súdne rozhodnutie je politika ?
keby náhodou v budúcnosti bol aj pán, ktorému je vewnované vlákno, uznaný súdom za zodpovedného zníženia dôchodkovej hodnoty o desiatky mil.€, tiež to už bude politika a nie podvod ?
súdne rozhodnutie je politika ?
Ty žiješ v akom svete?dusantt napísal: ↑Po 09 06, 2025 8:55 am Skoda, ze urcite prispevky, na ktore ma obcan narok, takto rychlo hore nejdu.
To logicky musi znamenat, ze sa peniaze stracaju.
Nie?
Ludia viac zarobia, logicky viac dani a odvodov odvedu, cize aj dochodky, vratane invalidnych, sirotskych, atd. Ale tymto nestastnikom zdvihaju priemerne len o 2-3% rocne poslednych 10-15rokov. To znamena, ze stat aj poistovna musia mat prebytok, pretoze nevidim ziadne investicie typu oprava ciest, nove cesty, fungujuce nemocnice, polikliniky, atd..
Na cesty možeme vždy nadávať, lebo vždy sa dajú urobiť lepšie, alebo vznikajú na nich kolony, ale teraz cez víkend som išiel z BA domov mimo dialnic...chcel som si ešte pozrieť niektoré miesta, kde som nebol a cesty boli celkom kvalitné až na niektoré úseky, kde sa to krížilo s dialnicou a pri Žiari nad Hronom som hodinu krúžil a navigácia ma stále vracala späť na to isté miesto, až kým som nepochopil, že ma naviguje na takú malú cestičku vedľa dialnice a nie na nespoplatnený úsek dialnice.dusantt napísal: ↑Po 09 06, 2025 10:20 am Zijem na zapade SR, dialnica D2 je v katastrofalnom stave, vedlajsia cesta este horsie. Smer od TT az po BA je stara esta tiez v zlom stave. Vela ulic v BA/TT/PK/SC/DS taktiez. Chodniky nic, ludia nepotrebuju tlacit kociky.
Dochodky ti mozu rast, ale pisem o invalidnych a sirotskych. Poznam ludi, ktori mali pred 10 rokmi dochodok cca 190eur, dnes maju cca 270eur, to nekorensponduje s inflaciou ani omylom, ani relativne, ani absolutne. Vid zivotne minimum. 2015 cca 200eur, dnes cca 280eur, chces mi povedat, Priemerna mzda 883>1430. to je +62% , zivotne minimum islo hore za tych istych 10 rokov o 34%
edit, pomylil som sa, 2024 je priemerna mzda 1524, to je za 2014>2024 az +77%, to je viac ako dvojnasobok v porovnani so zivotnym minimom.
No a?dusantt napísal: ↑Po 09 06, 2025 8:23 pm cestovaniu ti poviem len tolko, manzelka dnes meskala do prace hodinu a pol, pretoze tolko meskal osobny vlak - pokazil sa, pred 2 tyzdnami vlak sa pokazil chalanovi co isiel maturovat. Pred tyzdnom sa manzelke pokazila MHD, zmeskala vlak. Mohol by som pokracovat.. Nemaju narok ani na odskodne, ani kompenzaciu, pretoze "vlak dorazil do ciela tak co chces platiaci zakaznik a pracujuci clovek, co nas potom, ze si zmeskal do prace?"
jogo napísal: ↑Po 09 06, 2025 2:56 pmNa cesty možeme vždy nadávať, lebo vždy sa dajú urobiť lepšie, alebo vznikajú na nich kolony, ale teraz cez víkend som išiel z BA domov mimo dialnic...chcel som si ešte pozrieť niektoré miesta, kde som nebol a cesty boli celkom kvalitné až na niektoré úseky, kde sa to krížilo s dialnicou a pri Žiari nad Hronom som hodinu krúžil a navigácia ma stále vracala späť na to isté miesto, až kým som nepochopil, že ma naviguje na takú malú cestičku vedľa dialnice a nie na nespoplatnený úsek dialnice.dusantt napísal: ↑Po 09 06, 2025 10:20 am Zijem na zapade SR, dialnica D2 je v katastrofalnom stave, vedlajsia cesta este horsie. Smer od TT az po BA je stara esta tiez v zlom stave. Vela ulic v BA/TT/PK/SC/DS taktiez. Chodniky nic, ludia nepotrebuju tlacit kociky.
Dochodky ti mozu rast, ale pisem o invalidnych a sirotskych. Poznam ludi, ktori mali pred 10 rokmi dochodok cca 190eur, dnes maju cca 270eur, to nekorensponduje s inflaciou ani omylom, ani relativne, ani absolutne. Vid zivotne minimum. 2015 cca 200eur, dnes cca 280eur, chces mi povedat, Priemerna mzda 883>1430. to je +62% , zivotne minimum islo hore za tych istych 10 rokov o 34%
edit, pomylil som sa, 2024 je priemerna mzda 1524, to je za 2014>2024 az +77%, to je viac ako dvojnasobok v porovnani so zivotnym minimom.
Dôchodky invalidné, sirotské a vdovecké sa valorizujú tým istým percentom ako starobné, takže ich sa valorizácia životného minima netýka.
A keď je dieťa fakt postihnuté, tak jeho rodičia dostávajú na neho násobne vyššie dávky ako na zdravé deti...až niektorí rodičia "špekulujú", ako z dieťaťa "urobiť postihnuté"...takže by som tento štát neobviňoval z nedostatku socialného cítenia.
Ja som obhajoval náš socialny systém a zbytočne som tam dal tu poznámku...
Tak mi nehovor, že štát nemá socialne cítenie s takými to deťmi....známy sa stará v ústave o celú skupinu takýchto detí a zarába 700€ čistého mesačne. Nerobí to 24/7 hodín to je pravda, ale tiež mu to da zabraťake davky dostava ztp dieta resp jeho rodic
ChatGPT povedal:
V prípade, že máte doma dieťa s ťažkým zdravotným postihnutím (ZŤP) na Slovensku, existuje viacero druhov dávok a výhod, ktoré môže dieťa (alebo rodič ako opatrovateľ) poberať. Závisí to od viacerých faktorov – miery postihnutia, potreby opatrovania, veku dieťaťa, príjmu rodiny a podobne.
Tu sú hlavné dávky a výhody, ktoré môže ZŤP dieťa alebo jeho rodič poberať:
1. Príspevok na opatrovanie
Ak sa rodič stará o ZŤP dieťa celodenne a nemôže preto pracovať:
Výška: cca 525 – 725 € mesačne (v závislosti od závislosti osoby a iných faktorov).
Rodič nemôže pracovať (alebo len do určitého príjmu).
Treba mať rozhodnutie o odkázanosti na opatrovanie.
2. Prídavok na dieťa
ZŤP dieťa má nárok na zvýšený prídavok na dieťa:
cca 60 – 70 € mesačne (štandard je 60 €; ak ide o ZŤP dieťa – môže byť viac v závislosti od zákona v daný rok).
3. Príspevky na kompenzáciu ŤZP
ZŤP osoba môže mať nárok na tieto príspevky:
Na osobnú asistenciu
Na kúpu pomôcok (napr. vozík, ortopedické pomôcky, úprava bytu/vozidla)
Na prepravu (ak dieťa nemôže používať MHD)
4. Príspevok na zvýšené výdavky
Ak má dieťa špeciálne stravovacie, hygienické alebo zdravotné potreby, môže byť priznaný príspevok na zvýšené výdavky.
5. Daňové úľavy
Rodič môže požiadať o:
Zníženie základu dane
Daňový bonus na dieťa – vyšší ako bežný (pri ZŤP)
Oslobodenie od niektorých poplatkov (napr. koncesionárske, diaľničná známka)
6. Parkovací preukaz + Zľavy
Parkovací preukaz ZŤP
Zľavy na:
MHD / vlak / autobus
Kultúrne, športové podujatia
Niektoré služby a poplatky
7. Príspevky zo sociálnej poisťovne (v závislosti od situácie)
Prípadný invalidný dôchodok (ak dieťa po dovŕšení veku získa invaliditu)
Predčasný dôchodok rodiča-opatrovateľa (za určitých okolností)
Kde žiadať:
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny
Sociálna poisťovňa
Daňový úrad (v prípade daňových výhod)
Ak mi poviete viac o veku dieťaťa, stupni postihnutia a či sa oň staráte doma, môžem vám pripraviť konkrétny zoznam dávok, na ktoré môžete mať nárok. Chcete?
Tu už ani neviem na čo odpovedať...však nikde nepíšem, že ZTP nemajú dostať slušnú podporu.dusantt napísal: ↑Po 09 06, 2025 9:15 pm K tym ZTP detom, vela deti dostane invalidny az v dospelosti, tj pridu na to ze diagnoza je na invaliditu az po 18, alebo niekedy aj 25+, je to diagnoza "z mladosti" kategorizovane, tito dostanu invalidny podla toho, ze odrobili 0 rokov. Cize velmi nizke, to hovori Mihal v tom videu co som poslal. Jedine plny ID by bol nad zivotne minimum, vacsina z nich 65% a menej je pod touto hranicou.
Mimochodom spominal v inom prispevku ale nenasiel som ho uz, ze ak mas 2 invalidov, 1 pracuje a druhy nie, stava sa to, ze starobny budu mat rovnaky. Pretoze invalidny sa berie, ak prejdes na starobny, A ak si ten kto pracoval nedostatocne nasteri, ma smolu (neviem to presne parafrazovat, pointa bola, 2 osoby, 1 pracovala, dostala to iste, aj ked platila odvody, ako ta osoba, tak isto invalidna, ktora nepracovala)
Osobne neviem o pripade, ked by to bolo zneuzivane, i ked to casto citam online. Osobne poznam len skutocnych ID a tie dve stocky co dostanu mesacne, clovece, ihne by som spalil, aby som nemal taku diagnozu.. (genetika, pohybove obmedzenia, cukrovka, atd). Potom sa skus na chvilu vzit do niekoho koze v tomto pripade, oni tie prachy ani nechcu, oni chcu zdravie, ale tie prachy im jednoducho pomahaju drzat si len nos nad vodou, ani nie usta, doslova len nos. To je seriozne podla mna identicke, ako by som napisal ze Fico nam tu rozbije krajinu, ale nevadi, ved aj tak sme si ho zvolili, a povedal by som to aj jeho nevolicom. Kolektivan vina...
Neviem ci si rozumieme, podla mna nie, lebo si neviem predstavit, preco nie
kom na deti/ZTP, treba si ale uvedomit, ze nie kazde ZTP dieta tieto prispevky dostane, pretoze nie kazdemu daju, odklepnu "celodennu starostlivost". Je vela deti, ktore nie su uznane.
Syn Ingrid Ambrušovej Peter má osemnásť rokov. Jeho diagnózy sú detská mozgová obrna, autizmus, skleróza multiplex. Narodil sa desať týždňov pred regulárnym termínom. Vážil 1 750 gramov. Na jar skončil praktickú školu, odbor pomocný kuchár. Odvtedy sa rád hrá na počítači. Vonku sa mu veľmi nepáči. Nepozná hodiny, nedokáže si sám navariť ani privolať záchranku. Trasú sa mu ruky. Ingrid sa odváži nechať ho doma samého maximálne hodinu, kým odbehne do obchodu. Napriek tomu Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Leviciach pred tromi rokmi skonštatoval, že chlapec už dozrel a opatrovanie nepotrebuje. Podľa úradov má fungovať sám. „Odporučili mi opatrovateľskú službu. Ale aj tú treba platiť. A on cudzích ľudí neprijíma, je samotár. My dvaja sme na seba zvyknutí a viazaní,“ argumentuje Ingrid. Po Petrovom narodení sa už do práce vrátiť nemohla. Rodina žije z platu jej manžela Štefana, murára, a z Petrovho invalidného dôchodku. Odkedy prišli o opatrovateľský príspevok, Ingrid si neodvádza ani platby do Sociálnej poisťovne. Starobný dôchodok bude mať veľmi nízky.
Zdá sa, že áno. Ľudí, ktorí úrady žiadali o pomoc a nedostali ju, sú podľa sociálnych sietí stovky. Ide pritom o prípady, keď lekári v prepúšťacích nemocničných správach konštatovali ich odkázanosť, potrebu opatery či kompenzácií.
Kláre na Sofiu zamietli dokopy 18 žiadostí o opatrovateľský príspevok alebo kompenzáciu. Napríklad na auto alebo benzín. V jednej lekárskej správe bolo napísané, že individuálna doprava je vhodná. Úrad sa toho slova chytil a napísal, že žiadosť zamieta, lebo tam nie je slovo nutná. V inej žiadosti ošetrujúci lekár napísal, že individuálna doprava je nevyhnutná, ale žiadosť z úradu aj tak zamietli.
V škole je len medzi ôsmou a pol dvanástou. Jedine v tých hodinách by pre Kláru prichádzalo do úvahy zamestnať sa. A nájsť takú prácu na východe je doslova nemožné. Zložité je aj žiť z jedného platu.
Od úradu a ústredia dostala Mária často bizarné odpovede. Napríklad na žiadosť na príspevok na rekonštrukciu kúpeľne na bezbariérovú jej povedali, že sa stačí sprchovať každý tretí deň, a keďže jej muž odchádza z domu za prácou na 48 hodín, na tretí deň ju do kúpeľne prenesie. Argumentovali aj tým, že do kúpeľne ju môže nosiť asistent, no asistenciu jej nepriznali. „Príspevok 2 200 eur mi priznali až teraz, po desiatich rokoch a vyhraných súdoch,“ konštatuje Mária.
co odstavec, to skvost, co odpoved od "stedreho socialneho" uradu, to skvost..Potom konečne vydali rozhodnutie, ale zamietavé. Po právoplatnom rozsudku Najvyššieho súdu! Opäť som išla na prvostupňový súd, vyhrala som, oni podali kasačnú sťažnosť, išlo to na Najvyšší súd... Vyhrala som štyri súdy a čakala desať rokov.“
jogo napísal: ↑Po 09 06, 2025 11:20 pmJa som obhajoval náš socialny systém a zbytočne som tam dal tu poznámku...
K tým dávkam mi CHTP odpovedal:
Tak mi nehovor, že štát nemá socialne cítenie s takými to deťmi....známy sa stará v ústave o celú skupinu takýchto detí a zarába 700€ čistého mesačne. Nerobí to 24/7 hodín to je pravda, ale tiež mu to da zabraťake davky dostava ztp dieta resp jeho rodic
ChatGPT povedal:
V prípade, že máte doma dieťa s ťažkým zdravotným postihnutím (ZŤP) na Slovensku, existuje viacero druhov dávok a výhod, ktoré môže dieťa (alebo rodič ako opatrovateľ) poberať. Závisí to od viacerých faktorov – miery postihnutia, potreby opatrovania, veku dieťaťa, príjmu rodiny a podobne.
Tu sú hlavné dávky a výhody, ktoré môže ZŤP dieťa alebo jeho rodič poberať:
1. Príspevok na opatrovanie
Ak sa rodič stará o ZŤP dieťa celodenne a nemôže preto pracovať:
Výška: cca 525 – 725 € mesačne (v závislosti od závislosti osoby a iných faktorov).
Rodič nemôže pracovať (alebo len do určitého príjmu).
Treba mať rozhodnutie o odkázanosti na opatrovanie.
2. Prídavok na dieťa
ZŤP dieťa má nárok na zvýšený prídavok na dieťa:
cca 60 – 70 € mesačne (štandard je 60 €; ak ide o ZŤP dieťa – môže byť viac v závislosti od zákona v daný rok).
3. Príspevky na kompenzáciu ŤZP
ZŤP osoba môže mať nárok na tieto príspevky:
Na osobnú asistenciu
Na kúpu pomôcok (napr. vozík, ortopedické pomôcky, úprava bytu/vozidla)
Na prepravu (ak dieťa nemôže používať MHD)
4. Príspevok na zvýšené výdavky
Ak má dieťa špeciálne stravovacie, hygienické alebo zdravotné potreby, môže byť priznaný príspevok na zvýšené výdavky.
5. Daňové úľavy
Rodič môže požiadať o:
Zníženie základu dane
Daňový bonus na dieťa – vyšší ako bežný (pri ZŤP)
Oslobodenie od niektorých poplatkov (napr. koncesionárske, diaľničná známka)
6. Parkovací preukaz + Zľavy
Parkovací preukaz ZŤP
Zľavy na:
MHD / vlak / autobus
Kultúrne, športové podujatia
Niektoré služby a poplatky
7. Príspevky zo sociálnej poisťovne (v závislosti od situácie)
Prípadný invalidný dôchodok (ak dieťa po dovŕšení veku získa invaliditu)
Predčasný dôchodok rodiča-opatrovateľa (za určitých okolností)
Kde žiadať:
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny
Sociálna poisťovňa
Daňový úrad (v prípade daňových výhod)
Ak mi poviete viac o veku dieťaťa, stupni postihnutia a či sa oň staráte doma, môžem vám pripraviť konkrétny zoznam dávok, na ktoré môžete mať nárok. Chcete?
To je jedno, bude parita a bude to jedno..
Hlavne o ekonomike Argentiny od pisacieho stola rozhodol Trump.Trumpeta1978 napísal: ↑St 11 02, 2026 8:55 pm Ekonomický zázrak Javiera Mileie. Reformy „motorovou pilou“ zkrotily ceny a posunuly Argentinu k přebytkům
https://archiv.hn.cz/c1-67840420-ekonom ... =270703379
Trumpova priazen je vzdy jedine za protihodnotu vo forme - vyhodne ksefty pre americke nadnarodne korporacie.MiBi napísal: ↑Št 12 02, 2026 11:02 am Tisíce ľudí protestovali v Buenos Aires proti reforme trhu práce, ktorú presadzuje prezident Javier Milei. Obmedzuje právo na štrajk, znižuje odstupné, predlžuje skúšobný čas, umožňuje platby v naturáliách či dáva zamestnávateľom možnosť požadovať rozdelenie dovolenky.
Vyjadrenia ministra financií Becalela Smotricha boli doteraz najexplicitnejšie od vysokého izraelského predstaviteľa k zabratiu libanonského územia v boji, ktorý podľa Izraela cieli na militantov Hizballáhu podporovaných Iránom.