kixog47100 napísal: ↑Pi 30 05, 2025 4:13 pm
V priklade to ma zrozumitelne napisane. Ma tam este aj spomenute casy.
Áno má tam jasne napísané, že ked o 22,00 zadáš príkaz na druhý deň máš prestup za cenu o 17,30.
Len to zahmlil do zložitého procesu ,,predikcie,, cez akcie AAPL a ..pričom v 2 pilieri vždy ide o ETF SVET (MSCI World).
Stačilo teda sledovať ETF SVET a rozhodnúť, kedy sa oplatí večer o 22,00 nakúpiť/predať za cenu o 17,30.
Ako som písal, ked mi to ešte nebolo jasné: dajte mi časovú výhodu 1 sekundu a ja zarobím na burze milióny.
Pred 20 rokmi bola v SR investorská súťaž, ktorú vyhral chlapík s tisícami % zisku.
Potom sa prišlo na to, že pravidlá boli nedomyslené...
Kým všetci súťažili s cenami, ktoré boli opozdené o 20 minút..on využíval platené reálne ceny.
A tak nakupoval a predával s časovou výhodou 20 min.
Ja som na 100% presvedčený, že jemu ako auditorovi to muselo byť všetko jasné.
Však aj nám to došlo, ked sme o tom dlhšie rozmýšlali.
Len sme nevedeli prísť na to, kto to platí, komu vzniká škoda a či je to administratívna chyba, resp. ,,bug,,.
MiBi napísal: ↑Pi 30 05, 2025 3:51 pm
Juggler Oldrich to predlozil v NBS uz v roku 2021 a cely proces bol ukonceni az v maji 2024 kedy ziskal licenciu.
Ale to nesedí. Ak by šlo o nejaký ,,proces,, nesmel by sa až do získania licencie tým živiť.
MiBi napísal: ↑Pi 30 05, 2025 3:51 pm
Predpokladam, ze na zaklade staznosti do NBS o ktorych aj on pise, bola Uniqa upozornena na tuto vec a vyhoda skoncila v aprili 2024. Takze az potom ziskal licenciu.
Nemyslím si, že dostal oprávnenie živiť sa ako finančný poradca na základe toho, že Uniqa zrušila ,,výhodu,,
Skúšky mohol urobiť prakticky ihneď. Stačí absolvovať predpísané vzdelávanie (online) a potom sa prihlásiť na skúšky.
Tie sú pri najvyššom stupni ústne pred komisiou NBS...predpokladám, že sa dá prihlásiť minimálne 2 x ročne.
Najväčší problém je, že tam je požiadavka odbornej praxe 7 rokov. Toto potreboval vyriešiť.
To mu tak dlho trvalo a vyriešil to cez odborného garanta.
Ak by NBS vedela odborne kvalifikovať o čo ide, podľa mňa by to zatrhla okamžite.
Ak by to Uniqa zatrhla na podnet od NBS, prečo túto ,,výhodu,, ponechala v 3 pilieri?
Keď na tým však naďalej rozmýšlam, OLdrich ako audítor mal namiesto získavania oprávnenia robiť to vo veľkom
upozorniť NBS o čo ide. Po lopate povedané, upozorniť ich, že v spoločnej pokladničke sú bočné dvierka z ktorých sa dajú ťahať peniažky.
Neviem či má cenu rozoberať a presne kvalifikovať to, čo bolo.
Lebo ako sa poznám, dôjdem k záveru, že naši finančníci a dohľad nestoja za nič.
Alebo ešte horšie, že to bolo naschvál...
Mňa ako ochrancu bežných ľudí netrápi minulosť, ale to, že ďalšie stovky ľudí sa nechajú ohlupovať,
že aktívna správa v 2 pilieri má pre nich nejaký zmysel.
Bolo by fajn, keby pochopili, že je to len riskantná sľubotechna.
Povedané slovami Trumpa: Oldrich by ľudí nemal ťahať za nos, keď už nemá v rukách žiadne karty.