to ako srandujes, ze porovnavas DCA na index s tym co tu dava Jari. Koncim . Jari sorry za plevelenie vlakna, ak admin chce nech to presunie inde.jogo napísal: ↑So 23 08, 2025 6:02 pmNechápeš, že ja tie peniaze mam aj tak zainvestované bez SL už teraz? Lebo časť úspor, čo som zainvestoval DCA nemám ošetrenú SL...osamely chodec napísal: ↑So 23 08, 2025 5:58 pm Rada za milion ......IPO. IHNED to PRESTAN OBCHODOVAT.
Jogove forum
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 249 times
- Been thanked: 606 times
- Kontaktovať používateľa:
Re: Jari - obchody
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 197 times
- Been thanked: 449 times
Re: Jari - obchody
Nechápeš, čo ti vysvetľujem... Tak isto poprosím admina, nech tu moju debatu s Chodcom presunie alebo zmaže.osamely chodec napísal: ↑So 23 08, 2025 6:06 pmto ako srandujes, ze porovnavas DCA na index s tym co tu dava Jari. Koncim . Jari sorry za plevelenie vlakna, ak admin chce nech to presunie inde.jogo napísal: ↑So 23 08, 2025 6:02 pmNechápeš, že ja tie peniaze mam aj tak zainvestované bez SL už teraz? Lebo časť úspor, čo som zainvestoval DCA nemám ošetrenú SL...osamely chodec napísal: ↑So 23 08, 2025 5:58 pm Rada za milion ......IPO. IHNED to PRESTAN OBCHODOVAT.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2455 times
- Been thanked: 2842 times
Re: Jogove forum
Jogo. Keby nebolo keby - to sú teórie.jogo napísal: ↑So 23 08, 2025 5:18 pm Tu si mal na účte 30.6.2024 asi 250 000USD a otváral si pozíciu až 4NQ tj. 1,4mil USD tj. páka 5 a to už je riziko, že ak príde v tom čase prudký prepad trhu, alebo ti vypadne spojenie, alebo čokoľvek sa stane, čo ti nedovolí reagovať na prudký prepad, tak by to mohol byť veľký prúser.
Ináč pozerám, že s tou pákou to už teraz nepreháňaš...
Je tam viac premenných, napr. velký rozdiel medzi tým, či si v trhu kontinuálne (overnight, over weekends), alebo použiješ páku na krátku dobu.
Na 4 kontrakty NQ potrebuješ teraz 4 x 15 000, takže okolo 60 000 USD overnight margin. Vtedy ešte menej, odhadujem 50 000.
Ak mal Jari na účte 250K, 10% pád trhu cez gap pri 18 000 je 1800 bodov x 4 x 20 = 144 000 USD...DD -58%
Aj ked to vidíš ako najhorší scénar, NIKDY v histórii sa to nestalo. Nasdaq 100 existuje od 1985.
V najhoršej dot.com kríze bol intraday pohyb aj viac ako 10%, ale samotný open gap nebol nikdy viac ako 10%.
Je otázne, čo by ďalej Jari robil v prudkom poklese ( podobný sme zažili v marci 2020),
Ale broker by mu začal pozície zatvárať až pri stave okolo 50 000, teda pri poklese o 200 000.
To je DD -80%. Taký si ty zažil v ,,Jogo gambling,, ked si jeden kvartál skončil -77%.
Dovolím si tipnúť, že Jari podobné riziko podstúpil iba raz - ale menšie a relatívne krátkodobo.
Jeho reálny DD odhadujem na max -60%.
Takisto odhadujem, že Martin7 bol v DD -60% tiež najmenej 2x...raz 2022, takisto teraz na jar.
Ak však chceme kumulatívny výnos 3 až 4 x vyšší ako výnos trhu, aj riziko poklesu a straty musí byť vyššie.
Netreba to však vidieť hneď v načiernejšom scenári, teda krachu, pretože ten nehrozil ani Jarimu, ani Martinovi.
V najhoršom scénari by Jarimu pozície začal zavierať broker a z počiatočného kapitálu 100K by mu ostalo pár desiatok tisíc.
Martinovi aj pri trojpákovom SOXL hrozí vysoká strata, ale nie bankrot.
Znova ale poviem, že u Martina i Jariho stojí nad rizikom straty oveľa cennejšia schopnosť - skill generovať silný výnos.
Riziko DD je väčšie, ale je vyvážené schopnosťou relatívne rýchlo eliminovať straty a dosahovať veľké zisky.
Aj Gladiš sa dostal do prekérnej situácie, ked mal DD -85%. Ale to že v tejto situácii urobil +200% vyzeralo nádejne.
Lenže ukázalo sa, že v ďalšom priebehu nemá schopnosť generovať vyššie výnosy.
A to sa potvrdilo aj ďalších 15 rokov.
Martin má kumulatívne zhodnotenie cca +3000% za 9 rokov.
Ja som zažil podobné zhodnotenie, dokonca tak ako Martin hned od začiatku.
Ale predstav si, že môj partner v tradingu a náš kolega dosiahol za cca rovnaký čas +50 000%.
To je už niečo na čo potrebuješ extra kuráž - byť vo väčšom riziku straty kontinuálne.
A nedá mi nepripomenúť svetový rekord Dana Zangera, ktorý z 10 000 USD urobil v akciách na páku za 1 rok 29 000% ( 1998-1999)
Rok 1999 skončil na 18 miliónoch ( +164 000%), a v roku 2000 dosiahol peak 42 miliónov.
Potom pri prasknutí bubliny prišiel o 2/3, ale aj tak skončil ako multimilionár. A to je pointa tradingu, prečo niekto riskuje viac.
Vo vašej polemike s Chodcom treba povedať, že je to silne individuálne.
U Chodca nie je primárnym cieľom výnos, ale zachovanie hodnoty kapitálu.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 249 times
- Been thanked: 606 times
- Kontaktovať používateľa:
Dovolím si tipnúť, že Jari podobné riziko podstúpil iba raz - ale menšie a relatívne krátkodobo.
Takisto odhadujem, že Martin7 bol v DD -60% tiež najmenej 2x...raz 2022, takisto teraz na jar.
Kazdy sme iny, u mna 60% DD z uctu pri tradingu = GAMBLING
Kazdy sme iny, u mna 60% DD z uctu pri tradingu = GAMBLING
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 197 times
- Been thanked: 449 times
To isté mi svojho času hovorili aj Rado a xZajíc, keď som ich upozorňoval na riziká ich obchodov...JUGGLER napísal: ↑So 23 08, 2025 11:15 pmJogo. Keby nebolo keby - to sú teórie.jogo napísal: ↑So 23 08, 2025 5:18 pm Tu si mal na účte 30.6.2024 asi 250 000USD a otváral si pozíciu až 4NQ tj. 1,4mil USD tj. páka 5 a to už je riziko, že ak príde v tom čase prudký prepad trhu, alebo ti vypadne spojenie, alebo čokoľvek sa stane, čo ti nedovolí reagovať na prudký prepad, tak by to mohol byť veľký prúser.
Ináč pozerám, že s tou pákou to už teraz nepreháňaš...
Ja nevravím, že sa to určite stane a ani netipujem pravdepodobnosť s akou sa to stane. Upozorňujem ich na riziká, ktoré možno prehliadajú.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-
Truncus
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 25 04, 2023 10:39 am
- Has thanked: 88 times
- Been thanked: 104 times
A robíš to správne. Sám viem, že DD 50 % je už taká hranica rizika, kde to s účtom prihorieva do MC.. Ale Jari je fakt dobrý. Lebo tu stratégiu dokupovania po poklesoch zvláda aj na trhu, ktorý klesal dlhé mesiace, čo som pozeral rok 2022. Myslím, že v jeho prípade ide hlavne o schopnosti chápať trh.