Filip, spatne som si po neakom case precital toto vlakno a zaujalo na co si napisal, a zamyslel som sa nad tym, konkretne ide o tento prispevok:
filip glasa napísal:reálne hodnoty:
1. zlato - vysoká volatilita, ktorá ľudí vystraší viac jak nekryté peniaze
2. akcie - vysoká volatilita
3. nehnuteľnosti - ceny klesajú
4. komodity okrem zlata - volatilné tiež
Jediné čo by naozaj pomohlo by bola široká diverzifikácia medzi čo najviac reálnych aktív. Ale stále sa vystavuješ riziku, že to nakoniec bude horšie ako držanie obyčajného eura na termiňáku.
Pokiaľ sa "natlačené peniaze" nedostávajú do obehu, ale iba stabilizujú bilancie bánk, tak sa netreba obávať vysokej inflácie. Akonáhle začne stúpať úverovanie bankami, tak vtedy treba zbystriť pozornosť.
Okrem iného to znamená, aby ste sa nefixovali príliš dlho. Čiže pri hotovosti je lepší mix sporiaceho účtu a kratších termiňákov.
Zamyslel som sa nad tymto: "Pokiaľ sa "natlačené peniaze" nedostávajú do obehu, ale iba stabilizujú bilancie bánk, tak sa netreba obávať vysokej inflácie. Akonáhle začne stúpať úverovanie bankami, tak vtedy treba zbystriť pozornosť."
Tu prvu vetu chapem, ale druha veta sa mi zda zaujimavejsia a napada ma pri nej otazka ako mozem (ja, ty, obycajny ludia...) zistit kedy zacina stupat uverovanie bankami, co sa bude diat? Je jasne, ze sa budu zvysovat ceny a aj inflacia, ale to uz je iba nasledok uvolnenych penazi. Co tomu predchadza v oblasti ekonomiky statu, alebo lepsie povedane EU?
Su na to neake ukazovatele? Neake grafy? VIX? (neviem ci sa teraz nepletiem), podla coho mozem spoznat alebo akych sprav a naznakov mozem v ekonomike spoznat stupajuce uverovanie bankami, ked sa zacnu uvolnovat natlacene fiat money?
Dakujem