DENNÝ POKEC

Politika, svetonázory, naša spoločnosť
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 284 times

Re: OLD&RICH - inovatívna stratégia

Príspevok od používateľa miror »

MiBi napísal: Pi 30 05, 2025 8:27 am Prosim netahajte sem politiku
súdne rozhodnutie je politika ?

keby náhodou v budúcnosti bol aj pán, ktorému je vewnované vlákno, uznaný súdom za zodpovedného zníženia dôchodkovej hodnoty o desiatky mil.€, tiež to už bude politika a nie podvod ?
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1566 times

Re: OLD&RICH - inovatívna stratégia

Príspevok od používateľa MiBi »

Kazimirove odsudenie je za cin, ktory bol spachany pocas jeho posobenia v politike. Je to odbocenie od temy tohto vlakna, ak tu zacneme rozoberat, ci to rozhodnutie sudu je spravne alebo nie. Prosim moderatora o presun do ineho vlakna.
Fund
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 287 times
Been thanked: 103 times

Re: DENNÝ POKEC

Príspevok od používateľa Fund »

...raz niekto povedal,"Rozsudok sa nekomentuje, rozhodnutie sa prijíma,"
dusantt
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 16 06, 2016 12:14 pm
Been thanked: 65 times

Re: KALKULAČKA INFLÁCIE V SR

Príspevok od používateľa dusantt »

Skoda, ze urcite prispevky, na ktore ma obcan narok, takto rychlo hore nejdu.
To logicky musi znamenat, ze sa peniaze stracaju.
Nie?

Ludia viac zarobia, logicky viac dani a odvodov odvedu, cize aj dochodky, vratane invalidnych, sirotskych, atd. Ale tymto nestastnikom zdvihaju priemerne len o 2-3% rocne poslednych 10-15rokov. To znamena, ze stat aj poistovna musia mat prebytok, pretoze nevidim ziadne investicie typu oprava ciest, nove cesty, fungujuce nemocnice, polikliniky, atd..
Inflacia je predsa nula.
2025: Lekár už nemá voľné termíny
2025: Táto elektronická služba momentálne nie je dostupná
Posledný nech zhasne.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

dusantt napísal: Po 09 06, 2025 8:55 am Skoda, ze urcite prispevky, na ktore ma obcan narok, takto rychlo hore nejdu.
To logicky musi znamenat, ze sa peniaze stracaju.
Nie?

Ludia viac zarobia, logicky viac dani a odvodov odvedu, cize aj dochodky, vratane invalidnych, sirotskych, atd. Ale tymto nestastnikom zdvihaju priemerne len o 2-3% rocne poslednych 10-15rokov. To znamena, ze stat aj poistovna musia mat prebytok, pretoze nevidim ziadne investicie typu oprava ciest, nove cesty, fungujuce nemocnice, polikliniky, atd..
Ty žiješ v akom svete?

Celý minulý rok som stál na strednom Slovensku v kolonách, lebo naraz opravovali cesty aj smer na Čertovicu aj smer na Donovaly aj prejazd popod Strečno aj prejazd cez Vernar....pred mesiacom som bol nadšený obchvatom Prešova a Košíc...
K tým dôchodkom si pozri túto tabuľku, či sa nezvyšovali porovnateľne s rastom priemernej mzdy:
https://www.skolaefektivne.sk/14/9/5/starobny-dochodok/

A to, že sa 1.pilier postupne znižuje v pomere k priemernej mzde je len dobre, lebo také percento v pomere k priemernej mzde demografia nepustí a na západe to už majú dávno poriešené 2.3.4pilierom a súkromnými úsporami. Len my sa stále spoliehame na štát...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
dusantt
Platinum Member ***

Zijem na zapade SR, dialnica D2 je v katastrofalnom stave, vedlajsia cesta este horsie. Smer od TT az po BA je stara esta tiez v zlom stave. Vela ulic v BA/TT/PK/SC/DS taktiez. Chodniky nic, ludia nepotrebuju tlacit kociky.
Dochodky ti mozu rast, ale pisem o invalidnych a sirotskych. Poznam ludi, ktori mali pred 10 rokmi dochodok cca 190eur, dnes maju cca 270eur, to nekorensponduje s inflaciou ani omylom, ani relativne, ani absolutne. Vid zivotne minimum. 2015 cca 200eur, dnes cca 280eur, chces mi povedat, Priemerna mzda 883>1430. to je +62% , zivotne minimum islo hore za tych istych 10 rokov o 34%

edit, pomylil som sa, 2024 je priemerna mzda 1524, to je za 2014>2024 az +77%, to je viac ako dvojnasobok v porovnani so zivotnym minimom.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
jogo
VETERAN MEMBER *****

dusantt napísal: Po 09 06, 2025 10:20 am Zijem na zapade SR, dialnica D2 je v katastrofalnom stave, vedlajsia cesta este horsie. Smer od TT az po BA je stara esta tiez v zlom stave. Vela ulic v BA/TT/PK/SC/DS taktiez. Chodniky nic, ludia nepotrebuju tlacit kociky.
Dochodky ti mozu rast, ale pisem o invalidnych a sirotskych. Poznam ludi, ktori mali pred 10 rokmi dochodok cca 190eur, dnes maju cca 270eur, to nekorensponduje s inflaciou ani omylom, ani relativne, ani absolutne. Vid zivotne minimum. 2015 cca 200eur, dnes cca 280eur, chces mi povedat, Priemerna mzda 883>1430. to je +62% , zivotne minimum islo hore za tych istych 10 rokov o 34%

edit, pomylil som sa, 2024 je priemerna mzda 1524, to je za 2014>2024 az +77%, to je viac ako dvojnasobok v porovnani so zivotnym minimom.
Na cesty možeme vždy nadávať, lebo vždy sa dajú urobiť lepšie, alebo vznikajú na nich kolony, ale teraz cez víkend som išiel z BA domov mimo dialnic...chcel som si ešte pozrieť niektoré miesta, kde som nebol a cesty boli celkom kvalitné až na niektoré úseky, kde sa to krížilo s dialnicou a pri Žiari nad Hronom som hodinu krúžil a navigácia ma stále vracala späť na to isté miesto, až kým som nepochopil, že ma naviguje na takú malú cestičku vedľa dialnice a nie na nespoplatnený úsek dialnice.

Dôchodky invalidné, sirotské a vdovecké sa valorizujú tým istým percentom ako starobné, takže ich sa valorizácia životného minima netýka.
A keď je dieťa fakt postihnuté, tak jeho rodičia dostávajú na neho násobne vyššie dávky ako na zdravé deti...až niektorí rodičia "špekulujú", ako z dieťaťa "urobiť postihnuté"...takže by som tento štát neobviňoval z nedostatku socialného cítenia.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
dusantt
Platinum Member ***

jogo, robis si srandu? a v tom istom momente sa ma pytas, kde to zijem?

V skratke
https://www.facebook.com/watch/?v=110969958774656
je toho viac, ale vidim, ze tu nikto nema zaujem..

K cestovaniu ti poviem len tolko, manzelka dnes meskala do prace hodinu a pol, pretoze tolko meskal osobny vlak - pokazil sa, pred 2 tyzdnami vlak sa pokazil chalanovi co isiel maturovat. Pred tyzdnom sa manzelke pokazila MHD, zmeskala vlak. Mohol by som pokracovat.. Nemaju narok ani na odskodne, ani kompenzaciu, pretoze "vlak dorazil do ciela tak co chces platiaci zakaznik a pracujuci clovek, co nas potom, ze si zmeskal do prace?"

atd atd atd ja asi napisem knihu, ako Ladis. ale bude o slovenskej realite, lebo ako vidim, tu hromada ludi zije vo svojej pozitivistickej bubline...
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
jogo
VETERAN MEMBER *****

dusantt napísal: Po 09 06, 2025 8:23 pm cestovaniu ti poviem len tolko, manzelka dnes meskala do prace hodinu a pol, pretoze tolko meskal osobny vlak - pokazil sa, pred 2 tyzdnami vlak sa pokazil chalanovi co isiel maturovat. Pred tyzdnom sa manzelke pokazila MHD, zmeskala vlak. Mohol by som pokracovat.. Nemaju narok ani na odskodne, ani kompenzaciu, pretoze "vlak dorazil do ciela tak co chces platiaci zakaznik a pracujuci clovek, co nas potom, ze si zmeskal do prace?"
No a?
Požičali sme si špecialny stroj, možno jeden na Slovensku a sa pokazil v piatok poobede, tak sme nedokončili robotu. A čo...dokončili sme ju po vikende, keď sa stroj opravil.
Mali sme si nárokovať odškodné...boli sme radi, že nám ta firma vôbec bola ochotná požičať ten špecialny stroj, lebo nemusela. Neviem, kde pracuješ, ale s takými to názormi by si nič nepostavil a nikto by s tebou nespolupracoval...
Max100
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 15 08, 2021 12:46 pm
Has thanked: 40 times
Been thanked: 80 times

Príspevok od používateľa Max100 »

jogo napísal: Po 09 06, 2025 2:56 pm
dusantt napísal: Po 09 06, 2025 10:20 am Zijem na zapade SR, dialnica D2 je v katastrofalnom stave, vedlajsia cesta este horsie. Smer od TT az po BA je stara esta tiez v zlom stave. Vela ulic v BA/TT/PK/SC/DS taktiez. Chodniky nic, ludia nepotrebuju tlacit kociky.

Na cesty možeme vždy nadávať, lebo vždy sa dajú urobiť lepšie, alebo vznikajú na nich kolony, ale teraz cez víkend som išiel z BA domov mimo dialnic...chcel som si ešte pozrieť niektoré miesta, kde som nebol a cesty boli celkom kvalitné až na niektoré úseky, kde sa to krížilo s dialnicou a pri Žiari nad Hronom som hodinu krúžil a navigácia ma stále vracala späť na to isté miesto, až kým som nepochopil, že ma naviguje na takú malú cestičku vedľa dialnice a nie na nespoplatnený úsek dialnice.

Dôchodky invalidné, sirotské a vdovecké sa valorizujú tým istým percentom ako starobné, takže ich sa valorizácia životného minima netýka.
A keď je dieťa fakt postihnuté, tak jeho rodičia dostávajú na neho násobne vyššie dávky ako na zdravé deti...až niektorí rodičia "špekulujú", ako z dieťaťa "urobiť postihnuté"...takže by som tento štát neobviňoval z nedostatku socialného cítenia.

Tak povedz ake su to nasobne vysie davky na tzp dieta.A stat by si neobvinoval z nedostatku socialneho citenia?Nevies o com hovoris.A povedz kolko nasobne su vyssie vydavky na taketo dieta.Stat zaplati alkoholikovi,narkomanovi a obeznemu liecenie.Clovek ktory si nici zdravie fajcenim,chlastanim,prezieranim sa dostava liecbu.Dieta tzp dostane od statu hovno.Dvojtyzdnova rehabilitacia stoji 5000 plus ubytovanie,strava,cesta atd.Do roka ti treba absolvovat taketo pobyty aspon 4.Plus ine aktivity,kone,delfiny atd.Stravu maju taketo deti tiez trochu iinu ako zdrave deti.Rehabilitacny kociar stoji aj 3000e.Desiatky roznych pomocok.Clovek ktory sa stara o take dieta pracuje 24/7 cely zivot,bez dna volna,bez dovolenky.A ty tu napises taku kokotinu,ze este rodicia spekuluju ako z dietata urobit postihnuteho?
dusantt
Platinum Member ***

Aha, takze podla teba, ked sa clovek spolieha na hromadnu dopravu, a ta hromadna doprava meska, tak ma niest nasledky sam za seba? nema narok ani na to hlupe odskodne vo forme dalsieho listku gratis napriklad?
Ty takto bezne podnikas? Ze povies zakaznikovi, ze nieco dodas, znacne meskas a uctujes si plnu sumu?

Toto bola chyba zeleznic, tu sa nehodil nejaky samovrah pod kolaj, vlak sa pokazil, meskal z chyby zeleznic, nie zakaznika.

Chlape, ja som si v zivote postavil presne to, co som si postavit potreboval. A ako sa mi smiali, ze na to potrebujem "odbornikov" - jasne, ti co mi to poseru, aby som po nich opravoval.

Touto logikou mozem jazdit na dialnici 80kmh, co tam potom, ze vytvorim za sebou konvoj kamionov siahajuci cez celu republiku. Je 80kmh legalne? Je! A vies co by to sposobilo ? Podla mna nemas najmensiu predstavu.

Kto tu potom pretlaca "nejazdi autom, jazdi s MHD" ?

Tak potom sa necudujme, ze nam vladne Fico, Asi ho budem volit a potom poviem "ved co, pockame 4 roky a co, co sa deje, a co?"

Opytam sa inak, platil si za ten specialny stroj viac, aj dni, ked bol pokazeny a nemohol si s nim pracovat?

Teraz si bude musiet moja manzelka nadrobit tu hodinu+ co meskala, fasa zivot, fakt fasa... Dufam ze nemas rovnaky nazor na RZP, ked sa niekde vyburas.. Mne tu nejde o nejake haraikiri, ale co ucta k platiacemu zakaznikovi? Ten vlak moze meskat aj 10 hodin, nic ti nepreplatia, ak sa tam nejak dotrepe, aj keby ho zakaznik sam potlacil.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
dusantt
Platinum Member ***

K tym ZTP detom, vela deti dostane invalidny az v dospelosti, tj pridu na to ze diagnoza je na invaliditu az po 18, alebo niekedy aj 25+, je to diagnoza "z mladosti" kategorizovane, tito dostanu invalidny podla toho, ze odrobili 0 rokov. Cize velmi nizke, to hovori Mihal v tom videu co som poslal. Jedine plny ID by bol nad zivotne minimum, vacsina z nich 65% a menej je pod touto hranicou.

Mimochodom spominal v inom prispevku ale nenasiel som ho uz, ze ak mas 2 invalidov, 1 pracuje a druhy nie, stava sa to, ze starobny budu mat rovnaky. Pretoze invalidny sa berie, ak prejdes na starobny, A ak si ten kto pracoval nedostatocne nasteri, ma smolu (neviem to presne parafrazovat, pointa bola, 2 osoby, 1 pracovala, dostala to iste, aj ked platila odvody, ako ta osoba, tak isto invalidna, ktora nepracovala)

Osobne neviem o pripade, ked by to bolo zneuzivane, i ked to casto citam online. Osobne poznam len skutocnych ID a tie dve stocky co dostanu mesacne, clovece, ihne by som spalil, aby som nemal taku diagnozu.. (genetika, pohybove obmedzenia, cukrovka, atd). Potom sa skus na chvilu vzit do niekoho koze v tomto pripade, oni tie prachy ani nechcu, oni chcu zdravie, ale tie prachy im jednoducho pomahaju drzat si len nos nad vodou, ani nie usta, doslova len nos. To je seriozne podla mna identicke, ako by som napisal ze Fico nam tu rozbije krajinu, ale nevadi, ved aj tak sme si ho zvolili, a povedal by som to aj jeho nevolicom. Kolektivan vina...

Neviem ci si rozumieme, podla mna nie, lebo si neviem predstavit, preco nie
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
jogo
VETERAN MEMBER *****

Max100 napísal: Po 09 06, 2025 9:03 pm ty tu napises taku kokotinu,ze este rodicia spekuluju ako z dietata urobit postihnuteho?
Ja som obhajoval náš socialny systém a zbytočne som tam dal tu poznámku...

K tým dávkam mi CHTP odpovedal:
ake davky dostava ztp dieta resp jeho rodic

ChatGPT povedal:
V prípade, že máte doma dieťa s ťažkým zdravotným postihnutím (ZŤP) na Slovensku, existuje viacero druhov dávok a výhod, ktoré môže dieťa (alebo rodič ako opatrovateľ) poberať. Závisí to od viacerých faktorov – miery postihnutia, potreby opatrovania, veku dieťaťa, príjmu rodiny a podobne.

Tu sú hlavné dávky a výhody, ktoré môže ZŤP dieťa alebo jeho rodič poberať:

✅ 1. Príspevok na opatrovanie
Ak sa rodič stará o ZŤP dieťa celodenne a nemôže preto pracovať:

Výška: cca 525 – 725 € mesačne (v závislosti od závislosti osoby a iných faktorov).

Rodič nemôže pracovať (alebo len do určitého príjmu).

Treba mať rozhodnutie o odkázanosti na opatrovanie.

✅ 2. Prídavok na dieťa
ZŤP dieťa má nárok na zvýšený prídavok na dieťa:
cca 60 – 70 € mesačne (štandard je 60 €; ak ide o ZŤP dieťa – môže byť viac v závislosti od zákona v daný rok).

✅ 3. Príspevky na kompenzáciu ŤZP
ZŤP osoba môže mať nárok na tieto príspevky:

Na osobnú asistenciu

Na kúpu pomôcok (napr. vozík, ortopedické pomôcky, úprava bytu/vozidla)

Na prepravu (ak dieťa nemôže používať MHD)

✅ 4. Príspevok na zvýšené výdavky
Ak má dieťa špeciálne stravovacie, hygienické alebo zdravotné potreby, môže byť priznaný príspevok na zvýšené výdavky.

✅ 5. Daňové úľavy
Rodič môže požiadať o:

Zníženie základu dane

Daňový bonus na dieťa – vyšší ako bežný (pri ZŤP)

Oslobodenie od niektorých poplatkov (napr. koncesionárske, diaľničná známka)

✅ 6. Parkovací preukaz + Zľavy
Parkovací preukaz ZŤP

Zľavy na:

MHD / vlak / autobus

Kultúrne, športové podujatia

Niektoré služby a poplatky

✅ 7. Príspevky zo sociálnej poisťovne (v závislosti od situácie)
Prípadný invalidný dôchodok (ak dieťa po dovŕšení veku získa invaliditu)

Predčasný dôchodok rodiča-opatrovateľa (za určitých okolností)

🔍 Kde žiadať:
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny

Sociálna poisťovňa

Daňový úrad (v prípade daňových výhod)

Ak mi poviete viac o veku dieťaťa, stupni postihnutia a či sa oň staráte doma, môžem vám pripraviť konkrétny zoznam dávok, na ktoré môžete mať nárok. Chcete?
Tak mi nehovor, že štát nemá socialne cítenie s takými to deťmi....známy sa stará v ústave o celú skupinu takýchto detí a zarába 700€ čistého mesačne. Nerobí to 24/7 hodín to je pravda, ale tiež mu to da zabrať
jogo
VETERAN MEMBER *****

dusantt napísal: Po 09 06, 2025 9:15 pm K tym ZTP detom, vela deti dostane invalidny az v dospelosti, tj pridu na to ze diagnoza je na invaliditu az po 18, alebo niekedy aj 25+, je to diagnoza "z mladosti" kategorizovane, tito dostanu invalidny podla toho, ze odrobili 0 rokov. Cize velmi nizke, to hovori Mihal v tom videu co som poslal. Jedine plny ID by bol nad zivotne minimum, vacsina z nich 65% a menej je pod touto hranicou.

Mimochodom spominal v inom prispevku ale nenasiel som ho uz, ze ak mas 2 invalidov, 1 pracuje a druhy nie, stava sa to, ze starobny budu mat rovnaky. Pretoze invalidny sa berie, ak prejdes na starobny, A ak si ten kto pracoval nedostatocne nasteri, ma smolu (neviem to presne parafrazovat, pointa bola, 2 osoby, 1 pracovala, dostala to iste, aj ked platila odvody, ako ta osoba, tak isto invalidna, ktora nepracovala)

Osobne neviem o pripade, ked by to bolo zneuzivane, i ked to casto citam online. Osobne poznam len skutocnych ID a tie dve stocky co dostanu mesacne, clovece, ihne by som spalil, aby som nemal taku diagnozu.. (genetika, pohybove obmedzenia, cukrovka, atd). Potom sa skus na chvilu vzit do niekoho koze v tomto pripade, oni tie prachy ani nechcu, oni chcu zdravie, ale tie prachy im jednoducho pomahaju drzat si len nos nad vodou, ani nie usta, doslova len nos. To je seriozne podla mna identicke, ako by som napisal ze Fico nam tu rozbije krajinu, ale nevadi, ved aj tak sme si ho zvolili, a povedal by som to aj jeho nevolicom. Kolektivan vina...

Neviem ci si rozumieme, podla mna nie, lebo si neviem predstavit, preco nie
Tu už ani neviem na čo odpovedať...však nikde nepíšem, že ZTP nemajú dostať slušnú podporu.
dusantt
Platinum Member ***

OK, na tom sa zohneme potom.
Ja to jednoducho vidim takto: ten kto potrebuje, nech dostane. Tolko, kolko potrebuje na dostojne zitie. Ak to samozrejme zvysok ludi dokaze utiahnut, bez toho, aby pracujuci/podnikavci trpeli.
Ale to sa uz bavime v sfere politika a korupcia. A to nema zmysel, takze dobre a lepsie uz bolo, a ideme strmou smyklavkou priamo do haja, resp myslim do pekla..
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
dusantt
Platinum Member ***

K tym prispev
kom na deti/ZTP, treba si ale uvedomit, ze nie kazde ZTP dieta tieto prispevky dostane, pretoze nie kazdemu daju, odklepnu "celodennu starostlivost". Je vela deti, ktore nie su uznane.
To mas ako s tou MHD, alebo vlakom, grafikony slubu a blazni sa raduju...
Papier toho znesie..

Vies napriklad, aky prispevok dostane 18rocny, cize uz nie dieta, ktory sa stal invalidom v mladosti?

Inak ja neviem jogo, kde ty zijes..
Asi sa pekne izolujes od sprav, diania, tu na Slovensku..
nahodny vyber
https://plus7dni.pluska.sk/domov/tresta ... -nedostava
Syn Ingrid Ambrušovej Peter má osemnásť rokov. Jeho diagnózy sú detská mozgová obrna, autizmus, skleróza multiplex. Narodil sa desať týždňov pred regulárnym termínom. Vážil 1 750 gramov. Na jar skončil praktickú školu, odbor pomocný kuchár. Odvtedy sa rád hrá na počítači. Vonku sa mu veľmi nepáči. Nepozná hodiny, nedokáže si sám navariť ani privolať záchranku. Trasú sa mu ruky. Ingrid sa odváži nechať ho doma samého maximálne hodinu, kým odbehne do obchodu. Napriek tomu Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Leviciach pred tromi rokmi skonštatoval, že chlapec už dozrel a opatrovanie nepotrebuje. Podľa úradov má fungovať sám. „Odporučili mi opatrovateľskú službu. Ale aj tú treba platiť. A on cudzích ľudí neprijíma, je samotár. My dvaja sme na seba zvyknutí a viazaní,“ argumentuje Ingrid. Po Petrovom narodení sa už do práce vrátiť nemohla. Rodina žije z platu jej manžela Štefana, murára, a z Petrovho invalidného dôchodku. Odkedy prišli o opatrovateľský príspevok, Ingrid si neodvádza ani platby do Sociálnej poisťovne. Starobný dôchodok bude mať veľmi nízky.
Zdá sa, že áno. Ľudí, ktorí úrady žiadali o pomoc a nedostali ju, sú podľa sociálnych sietí stovky. Ide pritom o prípady, keď lekári v prepúšťacích nemocničných správach konštatovali ich odkázanosť, potrebu opatery či kompenzácií.
Kláre na Sofiu zamietli dokopy 18 žiadostí o opatrovateľský príspevok alebo kompenzáciu. Napríklad na auto alebo benzín. V jednej lekárskej správe bolo napísané, že individuálna doprava je vhodná. Úrad sa toho slova chytil a napísal, že žiadosť zamieta, lebo tam nie je slovo nutná. V inej žiadosti ošetrujúci lekár napísal, že individuálna doprava je nevyhnutná, ale žiadosť z úradu aj tak zamietli.
V škole je len medzi ôsmou a pol dvanástou. Jedine v tých hodinách by pre Kláru prichádzalo do úvahy zamestnať sa. A nájsť takú prácu na východe je doslova nemožné. Zložité je aj žiť z jedného platu.
Od úradu a ústredia dostala Mária často bizarné odpovede. Napríklad na žiadosť na príspevok na rekonštrukciu kúpeľne na bezbariérovú jej povedali, že sa stačí sprchovať každý tretí deň, a keďže jej muž odchádza z domu za prácou na 48 hodín, na tretí deň ju do kúpeľne prenesie. Argumentovali aj tým, že do kúpeľne ju môže nosiť asistent, no asistenciu jej nepriznali. „Príspevok 2 200 eur mi priznali až teraz, po desiatich rokoch a vyhraných súdoch,“ konštatuje Mária.
Potom konečne vydali rozhodnutie, ale zamietavé. Po právoplatnom rozsudku Najvyššieho súdu! Opäť som išla na prvostupňový súd, vyhrala som, oni podali kasačnú sťažnosť, išlo to na Najvyšší súd... Vyhrala som štyri súdy a čakala desať rokov.“
co odstavec, to skvost, co odpoved od "stedreho socialneho" uradu, to skvost..

Vezmi si, ak by tito uradnici takto odpovedali zakaznikom v komercnej sfere, prezila by taka firma? Platili by si ludia poistne, ak by plnenie kratili takto casto? Napriklad dovolenkove poistenie?

To je ako ked Fico zaj*be, ze ved sa nam dari "Fico po koaličnej rade povedal, že krajine sa darí. ", cisla stupaju.. Cesty sa opravuju, no jasne, ale kde? Nie tam kde zijem ja a zijem menej ako 50km od (a v) BA na hlavnych tahoch. Fico schvalil taku dan, ktora sa ale vola samozrejme len ako poplatok, poplatok za rozvoj, a kde su tie prachy?

atd atd

A mimochodom, skus ty, ako obcan, danovy poplatnik, skus nezaplatit alebo zle zaokruhlit sumu, ktoru mas zaplatit statu... Napriklad preto, ze si sa mesiace nevyspal pri narocnom/chorom (ale nie tazko invalidnom) dietati.. Skus sa pekne do sladka vyspat, ked ti vlaky meskaju, ked ti ich odrieknu, vstanes o 05, prides domov najskor o 18, ak vsetko ide ako ma, ak nie, tak o 20. Zdravo sa stravuj pri takomto strese, nachystaj do roboty na dalsi den (kde nemozes jest, cize jedine jest vecer o 19-21). A usmievaj, aky je zivot na SK v EU fantasticky. A ak urobis v praci, alebo pri vyplnani tlaciva neumyselnu chybu, a ani nevies ako, sorry kámo, pokuty, sankcie. Vlastne by som to prirovnal k mikrospanku za volantom..

Napriklad som kupil manzelke listok na vlak, lenze to ich stupidne pole som si nevsimol ze som kupil na zly vlak, storno poplatok 10% prosim pekne - toto nemaju ani nizkonakladove letecke spolocnosti, ktore sa povazuju za uzernicke lebo uctuju snad aj toaletny papier. V pohode ti prehodia letenku absolutne bez poplatku lubovolne ako len chces , priplatis si len ak je nova letenka drahsia, vratia bez sankcie peniaze ak je nova pozadovana letenka lacnejsia. Najskor ZSSK donuti ludi kupovat online, a potom sankcie, nemozne prehodit, nemozne vratit ako kredit na dalsi listok, a podobne. Ak EC/IC z nicoho nic meska, smola, povinny priplatok tiez nevratime. Mas si kupit listok sekundy predtym, ako nastupis do vlaku, co tam potom, ze maju kazdy tyzden vypadok, dohaduj sa potom s revizorom.. Ale ked im sa pokazi vlak, a ja meskam, tak pohoda, klido pido, vyloz si nohy, aha pockat nie je kam! pretoze nahrnuli ludi do 1 vozna, a ak si ides na WC, niekto ti obsadi miesto a mozes stat neviem kolko, pretoze vlak stoji niekde, kde ta ani nepustia von.

Takze ano, suhlasim, na papieri sme jednotka, tiger europy, bohatsi ako Americania, Super, co sa ludia stazuju na transakcnu dan, navrhujem zvysit, a rozsirit aj na fyzicke osoby. Ved co je to 1%, s cim by mali ludia problem, ved nikto ich nenuti nakupovat..

ako sorry, ze som sa nechal uniest, ale kde inde sa mam stazovat? na lamparni a v reflexe maju pripady na roky vopred, a na zamestnancov zssk nema zmysel hulakat, takych je vo vlakoch dost, zamestnanci za nic nemozu a menezment je nedotknutelny a serie na mna ako na platiaceho zakaznika.. skor rozmyslam, ze by som kupil EV, neviem ci teslu alebo cinske, musim pozriet tu temu, len neviem kde parkovat, na papieri bolo parkovanie zadarmo, ci este je to netusim, na papieri maju EV parkovanie zadarmo, co tam potom, ze miest je 100 nasobne menej :D
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
dusantt
Platinum Member ***

Pripomenulo mi to ako mi JUGGLER radil, nech zaklopem u starosti a poviem co blbne uradnicka s original LV< ked podla zakona mna ako obcana nema co obtazovat a ma si to vyhladat sama na katasterportal

Tak hovorim ZSSK, ze co blbnete, dajte mi manualny refund na novy listok, nevracajte na ucet/kartu, s tym by mali nulove naklady.. zdravy rozum.. Je vylucene, aby to ITckarsky reps technicky nebolo mozne, je to par klikov. A ochota? nula cela nuuuuuuuuuula periodickych nula :)

Je uplne bezne, ze na urade si uradnicky prehadzuju pripad "to ma na starosti pani X" idem za pani X a povie "to ma na starosti pani Y" a hovorim jej ze ved ona ma za vami poslala, ale idem sa jej opytat este raz.. a znovu, si ma posielaju medzi sebou, ani jedna nevie, co vlastne ma robit.. a ide o banalny pripad/operaciu..

inak, co som bol pre ten original LV na katastri osobne, kedze online system nefunguje, tak na mna ta pani pozerala, ze ci mi nehrabe v hlave, co po nej chcem original LV< ked ona ide na obed (nemaju obedovu prestavku), doslova mi dala pocitit, ze co ju obtazujem...

bol som tvrdy localpatriot, cize toto som filtroval v naivite, ze su to neumyselne chyby, bral som na vlastne triko chyby inych, nakaldy inych, mal som nekonecnu trpezlivost, a co z toho mam? ani vlastny nazor pomaly nemozem vyjadrit..

ale ja toto Slovensko milujeeeeeem, su tu zabavni ludia :D
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Max100
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 15 08, 2021 12:46 pm
Has thanked: 40 times
Been thanked: 80 times

Príspevok od používateľa Max100 »

jogo napísal: Po 09 06, 2025 11:20 pm
Max100 napísal: Po 09 06, 2025 9:03 pm ty tu napises taku kokotinu,ze este rodicia spekuluju ako z dietata urobit postihnuteho?
Ja som obhajoval náš socialny systém a zbytočne som tam dal tu poznámku...

K tým dávkam mi CHTP odpovedal:
ake davky dostava ztp dieta resp jeho rodic

ChatGPT povedal:
V prípade, že máte doma dieťa s ťažkým zdravotným postihnutím (ZŤP) na Slovensku, existuje viacero druhov dávok a výhod, ktoré môže dieťa (alebo rodič ako opatrovateľ) poberať. Závisí to od viacerých faktorov – miery postihnutia, potreby opatrovania, veku dieťaťa, príjmu rodiny a podobne.

Tu sú hlavné dávky a výhody, ktoré môže ZŤP dieťa alebo jeho rodič poberať:

✅ 1. Príspevok na opatrovanie
Ak sa rodič stará o ZŤP dieťa celodenne a nemôže preto pracovať:

Výška: cca 525 – 725 € mesačne (v závislosti od závislosti osoby a iných faktorov).

Rodič nemôže pracovať (alebo len do určitého príjmu).

Treba mať rozhodnutie o odkázanosti na opatrovanie.

✅ 2. Prídavok na dieťa
ZŤP dieťa má nárok na zvýšený prídavok na dieťa:
cca 60 – 70 € mesačne (štandard je 60 €; ak ide o ZŤP dieťa – môže byť viac v závislosti od zákona v daný rok).

✅ 3. Príspevky na kompenzáciu ŤZP
ZŤP osoba môže mať nárok na tieto príspevky:

Na osobnú asistenciu

Na kúpu pomôcok (napr. vozík, ortopedické pomôcky, úprava bytu/vozidla)

Na prepravu (ak dieťa nemôže používať MHD)

✅ 4. Príspevok na zvýšené výdavky
Ak má dieťa špeciálne stravovacie, hygienické alebo zdravotné potreby, môže byť priznaný príspevok na zvýšené výdavky.

✅ 5. Daňové úľavy
Rodič môže požiadať o:

Zníženie základu dane

Daňový bonus na dieťa – vyšší ako bežný (pri ZŤP)

Oslobodenie od niektorých poplatkov (napr. koncesionárske, diaľničná známka)

✅ 6. Parkovací preukaz + Zľavy
Parkovací preukaz ZŤP

Zľavy na:

MHD / vlak / autobus

Kultúrne, športové podujatia

Niektoré služby a poplatky

✅ 7. Príspevky zo sociálnej poisťovne (v závislosti od situácie)
Prípadný invalidný dôchodok (ak dieťa po dovŕšení veku získa invaliditu)

Predčasný dôchodok rodiča-opatrovateľa (za určitých okolností)

🔍 Kde žiadať:
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny

Sociálna poisťovňa

Daňový úrad (v prípade daňových výhod)

Ak mi poviete viac o veku dieťaťa, stupni postihnutia a či sa oň staráte doma, môžem vám pripraviť konkrétny zoznam dávok, na ktoré môžete mať nárok. Chcete?
Tak mi nehovor, že štát nemá socialne cítenie s takými to deťmi....známy sa stará v ústave o celú skupinu takýchto detí a zarába 700€ čistého mesačne. Nerobí to 24/7 hodín to je pravda, ale tiež mu to da zabrať

Pridavok na dieta je rovnaky u tzp ako u zdraveho dietata..
Osobnu asistenciu uz nemoze osoba tzp vyuzivat,ak jeden z rodicov pobera opatrovatelsky.(hadam si si nemyslel ze nas stedry soc.system plati opatrovatela a sucasne aj asistenta).
Prispevky na pomocky...Urad prace ponuka napr.kociar,ktory vydrzi tak niekolko mesiacov,je velmi nekvalitny,kolieska a naprava odchadza po zopar vychadzkach na rozbitych chodnikoch a barierach,ktore nasa krajina ponuka neurekom doslova na kazdom kroku.To si zdravy clovek ani neuvedomuje kde vsade su bariery.
Specialne pomocky stat nepreplaca vobec,Pozri si prispevky Jokiho,kolko stali vertikalizator,vozik,vozik do exterieru a ine.Tie veci su drahsie ako ojazdene auto.
Rehabilitacie stat nepreplaca vobec.2tyzdnove cvicenie stioji 5000.Treba ich absolvovat niekolko krat rocne.Okrem toho su tu ine terapie ako kone,delfiny,masaze,
Danovy bonus je rovnaky u tzp ako u zdraveho dietata.
Koncesionarske poplatky boli uz zrusene pre kazdeho.
Dialnicnu znamku ano,ale iba pre drzitela parkovacieho preukazu(nie kazdy ma nan narok)
V bode 7 neviem co tym myslis ze prispevky zo soc.poistovne
Opatrovatelsky prispevok je mozne poberat az od 6tich rokoch zivota dietata.

Tak teraz si predstav,ze pracujes 7/24 cely zivot,vycerpany psychicky aj fyzicky.Ziadne volno,ziadna dovolenka,stravne listky atd.Spocitaj si teraz prijem a vydavky.Vsade sama byrokracia,prekazky,bariery.Uradnik neodklepne hocikomu hocico.V jednoim meste mas narok na nejaku vec a v susednom meste uz nie.Zavisi to od uradnika.Ano,mozes sa odvolat ale nataiahnes veci na niekolko mesiacov,pripadne rokov.Nefunguje to tak ze prides na urad a uradnik ta privita s otvorenou narucou a oboznami ta so vsetkym naco mas narok.Je X rodin,ktorym minuly rok zrusili opatrovatelske,lebo udajne sa stav ich dietata zlepsil.Ti ludia nedostavaju nic,no aj tak sa o dieta doma staraju a nemozu ist do prace.Pekne to napisal Dusan,ze tito ludia maju nad vodou iba nos,usta su pod vodou.
A ked toto je podla teba stedry soc.system,ako by si nazval system,ktory si uzivaju politici?Platy za zopar dni v urade.3 mesacne letne prazdniny,2 mesacn zimne prazdniny,neucast v praci kde sa staci iba ospravedlnit?Stedre prispevky na politicke strany,Ochranky,limuziny,renty,rozkradnute eurofondy,predrazene tendre a desiatky roznych kauz a pochybeni,za ktore nenesie nikto zodpovednost?
dusantt
Platinum Member ***

Re: Opcie - začiatočnícke otázky

Baba Jaga napísal: So 21 06, 2025 12:38 pm Od určitej aktualizácie TWS to s tymi hodnotami mien blbne. Predtým Ak ste mali EUR aj USD a base učet bol USD tak to pekne ukazovalo EUR učet v EUR, USD účet v USD a Total v USD. Teraz EUR účet ak je hlavná mena USD tak ukazuje v USD jak u ch.jov.
To je jedno, bude parita a bude to jedno..
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
dusantt
Platinum Member ***

Pozeram ze preco stoji divny vlak u nas, a ejha hla ho tam sa rozpada Slovensko pred ocami..
https://www.trnavak.sk/clanky/6364/poru ... ju-do-pola
Medzinárodné vlaky na trase Praha – Bratislava sú odklonené cez Trnavu. Osobné vlaky z Kútov a Malaciek do Bratislavy zostávajú stáť na miestach a ich meškanie sa postupne zvyšuje.

Chudaci ludia, v OS vlaku, posedia si tak 5-6hodin minimalne. ZSSK im nepreplati nic.

Podľa informácií pasažieri z jedného z osobných vlakov začali vystupovať do poľa.

Nejaka je ta Bratislava prekliata, ani dialnicou sa dnes nedalo ist
https://www.topky.sk/cl/10/3074205/AKTU ... l-vrtulnik
AKTUÁLNE Nehoda pred Bratislavou ochromila dopravu: Uzavreli diaľnicu D1! Na miesto letel vrtuľník

Taka tazka pohoda cestovat do prace... Cudujem sa, ze to ludom nevadi, co mi hlasi rodina ktora cestuje do a z BA a okolia, minimalne raz za mesiac sa pokazi vlak tak, ze do prace sa im neoplati ani chodit v dany den, samozreme jeden den dovolenky v riti...

proste cela tato krajina sa rozpada v priamom prenose.. a ked sa stazujem na meskanie vlakov a upchate cesty a rozbite cesty tak ludom nic nevadi :) šak čó, urobia si na poli piknik.
Inflacia je predsa nula.
Posledný nech zhasne.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2397 times
Been thanked: 2785 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Som zvedavý, čo sa zistí:

Útoky vo Francúzsku: muži počas osláv bodali ženy striekačkami

Počas francúzskeho hudobného festivalu Fête de la Musique došlo k sérii záhadných útokov na ženy.

Muži ich napadali injekčnými striekačkami, pričom im do tela vpichli neznámu toxickú látku, uvádza portál Le Parisien.

Hlásených je už 145 obetí, niektoré skončili v nemocnici so symptómami ako závraty či nevoľnosť – vrátane maloletých.

K útokom došlo v mestách po celej krajine vrátane Paríža, Asnières, Met a mnohých ďalších.

Podľa dostupných informácií muži obete bodli do rôznych častí tela, často úplne nečakane.

Polícia zadržala 19 mužov vo veku 19 až 44 rokov, ale zatiaľ nie je jasné, čo látky obsahovali ani kto za útokmi stojí.

Toxikologické testy stále prebiehajú. Úrady intenzívne vyšetrujú všetky prípady a pátrajú po ďalších páchateľoch.

(le parisien, lup)
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 967 times
Been thanked: 529 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Ekonomický zázrak Javiera Mileie. Reformy „motorovou pilou“ zkrotily ceny a posunuly Argentinu k přebytkům
https://archiv.hn.cz/c1-67840420-ekonom ... =270703379
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 200 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Trumpeta1978 napísal: St 11 02, 2026 8:55 pm Ekonomický zázrak Javiera Mileie. Reformy „motorovou pilou“ zkrotily ceny a posunuly Argentinu k přebytkům
https://archiv.hn.cz/c1-67840420-ekonom ... =270703379
Hlavne o ekonomike Argentiny od pisacieho stola rozhodol Trump.
Mileimu poskytol "likviditu" - cize zaruky, ze USA budu potencialne nakupovat argentinske pesa za USD v objeme miliard dolarov, ak by rapidne oslabovanie pesa nadalej pokracovalo.
Ak by Trump od pisacieho stola povedal, ze na Argentinu uvaluje ekonomicke embargo a zacal vsetkych jeho vazalov tlacit do pripojenia sa k tomu ekonomickemu embargu (ako to robi v pripade Venezuely, Kuby, Iranu, Ruska...) tak ekonomicky kuzelnik sediaci v argentinskom prezidentskom urade by bol zrazu demaskovany, ze za stav a vysledky aktualnej situacie ma zasluhy asi tak 0,01% a rozhoduje o tom niekto uplne uplne iny. MAGA TRUMP.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1566 times

Mzda v naturaliach

Príspevok od používateľa MiBi »

Tisíce ľudí protestovali v Buenos Aires proti reforme trhu práce, ktorú presadzuje prezident Javier Milei. Obmedzuje právo na štrajk, znižuje odstupné, predlžuje skúšobný čas, umožňuje platby v naturáliách či dáva zamestnávateľom možnosť požadovať rozdelenie dovolenky.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 200 times

Re: Mzda v naturaliach

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

MiBi napísal: Št 12 02, 2026 11:02 am Tisíce ľudí protestovali v Buenos Aires proti reforme trhu práce, ktorú presadzuje prezident Javier Milei. Obmedzuje právo na štrajk, znižuje odstupné, predlžuje skúšobný čas, umožňuje platby v naturáliách či dáva zamestnávateľom možnosť požadovať rozdelenie dovolenky.
Trumpova priazen je vzdy jedine za protihodnotu vo forme - vyhodne ksefty pre americke nadnarodne korporacie.
Aby boli peniaze na vyhodne ksefty pre americke nadnarodne korporacie, treba aby vsedni pracujuci ludia pracovali o hodinku denne viac za rovnaku mzdu, ako doteraz.
Nazvyme to "Trumpova dan".
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 967 times
Been thanked: 529 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Becalel Smotrich vyzýva na anexiu južného Libanonu, zatiaľ čo IDF útočí v regióne
https://www.jpost.com/israel-news/polit ... cle-890938
Vyjadrenia ministra financií Becalela Smotricha boli doteraz najexplicitnejšie od vysokého izraelského predstaviteľa k zabratiu libanonského územia v boji, ktorý podľa Izraela cieli na militantov Hizballáhu podporovaných Iránom.
Napísať odpoveď

Návrat na "Politika a názory o spoločnosti"