan napísal:tak a uz len najst investorov co zhodnocuju 20% rocne :)

Ďakujem za poučenie. Ale ostanem pri jednoduchom úročení a sedliackej matematike.

To zložené úročenie má niekolko skrytých výhod a nevýhod.

Napríklad je to skvelá vec na odrbávanie klientov bánk a poisťovní.
Klient sa chytí na dlhodobé zhodnotenie alebo cieľovú sumu. Ročné zhodnotenie je však v skutočnosti nízke a z toho ho ešte o polovicu oholia.

Z hľadaním investorov, čo zhodnocujú peniaze o 20% ročne by som sa nevzrušoval.
Zložené úročenie nesie v sebe ohromné riziko.
Celé roky môžeš pridávať +20% p.a. a tešiť sa ...a potom príde jeden nešťastný rok s -50% a čaro zloženého úročenia aj výnosy sú preč.

Takže zložené úročenie a investovanie na akciových trhoch?: NIE!
Zložené úročenie na termíňaku, alebo v bezpečných aktívach: ÁNO

A ešte jedna vec.
Trader môže využívať výhody jednoduchého i zloženého úročenia.
Napríklad vybudovať si uvedený kapitál X zloženým úročením ( zisky reinvestovať) a potom prejsť na jednoduché, alebo kombinované úročenie.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

JuliusCaesar napísal: Toto si snáď nemyslel vážne. Stovky percent ročne? Čakal by som serióznejšie vyjadrenia od teba ...Týmto sa zaradzuješ na rovnakú „stupídnu“ úroveň ...
JuliusCaesar napísal: reči o stovkách percent ročne, sú od tradera, ktorý obchoduje desať rokov, hodne mimo „misu“...
Počúvaj. Serieš ma. Myslím, že tvoje osočovanie a útoky sú mimo mísu !

Napísal som, že trader môže zhodnocovať svoj kapitál o desiatky až stovky % ročne a za tým si stojím. Nie je problém uviesť reálne príklady.

Mám rád konštruktívnu debatu. Fakty, príklady, analýzy. Neznášam debaty zo sráčmi, ktorí osočujú iných bez dôkazov.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
JuliusCaesar

JUGGLER napísal:Počúvaj. Serieš ma. Myslím, že tvoje osočovanie a útoky sú mimo mísu !

Napísal som, že trader môže zhodnocovať svoj kapitál o desiatky až stovky % ročne a za tým si stojím. Nie je problém uviesť reálne príklady.

Mám rád konštruktívnu debatu. Fakty, príklady, analýzy. Neznášam debaty zo sráčmi, ktorí osočujú iných bez dôkazov.
To mi pripomína: „Ešte raz sa ma na to opýtaš, tak ti jednu *rbnem“. [V.M.]
Biosko
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Pi 13 07, 2012 1:24 pm

Príspevok od používateľa Biosko »

Najlepsie je si zalozit novy ucet a hned sa pustat do flamewarov na uplnych hlupostiach.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

JuliusCaesar napísal: To mi pripomína: „Ešte raz sa ma na to opýtaš, tak ti jednu *rbnem“. [V.M.]
Nedrbnem Ti. Nie som primitív.
Len tým pripravuješ seba aj iných o slušnú a konštruktívnu debatu.
JuliusCaesar

JUGGLER napísal:Nedrbnem Ti. Nie som primitív.
Len tým pripravuješ seba aj iných o slušnú a konštruktívnu debatu.
Vidím, že som sa dotkol „syna nejvyššího“ ...

Konštruktívna debata? O.K. Koľko krát si zhodnotil svoj kapitál o stovky percent ročne za posledných 10 rokov? Ale myslím tým, keď ten kapitál bol na slušnej úrovni. To znamená aspoň 50-70k USD.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Nemienim sa baviť na verejnom diskusnom fóre o mojích osobných číslach. Tí čo videli, vedia.
O sebe poviem len toľko, že priemer päťciferného daytradingového účtu mám vrátane neziskových rokov nad 100% p.a. a priemer zhodnotenia šesťciferného kapitálu vrátane neziskových rokov nad 40% p.a. Výpočty sme si dúfam už vyjasnili.

Ja tu nediskutujem o sebe, ale o možnostiach tradingu. V plnej vážnosti a podľa faktov.
Tie možnosti zahŕňajú profesionálov ako je napríklad John Carter zo zhodnocovaním šesť až sedem ciferného účtu v priemere o 0,5% denne ( nad 200% p.a ), ale aj extrémy ako Dan Zanger, ktorý preukazáteľne zhodnotil 11 tisíc dolárov na 42 miliónov za menej ako tri roky (381 000 % za 3 roky). Nevidím žiadnu somarinu v tvrdení, že trader môže dosahovať desiatky, až stovky % p.a.
Tilbur
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 03 02, 2010 8:41 am
Has thanked: 65 times
Been thanked: 52 times

Príspevok od používateľa Tilbur »

Tu je dalsi priklad, ako sa to da.

http://profit.ly/leaderboard/user/top/1year" onclick="window.open(this.href);return false;
My number one job as a trader is to manage risks not make money.
JuliusCaesar

JUGGLER napísal:Nemienim sa baviť na verejnom diskusnom fóre o mojích osobných číslach. Tí čo videli, vedia.
O sebe poviem len toľko, že priemer päťciferného daytradingového účtu mám vrátane neziskových rokov nad 100% p.a. a priemer zhodnotenia šesťciferného kapitálu vrátane neziskových rokov nad 40% p.a. Výpočty sme si dúfam už vyjasnili.
Teda nerobíš stovky percent ročne. To mi bolo jasné ...
JUGGLER napísal:Ja tu nediskutujem o sebe, ale o možnostiach tradingu.
Aha, tak to nie sú Tvoje skúsenosti! Jedna babka povedala ma ale nezaujíma ...
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Nerob zo seba hlupáka Caesar. Máš doma ženu, čo musí mať za každú cenu pravdu, alebo ťa tĺkli v detstve po hlave?
slimak
Platinum Member ***

No ja som to pochopil, ze rocne to robi.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

radvan napísal: majme tradera, co zacne s kapitalom 100k a kazdy rok zarobi 50k (50%), ktore nasledne vytiahne na konci roka von ... aritmeticky priemer ma sice 50% rocne, ale realne za tych 10 rokov zarobil/vytiahol 500k z 100k uctu a geometricky je to (600/100)^(1/10)-1 = 19.6% ... teda 50% rocny vynos sa scvrkol na 19.6% rocne ...

napisane inak, ak by sme mali investora, ktory by zobral 100k prachy, zhodnocoval 19.6% rocne a nevytahoval na konci roka, ale reinvestoval, tak po 10tich rokoch zarobili investor a trader rovnako ... a preco hypotetickemu investorovi staci 2/5 vynosu hypotetickeho tradera aby mal na konci rovnaky majetok ? ... finta je v zlozenom uroceni -> vo vynosoch z vynosov ...
Môžeš mi ,,po bankársky,, vypočítať koľko zhruba v tomto storočí, teda za posledných 12 rokov reálne zarobil investor, ktorý dal 100 000 USD do fondu kopírujúceho výkonnosť indexu SP500, napr. takého, čo drží iba SPY, keď mu banka z účtu strhne v priemere 2% p.a. ?
Abstrahujme od detailov a zoberme do úvahy, že samotný index je zhruba tam kde bol a SPY by mal zahŕňat aj dividendy.
Takisto pomlčme o inflácii, ktorú odhadujem za tých 12 rokov možno na 30% a neberme do úvahy kurzové zisky/straty.
Rád by som takisto vedel kolko na tom zarobil investor a koľko banka. :)
Naposledy upravil/-a JUGGLER v Ut 04 09, 2012 3:39 pm, upravené celkom 1 krát.
JuliusCaesar

JUGGLER napísal:Nerob zo seba hlupáka Caesar. Máš doma ženu, čo musí mať za každú cenu pravdu, alebo ťa tĺkli v detstve po hlave?
Tak teraz neviem. Ty si tu hovoril o konštruktívnej diskusii. Ale už druhý krát reaguješ arogantne a úplne od veci.

Pripomínaš mi ten starý a otrepaný vtip: Je pravda, že v Sovietskom Zväze musíte desať rokov pracovať, aby ste si mohli kúpiť automobil? Odpoveď: A vy bijete černochov!
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Caesar: To bol môj posledný príspevok k Tebe a k veci. Tým s Tebou končím. Bye, Bye.

P.S. Myslel som, že Ladisa nikto nemôže prekonať a hľa. Už ho tu máme...
JuliusCaesar

JUGGLER napísal:Caesar: To bol môj posledný príspevok k Tebe a k veci. Tým s Tebou končím. Bye, Bye.

P.S. Myslel som, že Ladisa nikto nemôže prekonať a hľa. Už ho tu máme...
Samozrejme, aj veľký Vlado (vtedy to bol veľký Vlado) zakázal prístup určitým novinárom na svoje tlačové konferencie, pretože mu kládli „zlé“ otázky.

Došli Ti argumenty?

Pošli mi prosím Ťa zoznam otázok, ktoré Ti smiem položiť. Vyhneme sa v budúcnosti podobným nedorozumeniam.
Rado
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Príspevok od používateľa Rado »

Milý cisár, nerobím síce daytrading, ale za dvanásť mesiacov 100% p.a. mám. Kapitál väčší ako si požadoval. Výpis z IB iba za poplatok. Obchody si môžeš pozrieť vo vlákne, kde ich zverejňujem a upravujem na počiatočný virtuálny vklad. Ak ich niekto opakoval, tak ich budeš mať dokonca aj auditované.
Ak nechytím zlý mesiac, tak máš možnosť si zarobiť na poplatok, ak chceš vidieť môj výpis z účtu. Šancu máš len do konca roka. Potom svoje vstupy už online zverejňovať prestanem.

Inak mohol by si tu dať aj niečo pozitívnejšie, nie len kritizovať. (napr. svoj track record)
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
JuliusCaesar

Rado napísal:Milý cisár, nerobím síce daytrading, ale za dvanásť mesiacov 100% p.a. mám. Kapitál väčší ako si požadoval. Výpis z IB iba za poplatok. Obchody si môžeš pozrieť vo vlákne, kde ich zverejňujem a upravujem na počiatočný virtuálny vklad. Ak ich niekto opakoval, tak ich budeš mať dokonca aj auditované.
Ak nechytím zlý mesiac, tak máš možnosť si zarobiť na poplatok, ak chceš vidieť môj výpis z účtu. Šancu máš len do konca roka. Potom svoje vstupy už online zverejňovať prestanem.
Ale to je v súlade s tým, čo hovorím. Máš sto percent ročne. To sedí. Gratulujem. Ale nie sú to stovky percent.
Rado napísal:Inak mohol by si tu dať aj niečo pozitívnejšie, nie len kritizovať. (napr. svoj track record)
Ja predsa nikoho nekritizujem. Pozri si všetky moje príspevky. Jediné čo som si dovolil, bolo oponovať názoru o stovkách percent ročne. Myslel som si, že dotyčný hovorí o svojich skúsenostiach. Nakoniec sa ukázalo, že hovorí o tom, čo počul. Navyše keď mu dôjdu argumenty tak sa uchyľuje k zbytočným invektívam.
Casey
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 26 08, 2010 12:10 am

Príspevok od používateľa Casey »

To Ceasar:

Ak sa nemylim,tak to povedal vo vseobecnosti,ze trader moze robit 100% rocne.Absolutne taky zisk nie je nejak vynimocny pokial sa nebavime o nejakom dlhsom casovom horizonte.Uviedol ti konkretne priklady,ktore su traderskej verejnosti zname.Spytal si sa na jeho osobne vysledky,ktore ti uviedol.
Skus si pozornejsie precitat jeho odpovede a potom sa konkretne spytat comu nerozumies.Ak sa vsak doma nudis,je zle pocasie a nemas do coho pichnut,tak to rovno povedz na rovinu a mas problem vyrieseny.

P.S. Aj na stovky percent rocne mas uvedene priklady a od zaciatku hovoril vo vseobecnej rovine nie o sebe.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 341 times
Been thanked: 222 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Myslim ze jogo a radvan Jugglerov priklad zle vypocitali. Ich vypocet by bol spravny keby Juggler kapital na konci roka nechal na ucte a pokracoval by s nim. Lenze Juggler ak prvy rok zarobil 100K - tak 100k vybral a dalsi rok zacinal zase len so 100k. A treti dokonca len so 70k ... lebo z tych 100k z druheho roka 30k stratil. Takze to vypocet komplikuje.

Zaujimalo by ma kolko % p.a. treba (pri investorskom sposobe - cize ze uroky ktore mi na konci roka vyplatia ihned reinvestujem... a aj zisky z minulych rokov) aby som z nejakej sumy mal za 10 rokov dvojnasobok.
JuliusCaesar

Casey napísal:To Ceasar:

Ak sa nemylim,tak to povedal vo vseobecnosti,ze trader moze robit 100% rocne.Absolutne taky zisk nie je nejak vynimocny pokial sa nebavime o nejakom dlhsom casovom horizonte.
Už tu špekuluješ. Pokiaľ sa nebavíme o nejako dlhšom časovom horizonte. Ale my sa bavíme práve o tom. O dlhodobom časovom horizonte. O ničom inom. Ty si prosím pozorne prečítaj dané príspevky. Každý somár dokáže krátkodobo zhodnotiť účet hoci aj o tisíc percent, zvlášť, keď je miniatúrny.
Ale tu bola reč o Jugglerovi. Tu som predpokladal seriózny prístup človeka, ktorý obchoduje roky. Ktorý sa nebude uchyľovať práve k takýmto „fintám“. A stále opakujem: Seriózny trader nesníva o stovkách percent zhodnotenia ročne.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

S Caesarom suhlasim v tom, ze by bolo lepsie ohladom tradingu hovorit o POTENCIALNYCH (!!) desiatkach p.a. ... a zriedkavo mozno az stovkach % p.a. A vzdy pri tom zdoraznit ze vacsina aj tak pride o vsetok kapital co do toho vlozili. Vacsina, nie vsetci.
Ono ked pride nadseny novacik a zbada vyraz "stovky percent p.a." predstavi si 500-600% p.a.. A teda 10-nasobne podceni riziko. Lebo za taky realny potencialny zisk by sa oplatilo riskovat 10 krat viac nez za "desiatky percent p.a.".

A to uz ked si novacik predstavi desiatky percent p.a. ... tak v skutocnosti 50 nasobne podcenuje riziko - jeho fantazia verzus realita.
JuliusCaesar

jaroslav80 napísal:S Caesarom suhlasim v tom, ze by bolo lepsie ohladom tradingu hovorit o POTENCIALNYCH (!!) desiatkach p.a. ... a zriedkavo mozno az stovkach % p.a. A vzdy pri tom zdoraznit ze vacsina aj tak pride o vsetok kapital co do toho vlozili. Vacsina, nie vsetci.
Ono ked pride nadseny novacik a zbada vyraz "stovky percent p.a." predstavi si 500-600% p.a.. A teda 10-nasobne podceni riziko. Lebo za taky realny potencialny zisk by sa oplatilo riskovat 10 krat viac nez za "desiatky percent p.a.".

A to uz ked si novacik predstavi desiatky percent p.a. ... tak v skutocnosti 50 nasobne podcenuje riziko - jeho fantazia verzus realita.
Ďakujem! To je presne to, o čom stále hovorím ...

Juggler tu rozpráva o veciach, ktoré sám nedokázal, ale o ktorých čítal. Ale ľudia to berú, akože to je tak!
Ladis
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 14 12, 2006 5:18 pm
Been thanked: 26 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Ladis »

Jakákoliv pozitivní slova o výdělku od tradera jsou z 90% lži.
U traderů je možno věřit jen 50% řečí o jejich ztrátách.
Však tradeři lžou nejenom o jejich ůspěchu, ale oni lžou i o neúspěchu slavných value investorů jak Buffett. Známý lump trader William O'Neil napříkla lže, že on s klesající akcií ztratí jen 7%, zatimco value investoři jak Buffett ztratí s klesajcí akcií 100%.
ZDARMA kniha v PDF ♥ ♥ Akcie a burza - jediná kniha, kterou potřebuješ http://nr1a.com/kniha.htm
http://nr1a.com/AKCIE ♥ Facebook skupina https://www.facebook.com/groups/2660933057270038/
Casey
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 26 08, 2010 12:10 am

Príspevok od používateľa Casey »

To casear:
Ano ja spekulujem.
JuliusCaesar

Casey napísal:To casear:
Ano ja spekulujem.
Ja tiež ... :mrgreen:
jogo
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal:Zaujimalo by ma kolko % p.a. treba (pri investorskom sposobe - cize ze uroky ktore mi na konci roka vyplatia ihned reinvestujem... a aj zisky z minulych rokov) aby som z nejakej sumy mal za 10 rokov dvojnasobok.
1.071^10=2, cize ti treba priemerne zhodnotenie 7.1% rocne.

P.S: Tie percenta p.a. pocitate tak, ako keby dlhodoby investor nikdy z uctu nevybral ani Euro. Ved podobne ako trader musi zivit rodinu...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
radvan
Guru Member ****

jugg: peace, dobre vies, ze ta respektujem a nebol to attack na tvoju osobu ... nerad sa zapajam do flame-wars, len som napisal, co je industry standard a ako sa performance vykazuje ...

posledne 2 veci:
JUGGLER napísal: Ďakujem za poučenie. Ale ostanem pri jednoduchom úročení a sedliackej matematike.

To zložené úročenie má niekolko skrytých výhod a nevýhod.

Napríklad je to skvelá vec na odrbávanie klientov bánk a poisťovní.
Klient sa chytí na dlhodobé zhodnotenie alebo cieľovú sumu. Ročné zhodnotenie je však v skutočnosti nízke a z toho ho ešte o polovicu oholia.
toto vobec neni pravda, je to praveze naopak ... aritmeticke urocenie ma viac nevyhod ako geometricke ... aritmeticke je odzub, lebo zvysuje performance ... preto sa uvadza vsade geometricke, kedze to je ferovejsie ...

priklad: mas investora/tradera a ten ti povie, ze mal rocne vynosy 10 rokov nasledovne: +33%, -25%, +33%, -25%, +33%, -25%, +33%, -25%, +33%, -25% ... napise si do prospektu, ze mal priemerne zhodnotenie 4.0% rocne (aritmeticky priemer) ... kolko by vsak mal realne klient keby mu na zaciatku dal 100k EUR po desiatich rokoch na ucte ? ... 100k EUR ... geometricke zhodnotenie bolo 0% ... a to by mal realne vykazovat ako svoju performance za 10 rokov ...

na to ako vykazovat vykonnost je samostatna metodika, ktora sa vola Global Investment Performance Standard (http://gipsstandards.org/" onclick="window.open(this.href);return false;) a je to brane ako industry standard pre kazdeho, kto chce, aby sa s nim niekto mimo SVK seriozne bavil ... proste to je standard ako ine standardy ...
Môžeš mi ,,po bankársky,, vypočítať koľko zhruba v tomto storočí, teda za posledných 12 rokov reálne zarobil investor, ktorý dal 100 000 USD do fondu kopírujúceho výkonnosť indexu SP500, napr. takého, čo drží iba SPY, keď mu banka z účtu strhne v priemere 2% p.a. ?
Abstrahujme od detailov a zoberme do úvahy, že samotný index je zhruba tam kde bol a SPY by mal zahŕňat aj dividendy.
Takisto pomlčme o inflácii, ktorú odhadujem za tých 12 rokov možno na 30% a neberme do úvahy kurzové zisky/straty.
Rád by som takisto vedel kolko na tom zarobil investor a koľko banka. :)
toto je od teba podpasovka pre investorov ...

preco od 2000 a nie 2003? ... preco S&P a nie Prazsky index ... to je rovnako ucelovo vybrate ako ked sa snazi niekto predavat zlato a vyberie graf 2003-2012, kde zlato urobilo 15-20% rocne ...

ale ked uz:
SPY US mal 31.8.2012 cenu (adjustovanu o dividendy) 141.16, 29.12.2000 (posledny pracovny den 20. storocia) bola 106.71 (adjustovanu o dividendy) - zdroj finance.yahoo.com

flat vynos: (141.16/106.71) = 32.3%, p.a. to je cca 2.4% ... SPY US ma management fee ~0.1%, klasicky akciovy fond ma tak o 1.5-2% viac, tak o tolko by bol ten vynos nizsi ... spravca zarobil to fee (cca 25%) ...

ze su klasicke fondy drahe ? ... velka cast su ...
ze ciste akciove fondy nepatria do ruk verejnosti ? ... nie nepatria ...
ze maju radsej vsetci tradovat ? ... nie ... ake % ludi poznas, co zacali tradovat tak nieco aj zarobili? ... obaja dobre vieme, ze ak povieme, ze 5% tak to je vela ...

toto je debata na oktobrovu chatu pekne pri flasi vina ... dobre vies, ze sa obaja zhodneme, ze 90% ludom je najlepsie tocit zivotne uspory na terminakoch a neblbnut ...
Naposledy upravil/-a radvan v Ut 04 09, 2012 6:59 pm, upravené celkom 1 krát.
radvan
Guru Member ****

jogo napísal:P.S: Tie percenta p.a. pocitate tak, ako keby dlhodoby investor nikdy z uctu nevybral ani Euro. Ved podobne ako trader musi zivit rodinu...
sak o to ide jogo ... ze investor pekne zivi rodinu tym, ze pracuje a nemusi ziadne prachy odnikial vytahovat ...
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

radvan napísal:
priklad: mas investora/tradera a ten ti povie, ze mal rocne vynosy 10 rokov nasledovne: +33%, -20%, +33%, -20%, +33%, -20%, +33%, -20%, +33%, -20% ... napise si do prospektu, ze mal priemerne zhodnotenie 6.5% rocne (aritmeticky priemer) ... kolko by vsak mal realne klient keby mu na zaciatku dal 100k EUR po desiatich rokoch na ucte ? ... 100k EUR ... geometricke zhodnotenie bolo 0% ... a to by mal realne vykazovat ako svoju performance za 10 rokov ...

Zaujimavy priklad.

.....

A Jogov vypocet bol spravny, lebo podotkol ze 100k bolo 2 roky predcasne vybranych z uctu a to vypocet komplikuje. Potom sa to da porovnat jedine so stavom keby boli medzicasom reinvestovane, no oba roky by mali zisk 0%. Potom by bol Jogov vypocet uplne spravny.
Naposledy upravil/-a jaroslav80 v Ut 04 09, 2012 7:02 pm, upravené celkom 1 krát.
radvan
Guru Member ****

hej, len som v tych cislach urobil numericku chybu :) ... uz som to v poste upravil ... spravne sa ma striedat +33% a -25% ... aritmeticky priemer je 4%, kym geo. je 0%
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Ano, tiez sa mi zdalo divne ze strata 20% dokaze vygumovat zisk 33% z minuleho roku.

To co bolo minuly rok tretina uctu, je po uspesnom roku (zisku 33%) len stvrtina :lol:
jogo
VETERAN MEMBER *****

radvan napísal:
sak o to ide jogo ... ze investor pekne zivi rodinu tym, ze pracuje a nemusi ziadne prachy odnikial vytahovat ...
Aj pozicny trader na dnovych grafoch moze normalne pracovat a nemusi vytahovat peniaze z uctu. Vecer pred 22h zada nakupne prikazy na druhy den, pripadne rovno otvori pozicie a ide spat.Len sa tomu musi kazdy den par minut venovat. Venuje tomu tolko casu ako investor, lebo neverim, ze investori pravidelne nekontroluju svoje portfolia.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

jogo napísal:
Aj pozicny trader na dnovych grafoch moze normalne pracovat a nemusi vytahovat peniaze z uctu. Vecer pred 22h zada nakupne prikazy na druhy den, pripadne rovno otvori pozicie a ide spat.Len sa tomu musi kazdy den par minut venovat. Venuje tomu tolko casu ako investor, lebo neverim, ze investori pravidelne nekontroluju svoje portfolia.
Ak niekto obchoduje na dnovych grafoch, tak mozno mu staci kontrolovat trh 1-2 krat do tyzdna a je to mozno uz investor. O hranici medzi traderom a investorom ste sa uz niekde davnejsie bavili a tusim ste nedosli ku kompromisu.
slimak
Platinum Member ***

priklad: mas investora/tradera a ten ti povie, ze mal rocne vynosy 10 rokov nasledovne: +33%, -25%, +33%, -25%, +33%, -25%, +33%, -25%, +33%, -25% ... napise si do prospektu, ze mal priemerne zhodnotenie 4.0% rocne (aritmeticky priemer) ... kolko by vsak mal realne klient keby mu na zaciatku dal 100k EUR po desiatich rokoch na ucte ? ... 100k EUR ... geometricke zhodnotenie bolo 0% ... a to by mal realne vykazovat ako svoju performance za 10 rokov ...
Taky clovek nieje . resp. to nerobi. Podla mna. Z coho by zil? Ci je na socialke? Videl som video toho cecha, je mu velmi neverim. Co dava lekcie. Spekulovat sa da a riskovat ale so svojimi peniazmi ( ja som na jednom tenisovom zapase prehral 300 eur a zapas som si vychutnal asi za 56 minut, ani pivo(1,5litra) som asi nedopil, zene som to nepovedal, v krcme kamarati boli najprv zarazeni(ked videli tiket), ze kolko penazi a potom sa mi smiali(dokonca jeden mal odvahu a si odo mna pozical a vratil mi to asi po roku a pol),ako som sa smial so seba cely ten den). Nie s pozicanimi. neviem ci tam joga pomoze, ked seba vykresloval aky je.

Ja pri svojom kapitaly by som potreboval na prezitie aspon 40% rocny zisk. Ak by som dosahoval 100% a vedel ci si veril , nevravim ze by som si pozical,ale kapital by som navysoval. Clovek tiez nemusi byt vo forme 20 rokov, ci nebude priaznivy trh.

Pri podnikani je to to iste. Na zaciatok date x a ak mate rocne 2krat x je to dobre. Jeden x vyberiete - zisk - z toho zijete a x zostava nadalej(kapital vo firme). A zijete z toho nadalej.

a jugler ta inflacia plati, ci okrada aj mna. 2 krat x je asi od 2008, teraz aj menej, ale je to o dost horsie ako v 2008.

Resp. som to nepopisal spravne 2003 som dal x do firmy za podiel a mne to dava od roku 2008 2x - ztoho zijem. Ja dnes mam v hotovosti 3krat x a ziadne dlhy. Keby som mal prilezitost robit 200% z toho trikrat x , je mozne ze som bohatsi ako .. ale z toho uz mam len 3%. A to ani so statnou premiou mi nevystaci na pol mesiaca.
Naposledy upravil/-a slimak v Ut 04 09, 2012 9:18 pm, upravené celkom 2 krát.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

JuliusCaesar napísal:
Juggler tu rozpráva o veciach, ktoré sám nedokázal, ale o ktorých čítal. Ale ľudia to berú, akože to je tak!

Takze Juggler je podvodnik, na burze preraba a peniaze na zivobytie mu davaju rodicia? :P
Napísať odpoveď

Návrat na "Akcie - investovanie do akcií"