up date 2.12.2012
Zacnem mesacnym reportom EIA za september 2012 z 30.11.2012
spotreba sa drzla cez +10% LY v septembri , co stale pretrvava aj min. tyzden +14,6% LY
vyroba tak ako som predpokladal stale zial rastie aj ked tempo je uz znacne pomalsie ako LY, ale sme stale +3% LY.
ciste importy klesaju uz 14 mesiacov v rade , teda netlacia na cenu.
vyroba el. energie z plynu +17% LY , tu zial sme v sucasnej dobe v 7. tyzdennom poklese v rade a uz sme iba +5,7% nad LY,v porovnani s +17% september, znacny pokles.
vrty plynove stagnuju uz na minime a olejove stagnuju na maxime , dolezite je ze ich sucet uz stagnuje a nerastie, prejavi sa to vo vyrobe, len to chce cas.Pomoze cene.
Takze zaverom v septembri pokracovala prudka konslidacia zasob , co vyustilo nakoniec ,ze teraz mame normalne zasoby.
Teraz v skratke co sa udialo min. tyzden, ked januarovy kontrakt po neschopnosti vytvorit vyssie high siel do korekcie. Zasoby dopadli katastrofalne, ked uz predikcie boli slabe -9 bcf cerpanie, nakoniec dopadli narast +4bcf. Konsolidacia sa uplne zastavila po dlhych tyzdnoch, samozrejne cena dostala zabrat. Nepomohol ani vyhlad teplot na dva tyzdne dopredu, ked sa predpokladaju nadpriemerne teploty.Proste je to tam asi ako u nas. To sa vsetko este moze dalej rozpustat v cene. Kym nepride zima, traderi budu ostraziti, lebo pamataju LY.
Este mala poznamka k odstavke jadrovych elektrarni v USA . Teraz je odstavenych 21900 MW vykonu z jadra oproti 10500MW LY a 12600MW 5. roc. priemer, to velmi pomaha cene, lebo sa energia na vyrobu elektriny nahradila z jadra plynom.Co vsak bude ak kapacity jadra nabehnu na normalnu uroven a skoncia odstavky. Myslim, ze aj toto sa teraz podpisalo na poklese ceny. Na stretnuti v Strachanovke, som upozornoval na vymiznutie contanga z kontraktov do oktobra 2013 , ako to dopadlo mozete sami posudit.
Takze zaverom, vsetko zavisi na tom aka pride zima,teraz je v cene ze bude podobna tej minulej, ak pride normalna, comu zatial verim, tak ceny vybehnu k 5,0 usd ale to asi bude maximum a na jar to bude mat plyn zasa tazke, pretoze vyroba elektriny ho uz nepotiahne a kurit sa nebude a ani priemysel v USA zrovna neexpanduje . Svoju poziciu na UNG som zavrel na BE mal som uz zisk 2r, no co uz. Nabuduce musim brat aspon v korekcii 1r. Cakam na vstup do longu po vytvoreni nejakeho dna. Z tvrdohlavosti ma plyn v minulosti dokonale vyliecil

.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.